20/04/2024  Mevzuat bölümü

Kanun Yönetmelik Tüzük

Kanun Hükmünde Kararname (KHK)




 


Mevzuat Listesi

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığından :

Üniversiteler Öğrenci Konseyi Yönetmeliği

Resmi Gazete tarih: 26.12.2002 Sayı: 24975

Amaç

Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarına kayıtlı öğrencilerin eğitim, sağlık, spor ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanmasında öğrencilerin görüşlerini belirleyerek, yönetim organlarına bildirilmesi ve yönetim organları ile öğrenciler arasındaki iletişimi oluşturmak amacı ile kurulacak olan Öğrenci Konseyi’nin kuruluş ve çalışma esaslarını düzenlemektir. Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Üniversitelerarası Kurula verdiği yetkiye dayanarak hazırlanmıştır.

Kapsam

Madde 2 — Yönetmelikte sözü geçen esaslar üniversitelerin ön lisans ve lisans öğrencilerini kapsar.

Tanımlar

Madde 3 — Bu Yönetmelikte geçen kavram ve tanımlar aşağıda belirtilmiştir.

a) Sınıf Öğrenci Temsilcisi: Önlisans ve lisans düzeyinde öğretim yapılan (ikili öğrenim dahil ) fakülte ve yüksekokullarda her sınıfın ya da bağımsız bir lisans/ön lisans diploması veren anabilim/anasanat dallarının bünyelerindeki her sınıfta kayıtlı öğrencilerin, bir yıl süre ile seçtiği birer öğrencidir.

b) Bölüm/Program Öğrenci Temsilcisi: Bir bölümde veya programda bulunan tüm sınıflardan veya bağımsız bir lisans/ön lisans diploması veren anabilim/anasanat dallarının seçtikleri sınıf öğrenci temsilcilerinin bir araya gelerek oluşturduğu bölüm/program öğrenci kurulu tarafından bir yıl süre ile ve salt çoğunlukla seçilen öğrenci temsilcisidir.

c) Fakülte/Yüksekokul Öğrenci Temsilcisi: Her fakülte ve yüksekokul bünyesindeki bölümlerin/programların öğrenci temsilcileri ya da bağımsız bir lisans/ön lisans diploması veren anabilim/anasanat dallarının temsilcilerinin kendi aralarından bir yıl süre ile ve salt çoğunlukla seçtikleri fakülte veya yüksekokul öğrenci temsilcisidir.

Yalnız bir diploma veren fakülte ve yüksekokullarda bölüm/program temsilcileri fakülte veya yüksekokul temsilcisi olarak görev yaparlar.

d) Üniversite Öğrenci Konseyi: Fakülte ve yüksekokul öğrenci temsilcileri tarafından oluşturulan kuruldur.

e) Üniversite Öğrenci Konseyi Yürütme Kurulu: Fakülte ve yüksekokul öğrenci temsilcileri tarafından oluşturulan Üniversite Öğrenci Konseyince salt çoğunlukla ve bir yıl süre ile kendi aralarından seçtikleri başkan, en az bir başkan yardımcısı ve bir genel sekreterden oluşan kuruldur.

f) Konsey Başkanı: Üniversite Öğrenci Konseyini temsile yetkili olarak Üniversite Öğrenci Konseyi tarafından seçilen Üniversite Öğrenci Konseyi yürütme kurulu başkanıdır.

g) 2547 sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki tanımlar aksi belirtilmediği müddetçe bu Yönetmelik açısından da geçerlidir.

Kuruluş ve İşleyiş

Madde 4 — Üniversite senatoları bu Yönetmelik şartlarına aykırı olmamak kaydı ile, öğrenci temsilci seçimleri esaslarını bir yönerge ile belirlerler.

Madde 5 — Öğrenci temsilcisi adaylarında:

a) İlgili fakülte ve yüksekokulun kayıtlı öğrencisi olması,

b) Başarılı öğrenci olması (her bir üniversite başarılı öğrenci şartlarını belirler),

c) Hiçbir disiplin cezası almamış olması,

d) İlgili yükseköğrenim kurumundaki öğrencilik süresinin normal eğitim süresini aşmamış olması,

e) Sabıka kaydının bulunmaması,

şartları aranır.

