Alıntı:
umutsan rumuzlu üyeden alıntı
Karayolunda gerçekleşen bir trafik kazası sonucu sürücünün şikayeti üzerine savcı jandarmaya talimat vererek beni(karayolları yetkilisini) telefon arattırarak ifadeye çağırabilir mi? İlin valisinden soruşturma izni alması gerekmez mi? Teşekkürler
"4483 sayılı kanun Madde 4 – Cumhuriyet başsavcıları, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin bu Kanun kapsamına giren suçlarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde ivedilikle toplanması gerekli ve kaybolma ihtimali bulunan delilleri tespitten başka hiçbir işlem yapmayarak ve hakkında ihbar veya şikayette bulunulan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesine başvurmaksızın evrakın bir örneğini ilgili makama göndererek soruşturma izni isterler."
Alıntı:
Çobanoğlu rumuzlu üyeden alıntı
Bu konuda savcının sizi soruşturması için kurumunuzdan izin alması gerekmez. Çünkü 4483 sayılı Kanun memurların görevleri ile ilgili suçlar içindir.
4483 Sayılı Kanun.
"Kapsam
Madde 2 – Bu Kanun, Devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürüttükleri kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri ifa eden memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlar hakkında uygulanır."
Sanırım trafikle ilgili bir suçun görevinizle ilgili olduğunu düşünmüyorsunuzdur.
Alıntı:
umutsan rumuzlu üyeden alıntı
Kaza raporunda sürücü kusurlu, yol kusurunu gösteren herhangi bir bilirkişi raporu da yok.Bana görevi ihmalden işlem yapacakmış. Her kazaya jandarma-polis çağırdığında ifadeye gidersem olacak iş değil.Bilgi için davet ediyor da demediler.Direkt ifadem alınacakmış.İfadem alınacaksa savcı yasayı çiğniyorsa ben de çiğnersem bi de validen izinsiz ifade verdim diye onla uğraşacam bu nasıl adalet terazi anlamadım.
Siz devlet memurusunuz diye savcı görevini yapamayacak mı ? Savcı sizi göreviniz sebebi ile işlediğiniz suçtan dolayı mı çağırıyor, bilginize başvurmak için mi çağırıyor, bunu anlamadan dinlemeden adalete yardımcı olmaktan imtina ediyorsunuz.
Doğru davranış şekli (zannımca); davete icabet edilir, bizzat konu ilgilisinden dinlenir, paylaşılmasında sakınca olmayan bilgiler paylaşılır, değilse ilgilisine ( burada ilgilisi savcı oluyor) yukarıda sığınılan yasa maddesi hatırlatılarak Valilikten izin alınmasının gerekip gerekmediği sorulur ve ya hatırlatılır.
Bu hatırlatmaya rağmen savcı ısrarla bilginizi ister ya da ifadenize başvurursa, savcılıkta söyleyecek sözün olmadığı belirtilir (yani ifade vermekten imtina edilir) sonra durum idari olarak ilgili Amire (yani Müdür, İl Müdürü, Bölge Müdürü, Kaymakam ya da Vali) yazılı olarak bildirilir.
Bu arada Umarım Jandarmaya da " Muz Cumhuriyetinde mi yaşıyorsunuz ifade vermeyeceğim" dememişsinizdir. Savcıya kadar intikal ederse Adli Makamların ve Kolluk Kuvvetlerinin işini yapmasına engel olmanızdan dolayı hakkınızda dava açılması ya da mahkeme de (olur da dava açılacak olursa) hakkınızdaki mütalasının olumsuz olması işten bile değildir.