Hukuki.NET


27/04/2024  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
haksız gayrimenkul haczi
ısılmıne merhaba, sizden bir arkadaşım için yardım istemekteyim. arkadaşım 50.000 ytl' ye bundan 6 sy önce ikamet etmek için bir konut satın aldı. dün akşam beni aradı sorununu analttı. sorunu şu geçenlerden evine haciz memurları gelmiş evin haciz etmek için arkadaşımın hiç bir borcu olmadığı için ne olduğunu anlamamış gelen haciz memurlarına sormuş ne olduğunu anlamak için arkadaşım evi aldığında evin tapusu üzerinde herhangibir haciz bulunmamaktaydı ve şu an evin tapusu kendisinde var ama alacaklı vekili dosya borçlusunun evini borçlunun borç ilişkisi ve bu ilişkinin oluştuğu iki yıl içerinde sattığını ve bu nedenle evin arkadaşıma satışının iptal edildiğini bu suretle de eve haciz işlemi uygulandığını söylenmiş bu konu hakkında yardım etmenizi rica ederiyorum. eğer durum bu ise şimdi arkadaşım ne yapacak çok zorluklarla biriktirdiği parayı nasıl alacak ya da evin kendisine ait olduğunu nasıl ispatlayacak, bu arada ben de şunu öğrenmek istiyorum ileride bir ev almaya kalksam böyle bir durum ile karşılaşmamak için ne yapmalıyım hangi noktalara dikkat etmeliyim
Av.Bülent Ahmetoğlu İyiniyetli 3. kişinin hakları korunur.Arkadaşınız iyniyetli olarak evi devrlmışsa hakları korunur. Bu durumda alacaklı avukatına değil arkadaşınız kendi avukatına danışsın. Anlattıklarınız ne yazıki yeterli değil.Ama zaman geçirmeden bir avukata danışın. Büyük ihtimal ile İstihkak iddiasında bulunmak gerekebilir. ------------------------------------ Ayrılık ne biliyor musun? Ne araya yolların girmesi, ne kapanan kapılar, ne yıldız kayması gecede, ne ceplerde tren tarifesi, ne de turna katarı gökte. İnsanın içini dökmekten vazgeçmesi ayrılık!
ısılmıne sayın ahmetoğlu, bilginiz için teşekkür ederim. arkadaşım evi emlakçı kanalıyla evin bedelini peşin ödeyerek ikamet amaçlı almış evi satan ile uzaktan yakından alakası yok evin tapusu elinde herşey olması gerektiği gibi alacaklı vekili gelip, evin borçlusu hakkında takibin başlatıldığı 2 yıl içinde kendisine satıldığını bu satış mahkeme kararı ile iptal olduğunu elindeki tapunun geçersiz olduğunu hakkını borçludan tahsil etmesini istemiş yani evin tapusnu arkadaşım aldığında üzerinde evin bir haczi yoktu öyle olsaydı tapu dairesi tapuyu vermezdi.
Av.Bülent Ahmetoğlu Büyük ihtimal ile satış işlemi iptal edilmemiştir. Ama yine ihtimal ile konuşuyorum. Hemen bir avukata danışın. Çünkü ilk önce icra dosyasını incelemek gerekiyor. Dosyayı incelemeden kesin bir şeyler söylemek zor.
ısılmıne sn ahmetoğlu bilgileriniz için teşekkür ederim yalnız merak ettiğim ikinci konu da da aydınlatırsanız sevinirim. ileride ev almaya karar verdiğim zaman benim de başıma böyle bir olay gelmesini öenlemek amacıyla ne gibi tedbir alabilirim. ev almaya kalktığınızda böyle bir olayın varlığını nasıl anlayabilirim. çünkü normal olarak bir ev beğeniyorsunuz bedeli ödeyip alıyorsunuz bir süre sonunda satan kişi üzerinde bir hacizden dolayı sizin eviniz sizden alınmak isteniyor. kanunda elinizde tapunuz olmasına rağmen satışın iptalini gerektirecek madde ve koşullar neler dir bilgilerndirirseniz sevinirim
Av.Bülent Ahmetoğlu Tapu Siciline güven esastır. Siz tapu sicilindeki kayıtlara güvenerek işlem yaparsanız sizin iyiniyetiniz korunur. İyiniyetli 3. kişinin tasarrufu kural olarak iptal edilemez.Alacaklı avukatı size ya doğru söylememiş yada işin içinde başka bir şey var. İleride bir gayrimenkul almaya karar verdiğinizde alacağınız tedbir tapu sicilini iyi kontrol etmektir. Hukuk sistemimizde bu tip işlemlerin iptalini öngeren düenlemeler istisnaidir. Ve durumlara da iyiniyetli 3 kişiyi korunur. Ayrıca devamlı danıştığınız bir avukatınız olsun.Ülkemizde genelde işler karıştıkdan sonra insanlar avukata başvuruyor.Ama baştan danışsalar hem zaman hem de para yönünde kazançlı çıkacaklar. Sonuç olarak siz iyiniyetli iseniz korkmanıza gerek yok.
