Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

" Karar Düzeltme" Talep Edilemezmiş

02-10-2013 12:18:44 anli25 #

" Karar Düzeltme" Talep Edilemezmiş

Arkadaşlar ilginç bir kararı sizinle paylaşmak istedim;
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
T.C.
DANIŞTAY
BİRİNCİ DAİRE
Esas No: 2010/1506
Karar No: 2010/1434
KARAR
Dairemizin 30.06.2010 tarih ve E:2010/1000, K:2010/1137 sayılı kararının düzeltilmesi istemine ilişkin F.A nın 9.8.2010 tarihli dilekçesi Tetkik Hakimi Bekir Özçelik'in açıklamaları dinlendikten sonra konu incelenerek;

Gereği Görüşülüp Düşünüldü;
İstem KSÜ FEF .. Bölümü öğretim üyesi FA ve aynı bölümde öğretim üyesi MA hakkında KSÜ rektörlüğünce oluşturulan yetkili kurul tarafından verilen 21.5.3010 tarihli lüzumu-u muhakeme kararının, haklarında lüzum-u muhakeme kararı verilen FA ve MA tarafından yapılan itirazlar üzerine incelenmesi sonucunda Dairemizin 30.6.2010 tarih ve E:2010/1000, K:2010/1137 sayılı kısmen lüzum-u muhakemenin onanmasına kısmen bozulmasına ilişkin kararının tekrar incelenerek düzeltilmesine ilişkindir.

2547 sayılı kanunun 53. maddesi gereğince oluşturulan yetkili kurullar tarafından verilen "lüzum-u muhakeme" kararlarının itiraz üzerine, "men-i muhake" kararlarının ise yasa gereği kendiliğinden incelenmesi sonucunda Danıştay 1. dairesi tarafından verilen kararlar kesin olduğundan, bu kararlara karşı herhangi bir itiraz yolu bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle FA nın isteminin incelenmeksizin reddine, kararın bir örneği ile dilekçe ve eklerinin FA ya gönderilmesine 6.10.2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Başkan Üye Üye Üye Üye
Osman Alpak,, Hüseyin H. Karakulluçu,, Ahmet Başpınar,, Abdullah Dörtlemez,, Ülkü Erbük,,
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arkadaş lar karardan da anlaşılacağı üzere Danıştay 1. Dairesinin kararları "ayet" niteliğnde olup itiraz edilemezmiş. Hukukun üstünlüğüne inanmış bir Hukuk devletiyiz ya! belkide ondandır. IYUK un 54. maddesi ile bu devlet her vatandaşına Danıştay Dava dairelerindeki kararlar için bir defaya mahsus karar düzeltme hakkı vermiştir. Bu kararla anaysal bir hak olan "karar düzeltme" hakkı alenen GASP edilmiştir. Bu kararları Danıştay dergisinde bulamazsınız; Hukuk ile adalet ile bağdaşmayan özel kararlar orada yayınlanmıyor. Konu ile ilgili olarak 4982 sayılı yasa gereğince " karar düzeltme hakkının gasp edilmesi ile ilgili olarak kararı veren üyelerin bu yetkiyi hangi kanunun hangi maddesinden aldıklarını" sordum ve bilgi istedim. Cevap ne mi? ; Siz "tavsiye ve mütalaa" istemektesiniz bu bilgi edinme kapsamı dışındadır. Yani koruyucu kalkan hazır, cevap veremedikleri yarde hemen özel kanun maddelerinde önceden tasarlanmış kalkanın arkasına gizleniyorlar. Ehh, ne de olsa Hukuk Devletiyiz. Konu Anayasa Mahkemesinin ilgi alanındadır, bu nedenle de ANAYASA MAHKEMESİNİ GÖREVE DAVET EDİYORUM.
02-10-2013 23:36:37 litigation #

