Cevap: İşverenin güvenini kötüye kullanmak
İşverenin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı
Madde 25 - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I- Sağlık sebepleri:
a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda. (a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.
II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84 üncü maddeye aykırı hareket etmesi.
e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
III- Zorlayıcı sebepler:
İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.
IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.
İşçi feshin yukarıdaki bentlerde öngörülen sebeplere uygun olmadığı iddiası ile 18, 20 ve 21 inci madde hükümleri çerçevesinde yargı yoluna başvurabilir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 21.05.2007 tarihli 2007/6452 E. 2007/15623 K. sayılı kararı işçinin hangi hal ve şartlarda güveni kötüye kullandığını ve işveren açısından haklı sebeple fesih oluşturma şartlarını gösteren bir karar olup,bu çalışmamızın da konusunu oluşturmaktadır.
Karara konu dava feshin geçersizliğine ve işe iadeye karar verilmesi istemine ilişkindir. İş sözleşmesinin davalı işveren tarafından geçerli neden olmadan feshedildiğini belirten davacı işçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir. Davalı işveren vekili, Kasiyer olarak görev yapan davacının iş sözleşmesinin "Kasanın Teknik Servis tarafından açılmasını talep ettiği, kasanın alt tarafında bulunan 470 YTL tutarındaki miktarı ilgili bölüm sorumlularına bildirmeden bölüşerek aldığı ve savunmasında kabul ettiği gerekçesi ile 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II. maddesi uyarınca" haklı nedenle feshedildiğini savunmuştur.
Mahkemece, parasal konularda sorumluluk verilen davacının kasada meydana gelen tüm olumsuzlukları işverene bildirmesi gerekirken, kasa açıklarını kapaması ve kasa altında çıkarılan parayı diğer sorumlularla paylaşarak işverenin güvenini kötüye kullandığı, talimatlara aykırı davrandığı, feshin haklı ve geçerli nedene dayandığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir. Hüküm süresi içerisinde davacı vekili tarafından temyiz edilerek dosya Yüksek Mahkeme’nin önüne gelmiştir.
Yüksek Mahkeme öncelikle dosya içeriğine göre, kasiyer olarak görev yapan davacı ile birlikte çalışan diğer işçilerin sorumlu olduklara kasada sürekli açık çıktığı, davacı ve diğer işçilerin bu açığı kendi ceplerinden ödemek sureti ile kapattıkları, ancak sürekli açık vermeleri nedeni ile kasanın kontrolü için teknik servise haber verdikleri, teknik servisin kontrolü sırasında kasa altında 470 YTL miktarında para çıktığı ve davacı ile diğer sorumluların bu parayı daha önce açığı kendileri ödemesi nedeni ile paylaştıkları anlaşıldığını vurgulamıştır. Maddi olayın bu gelişimine göre, uyuşmazlıkta işverenin herhangi bir zararının olmadığı görülmektedir. Davacı daha önce ödediği açık nedeni ile kendi zararını telafi etmek için hareket etmiştir. Ayrıca kasada sürekli açık çıkması nedeni ile teknik servise haber vermesi de işverenin güvenini kötüye kullanmadığını göstermektedir. Davacının bu davranışı işyerinde olumsuzluklara da yol açmamıştır. Davacının iş sözleşmesinin feshi haklı ve geçerli nedene dayanmamaktadır. Yüksek Mahkeme kararın bozularak ortadan kaldırılmasına, feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar vermiştir.
Sonuç olarak güveni kötüye kullanma sebebiyle iş akdinin feshinde işverenin zarara uğramış olmasının altı önemle çizilmekte olduğundan, bu karar,bu nedenle iş akdi fesihleri için fesih yapmadan önce bir kez daha işvereni düşünmeye yöneltmektedir.
alıntıdır
- - - Updated - - -
Aslında basit bir yazılım ile halledilebilecek bir güvenlik açığı olduğu kanaatindeyim. Bu açığın bilerek ve isteyerek korunması işvereni sıkıntıya sokabilir. İfade etmek istediğim, arayan kişinin müşteri bilgilerine ulaşım harici her türlü ulaşım engellenebilir. Bu açığın işten uzaklaştırmak için kullanılması üzerine kurgulanacak bir savunma, emsal uygulamalar ile de zenginleştirilirse lehe bir sonuç alınabilir.