ısılmıne sn ahmetoğlu, bilgileriniz için çok teşekkür ederim. ancak hep söylenir ya avrupa da şöyle böyle diye aslında her insanının bir aile hekimi ve avukatı olmalı yalnız günümüz koşullarında insanların geçimini dahi zor sağladığı bir ortamda türkiye de bunları sağlamak çok güç şöyle bir bakıyorum da asgari avukatlık ücretleri de oldukça yüksek insanlarda bilgisiz hal böyle işler sizler ve bizler için arap saçına dönüyor.
ısılmıne tapu sicili esas olduğunu beyan ediyorsunuz arkadaşım da tapu sicilden kayıtlı tapu senedi var. alacaklı vekilinin öne sürdüğü size satış yapılmadan çok kısa bir süre önce hakkında takip başladığını borçlunun mal varlığinı eksiltmek amacı ile satış yaptığını beyan etmiş bu nedenle de haciz takibi arkadaşımın evi üzerine haciz yapılmış
ısılmıne böye bir şehr olsa bile tapuyu tapu dairesinden alabiliyormusunuz çünkü arkadaşım elindeki noter satış sözleşmesi ile birlikte tapuya gidip tapusunu alıp gelmiş, böyle bir şeyin varlığı tapuda görünmez mi, kaldık ki arkadaşımın emlakçıya ödemiş olduğu komisyon ücretinin faturası bile var belge konusunda kendisi çok titiz dir.
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Merhabalar, Tapu iptali için dava yeni malike yani arkadasiniza da yöneltilmeliydi, burada bir gariplik var gibi geliyor bana. Sorunuzu biraz daha netlestirir misiniz? Arkadasiniz tapuyu devralirken kütükte tedbir serhi ya da herhangi bir serh yoktu eminsiniz dimi, bu gibi serhlerin olmasi arkadasinizin iyiniyetini ortadan kaldirir. Dikkat ediniz lütfen serhler, takyidatlar tapu senedinde görünmez, kütükte kayitlidir, ileride almak istediginiz gayrimenkulün takyidatlarini(sinirlandirmalarini) da isteyiniz tapu memurundan.
Av.Bülent Ahmetoğlu arkadaşınız yoksa hacizli şekilde mi aldı evi?bu durumda iyiniyetden söz edilemez. Yine aynı şeyleri söylicem :bu gibi davalarda icra dosyası,tapu sicili,ağer açıldıysa tapu iptal davası dosyasını incelemek gerekli. Bunların incelenmesinden çok çeşitli sonuçlar çıkabilir. ayrıca asıl borçluya ilişkin takipten bir sonuç alınamamaş olması da gerekli.Ondan sonra alacaklıdan mal kaçırma davası açılabilinir. Siz ilk önce tapu sicil müdürlüğüne gidip evin tapu da ki durumunu iyice öğrenin.Evin üzerinde haciz varmı?varsa ne zaman konulmuş? Ayrıca arkadaşınızın evine hacze gelmişler?evinde eşya kaldırmışlarmı?kaldırmadılarsa İcra İflas Kanunu nun hangi maddesine göre haciz yapmışlar. Bazı durumlarda icra memuru insiyatifini kullanıp borçlunun adresinde değil başka bir adrestede haciz yapabilir. ihtimaller dahada uzatılabilir.Vakit kaybetmeden bir avukata danışın. Burda benim size vereceğim bilgiler hastayı görmeden teşhis koymak gibi olacak.Hukuki sorunlarla ilgili genel bilgiler verebiliriz size ancak.
