Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Kira Beyannamesi

01-03-2013 18:08:40 haliluz #

Kira Beyannamesi

Merhaba;

Tokiye borcu devam eden (tapusu hala bende değil) ve kirada bir evim var. 350 TL. kira alıyorum, kiracı 60 TL. aidatıda kira ile beraber benim hesabıma yatırıyor, aidatı ben ödüyorum. Yani toplamda ayda 410 TL. hesabıma yatıyor.

Ancak kiracım ödemelerde bazen sıkıntı yaşıyor. Bazen 2 aylık birden yatırıyor, bazen 20-30 TL. denkleştiremedim diyor eksik yatırıyor, birkaç ay kira almadığımda oldu. Zor durum içinde, sıkıntılar yaşayan bir insan bende üzerine gitmiyorum...

Soruma gelince bir arkadaşıma kira beyannamesi ile ilgili Maliye Bakanlığından yazı gelmiş. Bana gelen bir yazı yok ancak gelir idaresinin sitesinden öğrendiğim üzere bende kira beyannamesi vermek zorundaymışım.

Şimdi ben kira geliri mi nasıl gireceğim. Aylık kirayı 350 olarak girersem almadığım ayları, eksik aldığım kiraları ve aidatı düşersem ilerde problem yaşar mıyım? Sonuçta normal şartlarda aylık 410 TL. hesabıma para giriyor.

Elimde benim ödediğim aidatlara ait dekontlar mevcuttur.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.
01-03-2013 19:32:24 Hakkaniyetli #

Cevap: Kira Beyannamesi

Evinizin gelirlerinden Giderlerini eksiltip geri kalan net gelirden muaf olan miktar düsülecek.
Giderler nelerdir?
1-Vergisi
2-Ortak giderler
3-Yenileme giderleriniz Boya badana tamir vs.
4-Sigorta giderleri
5-Banka kredi faizi
01-03-2013 20:43:17 haliluz #

Cevap: Kira Beyannamesi

İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.

Anladığım ve birazda kendim araştırdığım kadarıyla aylık kira belirtmem gerekmiyor.
Bir yıl içinde (Ocak-Aralık) kiracı tarafından hesabıma yatan tüm parayı toplayacağım ve sisteme bunu gireceğim.
Giderleri belirleyeceğim ve düşeceğim.
Elimdeki dekontları da eğer vergi dairesi ister ise ibraz edeceğim.

Son olarak evi 2 sene önce aldım ve Toki'ye olan borcum devam ediyor. Aylık 700 TL. ödüyorum. Bunun ne kadarını ve nasıl düşeceğim.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.
01-03-2013 20:53:05 Hakkaniyetli #

Cevap: Kira Beyannamesi

Alıntı:

haliluz rumuzlu üyeden alıntı
İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.

Anladığım ve birazda kendim araştırdığım kadarıyla aylık kira belirtmem gerekmiyor.
Bir yıl içinde (Ocak-Aralık) kiracı tarafından hesabıma yatan tüm parayı toplayacağım ve sisteme bunu gireceğim.
Giderleri belirleyeceğim ve düşeceğim.
Elimdeki dekontları da eğer vergi dairesi ister ise ibraz edeceğim.

Son olarak evi 2 sene önce aldım ve Toki'ye olan borcum devam ediyor. Aylık 700 TL. ödüyorum. Bunun ne kadarını ve nasıl düşeceğim.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

700.-TL nin ne kadari ne kadari ana para ödemesi ne kadari faiz ödemesi belirli ise
1 yila tekabül eden faizi düseceksiniz.
01-03-2013 20:59:14 haliluz #

Cevap: Kira Beyannamesi

Merhaba;
Gaziyim ve gazi hakkından faydalanarak bu evi satın aldım. Borcum sabit, faizden kastınız buysa benim ödemelerim aydan aya artış göstermiyor. 15 yıl daha ödemem var. Kusura bakmayın sizi yoruyorum ama faiz hesabını nasıl yapacağım.
01-03-2013 23:57:53 molyer #

Cevap: Kira Beyannamesi

arkadaşlar sanırım bir yanlış anlama var düzelteyim. giderleri düşmeniz için gerçek usul beyanı seçmeniz gerekiyor. ancak düşme mantığını çoğu kişi şöyle sanıyor. diyelim 3000 tl kira geliri elde ettiniz ve 3000 tlde kira ödediniz. direk 3000 den 3000 i düşemiyorsunuz. deletin belirlediği istisna tutarı ile gider orantısı yaparak düşebiliyorsunuz. satın aldığınız evin satın alma değerinin % 5ini gider gösterebilir ve kredinin gelire denk gelen yıldaki faizini gider gösterebilirsiniz. ancak gideri gelirden düşmek için orantılama yapmanız gerekiyor. vergi dairelerinde beyannameyi doldurmak için yardım masaları kuruluyor. verdiğiniz rakamlara göre gerekli bilgilendirmeyi ve yardımı size yaparlar.
ayrıca bir arkadaşın yazdığı gibi yenileme (boya , pencere vb) giderleri (bunlar evin değerini arttırıcı giderlerdir düşemezsiniz. sonradan istendiğinde belgelendirsenizde indirimler kabul edilmeyeceği için cezai duruma düşersiniz bilginiz olsun
02-03-2013 00:11:33 haliluz #

