Alıntı:
yildiz9420 rumuzlu üyeden alıntı
Teşekkürler yanıtını için.
Öğrenmek istediğim bu iş resmiyette gerçekten ücretlimi? devlete damga vergisi ödencicek vs dendi.
Sizden ne kadar istendi damga vergisi, ödenecek borç tutar ne kadardı?
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)
Sayı: B.07,1.GİB.04.99.16.02/2-Muk-487 08.05.2009 - 15418
Konu: Sözleşmelerde Damga Vergisi Uygulaması
…………………
İlgi : … tarih ve … sayılı dilekçeniz.
İlgide kayıtlı dilekçenizde, şirketinizin çeşitli altyapı firmaları ile sözleşmeler imzalandıktan sonra, sözleşmede değişiklik yapan, bazı maddelerini tadil eden, yeni maddeler ekleyen ve zaman, zaman da değişen ekonomik koşullar çerçevesinde ilk anlaşılan tutarı yeniden belirleyen ilave protokollerin imzalanmasının gündeme gelebileceği belirtilerek, imzalanan yeni protokol ile ana sözleşmede yer alan tutarların artırılması ya da azaltılması halinde uygulanacak damga vergisi matrahı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1’inci maddesinde; bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olacağı, 2’nci maddesinde vergiye tabi kâğıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kâğıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin de damga vergisine tabi olacağı açıklanmış, 14’üncü maddesinin ikinci fıkrasında da belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktarın aynı nispette vergiye tabi olacağı hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 pozisyonunda; belli bir parayı ihtiva eden mukavelename, taahhütname ve temliknamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir.
Sözleşme yerine geçecek veya sözleşmenin yerini alacak mektup ya da şerhlerle, sözleşmenin hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerh veya yeni sözleşme düzenlenmesi durumunda düzenlenen bu sözleşmenin 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun ikinci maddesine göre damga vergisine tabi tutulacağı tabiidir.
Buna göre, mevcut sözleşme hükümlerine göre imzalanacak yeni protokolle sadece sözleşme miktarında artırım yapılması halinde, her bir nüsha için artan miktar üzerinden (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasına göre binde 7,5 oranında damga vergisinin hesaplanması, sözleşmede yer alan tutarın eksilmesi halinde ise damga vergisi hesaplanmaması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
- - - Updated - - -
ONU : Borçların Yeniden Yapılandırılması amacıyla düzenlenen Mukabakat, protokol ve ibraname de Damga Vergisi hk.
…………………….
İlgi: ….. tarihli ve ….. sayılı dilekçeniz.
İlgi’de kayıtlı dilekçeniz ve eklerinin incelenmesinden, …. Vergi Dairesi Müdürlüğünün …. vergi numarasında kayıtlı mükellefi olan Şirketiniz hakkında Ankara Asliye Altıncı Ticaret Mahkemesi tarafından verilen … Esas, … sayılı Karar ile iflasınızın ertelendiği; şirketiniz ile şirketinizden alacaklı bulunan kişi ve kurumlar arasında borçlarınızın yapılandırılması kapsamında “Mutabakat, Protokol, İbraname” başlıklı kağıdın düzenlenerek karşılıklı imzalanacağı; bu kağıt ile şirketinizden alacaklı kişi ve kurumların alacaklarının belli bir miktarından feragat edecekleri, feragat edilen tutarla ilgili olarak hiçbir hak talebinde bulunmayacakları ve başlatılmış bulunan bütün yasal takiplerden vazgeçtiklerini taahhüt ederek şirketinize ibra edecekleri ve üzerinde mutabakata varılan borç tutarının şirketiniz tarafından ödenerek tasfiye edileceğinin belirtildiği ve bu çerçevede imzalanacak olan mutabakat, protokol ve ibranamenin damga vergisine tabi olup olmayacağı, tabi olması durumunda ise, hangi tutar üzerinden vergilendirileceği hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; 6 ncı maddesinde, bir kağıtta biribirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunduğu takdirde bunların herbirinden ayrı ayrı vergi alınacağı, bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde damga vergisinin, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınacağı, asıl işlemin akitlerinden başka bir şahsın eklenen akit ve işlemlerinin de ayrıca vergiye tabi olduğu; 10 uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olduğu, belli para teriminin kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği belirtilmiştir.
Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “I.Akitlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün A/l fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin, binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi nispeti binde 8,25 olarak belirlenmiştir.
Dilekçeniz ekinde yer alan ve şirketiniz ile şirketinizden alacaklı bulunan kişi ve kurumlar arasında şirketiniz borçlarının yapılandırılması kapsamında imzalanacak olan mutabakat, protokol ve ibraname başlıklı kağıdın incelenmesinden, tarafların birbirine olan borç ve alacaklarının kesin olarak belirlendiği ve tespit edilen meblağın 10.01.2010 tarihi itibariyle yeniden yapılandırılmak suretiyle belirlenen şartlar dahilinde ödenmesinin amaçlandığı; şirketinizden alacaklı firmaların alacaklarının belli bir miktarından feragat edecekleri, feragat edilen tutarla ilgili olarak hiçbir hak talebinde bulunmayacakları ve başlatılmış bulunan bütün yasal takiplerden vazgeçtiklerini taahhüt ederek şirketinize ibra edecekleri ve üzerinde mutabakata varılan borç tutarının şirketiniz tarafından ödenerek tasfiye edileceği; protokol hükümlerinin ihlal edilmesi halinde ise alacaklı firmanın senet bedelleri kadar cezai şart ve akde aykırılık tazminatı ödemeyi kabul ve taahhüt edeceği hükümlerine yer verilmiştir.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, şirketiniz ile şirketinizden alacaklı bulunan kişi ve kurumlar arasında imzalanacak olan her bir “Mutabakat, Protokol ve İbraname” başlıklı kağıdın, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 6 ıncı maddesi hükmü gereğince, şirketiniz ile şirketinizden alacaklı kişi ve kurumlar arasında mutabakata varılan borç miktarı ile feragat edilen borç miktarının kıyaslanarak en yüksek vergi alınması gerektiren miktar üzerinden, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasına göre binde 8,25 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.