Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Müteahhit Kaçtı , Yeni Müteaahit Devraldı , Mağdurlar Ne Yapmalı?

15-11-2014 11:21:40 serkangamsiz #

Müteahhit Kaçtı , Yeni Müteaahit Devraldı , Mağdurlar Ne Yapmalı?

Herkese Merhaba ,

3 Bloklu inşa edilen bir sitede müteahhit karkas halde (çatı dahil yapılmış , tuğlası örülmüş) inşaatı yarım bırakıp kaçtı , ardından arsa sahibi aralarındaki sözleşmeyi iptal ederek yeni bir müteahhitle binanın bitirilmesi için anlaştı ;

Kaçan müteahhitle çok sayıda adi konut satış sözleşmesiyle yüksek miktarlada para ödeyen kişiler mevcut.

-Bu durumda yeni müteahhitin bu kişilere bir sorumluluğu var mı ?

-Adi sözleşmeleri olan ve eski müteahhite peşinat ödeyen hak sahipleri herhangi bir hak iddia edebilirmiyiz ? (eski müteahhitten eser yok.)

-Eski müteahhit kaçmış olsa bile sonuçta bir karkas inşaat bıraktı, bu karkas inşaat bu peşinatları veren kişilerin parasıyla kaçan müteahhit tarafından yapıldığına göre; arsa sahibine sebebsiz zenginleşme davası açılabilir mi ?

-Hukuki bir üstünlük sağlayabilmemiz için şu an ne yapmamız gerekir.

-Yeni müteahhit eski sözleşmelerin geçerli olabilmesi için ortalama 10.000 TL kadar extra para istiyor bunun karşılığında aramızda yeni sözleşme yapacağım dedi , bu iyi niyetmidir yoksa yeni bir dolandırıcılıkmıdır ? bunu nasılanlayabiliriz ?(Yeni sözleşmeyi noterde yapmayı kabul etmiyor.)


Şimdiden herkese teşekkürler
15-11-2014 12:09:41 meraklıüye #

Cevap: Müteahhit Kaçtı , Yeni Müteaahit Devraldı , Mağdurlar Ne Yapmalı ?

Yeni gelen müteahhitin bir sorumluluğu olmaz, niye olsun ki.
Satın alanlar neden kat irtifak tapusunu almadılar acaba? bu durumda işleri zor gibi görünüyor ama daha iyi bilen birisi size daha çok yardımcı olur.benim fazla bilgim yok maalesef.
15-11-2014 13:24:04 serkangamsiz #

Cevap: Müteahhit Kaçtı , Yeni Müteaahit Devraldı , Mağdurlar Ne Yapmalı ?

Arsa sahibi evler bitmeden herhangi bir tapu vermeyi kabul etmemiş.

Karkas inşaatın üzerine gelip tamamlayan müteahhit ve arsa sahibi bu durumda fazladan zenginleşmiş olmuyor mu ?
16-11-2014 23:15:09 serkangamsiz #

Cevap: Müteahhit Kaçtı , Yeni Müteaahit Devraldı , Mağdurlar Ne Yapmalı ?

Merhaba ,

Avukat arkadaşlardan görüş alabilirmiyim.

Teşekkürler
17-11-2014 11:10:04 serkangamsiz #

Cevap: Müteahhit Kaçtı , Yeni Müteaahit Devraldı , Mağdurlar Ne Yapmalı ?

Arkadaşlar konuyla ilgili fikri olan yok mu ?
17-11-2014 14:57:29 serkangamsiz #

Cevap: Müteahhit Kaçtı , Yeni Müteaahit Devraldı , Mağdurlar Ne Yapmalı ?

Konuyla ilgili çok mağdur var , Avukat arkadaşlar yorumlayabilir mi ?

Teşekkürler
18-11-2014 01:03:01 serkangamsiz #

Cevap: Müteahhit Kaçtı , Yeni Müteaahit Devraldı , Mağdurlar Ne Yapmalı ?

Konuyla ilgili hiç net bir yorum alamadım.
Bilgisi olanlardan değerlendirme rica ediyorum.

