Hukuki.NET


24/04/2024  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
okul değiştirenlere aobp hesaplama yanlışı
abdulgaffar Bende okul değiştiren bir adayım.Benimde aobp ve obphesaplandı.Daha önce bu siteye obpve aobp yanlışlığını bildiren arkadaşlar yanlış aobp lerinin düşük gelme nedenini belirtmemişler.Ben bu nedenleri açıklayım.2002 ve daha önceki senelerde lise 3 ün başında okul değiştiren adaylar için şu yöntem uygulanıyordu:Bu adayların ilk iki seneleri gelinen okulun diploma verilerine göre bir obp ve bir yıl ise gittiği okulun diploma notları göre bir obp hazırlanmaktaydı.Ayrıca ağırlıklandırmalarda yine her bir okulun öss puan ortamalarına göre yapılıyordu.(iki yıl gelinen okulu obp si +ağırlıklandırma ve 1 yıl son okulun obp si+ağırlıklandırma bu hesaplamanın üçe bölümü bize adayın eski aobp sini verecektir).2003 te yeni bir sistem getirildi.Bu sistem şunları içermektedir.Daha önceki senelerde öss ye giren adayların obp leri mezun okulun verilrine göre aynen kullanılarak yeni bir obp hesaplanıp ağırlıklandırma işlemi de mezun olunan okula göre yapılacak.Tabiki aynı işlemler daha önceki senelerde okul değiştirenler içinde geçerli.Yeni uygulama sonucu okul değiştirenler için şu hatalar ortaya çıkıyor.Yeni yöntem okul değiştirmeyen adaylara yöneliktir oysa ösym aynı yöntemi okul değiştirenler içinde uygulamıştır yani ösym okul değiştiren adayların obp sini sadece son okulun verilrine göre yeni obp ye çevirmiştir ayrıca ağırlıklandırmayıda yine son okulun öss ortalamasına göre yapmıştır.Ama okul değiştiren bir adayın diploma notlarından elde edilen eski obp si farlı verilere sahip iki okuldan hesaplandığından eski obp son okulun verilerine uygunluk göstermemektedir. Aynı şekilde ağırlıklandırmada son okulun verilrine göre yapılmıştır.(her okulun obp verileri farklıdır).İşte okul değiştiren adayların obp ve aobp lerinin düşük gelme nedeni .Eğer yeni yöntem okul değiştiren adaylar için yine gelinen ve son okul uygulansaydı bir problem çıkmayacaktı.Mesala okul değiştiren bir aday daha önce okul sonuncusu olmadığı halde yeni sisteme göre okul sonuncusu olabilir aynı şekilde okul birincisi olmadığı halde yeni sistemle okul birincisi olabilir. Ayrıca ilk iki senesi 5.00 olan bir aday son sınıfta başka bir okula geçip ordada 5.00 yaptıysa yeni yönteme göre tam puan alamaz.Çünkü onun için farklı okullardan oluşturulan obp onu son okulun en yüksek obp li adayı yapamayabilir.Örneğin A okulunun diploma notlarından elde edilmiş obp aralığı 70(A okulunun en büyük obp si) 30(aynı okulun en düşük obp si)olurken başka bir B okulununki 50 ile 25 olabilir.Bu karakteristik özellikten dolayı okul değiştiren bir adayın obp si her iki okula hesaplanmadığından dolayı obp ve aobp beklenilenin çok altıda gelebilir.
mustafa95de Demişsiniz ki: 1-)2003 te yeni bir sistem getirildi. 2-)Yeni yöntem okul değiştirmeyen adaylara yöneliktir oysa ÖSYM aynı yöntemi okul değiştirenler içinde uygulamıştır (sonrasında da doğuruduğu sakıncaları anlatmışsınız). 1'incisi için: Bu değişikliğin gerekçesi ne? 2'incisi: Bu da yapılan değişikliklerin doğuruduğu başka bir hatalı sonuç, ben bu tarafını hiç görmemiştim ama bu işin içine kaşığı daldırdıkça hatalardan, haksızlıklardan başka bi şe çıkmıyo. Sonuç: Bu ülkedeki üniversiteye geçiş sisteminin tutarlılığı kalmamıştır. Yapılan her değişiklik bi başkasının mağduriyetine sebep olcaktır düşüncesi saçmadır, çünkü yapılan iş altı üstü bi istatistik uygulamasıdır. Yani doğuracağı mağduriyetleri önceden görmek pekala olasıdır, bu zaraları minumuma indirmek için karar mercileri yeterli ilgiyi ayırmazsa elbetteki böyle yanlışlıklar olacaktır. Ortada hakkı yenen bi kitle vardır, önerim ya "[url="https://www.hukuki.net/topic.php?ARCHIVE=&TOPIC_ID=681"]ÖSYM'ye dava[/url]" başlığı altında ya da "[url="https://www.hukuki.net/topic.php?ARCHIVE=&TOPIC_ID=1981"]Üniversiteye Girişte Adalet[/url]" başlığında toplanılmasıdır.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Alacak tahsil] Vekalet sözleşmesinde zamanaşımı süresi başlangıcı 
  • 23.04.2024 00:24
  • [Mirasçılık] Abilerim babamı sokağa atıyor. Dedem tapuyu abilerimin üzerine yapmış. 
  • 22.04.2024 06:30
  • [Boşanma davaları] Vasi ataması hk. 
  • 18.04.2024 09:43
  • Beraat sonrası yurtdışı çıkış yasağı kaldırma sorunu 
  • 16.04.2024 15:18
  • [İcra takipleri] Icrada borçlunun yaptiği işlem zamanaşimini keser mi? 
  • 16.04.2024 14:18


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 24/04/2024 09:10:28