2457 sayılı Yükseköğretim Kanunu madde 53

2547 sayılı YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU


DOKUZUNCU BÖLÜM
Disiplin ve Ceza İşleri
Genel esaslar:
Madde 53
a. Yükseköğretim Kurul Başkanı Yükseköğretim Kurulu ile üniversite rektörlerinin, rektör üniversitenin, dekan fakültenin, enstitü ve yüksekokul müdürleri enstitü ve yüksekokulların, bu birimlerin genel sekreter veya sekreterleri de sekreterlik personelinin disiplin amirleridir. Üniversite ve bağlı birimlerinin yönetim kurulları aynı zamanda disiplin kurulu olarak görev yaparlar. Disiplin kurullarında profesörlerle ilgili hususların görüşülmesinde doçent ve yardımcı doçentler, doçentlerle ilgili hususların görüşülmesinde de yardımcı doçentler disiplin kurullarına alınmazlar.
b. Öğretim elemanları, memur ve diğer personelin disiplin işlemleri, disiplin amirlerinin yetkileri, devlet memurlarına uygulanan usul ve esaslara göre Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir.
c. (Değişik: 14/4/1982 - 2653/3 md.) Ceza soruşturması usulü:
Yükseköğretim üst kuruluşları başkan ve üyeleri ile yükseköğretim kurumları yöneticilerinin, kadrolu ve sözleşmeli öğretim elemanlarının ve bu kuruluş ve kurumların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurlarının görevleri dolayısıyla ya da görevlerini yaptıkları sırada işledikleri ileri sürülen suçlar hakkında aşağıdaki hükümler uygulanır:

(1) İlk soruşturma:
Yükseköğretim Kurulu Başkanı için, kendisinin katılmadığı, Milli Eğitim Bakanının başkanlığındaki bir toplantıda, Yükseköğretim Kurulu üyelerinden teşkil edilecek en az üç kişilik bir kurulca, diğerleri için, Yükseköğretim Kurulu Başkanınca veya diğer disiplin amirlerince doğrudan veya görevlendirecekleri uygun sayıda soruşturmacı tarafından yapılır.
Öğretim elemanlarından soruşturmacı tayin edilmesi halinde, bunların, hakkında soruşturma yapılacak öğretim elemanının akademik unvanına veya daha üst akademik unvana sahip olmaları şarttır.
(2) Son soruşturmanın açılıp açılmamasına;
a) Yükseköğretim Kurulu Başkan ve üyeleri ile Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri hakkında Danıştayın 2 nci Dairesi,
b) Üniversite rektörleri, rektör yardımcıları ile üst kuruluş genel sekreterleri hakkında, Yükseköğretim Kurulu üyelerinden teşkil edilecek üç kişilik kurul,
c) Üniversite, fakülte, enstitü ve yüksekokul yönetim kurulu üyeleri, fakülte dekanları ve dekan yardımcıları, enstitü ve yüksekokul müdürleri ve yardımcıları ile üniversite genel sekreterleri hakkında, rektörün başkanlığında rektörce görevlendirilen rektör yardımcılarından oluşacak üç kişilik kurul,
d) Öğretim elemanları, fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterleri hakkında üniversite yönetim kurulu üyeleri arasından oluşturulacak üç kişilik kurul,
e) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurlar hakkında, mahal itibariyle yetkili il idare kurulu,
Karar verir.
f) Yükseköğretim Kurulu ile üniversite yönetim kurullarınca oluşturulacak kurullarda görevlendirilecek asıl ve yedek üyeler bir yıl için seçilirler. Süresi sona erenlerin tekrar seçilmeleri mümkündür.
(3) Son soruşturmanın açılıp açılmamasına karar verecek kurullar üye tamsayısı ile toplanır. Kurullara ilk soruşturmayı yapmış olan üyeler ile haklarında karar verilecek üyeler katılamazlar. Noksanlar yedek üyelerle tamamlanır. Diğer hususlarda bu Kanunun 61 inci maddesi hükümleri uygulanır.
(4) Yükseköğretim Kurulu ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri hakkında Danıştayın 2 nci Dairesinde verilen lüzum-u muhakeme kararına itiraz ile men-i muhakeme kararlarının kendiliğinden incelenmesi Danıştayın İdari İşler Kuruluna aittir. Diğer kurullarca verilen lüzum-u muhakeme kararına ilgililerce yapılacak itiraz ile men-i muhakeme kararları kendiliğinden Danıştay 2 nci Dairesince incelenerek karara bağlanır. Lüzum-u muhakemesi kesinleşen Yükseköğretim Kurulu ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkan ve üyelerinin yargılanması Yargıtay ilgili ceza dairesine, temyiz incelemesi Ceza Genel Kuruluna, diğer görevlilerin yargılanmaları suçun işlendiği yer adliye mahkemelerine aittir.
(5)Değişik statüdeki kişilerin birlikte suç işlemeleri halinde soruşturma usulü ve yetkili yargılama mercii görev itibariyle üst dereceliye göre tayin olunur.
(6) Yükseköğretim Kurulu Başkanı ve rektörlerin 1609 sayılı Bazı Cürümlerden Dolayı Memurlar ve Şerikleri Hakkında Takip ve Muhakeme Usulüne Dair Kanun kapsamına giren suçlarından dolayı yapılacak ceza soruşturmasında yukarıda belirtilen ceza kovuşturması usulü tatbik edilir. Bunlar dışında kalan tüm görevliler için 1609 sayılı Bazı Cürümlerden Dolayı Memurlar ve Şerikleri Hakkında Takip ve Muhakeme Usulüne Dair Kanun hükümleri uygulanır.
1609 sayılı Bazı Cürümlerden Dolayı Memurlar ve Şerikleri Hakkında Takip ve Muhakeme Usulüne Dair Kanun kapsamına giren suçlarından dolayı kanuni kovuşturma için gereken izin, Yükseköğretim Kurulu üyeleri ile Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri ve bu kuruluşların memurları (Üniversitelerarası Kurul memurları dahil) hakkında Yükseköğretim Kurulu Başkanından, üniversite yöneticileri ve öğretim elemanları ile memurlar hakkında üniversite rektörlerinden alınır.
(7) İdeolojik amaçlarla Anayasada yer alan temel hak ve hürriyetleri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü veya dil, ırk, sınıf, din ve mezhep ayrılığına dayanılarak nitelikleri Anayasada belirtilen Cumhuriyeti ortadan kaldırmak maksadıyla işlenen suçlarla bunlara irtibatlı suçlar, öğrenme ve öğretme hürriyetini doğrudan veya dolaylı olarak kısıtlayan, kurumların sükün, huzur ve çalışma düzenini bozan boykot, işgal, engelleme, bunları teşvik ve tahrik, anarşik ve ideolojik olaylara ilişkin suçlar ile ağır cezayı gerektiren suçüstü hallerinde, yukarıda yazılı usuller uygulanmaz; bu hallerde kovuşturmayı Cumhuriyet Savcısı doğrudan yapar.
(8) Bu Kanunda yer almamış hususlarda 4 Şubat 1329 tarihli Memurin Muhakematı Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.
03-10-2013 08:08:19 anli25 #

Cevap: 2457 sayılı Yükseköğretim Kanunu madde 53

Sayın Litigation,
Yüksek öğretim kurumları mensupları 2547 sayılı kanunun 53 maddesinde belirtilen USULLERE göre yargılanır. Bu 53. madde İdari Yargılama Usulü Kanununun(İYUK) 54. maddesini ortadan kaldırmaz. Ön soruşturma ve Son Soruşturma 53. madde çerçevesinde yapıldı, bundan sonraki evrede İdari Yargılamanın Usülleri uygulanır. Benim burada vurgulamak isteğim; Devlet Kurumları hiç kimsenin babasının çiftliği değildir, her kurumun kanunu var tüzüğü var, Erkan-ı Devlet-i Aliyye kürsülere çıkıp naralar atıyor: Hukukun üstünlüğü de hukukun üstünlüğü diyor. Nerde bu hukukun üstünlüğü, gören duyan bilen varmı? Hukukun üstünlüğ diye bir şey yok ortada, sadece elit kesimin (temyiz edilmemiş!)ahlakının üstünlüğü var
12-12-2013 22:38:22 Av.Umur Yıldırım #

Cevap: 2457 sayılı Yükseköğretim Kanunu madde 53

karar gercekden önemli




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.