Herkese Kolay Gelsin
18-11-2014 02:13:26 serkangamsiz #

Cevap: Müteahhit Kaçtı , Yeni Müteaahit Devraldı , Mağdurlar Ne Yapmalı ?

Daire sahibi olacakları inancıyla müteahhitten arsa payı satın alan kişiler, sözleşmenin feshi ve akabinde tapularının iptali edilmesi nedeniyle mağdur olmaktadırlar. Her ne kadar tapu siciline güvenerek mülkiyet hakkı edinen kişilerin iyiniyetlerinin korunması esas ise de Yargıtay, henüz inşaat halinde bulunan ve tamamlanmamış binadan bağımsız bölüm edinmeyi amaçlayan bunun içinde bağımsız bölümlere bağlantılı arsa payı satın alanların arsanın gerçekte müteahhite ait olmadığını, kat karşılığı ona bu payın verildiğini, müteahhitin edimini yerine getirmemesi halinde kendilerine bırakılan bağımsız bölümlerde ve arsa paylarında haklarının doğmayacağını bildiklerini ve dolayısı ile arsa sahibi tarafından arsa payının iptal edileceği riskini göze alarak tapuyu devraldıklarını ve bu durumda, Medeni Kanunun 1023. maddesinin koruyuculuğundan yararlanılmasının söz konusu olmayacağına karar vermektedir.
Müteahhite ödeme yaptıkları halde satın aldıkları dairenin tapusuna sahip olamayan bu kişiler hem paralarını kaybederek hem hayal ettikleri daireye kavuşamayarak mağdur olmaktadırlar.
Bu durumda yapabilecekler şey ise arsa sahibine karşı sebepsiz zenginleşme davası açmaktadır. İlk bakışta bu kişilerin müteahhite ödeme yaptıklarından dolayı ona karşı dava açmaları gerektiği düşünülebilirse de hukuki durum daha farklı bir yorumu gerektirmektedir. Şöyle ki; mütehhhit ile arsa sahibi arasında yapılan sözleşme feshedildiğinde bu sözleşmenin tarafları karşılıklı olarak birbirlerinden aldıklarını geri vereceklerdir. Müteahhite verilen tapular tapu iptal davası sonucu arsa sahibine dönecektir. Bununla birlikte müteahhitin kısmen tamamladığı inşaat oranında arsa sahibi zenginleştiğinden mütehhit de arsa sahibinin zenginleştiği kısmın tutarını talep edebilecektir. Ancak müteahhit tapuları üçüncü kişilere devretmişse, mütehhitin sahip olduğu bu hakka müteahhitin halefi sıfatıyla ondan pay alan bu kişiler sahip olacaktır.
Sonuç olarak, daire sahibi olacakları inancıyla müteahhit ile anlaşarak ondan arsa payı satan kişiler, müteahhitin inşaatı kısmen tamamlayıp işi terk etmesi halinde müteahhide ödedikleri bedel için arsa sahibine karşı sebepsiz zenginleşme nedeniyle alacak davası açacaklardır. Zira bunlar müteahhiten pay alarak onun halefi konumuna gelmişler ve müteahhitin arsa sahibine karşı kullanabileceği itiraz, defi ve dava haklarına sahip olmuşlardır.

Yukarıdaki konular adi sözleşme yapan kişiler içinde geçerli olur mu ?
18-11-2014 03:25:29 Av.Engin Oğuz #

Cevap: Müteahhit Kaçtı , Yeni Müteaahit Devraldı , Mağdurlar Ne Yapmalı ?

Evet adi yazılı şekilde yapılan sözleşmeler için de geçerlidir naçizane önerim birlik sağlanabiliyorsa beraber hareket edip bir avukata gidip dava açmaktır.
19-11-2014 12:35:02 meraklıüye #

Cevap: Müteahhit Kaçtı , Yeni Müteaahit Devraldı , Mağdurlar Ne Yapmalı ?

Kat irtifak tapusu almak bile işi garantiye almıyor demek ki hukuken.
ama iptal edilmesi ve sonrası binanın tamamlanma durumuna bakıyor,
ortak çalışan arsa sahibi ve müteahhit milleti dolandırabilir.
evsiz olmak dert ,ev almak dert ..




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.