Cevap: Ertelenen ceza sonrası oluşabilecek yeni suç.
Sorunuzdan, 2008 yılında 1 yıl hapis cezası mahkumiyeti aldığınızı , bu mahkumiyetinizden 7 ay sonra ise başka bir suçtan dolayı kamu davası açıldığını, Yargıtay ilgili Dairesinin ilk derece mahkemesi tarafından hakkınızda verilen beraat kararını bozduğunu, böylece 1 yıllık hapis cezası mahkumiyetinizden 7 ay sonra işlediğiniz iddia olunan diğer bir suçtan mahkum olma ihtimalinizin doğduğunu, şu durumda bu yargılama sonucunda hapis cezası almanız ihtimalinizin olup olmadığını öğrenmek istediğinizi anlıyorum.
Sorunuzda anlattığınız üzere daha önce erteli 1 yıl hapis cezası mahkumiyetiniz bulunduğundan, daha sonra açılan kamu davasından mahkumiyetinize karar verilirse bu mahkumiyet ertelenemeyecektir. Zira TCK.nın 51. maddesinde belirtilen cezanın ertelenmesi şartlarından birisi, ''suç tarihinden önce 3 aydan ziyade hapis cezası mahkumiyeti almamış olmak'' belirtilmektedir. Halbuki, sizin mahkumiyetiniz 3 aydan fazladır. Ayrıca, hakkınızda yeni açılan kamu davasından mahkum olursanız, mahkeme sizin için hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı da veremeyecektir. Çünkü, CMK.nın 231/6. maddesinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilmesi için gereken şartlardan birisi ''suç tarihinden önce kasten bir suç işlememiş olmaktır.'' Halbuki, sizin suç tarihinden önce kasten işlediğiniz bir suçtan hapis cezası mahkumiyetiniz bulunmaktadır.
Hakkınızda yeni açılan kamu davasından mahkumiyetinize karar verilirse, bu cezanın seçenek yaptırımlara çevrilmesi ihtimalinin olup olmadığı yönündeki sorunuza ise şöyle cevap verebilirim: Eğer önceki 1 yıllık hapis cezası mahkumiyetine neden olan suçunuzu 18 yaşınızı doldurmadan işlemiş iseniz, o zaman daha sonra hakkınızda açılan kamu davasından mahkum olmanız halinde ve bu mahkumiyetiniz 1 yıl veya 1 yıldan daha az bir hapis cezası ise bu cezanız mahkemece seçenek yaptırımlara çevrilebilir. Ancak, ilk mahkumiyetinize neden olan suç tarihinde 18 sekiz yaşınızı doldurmuşsanız, o zaman yeni açılan kamu davasında suçunuzun sabit olması halinde mahkeme size ancak hapis cezası mahkumiyeti verecektir. Çünkü, bu halde siz ikinci suç sebebiyle ''Mükerrir'' durumdasınız ve suçunuz sübut bulursa verilen hapis cezasının TCK.nın 58. maddesi uyarınca ''mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirilmesine, cezanın infazından sonra ise hakkınızda denetimli serbestlik tedbiri uygulanmasına'' karar verilecektir. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için TCK.nın 58. madde metnini nazarlarınıza sunuyorum:
''(1) Önceden işlenen suçtan dolayı verilen hüküm kesinleştikten sonra yeni bir suçun işlenmesi hâlinde, tekerrür hükümleri uygulanır. Bunun için cezanın infaz edilmiş olması gerekmez.
(2) Tekerrür hükümleri, önceden işlenen suçtan dolayı;
a) Beş yıldan fazla süreyle hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde, bu cezanın infaz edildiği tarihten itibaren beş yıl,
b) Beş yıl veya daha az süreli hapis ya da adlî para cezasına mahkûmiyet hâlinde, bu cezanın infaz edildiği tarihten itibaren üç yıl,
Geçtikten sonra işlenen suçlar dolayısıyla uygulanmaz.
(3) Tekerrür hâlinde, sonraki suça ilişkin kanun maddesinde seçimlik olarak hapis cezası ile adlî para cezası öngörülmüşse, hapis cezasına hükmolunur.
(4) Kasıtlı suçlarla taksirli suçlar ve sırf askerî suçlarla diğer suçlar arasında tekerrür hükümleri uygulanmaz. Kasten öldürme, kasten yaralama, yağma, dolandırıcılık, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti ile parada veya kıymetli damgada sahtecilik suçları hariç olmak üzere; yabancı ülke mahkemelerinden verilen hükümler tekerrüre esas olmaz.
(5) Fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış olan kişilerin işlediği suçlar dolayısıyla tekerrür hükümleri uygulanmaz.
(6) Tekerrür hâlinde hükmolunan ceza, mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirilir. Ayrıca, mükerrir hakkında cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbiri uygulanır.
(7) Mahkûmiyet kararında, hükümlü hakkında mükerrirlere özgü infaz rejiminin ve cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbirinin uygulanacağı belirtilir.
(8) Mükerrirlerin mahkûm olduğu cezanın infazı ile denetimli serbestlik tedbirinin uygulanması, kanunda gösterilen şekilde yapılır.
(9) Mükerrirlere özgü infaz rejiminin ve cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbirinin, itiyadi suçlu, suçu meslek edinen kişi veya örgüt mensubu suçlu hakkında da uygulanmasına hükmedilir. ''
NOT: Açıklamalarım, ikinci kamu davasına konu suç tarihinin, 1 yıllık mahkumiyetinizden 7 ay sonra olması halinde geçerlidir. İkinci kamu davasına konu suç tarihi, eğer 1 yıllık mahkumiyetiniz kesinleşmeden önce ise o zaman ''mükerrir'' sayılmazsınız.