Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Haksız haciz ve haksız fesih nedeniyle batan şirket ve tazminat davaları

10-01-2013 15:22:39 glrmurat #

Haksız haciz ve haksız fesih nedeniyle batan şirket ve tazminat davaları

Biz bir yazılım şirketiyiz. 2005 yılında bir firma ile 100.000 Avroluk iş sözleşmesi imzalandı. 20.000 tl avans alındı. Sözleşme süresince alıcı firma sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmedi ve gecikmeye sebep oldu. İş kendi olanaklarımızla tamamlandı. Teslim alın ihtarı çekildi, alıcı firma kendi sebep olduğu gecikme nedeniyle sözleşmeyi fesh etti. Üstüne de 20.000 lira avans için icra takibi yaptı. Biz 2006 yılında haksız fesih ve alacak davası açtık, icraya da bu avansın itilaflı sözleşmedeki para olduğu, sözleşmede de yer aldığını, sözleşme itilafı çözülmeden tahsil edilemeyeceği itirazında bulunduk. İtirazımız kabul görmedi ve şirketimizdeki tüm bilgisayarlar ve eşyalarımız haczedilerek alındı. Şirketimiz iş yapamaz hale geldi, bekleyen müşteriler ve işler kaçtı. Hem 100 bin avro alınamadığı hem de hacizle iş yapılamaz hale gelindiğinden personel ücretleri, vergi,ssk, banka kredisi vs tüm ödemeler yapılamadı. Borçlar katlanarak arttı, kredilerdeki ipoteklerimiz çok ucuza satıldı, onlarca icra ve dava ile karşı karşıya kalındı. Ancak hacizle ilgili dosya , haksız fesih davası dosyasına eklendi. 2012 yılının sonunda haksız fesih davasını kazandık. Mahkeme , müşterinin haksız fesihte bulunduğunu ve sözleşme bedelini ödemesine karar verdi. ... Sorularım şunlar:
1- Karar haksız fesih olduğuna göre, o işle ilgili yapılan haciz de haksız haciz midir?
2- Haksız haciz ise, şirketten alınıp götürülen bilgisayarlar nedeniyle iş yapamaz duruma gelmek ve çok büyük zararlarımız için maddi ve manevi tazminat davası açabilir miyiz?
3- Maddi tazminat için, şirketin sadece o haciz nedeniyle uğradığı büyük zararlarımızı nasıl ispat edebileceğiz .
4- Sonuçta o günden önceki 5 yılda her yıl 1 milyon lira civarı ciro ile 400-500 bin lira kar eden bir şirket iken, o günden sonra ciro sıfır ve toplamda 1.5 /2 milyon lira borç oluştu. Bu zarar hem haksız hacizden hem de haksız fesihle alamadığımız 100 bin avrodan kaynaklanıyor. Bu parayı alamadığımız için hiç bir ödememizi yapamadık ve şirketimiz batma noktasına geldi.
5- Son 5 yıldır, şirket faaliyetleri tamamen durdu ve ortaklar olarak kişisel çabalarımızla borçlarımızın 1. milyon liraya yakınını ödedik ve ödemeye de devam ediyoruz. Şirketimiz bu eylemlerden dolayı hem son 5 yıl iş yapamamaktan kazanç kaybına uğradı, hem de fiilen temerrütler, gecikme zamları, faizler vs. derken katlamalı büyük borçlarla karşı karşıya kaldı.
6- Haksız haciz nedeniyle şirket olarak maddi ve manevi tazminat davası , ayrıca haksız fesihle alamadığımız para nedeniyle uğradığımız büyük maddi zararlar ve şirketimizin adının kötüye çıkması nedeniyle kaybettiğimiz kazanç ve itibar nedeniyle de maddi ve manevi tazminat davaları açmak istiyoruz.
7- Bu tip davalarda Türk hukuku çok yavaş işliyor ve kolay kolay büyük tazminatlar çıkmıyor. Her ne kadar 100 bin avro 5 yıllık faizleri ile birlikte yargıtay aşamasından sonra 1-2 yıl içinde tahsil edilecekse de , bu rakam fiilen uğradığımız zararın %10 u bile değil ve şu an halen ödemeye devam ettiğimiz bu sebepten oluşan borçlarımızın kalanını bile karşılamıyor. Son 5 yıla ait kazanç kaybını da hesaba katmıyorum üstelik.
8- Mahkemeler, içine düştüğümüz ödeme güçlüğü nedeniye karşı karşıya kaldığımız büyük zararları nasıl hesaplayacak?, yoksa " batmanızın sebebi bu alacak ve haciz değildir, siz kendi beceriksizliğinizden battınız" mı diyecekler? Karşı firma, büyük tanınmış ve hakim konumda , biz yerel küçük ve tanınmayan bir şirketiz. Büyük ve tanınmış şirketin haksız fiilleri nedeniyle batan şirket ne yapmalı?
Bu konularda ne tavsiye edersiniz?
Saygılar..
10-01-2013 19:09:27 Av.Engin Oğuz #

