Cevap: xperia telefon için para iadesi
Telefon tamiri hangi aşamalardan geçti bilmiyorum ama
Sony den iadeli taahütlü yazı veya noterden ihtarname çekerek bedel iadesi isteyebilirsiniz. Tamir sayısı serviste kalma süresi ve aşamaları Birebir değiştirme aşamasına gelmiş ise bedel iadeside yapılabilir demektir. Bu sizin seçimlik haklarından istediğinizi kullanmanız anlamına gelir.
Bedel iadesi fatura üzerinden yapılır. İthalatçı veya üretici firmadan talepte bulunacaksınız. red cevabı gelirse TSHH heyetine başvuru yapabilirsiniz. TSHH kararlarını 3 ay içinde sonuçlandırması lazım ama bu süre uzarsa yaptırımı olmadığından bu süreler o ildeki yadaki ilçedeki heyetteki iş yoğunluğuna göre değişir. kendimden örnek vereyim benim bir talebimin evraklarını kaybettiler tekrar başvuru yapmak zorunda kaldım.1 yıl sürdü. Diğer başvurumu banka tüketici ile sorunu hallettik diye yazı gönderdi diye sonuçlanmış dosyaların içine atmışlar gidip yine evrak aradık bulduk buda 8 ay sürdü.
Malın arızası, garanti ve tamir süresi
Malın tamir süresi, Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik’te yer alan 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Gereğince Garanti Belgesi ile Satılması Zorunlu Olan Ürünler Listesi’nde belirtilen azami tamir sürelerini geçemez.
Bu süre mala ilişkin arızanın
-servis istasyonuna,
-servis istasyonunun olmaması durumunda, malın satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısı-üreticisinden birine
bildirim tarihinden itibaren başlar.
Tüketicinin arıza bildirimini; telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup veya benzeri bir yolla yapması mümkündür. Ancak, uyuşmazlık halinde ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir.
Malın arızasının 10 iş günü içerisinde giderilememesi halinde, imalatçı-üretici veya ithalatçı; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır.
Satıcı, malın; garanti süresi içinde, gerek malzeme ve işçilik gerekse montaj hatalarından dolayı arızalanması halinde işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamirini yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür.
Arızalarda kullanım hatasının bulunup bulunmadığı servis istasyonları, servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırasıyla; bu malın satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçı-üreticisinden birisi tarafından düzenlenen raporla belirlenir.
Tüketicinin onarım hakkını kullanmasına rağmen malın;
a) Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde en az dört defa veya imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı tarafından belirlenen garanti süresi içerisinde altı defa arızalanmasının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılması,
b) Tamiri için gereken azami sürenin aşılması,
c) Firmanın servis istasyonunun, servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırasıyla satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçı-üreticisinden birisinin düzenleyeceği raporla arızanın tamirinin mümkün bulunmadığının belirlenmesi,
durumlarında, tüketici malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebilir.
Yukarıda (c) bendinde belirtilen raporun, tüketicinin başvuru tarihinden itibaren yedi gün içerisinde düzenlenmesi zorunludur. Tüketici, raporun belirtilen süre içerisinde düzenlenmemesi veya raporu kabul etmemesi hallerinde, ilgili tüketici sorunları hakem heyetine başvurarak mevcut durumun tespit edilmesini isteyebilir.