Cevap: eve haciz
EV HACİZİNDE YARGITAYIN EV EŞYALARI İLE İLGİLİ VERDİĞİ SON KARAR
T.C. YARGITAY
12.Hukuk Dairesi
Esas: 2013/3365
Karar: 2013/12821
Karar Tarihi: 04.04.2013
İCRA MEMUR MUAMELESİNİ ŞİKAYET - DAVANIN TARAFLARININ YARGILAMA İLE İLGİLİ BİLGİ SAHİBİ OLMA HAKKI BULUNDUĞU - BORÇLUNUN HUKUKİ DURUMU ETKİLENECEĞİNDEN ÖNCELİKLE TARAF TEŞKİLİNİN SAĞLANMASI GEREKTİĞİ - İSTEMİN TÜMÜ İLE REDDİNİN İSABETSİZLİĞİ
ÖZET: Davanın taraflarının yargılama ile ilgili bilgi sahibi olma, açıklama yapma ve ispat hakkı bulunmaktadır. Şikayetin mahiyeti dikkate alındığında da borçlunun hukuki durumu etkileneceğinden öncelikle taraf teşkilinin sağlanması gerekir. Mahkemece istemin kısmen kabulü ile taraf teşkili ile değerlendirme yapılarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken istemin tümü ile reddine dair hüküm tesisi isabetsizdir.
borçlunun evinde 06.12.2012 tarihinde yapılan haciz sırasında, 5 adet klima, 2 adet masaüstü bilgisayar, iki adet televizyon ve birer adet bulaşık makinası ve kurutma makinasının haczedilmesi istenilmiş, icra müdürünce talep reddedilmiştir. Koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi ev eşyaları lüzumlu eşya olup, haczedilmeleri mümkün değil ise de; fiyatı yüksek, muhafaza ve paraya çevrilmesi kolay, alıcısı bulunabilecek olan LCD, Plazma TV, kurutma makinası gibi eşyalar, maddede öngörülen amacın dışında borçlu ve ailesi için gerekli, zorunlu mallardan değildir. Ayrıca haczi istenen aynı nitelikte olan eşyalardan birden fazla bulunması durumunda bunlardan değeri daha düşük, satılması ve muhafazası zor olanın borçluya bırakılması, diğerlerinin haczedilmesi gerekir. Kaldı ki, borçlu vekili de haciz sırasında; diğer eşyaların haczine karşı çıkılsa da <...bir adet televizyonun dışındaki eşyaların haczedilebilirliği söz konusudur> şeklinde beyanda bulunmak suretiyle haciz yapılmasına karşı çıkmamıştır.