Amerika'da esrar yeni serbest bırakıldı. Sadece sokakta içmek yasak.
İşte ilgili haber:
Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeybatı ucundaki Washington eyaletinde marihuana taşımak ve eşçinsel evlilik serbest bırakıldı.
6 Kasım 2012 tarihindeki halk oylamasıyla kabul edilen ve Çarşamba gece yarısından itibaren yürürlüğe giren düzenlemelere göre, 21 yaşından büyükler 1 ons (28,4 gram) miktarına kadar esrar grubuna giren uyuşturucu bulundurabilecek.
Hint keneviri veya marihuana gibi maddeleri halka açık yerlerde kullanmak hâlâ yasadışı. Eyalette, tıbbi amaçlı marihuana kullanımı ise 1998'den beri yasal. Ancak Washington'da en az 1 yıl daha, yasal olarak marihuana satın alınamayacak. Federal kolluk kuvvetlerinin bu eyaletteki uyuşturucu karşıtı faaliyetleri nasıl yürüteceği ise tartışma konusu.
Seattle Savcısı Pete Holmes, marihuana türü bitkileri "bir asır boyunca yasaklamaya çalıştıklarını" belirterek, "Devlet tarafından ruhsatlandırılıp denetlenen bir sisteme geçmek zaman alacak" diye konuştu.
Federal bölge savcılarından Jenny Durkan ise ABD genelinde geçerli olan federal yasalara göre "herhangi bir miktarda marihuana yetiştirmenin, satmanın veya bulundurmanın" suç olduğunu hatırlattı.
Söz konusu maddenin kokain, eroin veya metamfetamin gibi uyuşturucularla aynı kategoride değerlendirildiğini belirten Durkan, bunu sadece ABD Kongresi'nin değiştirebileceğini söyledi.
Federal kolluk kuvvetlerinin operasyonlar yürütmesinin, Washington yönetiminin marihuna piyasasını vergilendirme planına darbe vurabileceği belirtiliyor.
Daha fazlasını oku: ABD'de esrar ve eşcinsel evlilik artık serbest - Rotahaber
http://haber.rotahaber.com/abdde-esr...#ixzz2KjmKu0nU
- - - Updated - - -
ABD’nin Washington eyaletinde dün yürürlüğe giren yasa kapsamında, kapalı alanlarda esrar içmek yasal hale geldi. Kamuya açık alanlarda esrar tüketenler 100 dolar cezaya çarptırılacak olsa da, yasayı kutlamak isteyen çok sayıda ABD’li birkaç dakikalığına da olsa sokakta kutlama yaptı.
Öte yandan, Seattle Polis Departmanı’nın, 1.300 polis memuruna kamu alanında esrar içen kişilere ceza yazmamaları söylendiği ifade edildi. Polis sözcüsü Spangenthal-Lee, “Polis departmanı, içinde yaşadığımız taşlaşmış dünyada kazandığınız bu yeni alışkanlığa adapte olmanız için size yardımcı olacak” dedi.
Spangenthal-Lee, “Polis departmanı olarak, devlet yasaları altında evinizde pizza yerken, Yüzüklerin Efendisi serisini izlemenin veya esrar içmenin sizin özel hayatınıza dair olduğunu düşünüyoruz” dedi.
İLK EYALET DEĞİL
Washington’Un öncesinde, Colorado eyaletide esrar otunu yasadışı olmaktan çıkarmıştı. Karar 6 Kasım’da yapılan başkanlık seçimleri öncesinde alınsa da, 5 Haziran’da yürürlüğe girecek.
Washington’da ise 21 yaşın üzerindekiler 0.45 gr esrar, 7.2 gr esrarlı tatlı veya 32 gr esrarlı sıvı taşıyabilecek. Esrar yetiştirenler belli yasalara göre üretim yapacak ve bitki sadece satış yapmak için lisans almış dükkanlarda satılacak.
TAVIR DEĞİŞMEDİ
Esrar üretimi, satışı ve tüketiminin her aşamında yüzde 25 vergi alacak olacak ABD hükümeti, bu uygulamayla yüz milyonlarca dolar elde etmeyi planlıyor. Federal yasalar gereği, esrarın ulusal parklar ve askeri tesislerde kullanılması ise yasak kalmaya devam edecek.
Seattle’daki Başsavcılık Dairesi, yürürlüğe giren yasa ile bir şey değişmediğini ifade ederken, “Kongre’den geçmiş yasaları eyaletler veya yetkili bir kurum etkisiz kılamaz. Tehlikeli maddelerin denetimi üzerindeki sorumluluğumuz devam ediyor” dedi.
ABD Adalet Bakanlığı ise Washington ve Colorado eyaletlerinde esrar sanayisinin yaratacağı vergi ve yasal düzenlemeler hakkında işlem yapılıp yapılmayacağı hakkında açıklama yapmadı.
http://www.dunyabulteni.net/?aType=h...ticleID=237852