Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Kiracı hasarı ve tahliye

19-05-2006 18:38:03 O_nder #

Kiracı hasarı ve tahliye

merhabalar,

Mayıs 2005'de ve hemen akabinde Haziran 2005'de, aynı kişiden, altlı ustlu 2 daire aldık. ( kardeşimle beraber ) kardeşimin zaman sınırlaması dolayısıyla 2 daire de benim üzerime geçirildi. Aldığım sırada her 2 dairede de kiracı vardı. şu anda oturduğum dairedeki bayan anlayışlı çıktı ve yeterli bir süre içinde başka bir yere taşındı. üstteki dairedeki kiracıya ise ( kira sözleşmesi tarihi: 20.07.2004 ve benim aldığım değil bir önceki evsahibi ile yapılmış bir yıllık sözleşme ) bir yıl boyunca oturabileceklerini fakat daha sonra o daireye ihtiyacım olacağini söyledim. normal sözleşme tarihi 20.07.2006'da bitiyor. bunun önemli olmadığını biliyorum. Normalde, evet o daireye ihtiyacımız var fakat asıl sorun kiracının pislik yapısı. Ust katta ( bu arada, üst kat zamanında kacak olarak yapılmış olduğu için aslında çatı sayılabilecek ve binanın normal katları kadar sağlam bir zemine sahip değil ) balkon sayılabilecek bir yere yığdığı odunlar nedeniyle tavan çatlamış durumda.Aslında çatlak sözü biraz hafif kalıyor. Herhangi bir zorlamada çökebilecek gibi. Tüm kış yağmur suları içeri girdi ve açıkcası kışı başka bir yerde geçirdim. Evin tadilata ihtiyacı var. Sözlü olarak çok uyarıda bulundum ama kiracı duymamazlıktan geliyor ve cevap bile vermiyor. Genelde cevapları da küfürle karışık oluyor. Yaşlı biri olduğu ve ben de gereksiz bir tahrik sonucu sert davranıştan kaçınabilmek için kişisel olarak çok bulaşmamaya çalışıyorum. 2 buyuk çocuğu ve hanımıyla yaşıyor. Oğlu da şikayetlerim karşısında umursamaz davranıyor. ( Bu arada benim dairemden önce, yan apartamanın alt dairesinde oturuyorlarmış ve oranın ev sahipleri sonunda camları taşlayarak ve kavga ile çıkarabilmişler. ) Şu anda da odunları merdivenlere yığıyor. Eski bir istanbul apartmanı. Her an bir problem olabilir. ( yangın, hasar ) Kiracı çıkarmakla ilgili maddeleri öğrendim. Yapabileceğim şey, evi kardeşim üzerine geçirip ( ya da başkasına ) ihtiyaçtan dolayı dava açmak. Fakat bunun zamansal süreci beni rahatsız ediyor. Evin şimdiki haliyle bir kış daha geçirmesi hem benim ikametgahım açısından hem de evin hasarı açısından çok zor bir durum olacak. Kirayı bir kere geciktirir oldu hemen ihtarname çektirdim. O zamandan beri çok düzenli ödüyor. Su ortak saate bağlı. Elektiriği ise üzerine almadı. Gerçi bunu önemsememiştim ama şimdi önemsiyorum. Belediyenin imar işlerinden sorumlu mühendislerine başvuracağım. En azından tavandaki hasarın saptanması için. Zabıtaya başvurdum, geliriz ama çok bi etkimiz olmaz dediler. ( malum devletle ilgili daireler ) Bazen aklıma kötü yollar da gelmekte ama kendi hakkımı kendim aramak tarzı bir suçluluğa düşmek istemiyorum. Fakat bir yerden sonra insanı saçma düşüncelere itebilirler.

Sorularım:
1- Bu konuda herhangi bir çözüm önerebilir misiniz?
2-Gerektiğinde, bu tarz konularla ilgili tecrübesi olan ( kiracı-evsahibi ilişkileri ),Istanbul'dan avukat bir arkadaş önerebilir misiniz? Dava açma, sürdürme, yönlendirme konularında.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
20-05-2006 15:11:54 Mehmet Emin Değil #
6570 sayılı kira kanununa göre sizin durumunuzu depğerlendirdiğimizde;

vatandaş kirasını ödüyor bu nedenle tahliye olmaz.1 kira yılı içinde 2 haklı ihtar da bulunursanız bu halde kira döneminden sonra bir ay içinde çıkartabilirsiniz.

2. olarak tavandaki çatlak meselesi belki tadilata sokulabilir ama bu halde de tadilat yapıldıktan sonra kiracının öncelikle davet edilerek ,kiracı olarak oturması söz konusu olur.

3. olarak kardeşinize tapuyu devrederek ,onun ihtiyaçı gerçek ise ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabili.bu süre de altıktan son ra 1 ay içinde tahliye etmesi için noter ihtarı gerekir ve tebliğden sonra ise 6 ay geçecek ve ancak davayı açabileceksiniz.yine bu halde kendisi oturmazsa, maddi tazminat davası açabilecektir.

4. durum eğer kira çok düşük kalıyorsa uyarlama davası da açabilirsiniz.yani rayiçin çok altında ise

biz avukat öneremeyiz.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.