Alıntı:
cnkt rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Kısa bir süredir apartmanımızın yöneticiliğini yapıyorum ancak kat maliklerinin kendi aralarında pek çok sorun var ve asla anlaşamıyorlar. Yetmezmiş gibi bu sorunlar şu anda beni de ilgilendirir hale geldi. İstifa ile ilgili yapılması gerekenlere baktım: Kat malikleri genel kurulunun toplanması gerekiyormuş, bunun için 15 gün öncesinden herkese haber vermek gerekiyormuş, dilekçe sunmak gerekiyormuş.
Benim sormak istediğim iki şey var:
1- Yukarıdakinin dışında istifamı daha kolay gerçekleştirmenin bir yolu var mı? (Çünkü kat maliklerine haber versem bile toplantıya kimse gelmeyebilir)
2- İkinci sorum da aslında tam da toplantıdaki kişi sayısıyla ilgili. Diyelim ki ben 15 gün öncesinden tüm kat maliklerine haber verdim (bu arada bu bildirimin görünmesi için onlara mesaj göndermeyi düşünüyorum, bunda bir sıkıntı olur mu?), ancak toplantı günü kimse gelmedi. O zaman ben istifa edemiyor muyum yani? Bu durumda ne yapmam gerek, sulh mahkemesine mi gitmeliyim, ya da başka bir yolu var mı?
Şimdiden çok teşekkürler.
Selamlar;
Öncelikle böyle bir durumda ''OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI ZAMANI'' düzenlenir.
Kat malikleri kurulunun olağanüstü toplantı zamanı; önemli bir sebebin ortaya çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az on beş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartıyla, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir. Kanuna göre, bir toplantının olağanüstü nitelikte sayılabilmesi için, sadece yıllık olağan toplantı tarihinden başka zamanlarda yapılmış olması yetmeyecek, aynı zamanda toplantı için önemli bir sebebin ortaya çıkması da aranacaktır. Olağanüstü toplantının yapılabilmesi için her zaman önemli bir sebebin ortaya çıkmasına gerek var mıdır? diye sorarsak eğer kat malikleri kurulu, kanundaki diğer şartlara uygun olarak, olağan toplantı tarihleri dışındaki bir zamanda toplantıya çağrılmışsa, zaten önemli bir sebep de ortaya çıkmış demektir. Bu sebeple, olağan toplantı zamanı dışında yapılan toplantılar için olağanüstü nitelikte toplantılardır, denebilir.Yönetim planında herhangi bir düzenlemenin yapılmaması halinde, blok kat malikleri kurulunun toplantıya çağrılması yönetici tarafından gerçekleştirilir.
İkinci toplantının yapılması;Toplantıya ilk çağrı yapılırken, birinci toplantıda yeter sayısı sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı zamanı arasında bırakılacak zaman yedi günden az olamaz. Yeter sayısının sağlanamaması sebebi ile ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantının, en geç onbeş gün sonra yapılmalıdır. Söz konusu iki düzenleme birlikte değerlendirildiğinde, ilk toplantının yeter sayının sağlanamaması sebebi ile yapılamadığı hallerde ikinci toplantının azami onbeş, asgari yedi gün içinde yapılması gerektiği sonucuna varılır.
Kanunda, ‘yeter sayı sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç onbeş gün sonra yapılır. Bu toplantıda karar yeter sayısı katılanların salt çoğunluğudur.’ Şeklindedir. Ancak kanun koyucunun bu ifadesinden hareketle, ikinci toplantı için herhangi bir toplantı yeter sayısı düzenlenmediğini söylemek mümkündür. Ancak bu şekilde bir çözüm yerinde olmayacaktır. Örneğin, sadece iki malikin katıldığı bir toplantıda bir toplantıda, iki kişinin salt çoğunluk ile karar veremeyeceği açıktır. Oysaki, kanun, kararların ikinci toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile Verilebileceğini kabul etmiştir. Demek ki, kanunun aradığı toplantı, salt çoğunluk ile karar verebilen bir toplantıdır. Dolayısı ile bu toplantıya en az üç malikin katılımı gerekmektedir. Sonuç olarak; yapılacak ikinci toplantı için de toplantı yeter sayısı aranmalıdır ve bu yeter sayı ise, en az üç kat malikinin toplantıya gelmesine ihtiyaç göstermektedir. Bu yol da olmazsa aşağıda belirtmiş olduğum maddeye göre Sulh Hukuk Mahkemesine başvurabilirsiniz.
KAT MÜLKİYETİ KANUNU : Yönetici atanması madde 34
Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir.
Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir.
Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumundadır.
Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır.
Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir.
Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve katmaliklerine karşı sorumlu olur.
Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez
Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebilir.