Cevap: Bedelli taksidini ödeyememe ,ilk taksidin iadesi ve değişen askerlik statüsü hakkında bir sorun
ben aksine olayı görmek istediğim şekli ile görme hevesinde olsaydım olayı bildiğim şekli il eiçimde saklı tutar araştırma ve içimdeki bilgiyi doğrulama ya da yanlışlama adına sorular sorma derdinde olmazdım.şimdi ben şu noktadayım mezuniyet + 2yıl tecil diye bir hak var ..Ben bu hakkı 29 ile sınırlayan açılımı hangi yasa yönetmelik vs ile yaptıklarını cidden merak ediyorum..Siz aksi örnekleri görmüş olabilirsiniz ve sizin gibi görenlerde var fakat benim gibi düşünen hatta bu olayı yaşayanlarda mevcut..Benim derdim bu muallakta kalan konuyu açık bir yasa hüküm yönetmelik veye emsal örnek ile keskinleştirmek.Birde bedelli askerliğe başvuranlar arasında lise mezunları oldugu da düşünülünce zaten onlar için askere gitmeden paralarını rahatça alma konusu sıkıntılıdır bunu anlarım..Fakat bedelli yasası diyorki bedelli askerlik taksidini ödeyemeyenlerin işlemleri tabi oldukları statüye göre yürütülür..Benim bedelli teciliyetim sürecinde statüm değişti..Ve yeni statüm bana mezuniyet sonrası tecil imkanı verebilecek türden..Ve eğer yasada net bir biçimde bu lisans sonrası tecil hakkı 29 yaş ile sınırlanmamışsa benim bu hakkım saklı kalmaz mı?Kalmadığını varsayalım bu durumda ben yüksek lisansa başlama hakkımı kullanarak tecil alıp o parayı iade alamaz mıyım?
- - - Updated - - -
YÜKSEK ÖĞRENİM KURUMU MEZUNLARINA SEVK TEHİRİ HAKKI VEREN
5713 SAYILI KANUN
LİSANS (ÜNİVERSİTE) MEZUNLARI
Mezuniyet Tarihi
+
2 Yıl Sevk Tehiri
YÜKSEK LİSANS MEZUNLARI
Mezuniyet Tarihi
+
1 Yıl Sevk Tehiri
DİPLOMA DENKLİK BAŞVURUSU YAPANLAR
Başvuru Tarihi
+
1 Yıl Sevk Tehiri
DOKTORA, İHTİSAS (TIPTA UZMANLIK), SANATTA YETERLİK MEZUNLARI
Sevk Tehiri
Hakkı Yoktur
AÇIKLAMALAR:
Kanunun amacı; lisans ve yüksek lisans mezunlarının bir üst seviyede öğrenim yapabilmeleri, yurt dışı yüksek öğrenim kurumu mezunlarının diploma denklik belgesi alabilmeleri veya askere gitmeden önce bir iş sahibi olabilmeleri için zaman tanımaktır.
5713 sayılı Kanun gereğince sevk tehiri hakkını kullanmak isteyenler, bu isteklerine ilişkin dilekçe ile bizzat en yakın askerlik şubesine veya posta vb. şekilde kayıtlı bulundukları kendi askerlik şubelerine müracaat ederler. Daha sonra bu sevk tehiri hakkını kullanmaktan vazgeçenler, yine aynı şekilde askerlik şubesine müracaat ederler. Sevk tehiri iptal edilenler, grup numaralarına göre normal sevke tabi oldukları celp döneminde askere sevk olurlar. Normal celp döneminden de önce, yani müteakip ilk celp döneminde askere gitmek isteyenler, erken sevk dilekçelerini bizzat en yakın askerlik şubesine verirler veya posta vb. yoluyla kayıtlı bulundukları askerlik şubesine gönderirler. Bu konudaki ayrıntılı bilgi için, ana sayfada yer alan “Yedek Subay İşlemleri” menüsünden “Erken Sevk İşlemleri” ifadesine tıklayınız.
Yurt dışı yükseköğretim kurumu mezunlarına, denklik işlemleri için denklik başvuru tarihinden itibaren 1 yıl sevk tehiri hakkı verilir. Bunlardan;
a. Lisans seviyesinde denkliği tanınanlara talepleri halinde, denklik onay tarihinden itibaren ayrıca 2 yıl daha sevk tehiri hakkı verilir. Bu iki sevk tehirinin toplam süresi, mezuniyet tarihinden itibaren 3 yıl sınırını geçemez.
b. Yüksek lisans seviyesinde denkliği tanınanlara talepleri halinde ise, denklik onay tarihinden itibaren ayrıca 1 yıl daha sevk tehiri hakkı verilir. Bu iki sevk tehirinin toplam süresi, mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl sınırını geçemez.
Mezuniyet tarihlerinden itibaren lisans mezunlarına verilen 2 yıllık ve yüksek lisans mezunlarına verilen 1 yıllık sevk tehiri sürelerinin bitim tarihi, yükümlülerin 35 yaşını doldurdukları yılın 31 Aralık tarihini geçemez. Diploma denklik işlemleri için verilen 1 yıllık sevk tehirinde ise yaş sınırı aranmaz.
5 yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim kurumlarından yüksek lisans (birleştirilmiş yüksek lisans) diploması alanlara da, 2 yıllık sevk tehiri verilir. Ancak, bir yükseköğrenim kurumundan mezun olduktan sonra, aynı veya daha aşağı seviyede bir öğretim kurumundan mezun olanların sevkleri tehir edilmez.
şimdi bu yasayı okuduğumda 29 yaş sonrası ile ilgili bir ibareye rastlayamıyorum.aksine 35 yaş telakki edilmekte
- - - Updated - - -
https://www.hukuki.net/showthread.php?41399-Bakaya-ve-Yoklama-Kacaklarini-Askerlik-subeleri-Arayamayacak-(mis)/page144
bu sayfada da benim durumuma ilişkin bir emsalin yaşadıkları mevcut ..gözatarsanız sevinirim.
- - - Updated - - -
https://www.hukuki.net/showthread.php?41399-Bakaya-ve-Yoklama-Kacaklarini-Askerlik-subeleri-Arayamayacak-(mis)/page147