Cevap: Ayıplı Araç Dava Açılmalımı
• T.C.
YARGITAY
13. HUKUK DAİRESİ
E. 2011/1892
K. 2011/13831
T. 13.9.2011
• YOL BİLGİSAYARININ TÜRKÇE MENÜ İÇERMEMESİ ( Satımdan Önce Davacıya Anlatıldığının ve Davacının da Bu Durumu Bilerek Otomobili Satın Aldığının Davalı Tarafından İspatlanamadığı – Araçta Türkçe Menülü Bilgisayar Olduğu Zannıyla Satın Alan Davacının Araçtan Beklediği Faydanın Azaldığı )
• OTOMOBİL YOL BİLGİSAYARININ TÜRKÇE MENÜ İÇERMEMESİ ( Türkiye’de Satılan Aracın Türkçe Menülü Bilgisayar Olduğu Zannıyla Davacı Tarafından Satın Alındığının Kabulü Gerektiği – 4077 S.K. Anlamında Ayıp Niteliğinde Olduğu )
• TÜRKÇE MENÜ İÇERMEYEN YOL BİLGİSAYARI ( 4077 S.K. Anlamında Ayıp Niteliğinde Olduğu – Aracın Yenisiyle Değişimi veya Araç İçin Ödenen Bedelin İadesi Dışında Kalan Diğer Taleplerin Değerlendirilerek Karar Verileceği )
• ARAÇTAN BEKLENEN FAYDANIN AZALMASI ( Yol Bilgasayarında Türkçe Menü Olmadığı/Davacının Bu Durumu Bilerek Aracı Satın Aldığının İspatlanamadığı – Türkçe Menü İçermeyen Araçtan Dolayı Beklenen Faydanın Azaldığı/4077 S.K. Anlamında Ayıp Niteliğinde Olduğu )
• ARACIN DEĞİŞİMİ VEYA ÖDENEN BEDELİN İADESİ TALEBİ ( Yol Bilgisayarının Türkçe Menü İçermediği/Bu Taleplerin Taraflar Arasındaki Hak ve Menfaatler Dengesini Bozar Nitelikte ve İyiniyet Kurallarına Aykırı Olduğu – Diğer Taleplerin Değerlendirileceği )
4077/m.4
ÖZET : Otomobilde yol bilgisayarının Türkçe menü içermediğinin satımdan önce davacıya anlatıldığı ve davacının da bu durumu bilerek otomobili satın aldığı davalılar tarafından ispat edilememiştir. Bu itibarla, Türkiye’de satılan aracın Türkçe menülü bilgisayar olduğu zannıyla davacı tarafından satın alındığının kabulü gerekir. Türkçe menü içermeyen araçtan dolayı, davacının araçtan beklediği fayda azalmaktadır. Bu husus 4077 sayılı yasa anlamında ayıp niteliğindedir. Davacının aracın değişimi veya araç için ödediği bedelin iadesi talebi taraflar arasındaki hak ve menfaatler dengesini bozar nitelikte ve iyiniyet kurallarına aykırılık teşkil eder. Aracın yenisiyle değişimi veya araç için ödenen bedelin iadesi dışında kalan diğer talepleri değerlendirilmek suretiyle karar verilmelidir.
DAVA : Taraflar arasındaki ayıplı mal davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı ve davalı D…A.Ş. avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı, 30.12.2008 tarihinde satın aldığı araçta bulunan yol bilgisayarının Türkçe olmadığı konusunda daha önce uyarılmadığını, yabancı dil bilmediği için türkçe menü içermeyen bilgisayardan yararlanamadığını, bu durumun maldan beklediği faydaları azalttığını ileri sürerek, Türkçe tanımlı menünün yüklenmesini Türkçe menülü yol bilgisayarıyla değişimini, otomobilin Türkçe menülü olanı ile değiştirilmesini, bedeli oranında indirim yapılmasını ve tahsilini istemiştir.
Davalılar aracın standartlarına uygun bir şekilde üretildiğini, Türkçe menünün bulunması zorunluluğunun bulunmadığını savunarak davanın reddini dilemişlerdir.
Mahkemece, Türkçe menünün bulunmamasının teknik ve hukuki anlamda ayıp oluşturmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş; hüküm davacı ile davalı D… A.Ş. tarafından temyiz edilmiştir.
1-Davacıya satılan araçta bulunan yol bilgisayarının Türkçe menü içermediği, yabancı dil içerir menüye sahip olduğu ihtilafsızdır. Taraflar arasındaki ihtilaf, bu hususun ayıp niteliğinde bulunup bulunmadığı hususundadır. Hemen belirtmek gerekirki otomobilde yol bilgisayarının Türkçe menü içermediğinin satımdan önce davacıya anlatıldığı ve davacının da bu durumu bilerek otomobili satın aldığı davalılar tarafından ispat edilememiştir. Bu itibarla, Türkiye’de satılan aracın Türkçe menülü bilgisayar olduğu zannıyla davacı tarafından satın alındığının kabulü gerekir. Türkçe menü içermeyen araçtan dolayı, davacının araçtan beklediği faydayı azalttığının kabulü gerekir.
Bu husus 4077 sayılı yasa anlamında ayıp niteliğinde olduğu içinde davacının taleplerinin değerlendirilmesi zorunludur. Hal böyle olunca davacının aracın değişimi veya araç için ödediği bedelin iadesi talebi taraflar arasındaki hak ve menfaatler dengesini bozar nitelikte ve TMK 2. maddesinde de iyiniyet kurallarına aykırılık teşkil edeceğinin kabulü gerekir. Mahkemece değinilen bu yön gözetilerek aracın yenisiyle değişimi veya araç için ödenen bedelin iadesi dışında kalan diğer talepleri değerlendirilmek suretiyle hasıl olacak sonuca uygun karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
2-Bozma nedenine göre davalının temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
SONUÇ : Yukarıda ( 1 ) numaralı bentte açıklanan nedenlerle; temyiz olunan kararın davacı yararına BOZULMASINA, ( 2 ) numaralı bent uyarınca davalının temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına peşin alınan harcın istek halinde davalı D… A.Ş.’ye iadesine, 13.09.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.