Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Resmi tatil

15-06-2006 11:09:18 Chronos #

Resmi tatil

19 Mayıs 2006 da işletmemdeçalışma olmadı, sabah 8 akşam 19 saatleri arası çalışıyor her gün 2 aat mesai yazdırıyoruz. haftada 45 saati geçen zamanlar fazla mesai olarak işleniyor malumunuz.
biz 19 Mayıs ta çalışmadığımız için ohaftanın mesaileri bize ödenmedi.

bizim iddiamız 19 mayıs resmi tatil olduğu için o gün çalışılmış gibi kabul edilecek 8 saat fazla mesai ödenecek.

Muhasebenin iddiası ise fiili olarak yapılan çalışma 45 ssati bulmadığı için fazla mesai ödenmeyecek.

uygulama nasıl olmalıdır. açıklayıcı bir kanun maddesi varsa bilenler paylaşsın lütfen.
15-06-2006 19:29:44 Av.Abbas Bilgili #
Sizin işvereniniz "fazla mesai" ile "ulusal bayram ve genel tatil günü çalışmasını" karıştırmaktadır. Bunlar farklı şeylerdir ve yasada da ayrı ayrı düzenlenmişlerdir. Bizim mevzuatımıza göre
1) Cumhuriyet Bayramı ulusal bayramdır,
2) Diğer dini ve milli bayramlar ile yılbaşı günü tatilleri ise genel tatil günüdür.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayan işçinin o günkü ücreti tam olarak ödenir. Çalıştırılırsa ayrıca bir yevmiye daha ödenmesi gerekir. (İş yasası, md. 47).
Selam.
15-06-2006 23:10:09 Chronos #
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayan işçinin o günkü ücreti tam olarak ödenir. Çalıştırılırsa ayrıca bir yevmiye daha ödenmesi gerekir. (İş yasası, md. 47).

Teşekkürler hocam,
Ancak ben sanırım tam olarak ifade edemedim.
Haftada 5 gün, günde 11 saat çalışmaktayız. Madde 41 de de belirtildiği üzere haftada 45 ssati geçen çalışmalarıda fazla mesai olarak bize ödemektedir.
Lakin 19 Mayıs haftasında ayın 15, 16, 17, ve 18 inde biz 11 saat çalıştık. 19 Mayıs ta da işe çağrılmadık.
İşveren temsilcisi iddia ederki "fiili çalışma süresi 45 saati bulmamıştır. 4 gün 11 er saatten 44 saattir. !9 mayıs yevmiyesi size ödenmiştir. Ama fiili çalışma olarak 45 saati geçmediğiniz için ayın 15, 16, 17, ve 18 indeki 2 şer saat fazla mesailer size ödenmez."
Bizimde yorumumuz şu; "19 mayıs çalışılmış gibi kabul edileceğinden 19 mayıs günü ile birlikte 44+9=53 saat çalışma olduğu kabul edilmeli ve 8 saat fazla mesai bize ödenmelidir."
Kanunun ilgili maddelerini okudum lakin bir sonuca varamadım.
bilgilendirirseniz memnuniyet duyarız.
Saygılarımla...
16-06-2006 13:08:03 Av.Abbas Bilgili #
Fazla çalışmalarda fiili çalışmalar dikkate alındığından, işverenin yaptığı hesap doğrudur. Selam.
16-06-2006 20:59:02 yyln #
Sn: Abbas Bilgili,
Bu konuda tereddütümlerim var. Bana göre, haftalık çalışma saatinin nasıl uygulanacağı işyerinde belirlendikten sonra, eğer o işyerinde haftada 6 gün üzerinden, günde 7.5 saat veya haftada 5 gün üzerinden günde 9 saat çalışma belirlenmiş ise, ulusal bayram veya genel tail gününe denk gelen günde o saat üzerinden çalışılmış olduğu kabul edilerek, diğer günler için yapılan fazla çalışma hesaplanıp, ücreti ödenmelidir. Bu şekilde uygulama yapılan işyerleri olduğunu da biliyorum.
Ancak, yine de, belirtmiş olduğunuz gibi, fazla çalışmalarda fiili çalışma günlerinin dikkate alınacağına, dolayısıyla örnek olayda işverenin yapmış olduğu hesaplamanın doğru olduğuna dair yargı kararı varsa öğrenmek isterim. Selamlar..
23-06-2006 18:08:29 Av.Abbas Bilgili #
Sayın yyln;
Resmi tatilllerdeki çalışılmayan günlerin çalışılmış gibi kabul edilerek haftalık 45 saatlik yasal süreye dahil edldiği yönündeki uygulamanın bana mantıklı gelmediğini, ancak uygulamanın da sizin belirttiğiniz şekilde olduğunu öğrendim. Ancak, ne benim dediğim şekilde ve ne de sizin dediğiniz şekilde bir karar bulamadım Sanıyorum bu sorun yeni yasadaki 45 saatten kaynaklanıyor. Çünkü eski yasada "haftalık 45 saat" esası değil, "günlük 7,5 saat" esası vardı. Günlük esasta bu uygulamanın bir önemi yok. Ancak yeni uygulamada önem arz ediyor. Bilirkişilik yapan bir arkadaşıma sordum ve uygulamanın sizin dediğiniz şekilde olduğunu öğrendim.
Selamlar. İyi çalışmalar.
23-06-2006 19:05:17 yyln #
Teşekkürler ve selamlar...




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.