Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Müteahhite verilen senedin geri alınması

03-01-2014 21:08:37 kimsedeyok #

Müteahhite verilen senedin geri alınması

Merhaba değerli hukukcularımıza sormak istediğim bir husus bulunmaktadır aydınlatırlarsa sevinirim.

Konu: verilen senedin geri alınması.

2011 yılında arsa karşılığında daire yapılması için iki ortak olarak (iki arsa sahibi) müteahhit'e noter huzurunda sözleşme yapıldı 15 aylık süre içerisinde arsa karşılığı kat yapılmak üzere.

inşaat firması bizden inşaatı yapmak için 30 bin türk lirası olarak hem babamdan hemde komşumdan senet aldı. fakat bizden senet aldı, diğer arsa ortağı olan komşumuz ise x adlı kişi inşaat firmasına senedin kopyasını vermiştir. Bununla birlikte inşaat firması sahibi senedin kopyasını verdiği için komşumuzdan senedin orjinali istemiş fakat x adlı kişi yani komşumuz inşaat firması sahibine ben emlakcılarla görüştüm senet vermem için bir sebep olmadığı diye inşaat sahibine bilgi vermiş ve seneti vermemiştir. Senedi vermediği gibi inşaat firmasıda inşaata başlamamıştır noter huzurunda yapılan sözleşmede 15 ay geçmiş ve inşaatın yerinde yani arsa kısmında yeller esmekte bir çivi dahil çakılmamıştır.

Sözleşme bittiği için haklı olarak bizde inşaat firmasına verdiğimiz senedin geri verilmesi talep ettik fakat inşaat firması bize zorluk çıkardı şu şekilde.

1-) İşte ben emlakcıya 10 bin tl para ödedim. (kaldıki proje kesinleşmeden emlakcıya yani aracıya hiçbir şekilde ödeme yapmaz kimse, fakat 2 bin tl verildiğini arıca bilmekteyiz. 10 bin tl değil.)

2-) daha sonra inşaat firması bize proje mimarına 10 bin tl proje parası vereceğini (proje çizdirdiği için) belirtti. "Fakat bir proje yapılabilmesi çizilebilmesi için belediyeye başvuru yapıp projenin onaylanması gerekmektedir" kaldıki belediyeden aldığımız bilgide inşaat firması kesinlikle belediyemize yapılacak inşaat ile ilgili bir proje başvurusu yapılmamıştır. kaldıki proje başvurusu yapılabilmesi için tapuda yani arsada herhangi bir sorun olmaması gerekmektedir. (imar durumu şuan ifraz edilmediği 3 hissedar olduğu için 3 hissedarında imzası zorunlu fakat imza yok,)

3-) inşaat sözleşmesi yaptığımız tarihte belediyeye olan tapu borcu (7.000 TL) küsüratlı iken şuan 2014 güncel borcu (31.000 Tl) küsüratlı borc oluşmuştur. Yani eğer bir başvuru yapılmış olsa idi ki inşaat firması tapu için ödeme yaptım diyor hiçbir şekilde ödeme yapılmamış ve borç katlanmıştır.

4-) inşaat firmasının elinde babamdan alınan 30 bin tl lik senet olduğu için şuraya şukadar buraya bukadar ödeme yaptım diyor yani elindeki senete karşılık parayı toparlamaya çalışıyor. (yine belediyeden aldığım bilgiye göre sözleşme tarihinden bu yana sadece 85 tl + 95 tl imar başvurusu için ödeme yapılmış + olarak 1200 tl de emlak vergisi ödenmiş 1999 TL den bu yana toplamda)


şimdi konuyu toparlamak gerekirsek, o dönemde %40 olan arsa karşılığında kat / daire yapımız günümüzde şuan%50 olmuştur ve sözleşmede belirtilen 15 aylık sürede bitmiştir. bizde farklı bir inşaat firmasına vermek istiyoruz fakat eski inşaat firması elinde senet olduğu için hiçbir şekilde yanaşmıyor ne koparırsam kardır diye.

Ve babam 62 yaşında babamın okuma yazması yok, araştırmalarımda okuma yazması olmayan bir kişi için en az 2 şahit olması ve bu şahitlerin şahitlik yapan kişi ile iletişimi olması alışverişi olması tanıyor olması gerekmektedir.

Fakat elinde seneti olan inşaat firması uyanıklık yapıp kılıfına uydurmuş yanındaki çalışan bir elemanını babam adına şahit olarak göstermiştir babam tanımıyor şahsı tanımadığı gibi babama neden imza attın dediğimde oğlum ben iş olsun diye imza attım (babamın iyiniyetliliği anlayacağınız, saflığından yararlanmışlar.)

Bu duruma geleceğini bilmiyordum diyor oda sıkıntıdan günde 1 paket olan sigarasını 2 pakete çıkardı çıkarması bir yana her geçen gün daha kötü oluyor ve o zaman evinde oturan babam mütahitte verdiği için evden de çıktı mütahitten ev kirasıda almadı almadığı gibi 30 bin tl lik seneti var karşı tarafda karşı tarafda vermeye yanaşmıyor ve daha kötüsü tapu borcu her geçen gün artmaktadır bizim bu konuda ne yapmamız gerekir bu seneti nasıl alırız ne gibi bir yol izlememiz gerekir konuyla akalı bilgilerinize şimdiden teşekkür ederim.
05-01-2014 18:24:30 kimsedeyok #

Cevap: Müteahhite verilen senedin geri alınması

cevap verecek kimse yokmu acaba..




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.