Alıntı:
umran_kara rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar.. babam üzerinde olan müşterek araziyi kızına (diğer ablama) noter yoluyla mirastan feragat belgesi imzalayarak verdi.belgede ölüm dışında satılamaz ibaresi geçiyor.Şimdi ise bu yeri müştekilerinden birine verecek.parasını kızına verecek.Bu bağlamda imzalanan noter belgesi iptal olur mu? yardımcı olursanız sevinirim.
Arazinin durumu tam olarak nedir ?
Babanız mı mirastan feragat etti ? Ablanız mı ? Arazi tapu da kimin adına tescilli ?
Babanızla ablanız arasında ölene kadar bakma sözleşmesi gibi bir durum mu söz konusu ?
Aşağıdaki metni okuyun.. Faydası olabilir..
ÖLÜNCEYE KADAR BAKIM SÖZLEŞMESİ
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısına ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşmelerdir. Sözleşmeye konu malvarlığı, Bakım alacaklısına ait olması zorunlu değildir. Üçüncü şahıslara ait malvarlığı da sözleşmeye konu olabilir. Bu durumda malvarlığının sahibinin de sözleşmede onay ve imzasının bulunması gerekir. bakıp gözetme koşulu ile yapılan temliki işlemin geçerliliği için sözleşmenin düzenlendiği tarihte bakım alacaklısının özel bakım gereksinimi içerisinde bulunması zorunlu değildir. Bu gereksinmenin sözleşmeden sonra doğması, yada alacaklının ölümüne kadar çok kısa bir süre sürmüş bulunması da sözleşmenin geçerliliğine etkili olamaz.
Ayrıca bakım alacaklısı veya bakım borçlusu birden çok olabilir. Bu durumda aralarındaki sorumluluğun müteselsil olup olmadığı veya sorumluluğun ne şekilde olacağı açıkça belirtilmelidir.
A-SÖZLEŞMENİN ŞEKLİ
Sözleşmenin niteliği ve malvarlığı devrini öngörmesi, genellikle bakım alacaklısının yaşlı, hasta veya bakıma muhtaç durumda olması nedeniyle bakım alacaklısının haklarını korumak, bakım borçlusunu ise bakım alacaklısının mirasçıları veya alacaklılarına karşı haklarını korumak amacıyla, kanun koyucu ölünceye kadar bakma sözleşmesi için bazı şekil şartları öngörmüştür.
Buna göre, Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, mirasçı atanmasını içermese bile, miras sözleşmesi şeklinde yapılmadıkça geçerli olmaz. (BK. 612 Mad.) O halde MK. 545 mad. düzenlenen miras sözleşmesi için öngörülen şekil şartları, ölünceye kadar bakma sözleşmesi için de uygulanacaktır. MK. 545 maddesinde “miras sözleşmesinin geçerli olabilmesi için, resmi vasiyetname şeklinde düzenlemesi” gerekeceği belirtilmiştir. MK. 532 Maddesi vd. resmi vasiyetin ne şekilde düzenleneceği belirtilmiştir. Buna göre,
Resmî vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenir. Resmî memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabilir.
Ölünceye kadar bakım sözleşmesini düzenlemeye yetkili resmi memurlar, Noter, Sulh Hakimi ve Tapu memurlarıdır. Noter ve Sulh Hakimi, konusu taşınır ve taşınmaz olan ölünceye kadar bakma sözleşmesini düzenleyebilir ancak tapu memuru, konusu taşınmaz olan sözleşmeleri düzenleye yetkilidir. Yargıtay Hukuk Genel kurulu da vermiş olduğu kararında bu hususu teyit etmiştir.
“….Ölünceye kadar bakmak ve onu görüp gözetmek şartıyla, diğerine bir gayrimenkul temlikini mutazammın olarak yapmak istediği mukaveleleri tanzime, Sulh Hakimleriyle, Noterlerin ve Tapu Sicil Muhafız veya Memurlarının salahiyetli bulunduklarına 10.12.1952 tarihinde mevcudun üçte ikisini geçen oyçokluğu ile karar verildi.” (YİBK.,E. 1952/4,K. 1952/5,T. 10.12.1952”
Taraflar, arzularını resmî memura bildirir. Bunun üzerine memur, sözlemeyi yazar veya yazdırır ve okuması için taraflara verir. Sözleme taraflarca okunup imzalanır. Memur, sözlemeyi tarih koyarak imzalar.
Sözlemeye tarih ve imza konulduktan hemen sonra taraflar sözlemeyi okuduğunu, bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan eder. Tanıklar, bu beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve tarafların tasarrufa ehil gördüklerini sözlemeye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar.
Sözleşme içeriğinin tanıklara bildirilmesi zorunlu değildir.
Bakım alacaklısı, sözlemeyi bizzat okuyamaz veya imzalayamazsa, memur sözlemeyi iki tanığın önünde ona okur ve bunun üzerine bakım alacalısı sözleşmenin son arzularını içerdiğini beyan eder.Bu durumda tanıklar, hem Bakım alacaklısının beyanının kendi önlerinde yapıldığını ve onu tasarrufa ehil gördüklerini; hem sözlemenin kendi önlerinde memur tarafından taraflara okunduğunu ve tarafların arzularını içerdiğini beyan ettiğini sözleşmeye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar.
Ölünceye kadar Bakım sözleşmesi düzenlenirken dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, sözleşmeyi düzenleyen, resmi memur, tanıklar ve taraflar sözleşme düzenlenirken ve tamamlanıp imza edilirken bir arada olmaları gerekmektedir. Sözleşme metni önceden hazırlansa bile, sözleşmenin imzalanması aşamasında sözleşmeye imza atan tarafların, aynı anda ve aynı yerde bulunup imza atması gerekmektedir. Görevli Memurun, Tanıkların veya taraflardan birinin sonradan imza atması veya sözleşmeyi düzenleyen ve imzalayan memur ile onaylayıp imzalayan memurun farklı olması sözleşmeyi geçersiz hale getirir.
Sözleşmenin içeriğinin tanıklar tarafından bilinmesi zorunlu değildir. Ancak bakım alacaklısının, kör, sağır veya dilsiz olması halinde, sözleşme tanıklar huzurunda okunur ve tanıklar sözleşmenin içeriğinden haberdar edilirler. Bakım borçlusu kör,sağır veya dilsiz olamaz. Bakıma muhtaç birinin bakım borçlusu olması kabul edilir bir durum değildir.
Ölünceye kadar bakma sözlemesinin yasal olarak resmi şekilde yapılması gerektiği açıktır. Ancak Yargıtay vermiş olduğu bazı kararlarda, sözlemedeki resmi şeklin, konusu taşınmaz olan sözlemelerde zorunlu olduğu, ancak konusu taşınır mal olan sözlemelerde resmi şeklin zorunlu olmadığı belirtilmiştir.