Alıntı:
denizblk rumuzlu üyeden alıntı
Sanırım ben sorumu anlatamadım. Örnek isimler vererek anlatmaya çalışayım.
Serap ve Sinan evliler. 2 çocukları var. Ancak aralarındaki anlaşmazlık sonucunda boşanma davası açıyorlar. Dava devam ederken Sinan'ın babası vefat ediyor. Miras Sinan,kardeşi ve annesi arasında paylaşılıyor.
Serap boşanacağı için mal paylaşımı yapılırken Sinan'a kalan miras'tan kanunen birşey alamayacağını biliyor.Ancak onun gelirinden pay alabileceğini biliyor.
Ancak Serap'ın düşüncesi başka. Serap çocukların geleceğini düşünerek, eşine kalan bu mirasın mal olarak ileride artar mı azalır mı bilemediği için, şimdiden çocukların miras payını almak istiyor. Sinan hayatta iken boşandıkları için Serap kocasına kalan bu mirastan çocuklarına haklarının(Sinanın ölümü ile çocuklara kalacak miras payının) şimdi verilmesini talep ederek dava açabilir mi?
1- Serap, Sinan ile evli olduğu süre içerisinde, Sinan'a babasından kalan mirastan Sinan ölmediği sürece pay alamaz.
2- Serap, Sinan dan boşanması halinde, Sinan'ın babasından kalan mirasın gelirinden pay alamaz. Pay ancak evlilik süreci ve boşanma davası devam ederken ki süreç için geçerlidir.
3- Sinan babasından kalan mirası istediği gibi değerlendirir, Her ne kadar Serap Sinan'ın çocuklarından mal kaçırabileceği inancını taşıyor olsa da, malın yerine mal ikame etmek ve ya daha fazla miras bırakabilmek için Sinan'ın malı üzerindeki tasarrufunu engellemesi düşünülemez. Serap çocukları için de olsa bu mirasa tedbir koyduramaz. Dava açamaz. Açarsa da dayanak maddesi yoktur, dava reddedilir.
4- Serap ile Sinan boşandıktan ve Sinan öldükten sonra o mal hala duruyorsa çocuklar bu maldan paylarına düşeni alırlar.
5- Sinan ölmeden önce çocuklarının ölmeyeceğinin garantisi olmayacağından dolayı Sinan'ın henüz sağ iken yapmış olduğu tasarruflar için açılabilecek bir dava yoktur. Ancak Sinan sağlığında bu malları mal kaçırma amacı ile başkasına satar ya da devrederse, Sinan'ın ölümüyle birlikte muris muvazaası nedeniyle tapu iptali ve tescil davası açılabilir.