Alıntı:
yağmurzamanı rumuzlu üyeden alıntı
merhaba benim de size bir sorum olacaktı cevaplarsanız memnun olurum. ben taşeron firmaya bağlı olarak bir şirkette danışma görevlisi olarak çalışmaktayım günde 12 saat haftanın 6 günü çalışıyorum maaşım asgari ücret toplam 2 yıl 6 ay dır çalışıyorum işverenden geçmişe dönük fazla mesai ücreti talebi yaparak sözleşmeyi tek taraflı fesh edersem kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği almaya hak kazanır mıyım? ayrıca toplam alabileceğim fazla mesai ücretimi nasıl hesaplayabilirim. 2 yıl 6 ay ortalama ne kadar tutar hesaplayabilirseniz çok memnun olurum ilginiz için şimdiden teşekkürler.
Fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshettiğinizde kıdem tazminatına hak kazanırsınız elbette, ancak çoğu işveren bu durumnda tazminatı ödemekte sorun çıkarmakta.
Öncelikle ; haftalık çalışma süresi 45 saattir ve bu süreyi aşan çalışmalar fazla çalışma sayılır.Ancak gün içinde kullandığınız yemek-çay molası gibi ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmamakta , yani 45 saat hesabında süreden düşülmektedir bu ara dinlenme süreleri.
Buradan hareketle günlük 2 kez 15 er dakika çay molası ve 1 saat yemek molası kullanmış olsanız,
12 saat-1,5 saat= 10,5 saat günlük çalışmanız,
10,5 saat x 6 gün = 63 saat haftalık çalışmanız,
63-45= 18 saat haftalık fazla çalışmanız var demek olur ( hesap kabacadır)
yılda 52, 2 yılda 104, 2 yıl 6 ayda 130 hafta çalışmışsınız dersek,
130 x 10,5 saat = fazla çalışma süreniz vardır , bu sürenin ücretlendirilmesi 1,5 katı saat ücreti ile yapılır,
asgari ücret / 225 saat ( aylık çalışma süresi )= 1 saatlik ücretinizdir, bu rakamı 1,5 ile çarparsanız da fazla çalışma saat ücretini bulabilirsiniz.
Burada önemli olan bir nokta, bordrolarınızda fazla çalışma süresi görünmüyor olması gerek, her ay bordronuzda bir miktar fazla çalışma ve karşılığı ödenen ücret görünüyorsa, siz de itiraz etmediyseniz bu duruma , yapabileceğiniz hiç bir şey, fazla çalışmalarınızın karşılığını almış göründüğünüzden.
Fazla çalışmalarınızı ıspatlayabilecekseniz,
Fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshedip, kıdem tazminatı ve ödenmeyen fazla çalışma ücretleri ile varsa kullanmadığınız izin sürelerinin ücretlerinin ödenmesini talep edebilirsiniz işverenden.
Bu fesih bildirimini noter kanalıyla yapmanız sizin adınıza iyi olur.
Sonrasında işverenin ödememesi durumunda iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.