Cevap: Şeriati övmek, savunmak düşünce özgürlüğü çerçevesinde midir?
Roma hukukundan bir tümce: "Ubi ius incertum, ibi ius nullum.’’ Hukukun belirsiz olduğu yerde hukuk yoktur.
Aristo: "En kötü düzen bile düzensizlikten iyidir"
Fakat öyle güzel bir cümlesi daha var ki... AYNI NEHİRDE İKİ KERE YIKANILMAZ... (Tüm şartlar oluşsa da aynı yere dönülmeyecek, o anlar yaşanmayacak...)
Laiklik ise hür düşünce demektir. İşte burada ülkemizde konu rayından fırlayıp, başka yerlere gidiyor. Bugün düşünce suç olmasa idi emin olun ki ergenekon yargılamasında çoğu kişi ceza almazdı. Başbakan zamanında düşündüğü için ceza almazdı. Yüzlerce gazeteci, politikacı cezaevlerine girmezdi. Biz bunları tartışırken avrupa her konuda aldı başını gidiyor. Gezenler bilir, hem sanat hem teknoloji açısından farkı açıyorlar. Oysa 1789 Fransız ihtilali ile dünya "din, dil, ırk" konuşmayı bıraktı. Biz ise açılım, ayrışım, kapanım, ergenekon, şeriat derken aynı Osmanlı imparatorluğunun hatasına düşüyor, düşürülüyoruz. Devir teknoloji devri. Bugünün icatları artık 10-20 yıl arayla değil, neredeyse her gün yeni bir icat karşımıza çıkıyor. Neden? Çünkü telekominikasyon (TV,Radyo ve en önemlisi İNTERNET) sayesinde bilgiye çok hızlı ulaşılabiliyor. Biz bilimle uğraşacağımıza sen hangi dindensin, oruç tuttun mu, Kürt müsün Türk müsün, şeriat ile mi modern hukuk ile mi yönetelim derken adamlar farkı yine açtılar. Ondan sonra çakaralmaz tüfeklerin karşısındaki kruvazörleri yeniden göremeyeceğiz. Çünkü tek bir düğme ile işimizi bitirecekler. O düğme bir füze olabileceği gibi ekonomiyi altüst edebilecek bir bilgisayarın tuşu da olabilir. Dikkat... Onun için bunları bırakmanın tam zamanı desem de bundan sebeplenen, zaten varolan değerlerimizi parti sloganı yapan politika unsurları oldukça daha işimiz çok.
Son söz : Av.Emrah Yavuzcan kardeşimden öğrendiğim, bir hukuk hocasının söylediği gibi; "Senin yumruk atma özgürlüğün benim burnumun ucunda biter"...