 |
T.C.
YARGITAY
1. Ceza Dairesi
E. 1994/4368
K. 1995/251
T. 7.2.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
HAKSIZ TAHRİK
ÖLÜMLE SONUÇLANAN KAVGADA MAKTÜLE EL
UZATMAK
KARAR ÖZETİ: Tahrik sebebinin kabulü için; mağdur ya da maktulden kaynaklanan bir haksız hareketin bulunması, failin de bunun etkisinde kalarak eylemi, hareketi yapana karşı icra etmesi gerekir.
Olayda, maktulün, elverişli genişlikte olmasına rağmen biraz daha sağa yanaşmayarak tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu traktörüne takılı alet ile sanıkların traktörüne çarptığı ve hasara neden olduğu, bundan kaynaklanan kavgada sanık Mevlüt' ün maktulü sopa ile darp ettiği, diğer sanığın da av tüfeği ile ateş ederek maktulü öldürdüğü anlaşıldığından; maktul haksız hareketi sonucu sanıkların aracında hasara neden olduğuna göre sanıklar lehine TCK. nun 5111. maddesinin uygulanması gerekir.
Sanık Mevlüt'ün ölümle sonuçlanan kavgada maktule sopa ile vurduğunun anlaşılması karşısında ek savunma ile hakkında TCK. nun 464 /1 ve 51/1. maddeleri uygulanarak mahkt2miyeti cihetine gidilmesi gerekir.
(765 s. TCK. m. 51/1, 464/1)
Abdil'i kasten öldürmekten sanık Hasan'ın yapılan yargılanması sonunda; hükümlülüğüne ve diğer sanık Mevlüt'ün üzerine atılı müsnet suçtan beraatine ilişkin, (Bolvadin Ağır Ceza Mahkemesi) nden verilen 14.7.1994 gün ve 31/42 sayılı hükmün kendisine ait mahkumiyet ciheti sanık Hasan ile müdahiller taraflarından Yargıtay'ca incelenmesi istenilmiş, sanık duruşma da talep etmiş ve hüküm kısmen re'sen de temyize tabi bulunmuş olduğundan dava dosyası Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan tebliğname ile Dairemize gönderilmekle; sanık Hasan hakkında duruşmalı, müdahillerin temyizi veçhile incelendi ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
Toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanık Hasan'ın suçunun sübutu kabul, oluşa ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde suç niteliği tayin, cezayı azaltıcı takdiri sebebin nitelik ve derecesi takdir kılınmış, savunması inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosyaya göre aşağıda açıklanan bozma sebebi dışında sanık hakkında verilen hükümde isabetsizlik görülmemiş olduğundan sanık Hasan vekilinin duruşmalı incelemede suç vasfına, olayda ağır tahrik bulunduğuna, vesaireye ilişen, müdahil vekilinin bu sanık yönünden TCK.nun 59. maddesinin uygulanmasının yersiz olduğuna ilişen ve yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine. Ancak;
Araları açık olan maktül Abdil ile sanıkların yönetimlerindeki traktör ile birbirlerine karşı seyrederken elverişli genişlikte olmasına rağmen maktülün biraz daha sağa yanaşmaması üzerine traktörünün arkasına takılı kaz ayağı denilen aletle sanıkların traktörün çamurluğuna tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu çarpıp, basit hasar yapmasından kaynaklanan kavgada sanıklar Mevlüt'ün traktöründen inip, sopa ile maktüle saldırıp darp ettiği, maktülün de bu saldırı karşısında eline çekiç aldığında diğer sanık Hasan'ın av tüfeği ile maktülü hedef alıp ateşleyerek onu öldürdüğü, dosya içeriği deliller ve kabulden anlaşılmıştır.
Kanuni indirim nedeni olan tahrik sebebinin kabulü için ortada bir haksız hareketin bulunması, bu hareketin mağdur veya maktülden gelmesi, failin de bunun etkisi altında kalarak ve maruz kaldığı gazap veya şiddetli elemle suç teşkil eden eylemi hareketi yapana karşı icra etmesi gerekir. Bu konumda haksız hareketin mevcudiyeti yeterli olup, bunun suç oluşturup, oluşturmaması neticeye etkili bulunmamaktadır. Olayda maktül, dikkatsizlik ve tedbirsizlik teşkil eden haksız hareketi sonucu sanıkların aracında hasara neden olduğuna göre sanıklar lehine tahrik hükmünün kabulü yasal düzenleme gereği olup, oluşa nazaran bu tahrik TCK.nun 51/1. maddesinin tatbikini icap ettirir adi tahrik boyutundadır.
Sanık Mevlüt'ün ölümle sonuçlanan kavgada maktüle sopa ile vurduğunda anlaşıldığına göre ek savunma ile TCK.nun 464/1 'den mahkumiyeti cihetine gidilmesi ve ayrıca hakkında TCK.nun 51/1. maddesinin uygulanması gerekirken kabule ve delillere ters düşen şekilde beraatine karar verilmesi.
Kanuna aykırı, müdahil vekili ile sanık Hasan vekilinin temyiz itirazı bu itibarla yerinde görüldüğünden kabulü ile sanıklar Mevlüt ve Hasan haklarındaki hükmün açıklanan sebeplerden dolayı(BOZULMASINA), 7.2.1995 gününde oybirliği ile karar verildi.