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Sayin isilmine, tapu kayitlari tapu siciline (kütüge) kaydedilir, bunu arkadasiniz inceleyebilirdi. Hatta simdi de gidip bir baksin, serh varsa tarihine baksin, eger satis sirasinda böyle bir serh vardi ise "tapuya güven" ve "tapu sicilinin aleniyeti" ilkeleri geregince arkadasinizin iyiniyeti ortadan kalkmis olur. Yani satis tarihinde tapuda serh bulunmasi durumunda arkadasinizin elindeki belge, fatura vs anlam ifade etmez, arkadasiniz serhi bilmedigini ileri sürerek iyiniyet iddiasinda bulunamaz. Sordugum sorulara cevap verirseniz size arkadasinizin gidebilecegi hukuki yollari izah edecegim. Davadan haberi olmamis mi arkadasinizin, tapu iptali ve tescil davasinda arkadasinizin da hasim gösterilmesi gerekir.
ısılmıne evi 6 ay önce daha önceki iletilerim de de belirttiğim üzere ev almak için emlakçıya gitmiş evin tapusu elinde üzerinde hiç bir rehin ve hapis hakkı yok herkesin aldığı gibi almış evi aldıktan 6 ay sonra gelmişler evi boş olarak bildikleri için sadece ev için gelmişler eşyaları ise konuşmalar ve tapu dairesinden alınan tapu varlığından ve evde borçluya ait belirleyici özellik bulunmadığı, için dairece haciz sadece gayri menkule çıkarıldığından dolayı eşyaları haciz kapsamına sokmamışlar
Av.Bülent Ahmetoğlu danışmanlıkla ilgili olarak da: arkadaşınız baştan bir avukata cüzzi bir ücret verse işi daha sağlam olacaktı. Şimde ise evini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Yani bu işlerin avukatlık asgari ücret tarifesi ile ilgisi olmadığı karısındayım. Anlayış meselesi. Avukatlar hizmet sunar. Ne yazıkki yurdum insanı da hizmete bir bedel ödemeyi pek içine sindiremiyor. Karşılaştığım davaların tamamına yakını baştan hukuki bir danışmanlık alınsa ortaya çıkmayacak olaylar. Bir ev bedeli ile bir avukata ödenecek danışma ücreti karşılaştırılamaz bile ama sonuçları açısından ise vahim farklar ortaya çıkıyor.
ısılmıne sn ahmetoğlu, deanışmanlık konusunda hem hemfikirim hem de değilim şöyle ki ben de 12 senedir hisse senetleri piyasasının içerisinde yim şu an da da bir aracı kurumun müfettişliğini yapmaktayım sizin hisse senetleri hk. bilginiz benim hukiki bilgilerim kadar dır belki de hiç yoktur. ama siz avukatlar bazılarınız hepiniz için aynı şey değil en ufak bir yardım için 200 - 250 ytl talep ediyorsunuz aylık avukatlık anlaşmanız ise olası gireceğiniz davalar hariç aylık 500 ytl işte insanlar bunun için bir hukuk bürosuna gidemiyor. evet sonunda büyük zararlar ediyorlar bunu da kabul ediyorum, şunu da kabul ediyorum hukuk okumak bu her meslek grubu için geçerli tecrübe sahibi olmak kolay değil elbetteki bunun bir bedeli olmalı ama bazı avukat arkadaşlarınız o kadar insafsız ki bir dava bir ufacık bilgi için zaten içi yanan insanları daha zor duruma düşürüyor, kald ki hiç kimse bir ev alırken veya kiralarken avukata danışmak aklına bile gelmez çünkü o kadar olağan olaylardır ki bunlar bilmem anlatabildim mi bu arada iletilerime cevap verip beni aydınlatan tüm avukatlara gerçekten teşekkür ederim.
