Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Ebay veya Paypal için Tüketici Hakem Heyetine gidilebilir mi?

20-12-2012 21:51:14 olivera #

Ebay veya Paypal için Tüketici Hakem Heyetine gidilebilir mi?

Ebay üzerinden satış yapan amerika'da yerleşik bir satıcıdan ürün aldım. Ödemeyi paypal aracılığı ile kredi kartı kullanarak yaptım. Paypal Ebay firmasına ait.

Satın aldığım ürün ayıplı çıktı. Şuan satıcı ile görüşme halindeyim. Ancak pek olumlu ilerlemiyor. Ebay ve Paypal'ın satış poltikasına göre bu ürünü geri göndermem söz konusu ve bu durumda posta ücretini ben ödüyorum. Posta ücreti yüksek olduğu için ürünü iade etmenin bir anlamı kalmıyor, zararı yine ben üstlenmiş oluyorum.

Tüketici kanununa göre ayıplı mal halinde malın taşıma ücretini karşı taraf ödüyor. Zararı satıcı üstleniyor.

Şu halde Türkiye'deki kanunlar benim yanımda ama Ebay ve Paypal mahkemeye verilebilir mi merak ediyorum.

Bu firmaların Türkiye'de temsilcisi sanırım yok. Ancak Gittigidiyor Ebay iştiraki, hisselerinin bir kısmına sahipler. Bunu da sitelerinde belirtiyorlar. http://www.gittigidiyor.com/hakkimizda/tarihce

Ebay'in Türkiye'de temsilcisi yoksa Gittigidiyor'u muhtap alarak mahkemeye veya tüketici hakem heyetine gidebilir miyim?

Bilgisi olanlar aydınlatabilirse sevinirim.
20-12-2012 23:26:16 Şenol Eker #

Cevap: Ebay veya Paypal için Tüketici Hakem Heyetine gidilebilir mi?

Burada Ebay ya da Paypal satıcı değil ki.
Sizin muhatabınız, ürünü satın aldığınız kişi.
Yapmanız gereken bana göre o satıcıya olumsuz puan verip yorumda durumu açıklamanızdır.
21-12-2012 04:50:35 olivera #

Cevap: Ebay veya Paypal için Tüketici Hakem Heyetine gidilebilir mi?

ebay'in sistemi o şekilde işliyor ama o beni bağlamak zorunda değil. ebay o satıcı ile bir kazanç ortaklığı içinde. ben kendime ebay'i muhtap alırım, kazanırsam ebay o parayı satıcıdan tahsil eder. kendi aralarındaki anlaşmaya bakar. sonuçta satın aldığım site ebay bir satış sitesi.

benzer bir durum gittigidiyor için söz konusu olmuştu. müşteri ürün almış, 7 gün içinde cayma hakkını kullanmıştı. gittigidiyor da biz farklı bir sistem uyguluyoruz, olmaz öyle şey, biz satmıyoruz gibisinden bir savunma getirmişti. ama sonuçta mahkeme gittigidiyorun da mesafeli satış yapan bir işletme olduğundan hareketle 7 günlük cayma süresine tabi olduğu sonucuna varmıştı.

benim satıcının 200 bin işlemi var, vereceğim feedback devede kulak ve mesajlarıma da pek alaka göstermiyor.

ama ürün benim için önemsiz. sadece bu hususu bir kaç gündür takıldım, hakem heyetine gidilse sonuç ne olur diye düşünüyor, üstadlardan cevap bekliyorum.

benim yaptığım sadece bir yorum, hukukçu olmadığımı belirteyim ki anlaşılmıştır zaten..
21-12-2012 08:01:40 Şenol Eker #

Cevap: Ebay veya Paypal için Tüketici Hakem Heyetine gidilebilir mi?

En azından Türk TTH ve mahkemelerinin EBAY'ı bağlamayacağı bir gerçek. İlgili davayı EBAY'ın merkezinin olduğu ülkede açmanız gerektiğini düşünüyorum. Tabii bu durumda o ülke kuralları / kanunları geçerli olacaktır.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.