Cevap: Kira Beyannamesi

Yine aklım karıştı.
Aşağıdaki giderlerin %100'ünü düşebilir miyim peki? Veya hangilerini hangi oranda düşebilirim?
1-O yıla ait Tokinin benim adıma banka ile yaptığı ve benim ödediğim DASK Sigortası
2- O yıla ait Tokinin benim adıma banka ile yaptığı ve benim ödediğim konut sigortası
3- Kiracının oturduğu aylara ait ama benim ödediğim yakıt giderleri
4- Kiracının oturduğu aylara ait ama benim ödediğim bina aidat giderleri

Bütün bunların dekontları, makbuzları elimde mevcuttur.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.
02-03-2013 01:01:09 molyer #

Cevap: Kira Beyannamesi

Safi iradın bulunması için, 21'inci maddeye göre istisna edilen gayrisafi hasılata isabet edenler hariç olmak üzere gayrisafi hasılattan aşağıda yazılı giderler indirilir:
1. Kiraya veren tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri;

2. Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün ehemmiyeti ile mütenasip olan idare giderleri;

3. Kiraya verilen mal ve haklara müteallik sigorta giderleri;

4. (4369 sayılı Kanunun 38'inci maddesiyle, değişen bent Geçerlilik; 1.1.1998 Yürürlük: 29.7.1998) Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren beş yıl süre ile iktisap bedelinin % 5'i (İktisap bedelinin % 5'i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanır. Ancak, indirilmeyen kısım 88' inci maddenin 3' üncü fıkrasının uygulanmasında gider fazlalığı sayılmaz),(*)

5. (2361 sayılı Kanunun 51'inci maddesiyle, değişen bent) Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya verenler tarafından ödenmiş olmak şartıyla belediyelere ödenen harcamalara iştirak payları;

6. Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortismanlar (Amortismana tabi değer, malum ise maliyet bedeli, malum değilse, bina ve arazi için vergi değeri, diğer mallar için Vergi Usul Kanununun 267'nci maddesinin 3'üncü sırasına göre tespit edilen emsal değeridir);

7. Kiraya verenin yaptığı onarım giderleri (Emlakın iktisadi değerini artıracak surette tevsii, tadili veya bunlara ilaveler yapılması için ihtiyar olunan giderler onarım gideri sayılmaz);

8. Kiraya verilen mal ve haklara ait bakım ve idame giderleri;

9. Kiraladıkları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler;

10. (2361 sayılı Kanunun 51'inci maddesiyle değişen bent) Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedeli (kira indirimi gayri safi hasılattan bu maddenin 1 ila 9 ve 11 numaralı bentlerinden yazılı giderler düşüldükten sonra, kalan miktar üzerinden yapılır; kiranın indirilemeyen kısmı 88'inci maddenin 3'üncü fıkrasının uygulanmasında gider fazlalığı sayılmaz);

11. (202 sayılı Kanunun 37'nci maddesiyle eklenen bent) Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak mukavelenameye kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.

Gayrimenkul sermaye mahiyetindeki mal ve hakların kısmen kiraya verilmesi halinde, yukarıda yazılı giderlerden yalnız bu kısma isabet edenler hasılattan indirilebilir.

(2361 sayılı Kanunun 51'inci maddesiyle değişen fıkra) Mükellefler (hakları kiraya verenler hariç) diledikleri takdirde yukarıda yazılı giderlere karşılık olmak üzere hasılatlarından %25'ini götürü olarak indirebilirler. Götürü gider usulünü kabul edenler iki yıl geçmedikçe bu usulden dönemezler.

Bu madde hükmünün uygulanmasında para cezaları ve vergi cezaları hasılattan gider olarak indirilemez.

sorduğunuz giderleri bu maddeye göre indirim konusu yapabilirsiniz
02-03-2013 06:29:05 haliluz #

Cevap: Kira Beyannamesi

Alıntı:

molyer rumuzlu üyeden alıntı
sorduğunuz giderleri bu maddeye göre indirim konusu yapabilirsiniz

Ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim. Eklemiş olduğunuz kanunu tamamen okudum. Lakin Hukuk dili ile aram pek iyi değil.

Sonuç olarak yanlış anlamadıysam bahsettiğim giderlerin herhangi bir istisna orantı hesabı yapmadan % şu kadarı demeden tamamını indirim konusu yapabiliyorum değil mi?

Yardımlarınız için teşekkür ederim.
02-03-2013 10:15:40 molyer #

Cevap: Kira Beyannamesi

tamamı indirim konusu yapılıyor ancak şu şekilde- geliriniz 10000 tl giderinizde 11000 tl olsun. Vergiye Tabi Hasılata İsabet Eden Gider= Vergiye Tabi Hasılat ( Gayrisafi Hasılat - İstisna Tutarı) x Toplam Gider/ Toplam Hasılat
(10000-3000=) 7000 * 11000 / 10000 = 7700 tl gider indirimi yapabilirsiniz. Bu şundan kaynaklanıyor devlet diyorki ben zaten senin 3000 tlni istisna olarak indirdim bu nedenle o 3000 tlye denk gelen gideri indiremezsin.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.