Cevap: Mesai Sorunu
FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ
Madde 41 - Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır.
Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.
Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir.
Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz.
41 inci maddesinde belirtilen fazla çalışmalara ilişkin ücreti ödemeyen, işçiye hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında kullandırmayan, fazla saatlerde yapılacak çalışmalar için işçinin onayını almayan işveren veya işveren vekiline, bu durumda olan her işçi için ikiyüzyirmi Türk Lirası idari para cezası , Verilir.
Yukarıdaki kanun maddesini şahsi kanaatimce yorumlarsam; öncelikle sözleşmenizde fazla çalışma süresi ile ilgili bir madde var mı yok mu ona bakmak gerekir, eğer varsa bunun kanuni olarak bir ücrete dayandırılması gerekir diye düşünüyorum, madde yoksa zaten problem. Bu durumda işvereninizi noterden ihtarname çekerek fazla çalışma sürelerinizin ücretlerini ödemesini isteyebilirsiniz, fakat tabiki bunu isterken işverenle papaz olabileceğinizi de unutmayınız. Olası bir işten çıkarılma durumunda fazla çalışma ücretleriniz için dava açabilirsiniz diye düşünüyorum.
Bu konuyu bence önce işvereninizle değerlendirin, ondan sonra ne yapacağınıza karar verin. Maalesef hem işverenle arayı iyi tutup hem de bu gibi şeylerin mücadelesini vermek mümkün olamayabiliyor. İşçi ikisinden birini seçmek zorunda kalabiliyor.