Hukuki.NET


26/04/2024  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Kayıp Kişi
Flavio Babam bundan 3 ay önce kayboldu. Yüklü bir borcu var hem vergi hem kişisel. Tek mirasçısı benim. Sorum alacaklıları hakkında gaiplik kararı falan aldırıp benim üstüme gelebilir mi? Yoksa bu kararı ben mi aldırabilirim sadece? Ayrıca diğelim bu kararı aldırdılar benim haberim olmazsa 3 aylık red sürem düşer mi? Yoksa karar bir şekilde bana ulaştıktan sonra mı 3 ay sürem vardır? Gazete ilanıyla falan bu süreyi düşürebilirler mi? Yardım ltf.
Flavio Öncelikle cevabınız için çok teşekkürler. Babam temasa geçti benle. Benim asıl korkum bizim haberimiz olmadan misal 5 sene sonra tutup alacaklılar böyle bir karar aldırır bana ulaşamaz ve gazete ilanıyla kararı kesinleştirip borcu üstüme yıkabilirler mi? yoksa bu karar sadece yakınları tarafından mı aldırılabilir? şu an ne yapabilirim?
Flavio Yardım ltf.
Av.Tayfun Eyilik “bir kimse hakkında gaiblik kararı istenebilmesi içinM.K.’nun 32. maddesinin birinci fıkrasında öngörülen "ölüm tehlikesinden en aşağı bir sene, yahut gaibin son haberlerinden itibaren beş sene" geçmiş olması gerekir, Yine aynı Kanunun 34. maddesinin son fıkrasına göre; "gaiblik kararı ölüm tehlikesi yahut son haber günnündenitibaren hüküm ifade eder". Daha açık söyleyişle gaibin o tarihte mirası açılmış sayılır. Anılan tarihte mirası mirasçılarına intikal eder. Açıklandığı üzere gaiblik kararı öncesini kapsar, ölüm tehlikesi veya son haber alma anından itibaren hüküm ifade eder.” . Yargitay 1. Hukuk Dairesi E. 1992/9384 K. 1992/12571 T. 2.11.1992 “Gaiplik iddiası ile açılacak davada yetkili Mahkeme gaibin Türkiye'deki son ikametgâhı mahkemesidir. Bu dava, ölenin mirasçıları hasım gösterilerek açılır.” Yargitay 2. Hukuk Dairesi E. 1985/8655 K. 1985/9353 T. 14.11.1985 “Gaiplik davası, gaipliği iddia edilen kişinin mirasçılarına; yasal mirasçı bulunmadığı takdirde dava son hak sahibi olan Hazine’ye yöneltilmelidir.” Yargitay 2. Hukuk Dairesi E. 1989/3396 K. 1989/4983 T. 23.5.1989 Yargıtay kararlarından da anlaşılacağı üzere öncelikle sizin haberiniz olmadan gaiplik kararı verilemez çünkü davanın yasal mirasçı olan size açılması gerekir. Ayrıca ilk kararda belirtildiği gibi gaiplik kararı alabilmek oldukça zordur. zaman insanları değil armutları olgunlaştırır.
Flavio Irmak Hn., Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ediyorum. Anladığım kadarıyla alacaklılar böyle bir yola yönelse bile mahkeme bana kesinlikle ulaşmalı bu gazete ilanıyla falan mümkün değil ayrıca alacaklılar da açamaz gözüküyor bu davayı. Bu davayı herhalde ya ben ya da annem açabilir. Yani rahat edebilirim. Haklı mıyım?
Av.Tayfun Eyilik davanın açılmasında alacaklıların hukuki yararı var ise açabilirler diye düşünüyorum. sadece ırmak dersenizde olur zaman insanları değil armutları olgunlaştırır.
Flavio Benim asıl korkum alacaklılar ne zaman nerede dava açarlar bilemiyorum. Dolayısıyla dava esnasında bana ulaşılamayabilir. Ve gidip gazete ilamıyla falan gaiplik aldırıp tutup borçları bana yıkabilirler. Çünkü karardan haberim olmaz. Burada dava kesinlikle bana yönlendirilmeli ve ben mahkemeye kesin çıkmalı mıyım?demek istediğim gazete ilamı falan geçersiz mi??? Kesinlikle bana ulaşılıp görüşüm alınmalı mı? Gıyabımda karar verilebilir mi? Sonuçta reddi miras süremin geçmesini istemiyorum. Ayrıca bu dava açıldığında gaipliğin başladığı andan der. E 5 yıl sonra açılacak bir dava da reddi miras süresi 3 ay çoktan geçmiş oluyor. O zaman mirası nasıl reddedeceğim Korkumu anlamışsınızdır. Yardım ltf.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Suçlar] Dolandırıcılık mı hukuki ihtilaf mı 
  • 25.04.2024 13:09
  • [Alacak tahsil] Vekalet sözleşmesinde zamanaşımı süresi başlangıcı 
  • 23.04.2024 00:24
  • [Mirasçılık] Abilerim babamı sokağa atıyor. Dedem tapuyu abilerimin üzerine yapmış. 
  • 22.04.2024 06:30
  • [Boşanma davaları] Vasi ataması hk. 
  • 18.04.2024 09:43
  • Beraat sonrası yurtdışı çıkış yasağı kaldırma sorunu 
  • 16.04.2024 15:18


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 26/04/2024 21:32:46