Cevap: Haksız haciz ve haksız fesih nedeniyle batan şirket ve tazminat davaları

Tavsiyem bir avukatla anlaşıp maddi manevi, müsbet ve menfi zararlarınızın tamamı için dava açmanızdır. Hesapları bilirkişiler yapıyor size defter ve belgelerinizi delillerinizi sunmak kalıyor.
12-01-2013 12:03:56 glrmurat #

Cevap: Haksız haciz ve haksız fesih nedeniyle batan şirket ve tazminat davaları

Alıntı:

Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Tavsiyem bir avukatla anlaşıp maddi manevi, müsbet ve menfi zararlarınızın tamamı için dava açmanızdır. Hesapları bilirkişiler yapıyor size defter ve belgelerinizi delillerinizi sunmak kalıyor.

İlginize teşekkürler. Zaten 6 yıllık bu davayı Avukatımızla birlikte sürdürdük ve kazandık. Ancak, dava sürecinde , davanın mesnetini, hukuki dayanaklarını, üzerine otuduğu çerçeveyi ben çizdim ve 3 kalın klasör haline gelen dosyadaki bütün dava dilekçelerini de ben yazdım. Bir hukukçu değilim ama bu 6 yılda artık (bu konuda) alaylı bir hukukçu oldum :) . Binlerce yargıtay kararı, binlerce dava örneği inceledim. Uzunca bir süre, görüştüğümüz bir çok hukukçu " siz bu davayı kazanamazsınız" diyorlardı, Avukatımız da ilk 3-4 yıl oldukça umutsuzdu. Şimdi de, gerek Avukatımız, gerekse görüş aldığım bazı hukukçular tazminatlar konusunda oldukça umutsuzlar. Mahkemelerin tazminat davalarında çok ketum olduğunu, haksız fesih nedeniyle bitirilemeyen proje ve dolayısıyla alınamayan para nedeniyle oluşan bir zararın ispatının zor olduğunu, şirketin başka işlerinin de olması gerektiğini, şirketin ödemelerinin sadece bu işe bağlı olmasının zaten basiretsiz tacirlik olduğunu vs daha bir çok nedenle " sözleşme ile müşterinin imzası ve ödeme taahhüdüne güvenerek iş yapıp, bu güvene ve sözleşmeye aykırı olarak haksız fesih yoluyla taahhütten cayması ve bunun da mahkeme kararı ile tespit edilmesi ile tahsil edemediğimiz sözleşme bedeli yüzünden uğradığımız müspet ve menfii zararlatımızı tazmin edecek maddi tazminat" davasından kolay kolay bir sonuç alamayacağımızı söylüyorlar. Ayrıca yine aynı nedenlerle " iptal edilen sözleşme nedeniyle henüz sözleşmesi yapılmamış bekleyen işleri kaybetmek, piyasada adımızın kötüye çıkması, alınamayan para nedeniyle maddi zorluğa düşüp tüm nitelikli personelimizi kaybedip iş yapamaz hale gelmemiz, bankalar ve piyasa nezdinde kara listelere girip itibarsız şirket haline gelinmesi" konusunda manevi tazminat davasından da , bekldiğimiz bir kaç milyon liralık tazminatlar yerine, sadece sembolik üç kuruşluk tazminat elde edilebileceğini söylüyorlar.Haksız hacizle oluşan zararlar konusu da ayrı bir sıkıntı. 5 yıl önce haczedilen bilgisayarların artık ne maddi değeri kaldı ne de teknolojik değeri. Bize (bence artık hurdadan farkı olmayan) cihazları geri vereceklerini, satıldıysa satış bedelini, kaybolduysa da haciz bedelini faizsiz olarak ödeyeceklerini. Haciz sonrası yaptığımız 7-8 bin liralık ödemeyi yine faizsiz olarak geri alabileceğimizi söylüyorlar. Maddi ve manevi tazminat konusunda da görüşler aynı, belki sembolik bir tazminat alınabileceğini ama manevi olarak düşündüğümüz 3-5 milyon liralık tazminatın hayal olduğu belirtiliyor. Sonuçta bu haksız fiillerle tüzel kişilik olan şirketimiz battı. Bir anlamda bu fiiller nedeniyle bir şahış gibi komaya girdi, hastanede yoğun bakımda 6 yıldır yatıyor , hem hastane ve bakım masrafları ödüyor, hem de bir kuruş gelir elde edemiyor. Çünki şirketin 5 yıllık bütün bilgi birikimi , işi için gereken ve hacz edilen bilgisayarların içindeydi. Onlar alındı şirket bitti. Bu konuda emsal davalar da çok az ve benzerlikler az.
Burada yazmamın ana nedeni, bu konularda deneyim ve özel bilgisi olan ne kadar çok hukukçunun görüşlerine ulaşabilirsem , açılacak davalarda o kadar geniş bir bakış açısı yakalayabileceğimi düşünmemdir. Ayrıca bu konularda deneyim ve bilgisi fazla olan Avukatlar la da iletişime geçerek , gerekirse bir ekip halinde bu davaları açmayı düşünüyorum.
Saygı ve sevgiler.
16-03-2013 10:26:34 hudayi25 #

