Geç tebliğ nedeniyle dava açan avukatın dayanağı "Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar ile Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar ve Defterler Hakkında Yönetmelik'in 10. maddesidir. Bu yönetmeliğe göre trafik cezalarının "10 işgünü içinde" tebliğ edilmesi gerektiği hükme bağlanmıştır. ANCAK, KANUNLAR HİYERARŞİSİNE göre, KANUN Yönetmeliğe üstündür. Diğer bir ifade ile Yönetmelikler kanunlara aykırı olamaz.
Trafik para ceza tutanakları ile ilgili olarak 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 20'nci maddesine şöyle bir hüküm var;
Alıntı:
Ancak, 89 uncu maddesi hariç olmak üzere 1111 sayılı Askerlik Kanunu, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna SunulmasıHakkında Kanun, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda belirtilen ve idari para cezasını gerektiren fiilin işlendiği tarihitakip eden takvim yılının son günü bitimine kadar idari para cezası verilerek tebliğ edilmediği takdirde idari yaptırım kararı verilemez, verilmiş olanlar düşer.
Bu durumda yönetmelikte yazan 10 gün içinde tebliğ şartı değil, kanunda yazan suçun işlendiği takvim yılı sonuna kadar tebliğ edilmesi yeterlidir. Bu konuda çok fazla dava açıldığından uyarmak istedim.