Seçim tarihi, dekanlığın önerisi de dikkate alınarak Rektörlük tarafından belirlenir ve ilan edilir.

Aday öğrenciler seçim tarihinden en az bir hafta önce adaylıklarını ilan ederler ve bu süre içinde kampanya yürütebilirler.

Seçimin yapılabilmesi için birinci tur seçimlerinde en az % 80; ikinci ve sonraki turlarda ise %50 katılım şarttır. Seçilebilmek için katılan öğrencilerin en az yarıdan fazlasının oyunun alınması zorunludur.

Seçimler, belirlenen tarihten itibaren 15 gün içinde tamamlanır. Bu tarihe kadar yapılan seçimlerde sonuç alınamazsa, o birimde o döneme ilişkin seçim iptal edilmiş sayılır.

Madde 6 — a) Başkan gerektiğinde Üniversite Öğrenciler Konseyi Yürütme Kurulunu toplantıya çağırır. Kurul, kararlarını salt çoğunlukla alır ve kararlar üyeler tarafından imzalanır. Başkanın raporlu olduğu hallerde bu görevi yardımcısı yürütür.

b) Fakülte/Yüksekokul öğrenci temsilcileri Dekan/Yüksekokul Müdürü’nün uygun göreceği, öğrencilerle ilgili konuların görüşülmesi sırasında ilgili kurula oy hakkı olmaksızın katılmak üzere davet edilir.

c) Üniversite Öğrenci Konseyi Yürütme Kurulu başkanı Üniversite senatosunda öğrencilerle ilgili konuların görüşülmesi sırasında rektör tarafından senatoya ve Üniversite Yönetim Kurulu’na davet edilir ve oy hakkı olmaksızın toplantıya katılır.

Öğrenci Konseyi Yürütme Kurulu Görevleri

Madde 7 — Öğrenci Konseyi Yürütme Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Öğrencilerin sorunlarını, görüş ve düşüncelerini, başta Rektörlük olmak üzere Üniversite yönetim organlarına iletmek,

b) Rektörün daveti üzerine öğrenciyle ilgili konuların görüşülmesi sırasında Senato veya Yönetim Kurulları toplantılarında oy hakkı olmaksızın başkan veya yardımcılarından biri tarafından temsil edilmek.

Üniversite Öğrenci Konseyi Yürütme Kurulu ve tüm öğrenci temsilcileri, çalışma ve faaliyetlerini Üniversite ile koordine etmek ve gerektiğinde üniversitenin onayını almak suretiyle T.C. Anayasasına ve yürürlükteki diğer mevzuata uygun olarak yürütmek zorundadır.

Öğrenci Temsilciliğinin Sona Ermesi

Madde 8 — Öğrenci Konseyi ve tüm öğrenci temsilcilikleri, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerinde disiplin suçu olarak sayılan ve disiplin cezasını gerektiren hiçbir faaliyette bulunamaz. Haklarında disiplin cezası kesinleşmiş olanların öğrenci temsilciliği sona erer.

Madde 9 — Üniversiteler, Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde Yönetmelik hükümlerine uygun yönergelerini hazırlar ve yürürlüğe koyarlar.

Yürürlük

Madde 10 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 11 — Bu Yönetmelik hükümlerini Üniversitelerarası Kurul Başkanı yürütür.

Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Boşanma davaları] Vasi ataması hk. 
  • 18.04.2024 09:43
  • Beraat sonrası yurtdışı çıkış yasağı kaldırma sorunu 
  • 16.04.2024 15:18
  • [İcra takipleri] Icrada borçlunun yaptiği işlem zamanaşimini keser mi? 
  • 16.04.2024 14:18
  • Memnu Hakların İadesi TMK 7/2 Hk. 
  • 15.04.2024 17:33
  • Taahhüt ve Muvafakat İptali 
  • 14.04.2024 14:27


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    Içtihat Arşivi 2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +
    Bugünün tarihi: 20/04/2024 04:20:48