Cevap: Haksız haciz ve haksız fesih nedeniyle batan şirket ve tazminat davaları

Merhaba,

Alllah yar ve yardımcınız olsun..

Aslında sizin durumunuzun başka bir versiyonunu bizde devletten kaynaklanan gerekçeler ile yaşadık.Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi..Ancak mali olarak mahvolduk..Manevi olarakta piyasada sahteci olarak lanse edildik..
Bu aşamadan sonra birde bunların onarılması için dava açacağız..Ancak yıllarca bu mahkemeler devam edecek,sonuc??

Şu anda ne aşamadasınız?

Iyi günler..
16-03-2013 11:34:35 Engin Ünalmış #

Cevap: Haksız haciz ve haksız fesih nedeniyle batan şirket ve tazminat davaları

Yazınızın tamamını okudum.Bahsi geçen anlaşmaya bağlı belgelediğiniz ve doğrudan karşı tarafın muhattap olduğu 100bin euroluk iş ve alacak için sonuç alabilirsiniz ve alacaksınız gibi gözüküyor ancak her ne kadar mantık çerçevesinde izah edilebilir tarafları olsa da ''bu iş aksamasa şöyle olurdu, böyle para kazanırdık, şirket daha ileri giderdi vs.'' gibi subjektif ve %100 gerçekliği oluşmamış şeyler öne sürerek 3-5 milyon TL gibi tazminat almak hele ki bizim hukuk sistemimizde eşine rastlanmış bir durum değil.Ülkemizde tazminat hukuku zaten dar bir çerçeveden işler.Ticaret yapılabilirse çok kazançlı ama aynı çoklukta riskleri olan ve bu tarz durumlarla karşılaşılabilen bir kurtlar sofrasıdır.Ticaret yapanlar bilir ki bazen hiç bir kabahatleri olmadığı halde kayıplar bazende hiç bir çabaları olmadığı halde o an oluşan hava ve ortam gereği büyük kazançlarla karşılaşırlar.Bunların bazılar hukuku ilgilendirse de tüm riski hukukun üstlenmesini beklemek ve böyle durumlarla milyonları aşan tazminatlarla bu işlerden çıkabilmek pek gerçekçi yaklaşımlar değil.Kendi kurduğunuz mantığa göre %100 haklısınız ancak maalesef kafanızdaki durumun gerçekleşmeyeceği ülkemizdeki tazminat hukukunu az çok bilen herkes tarafından söylenebilir.Umarım zararlarınız makul ölçüde karşılanır ve çalışmalarınız şirketinizin ayakta kalmasını sağlar.Kolay gelsin.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.