Av.Bülent Ahmetoğlu Sayın ısılmine, Av. Dilek hanımın belirttiği bi tapu belgesinden haciz olup olmadığı belli olmaz. Tapu Sicil Müdürlüğüne gidip tapu kayıtlarına bakmanız gerekli. Ayrıca boş eve kimse hacze gitmez. Gayrimenkullerin haczi sicil üzerinden yapılır. Bakın tekrar ediyorum yapacağınız işler: 1- Tapu Sicil Müdürlüğüne gidip evin durumunu öğrenmek. 2- Sonra bir avukata gidip durumu ayrıntılı ve doğru şekilde anlatmak. Verdiğiniz bilgiler ne yazık ki eksik ve yanlış.
corpus Selamlar; Gayrimenkullerde, haciz ancak tapuya şerh edilmek suretiyle koyulur.Tapu kütüğünün aleniyeti gereği sizin aldığınız gayrimenkul hacizli ise, sizin bu mülkü bu şekilde aldığınız addedilir.Alacaklı bu gayrimenkulün satışını isteyerek alacağını tahsil edebilir.Ama alacağının tahsili için icra memuruyla alacağın tahsili için hacze o eve gelemez.Çünkü icra dosyasında borçlu olarak taraf değilsiniz.Hacizli gayrimenkulün icra kanalıyla satılması için satışının iptaline gerek yoktur.Olayın niteliğini tam olarak anlatırsanız, satışın neden iptal edildiği? v.s. daha detaylı bilgi alabilirsiniz..... Ama kendi kanaatim arkadaşınızın kesinlikle bir avukata başvurması ve icra dosyasının tüm içeriği ile incelenmesi.
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Üzgünüm ama bu bilgilerle size yardimci olabilmemiz çok zor, sanirim siz de olayin ayrintisini bilmiyorsunuz. Kaldi ki burada buldugunuz cevaplar sadece size durumunuzla ilgili isik tutmaktan ve sizi yönlendirmekten ileri gitmez. Dosyanizin incelenmesi ve ona göre hukuk mücadelenizin biran önce baslatilmasi için mutlaka bir avukata vekalet veriniz, henüz geç kalmis sayilmazsiniz. Danismanlik hususunda sayin Bülent Bey'in düsüncelerine aynen katiliyorum. Sorumluluk dogurabilecek ve hak kaybina ugramaniza neden olabilecek islemleri yapmadan önce bir avukata danismaniz en dogrusu olur hem sizin açinizdan hem de avukat açisindan. Sevgiler...
Av.Fırat Bayındır
quote:
ama siz avukatlar bazılarınız hepiniz için aynı şey değil en ufak bir yardım için 200 - 250 ytl talep ediyorsunuz aylık avukatlık anlaşmanız ise olası gireceğiniz davalar hariç aylık 500 ytl işte insanlar bunun için bir hukuk bürosuna gidemiyor. evet sonunda büyük zararlar ediyorlar bunu da kabul ediyorum, şunu da kabul ediyorum hukuk okumak bu her meslek grubu için geçerli tecrübe sahibi olmak kolay değil elbetteki bunun bir bedeli olmalı ama bazı avukat arkadaşlarınız o kadar insafsız ki bir dava bir ufacık bilgi için zaten içi yanan insanları daha zor duruma düşürüyor, kald ki hiç kimse bir ev alırken veya kiralarken avukata danışmak aklına bile gelmez çünkü o kadar olağan olaylardır ki bunlar bilmem anlatabildim mi
Sayın ısılmine, şu forum linkine bakmanızı rica ediyorum. https://www.hukuki.net/showthread.php?2533
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Sayin isilmine, Size yardimci olmak için sorulariniza mümkün oldugunca cevap vermeye çalisiyoruz ama siz bu konuda bizlere eksik bilgiler vererek israrla cevap bulmaya çalistiginiz gibi meslektaslarimizi rencide ediyorsunuz. Kimsenin bilgisi kimseyle kiyaslanamaz, sizin uzmanlik alaniniz ya da mesleginiz elbette o konuda en iyisini bilmenizi gerektirir. Bu yüzden avukatlar doktorluk yapamaz, bankacilar ögretmenlik yapamaz vs vs... Doktora giderken verilen muayene parasi, kontrol, ameliyat parasi, eczaneden alinan ilaçlarin parasi neyse avukata ödenen para da ayni seydir. Bizim insanimiz maalesef somut bir seyler elde etmeden ödedikleri paranin bosuna gittigni düsünüyor. Oysa ki hiç düsünmüyorlar ki avukat onlarin hukuki problemlerine önce teshis koyuyor, sonra tedavi uyguluyor