Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Tazminat hakkı

30-06-2006 16:42:58 trmuratakturk #

Tazminat hakkı

İyi günler.. 01,01,2002 tarihinden beri Ankara'da bir elçilikte Büyük Elçi şöförü olarak çalışmaktayım. Bu güne kadar Aralık sonundan itibaren her yıl olmak kaydıyla kontrat imzalayarak çalıştım. Fakat bu yıl temmuz gelmesine rağmen henüz bir kontrat imzalamadım. Halen çalışmaya devam ediyorum. Özür dilerim sorum biraz uzun olucak....
1- Her yıl imzaladığımız kontratlar yabancı dilde düzenleniyor. Her hangi bir hükmü veya sakıncası varmıdır?

2- Sözlü olarak taahhüt etmelerine rağmen mesai ücretlerimi alamıyorum. Yazılı olarak mı başvurmalıyım kendilerine bu konuda ne yapmam gerekiyor.

3- Eğer tek taraflı iş akdimi fesh edersem (çünkü çalışma saatlerim çok uzadı, sağlık problemleri başgöstermeye başladı.sürekli olarak şehir dışı görevlere gönderiliyorum. şahsıma yeterli yol harcırahı ve mesai ödenmiyor) 24, madde gereği tazminatımı alabilirmiyim.

4- Ödenmeyen mesailerimi mahkeme yolu ile tahsil edebilir miyim?

5- Yabancı misyon olduğu için bu benim açımdan bir sakınca doğurur mu?

6- İzlemem gereken yol nedir?
30-06-2006 22:25:50 Harun Gür #
Merhaba,

1- Büyükelçi şoförü olarak çalıştığınıza göre, büyükelçinin konuştuğu yabancı dili bildiğinizi kabul ediyorum. Bahsettiğiniz yıllık kontratların (iş sözleşmelerinin-belirli süreli-ancak bence zincirleme akit nitelikli) dili de o ülkenin, dolayısıyla büyükelçinin anadili... Eğer imzaladığınız kontratta belirtilen hususları anlayacak seviyede bu yabancı dile vakıfsanız (karşı taraf bunu doldurduğunuz iş başvuru formundaki beyanınızı öne sürerek bile yeterince kanıtlayabilir) , kontratın yabancı dilde olmasının İş Kanunu veya Borçlar Kanunu açısından bir sakınca teşkil etmediğini düşünüyorum. Zira iş sözleşmeleri özel bir şekle tabi değildir. Ancak iş sözleşmenizin yazıldığı yabancı dili bilmiyorsanız veya bu yazılı iş sözleşmesi metnini anlamayacak düzeyde biliyorsanız (bu halin ispatı çok zor olacaktır) , bence İş Kanunu'ndan önce, Borçlar Kanunu 23. madde uyarınca bu sözleşmenin hükümlerinin sizi bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Sorularınızın düğüm noktası budur. İş Sözleşmeniz ne tarz hükümler içeriyor bilemiyorum.(yetersiz yol harcırahı vb. serzenişleriniz bu hükümlere uygunsa bu hususlarda yapacak fazla birşey yok) Ancak bu hükümler yabancı şirketler için de, T.C. sınırları içerisinde 4857 sayılı İş Kanunu'muza aykırı olamaz. Diplomatik misyonların yapacağı sözleşmelerin hukuki boyutu hakkında yeterli bilgiye sahip değilim.Konunun Uluslararası Hukuk alanına girebileceğini düşünüyorum. İş Sözleşmenizin İş Kanunu'muza tabi olduğu varsayımıyla yanıt vermek gerekirse,

2- Fazla mesaiye kaldığınızı belgeleyebilirseniz (örneğin imzanızı içeren benzin harcaması kredi kart slipleri-içeriklerinde saat bilgisi mevcuttur-, imzalı bordrolarınızda hiç fazla mesai bilgisi bulunmaması, şahitler vb.) işiniz kolaylaşır. Noterden bir ihtar çekerek fazla mesai alacaklarınızın ödenmesini talep eder, ödenmemesi halinde 6 gün içerisinde İş Kanunu 24/2'ye göre, diğer belirttiğiniz durumları da ortaya koyarak dava açabilirsiniz.

Tekrar etmekte fayda görüyorum, yukarıda belirttiğim hususları, yabancı misyonların Türk çalışanlarının T.C. yasalarına dolayısıyla İş Kanunu'na tabi olduğu varsayımına dayanarak yorumluyorum.

Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla,

30-06-2006 22:41:30 trmuratakturk #
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Sizi eksik bilgilendirdiğime inanıyorum. Bana imzalattırılan kontratlar İspanyolca olarak düzenlendi. Fakat ben işe girerken İngilizce bilmemin yeterli olduğu beyan edilerek İngilizce imtihanı ile işe başladım. Dolayısıyla elçimizle ingilizce olarak dialog kuruyoruz. Fakat kendilerinin ana dili İspanyolca..
Mesai ispatı konusuna gelince; her hafta başı elime yazılı olarak program veriliyor. Hangi akşam nerede saat kaçta resepsiyon veya akşam yemeği olduğu belirtilen bir program. Aşağı yukarı aktivitelerin bitiş saatleri tahmin edilebilir. Ayrıca bu aktivitelerin davetiyelerinin bir fotokopileri veya asılları dosyamda bulunmakta. Programlarımı hiçbir zaman atmıyorum. Onları dosyalama yöntemi ile arşivimde saklıyorum.
Ayrıca belirtmek istediğim, daha henüz tam maddesini bulamadım fakat duyduğum kadarıyla uluslararası Viyana anlaşmasına göre kişiler diplomat dahi olsalar görev yaptıkları ülkenin kurallarına uymakla yükümlüler. Özür dilerim size tekrar zahmet olucak. bu doğrultuda bilgilendirirseniz sevinirim. Sormak istediğim bir konu da SSK primlerimiz asgari ücret üzerinden yatırılmakta. Oysa ki maaşlarımız bunun oldukça üzerinde. 2007 Ağustos ayında eğer askerliğimi sorunsuz bir şekilde ödersem emekliliğe hak kazanıcam bu konuda da ne yapabilirim
30-06-2006 23:52:36 Harun Gür #
Viyana Sözleşmesi'ni mesajınız sonrasında internetten gözden geçirme fırsatı buldum. (sorunuz ile yeni bir bilgi edinmeme yol açtığınız için teşekkür ediyorum.) Kısa sürede detaylı okuma ve inceleme fırsatı bulamasam da ilk çekincelerimi koruyarak, en azından SSK açısından haklarınızın bu sözleşme ile korunduğunu ilk bakışta söyleyebilirim. (Viyana Sözleşmesi Madde 48/2-a)

Fazla mesai ispatı konusunda dava açmanız halinde elinizdeki belgeler ile zorlanmayacağınızı düşünüyorum.

SSK eksik primleri için SSK'ya şikayette bulunabilirsiniz. Zira prim miktarlarınızın eksik gösterilmesinin emekliliğinizi etkilemeyeceğini ancak bağlanacak olan emekli maaşınızı etkileyeceğini düşünüyorum.

Mesajınızda belirttiğiniz hususlar dikkate alınarak, 24/2. ye göre dava açmanız halinde, bu davayı kazanma ihtimalinizin yüksek olduğunu söyleyebilirim. İlk mesajımı tekrar okuyunca "Noterden ihtar sonrası 6 gün içerisinde dava açma" ifademin çok da doğru olmadığını görüyorum.Normalde ihtaratınız 6 gün içerisinde, belirttiğiniz durumun ortaya çıkmasından -ki örnekte durum sürdüğünden böyle bir süre de sözkonusu değildir- sonrasında dava hakkınız (talep edeceğiniz haklarınıza bağlı olarak) minimum 5 yıl zaman aşımı sözkonusudur. İlk mesajımdaki yanlış anlaşılacak ifadelerimi gecenin ilerleyen saatine bağlayın lütfen.

Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla,
01-07-2006 09:34:48 trmuratakturk #
Sevgili HRMGR emeğinize teşekkürler. Beni oldukça aydınlattınız. Daha kapalı bir ortamda görüşme şansımız var mı? Çünkü konumuz daha da derinleşicek. Eğer Avukat iseniz davamla ilgilenir misiniz?
02-07-2006 21:32:05 Harun Gür #
Sn. trmuratakturk,

Hukukçu değilim. Çok değerli hukukçuların, benim yakalayamadığım başka ayrıntılarla da davanızı kolaylaştıracağını düşünüyorum.

Hukuk mücadelenizde kolaylıklar diliyorum.

Saygılarımla,
03-07-2006 16:45:05 n.g.a_72 #
Yardımlarınız için teşekkür ederim. Tafsiyelerinize uyacağım. Bir konuda daha yardımcı olursanız sevinirim. Nasıl yaptım bilmiyorum üyeliğimi kilitledim. Açamıyorum. Ayrıca doğru ve gerçek bir nick ile bu konuyu yazdım. Bilinen çevrem tarafımdan bu yazılanların görülmesi hoş olmayabilir. Bu konuda ne yapabilirim...?




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.