Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Binaların yenilenmesinde Arsa Payı - Reel m2 sorunu

06-02-2014 21:08:26 deutr #

Binaların yenilenmesinde Arsa Payı - Reel m2 sorunu

Değerli Üyeler,

Öncelikle konu ile ilgilenip görüş ve tavsiyelerini paylaşacak kişilere şimdiden teşekkür ederim.
Her ne kadar bu tür konular son derece uzun detaylara dayansa da sizleri konudan uzaklaştırmamak adına mümkün olan en temel bilgiler ışığında sorumu özetliyorum.

Kadıköy sınırlarında toplamda 34 daire ve 5 dükkandan oluşan bir apartmanız ve binamızı kentsel dönüşüm çerçevesinde yenilemek amacı ile gerekli toplantıları organize ettik. Binamızın yaşı ( 25+ ) ve fiziksel sorunları net olarak belli olduğu için kat maliklerinin büyük kısmı bu fikri destekledi ve 2/3 oranı ile alınan karar neticesinde teklif veren mütahitlerle görüşerek bir tanesi ile olası anlaşma noktasına geldik. Ancak sorunumuz burada başladığı için ciddi bir tıkanma sürecindeyiz.

Binamız ilk yapılırken mütahit; arsa paylarını dükkanlara 78, dairelere ise 114 olarak tescil ettirmiş ( dükkanların kendisinde kalacağı prensibi ile yüksek oran aktarmış ) Binada bahsettiğim gibi 5 dükkan var, her biri farklı m2 alanı sahip ve oranları 28 ile 35 m2 arası değişiyor - ama hepsinin oranı aynı, 78.

Daireler ise 100 m2 ve payları 114. Farklı bir ifade ile dağılım adilane değil. Ancak bu güne dek bu sorun olmadığı için üzerinde durulmamış. Fakat şu anda 2 dükkan sahibi - bana göre son derece kötü niyetli olarak - bahsi geçen 78 hisseyi öne sürerek mevcut 30 m2 alanlarının yeniden düzenlenmesini ve bu sonuçla kendilerine 110 m2 alan verilmesini talep ediyorlar.

Şu ana dek daire sahipleri yüzde 14 küçülmeye razı olduk ( mütahit ile anlaşmamız paralelinde toplam alanın %67'si eski kat maliklerinde kalacak ) ama iyi niyet ile dükkanların şu an kullanmakta oldukları alanı muhafaza etmeleri için +1 puan daha küçülmeyi kabullendik ( iyiniyet çerçevesinde ticari hayatlarını etkilememek için )

Ancak çok uzun süren tartışmalarda maalesef yol alamıyoruz. Arsa paylarını yeniden tespit davası gündemimizde olsa da bunun bize getireceği zaman kaybı insanları yoruyor ve çekilme güdüsü yaratıyor ( özellikle 60 yaş ve üstü yoğun bir kat maliki grubu takdir edersiniz ki bu işlere ürkek yaklaşıyor )

Sizden yardım rica ettiğim soru başlıkları şunlar:

1 - Biz tüm iyiniyetimizle onlara şu anki mevcut m2'lerini sağlayacak projeye devam edersek alehte dava açılması durumunda savunmamızı kendimiz küçüldüğümüz halde elimizden geleni yaptık ve davacı haksız zenginleşme prensibi ile devam ediyor diyebilir miyiz ?

2 - Apartman Kararı ile yıkımdan sonra dükkan yapılmasını reddederek bilirkişi tarafından biçilen bedelli ödeyerek dükkansız bir bina oluşturabilir miyiz ?

3 - Herhangi bir dava inşaatı durdurma hakkı tanır mı ? ( Bu özellikle yaşlı büyüklerimizin hassas oldukları nokta )

4 (ve son) - Arsa Payını yeniden düzenlemeye gidersek daire sahiplerinin birbirlerinden farklı payları olacağı aşikar ancak biz deprem riskine karşın zorunlu bir yeniden imar yaptığımıza göre yenilenmiş dairelerini arsa paylarına göre değil; yıkım önceki net m2'leri oranında inşa edebilir miyiz ? ( sonuçta arzulanan birbirimize şerefiye ödemek değil, sadece güvenli evlerde oturmak, bu sayede her malik şu anki kat ve konumu korunduğu sürece anlaşmadan son derece mutlu )

Maalesef farklı uzman ve hukukçulardan farklı cevaplar alıyoruz.

Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla

D.
17-03-2015 17:13:34 ümraniyeli #

Cevap: Binaların yenilenmesinde Arsa Payı - Reel m2 sorunu

Sayın Hukukçular,

1980 yılında 750 metrekarelik arsa üzerine 200 metrekare 4 daire , 150 metrekare işyeri ve işyerine binanın bodrumunda işyerinden girişli 50 metrekarelik depo verilmiş ,(Ayrıca çatı katındaki asansör ve merdiven boşluğu hariç 4'e bölünerek daireler tarafından depo olarak kullanılmıştır.) tapuda herbir pay sahibi % 20 olarak gösterilmiştir.

Bina kentsel dönüşüme girmiştir. Tam bina arsaya dönüştürmek üzere iken işyeri sahibi tapuda gösterilen % 20'lik arsapayına itiraz etmek üzere mahkemeye baş vurmuş işleri durdurmuştur.

Mahkemeden gelen yazıda bina yıkılmadan tespit yapılabilmesi için ,mahkemeden bilirkişi heyeti oluşturlarak yerinde tespit yapılması ve paylara şerh konulması istenmektedir.

Biliyorsunuz sene sonuna kadar inşaat projesi onaydan geçmez ise çıkma haklarımız elden gidiyor. Sayın Hukukçular ,bu durumda nasıl bir yol izlememizi tavsiye edersiniz.

Teşekkürler.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.