gerekirse ameliyat yapiyor. Doktora ya da eczaciya ya da dershaneye ödenen ücretler neden söz konusu yapilmiyor da her meslek dalinda oldugu gibi hizmetini, emegini ortaya koyan avukatlarin ücretlerini ödemek zor geliyor anlayamiyorum. Meseleye bir de biz avukatlar açisindan bakarsaniz sevinirim. Sunu da unutmayin ki ücret tarifesinin, aile avukati müessesinin hayata geçirilemeyisinin, ekonomik krizlerin ve bunlardan dolayi halkimizin avukata gitmekten çekinmesinin müsebbibi bizler degiliz. Aldiginiz ilaçlar için eczaciyla pazarliga girebilir misiniz? Hayir tabiki, neden? Çünkü ilaçlarin da bir tarifesi var, rakam ne kadar yüksek olursa olsun almak zorundsiniz, almazsaniz ne olur, Allah korusun hiçbirimizin istemedigi sonuçlarla karsilasabilirsiniz. Basindan beri ifade etmek istedigim sudur ki basiniza istemediginiz sorumluluklarin açilmasini istemiyorsaniz ve islerin içinden çikilmaz hale gelmesini istemiyorsaniz yapacaginiz sey gidip hukuki yardimi almanizdir. Almak zorunda degilsiniz elbette ancak sonuçlarina katlanmak zorundasiniz. Lütfen üzerenize alınmayınız, avukat bilmiyor, isimi yapamadi, davami kazanamadi diyenlerin yanlisi burdadir iste. Kanserli bir hastayi tedavi ettirmezseniz sonucun ne olacagini bilirsiniz, orda doktorun da suçu yoktur,sorunun kaynagi hastanin ihmali ya da önemsememesidir. Erken teshis tıpta ne kadar önemliyse hukukta da ayni derecede önemlidir. Sevgiler...
Av.Ragıp Atay sayın ışılmine sanıyorum sapla saman karışmış durumda. Anlattığınız olayın yarısı İİK 277 ve devamı maddeleri gereğince, ivazsız tasarrufların butlanına, diğer yarısı da alacaklının zararına olarak mevcudunu eksiltme ve ticari işletmenin devrine uyuyor. Eğer tasarrufun iptali davası açılmış ve kabul edilmişse, eve icra memurları gelip haciz yapmaz. yalnızca evin satışı istenir. Eğer evde icra memuru haciz yapmışsa, bir ticari işlet me olup, devredilmiş olmalı. Sürekli belirttiğim gibi, arkadaşlarınızın sorunlarını yazmayın. Sorun sahipleri doğrudan yazsın ki, öncelikle sorunu anlayalım. Çözüm sonra gelir
Av.Bülent Ahmetoğlu Sayın Dilek Hanım, Söylediklerinizin tamamına olduğu gibi katılıyorum. --------------------------------------------------------- Ben sana teşekkür ederim, beni sen öptün Ben uyurken benim alnımdan beni sen öptün Serinlik vurdun korulara, canlandı serçelerim Sen mavi bir tilkiydin, binmiştin mavi ata, Ben belki dün ölmüştüm, belki de geçen hafta. Sen bana çok güzeldin, senin ayakların da.
hasancalk Belki de arkadaşınızın evi satın aldığı kişinin borçlu olduğu kişi (davacı) arkadaşınıza tasarrufun iptali davası açtı ve dava dilekçesi arkadaşınızın tapudaki adresine gönderildi. Arkadaşınızda adres olarak eski evinin adresini verdi dava dilekçesini alamadı yani kendisine açılan davadan haberi bile yok. Davacı da bunu fırsat bilip arkadaşınızın savunma yapmasına olanak vermeden davayı kazanıp satışı iptal ettirdi. Bu da bir olasılık diye düşünüyorum. Eğer öyle ise arkadaşınızın işi çok zor. İnşallah evini kurtarır.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • E-satış u yap a girdim. satışa çıkacak ve satışda olan ilanlara tıklayatrak sayfasına girdim buradaki izlemeye al butonu gördüm ve bastım fakat i 
  • 26.04.2024 21:39
  • [Suçlar] Dolandırıcılık mı hukuki ihtilaf mı 
  • 25.04.2024 13:09
  • [Alacak tahsil] Vekalet sözleşmesinde zamanaşımı süresi başlangıcı 
  • 23.04.2024 00:24
  • [Mirasçılık] Abilerim babamı sokağa atıyor. Dedem tapuyu abilerimin üzerine yapmış. 
  • 22.04.2024 06:30
  • [Boşanma davaları] Vasi ataması hk. 
  • 18.04.2024 09:43


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 27/04/2024 04:44:54