Hukuki.NET


25/04/2024  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
böyle birdurumda işhakkımı feshetsem sonuç ne olur
teknik merhaba kolay gelsin.öncedende bu konuya benzer bir sorum olmuştu fakat şimdi durum biraz daha değişik.şimdi ben 4senedir çalıştıgım şirketten 3 aydır maaş alamadıgım için işhakkımı 4857 nolu işkanununun 24.maddesine göre tektarflı fesetmek istiyorumve içerde bulunan tümhaklarımın tarafıma ödenmesini istiyorum.fakat 2 günbüstüste işe gelmedimsavunmamı istediler bende düğünüm oldugu için gelemedim diye savunma verdim ve arkasından gelmediğim geçmiş2ğün için rapor aldım ve işyerine verdim.fakat şuanda beni disiplin kuruluna sevkettiler tekrar savunma isteniyor bu savunmayada hasta oldugum için rapor aldım diye bir yazıyazmayı düşünüyorum ve ertesi ğünüde işhaklkımı noter huzurunda fesetmeyi düşünüyorum.sizce yaptıgım uygun olurmu?2 ğün işe gelmedim diye bir sorun çıkabilirmi alacaklarımı alamamazlık gibi bir durum sözkonusu olurmu ? bu konu hakkında bana yardımcı olursanız sevinirim. şimdiden teşekkürler.kolay gelsin.
Av.Abbas Bilgili Geçmiş günlere ait ücretleriniz ödenmediği sürece İş Yasası'nın 24/II. maddesine göre istifa edip kıdem tazminatı isteyebilirsiniz. Ancak, 2 gün üst üst işe gelmemekle işverenin eline önemli bir koz vermişsiniz. İş Yasası 25/II-g'ye göre işverenden izin almaksızın ve haklı bir sebebe dayanmaksızın iki iş günü işe gelmeyen işçinin işine tazminatsız son verilebilir. Siz önce "düğünüm var" demişsiniz, sonra rapor almışsınız. Bu da sizin çelişkiniz. Oysa düğünü kanıtlamanız halinde önemli bir haklı sebebe sahip olacaksınız. Raporlu olmak da haklı bir sebep, ama niye aynı günler için iki farklı sebep gösteriyorsun? Bu çelişkili tutum inandırıcılığnıızı azaltır. İşveren iki günlük devamsızlıktan dolayı işinize son verecek ise bu hakkını deavmsızlığı öğrendikten itibaren 6 işgünü içinde kullanması gerekir (İş Yasası, m.26). Anack işe son vermeye komisyon yetkili ise konunun komisyona iletilmesinden itibaren 6 işgünlük sürenin başlaması gerekir. Siz gerçekten ayrılmayı düşünüyorsanı ücret ödenmemesi sebebine dayanarak işverenin feshinden önce fesih hakkı kullanabilirsiniz. çünkü komisyondan tazminatsız fesih kararı çıkabilir ve o zaman açacağınız davada devamsızlıkta haklı olduğunuzu kanıtlamanız gerekir. Selamlar.
teknik Sayın Av.Abbas BİLGİLİ öncelikle bukonu hakkında bana yardımınız için teşekkürler. 2 farklı neden gösterdim evet gerçekten bu benim açımdan uygun bir hareket olmadı.fakat benim raporalmamdaki nedenim eger ben işhakkımı fesetsem işverende bu 2 ğünü önesürüp işhakkımı sona erdirmesinden korktugum içindir bu yüzden en azından elimde bir raporum olmasının uygun olacagını düşündüm.buğün toplantı gerçekleştirildi zaten banada sizin söylediğiniz gibi bu 2 farklı neden göstermemden dolayı ne yaptıysan kendi kendine yapmışsın gibisinden konuşuldu.Şu anda komisyondan ne karar çıkacak bilemiyorum sizden bana akıl vermenizi diliyorum gerçekten çok zor bir durum.Fakat şunuda söyleyim raporın bir kopyasıda bende bulunuyor.işveren şuanda benim şhakkımı sona erdirirse ben bu rapordan dolayı haklı duruma geçip alacaklarımı alamazmıyım?ya ben şu anda ne yapacagımı hangisini doğru hangisinin yanlış oldugunu bilemiyorum yardımınıza ihtiyacım var. teşekkürler.
Av.Abbas Bilgili Önünüzde iki seçenek var; 1) Üç aylık ücretiniz halen ödenmemiş ise İş Yasası'nın 24/II. maddesini gerekçe göstererek işveren feshetmeden önce siz haklı feshi kullanabilirsiniz. Siz bu fesih hakkını kullandıktan sonra işveren de haklı sebeple (2 gün devamsızlıktan dolayı) feshederse, sizin feshiniz önce olduğundan işvereninkinin bir hukuki değeri kalmaz. Anack bu tür fesihte ihbar tazminatı olmaz, kıdem tazmimatı olur. 2) İkinici seçenek olarak, işverenin ne yapacağını beklersiniz. Komisyondan tazminatsız işe son verme kararı çıkmaz ise ya çalışmaya devam eder veya isterseniz birinci seçenekteki yolu da tercih ederek haklı sebeple istifa edebilirsiniz. Komisyondan tazminatsız işe son verme kararı çıkarsa, iş mahkemesinde ihbar ve kıdem tazminatı davası açarak 2 günlük devamsızlığın haklı nedenleri olduğunu (düğün ve hastalık nedeneiyle işe gidemediğnizi) kanıtlarsanız davayı kazanırsınız. Komisyondan sadece disiplin cezası da çıkabilir (uyarı, kınama, ücret kesimi vs.) . selamlar.
teknik evet şuanda yapılacak tek şey sanırım sonucu beklemek ve eger uyarı veya kınama türü birşey çıkarsa sonuç olarak sanırım busefer ben işhakkımı fesedersem bütün haklar benim tarafımda olacak.tersi olurda iişveren fesederse buseferde biraz ugraşmamız gerekecek.peki ben işhakkımı belirttiğim noter huzurunda fesedersem alacaklarım olan aylıklarımı kıdem tazminatımı ve diğer alacaklarımı almamla beraber ihbar tazminatıda alabilmem mümkünmüdür ve ben işten ayrılmadan önce işyerine haber vermek zorundamıyım?son olarakta işsizlik siğortasından yaralanabilirmiyim böyle bir durumda dilekçeme ne yazmam gerekir. biraz çok soru sordum ama gerçekten bu konu hakkında bir bilğim yok. teşekkürler Abbas Bey
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Suçlar] Dolandırıcılık mı hukuki ihtilaf mı 
  • 25.04.2024 13:09
  • [Alacak tahsil] Vekalet sözleşmesinde zamanaşımı süresi başlangıcı 
  • 23.04.2024 00:24
  • [Mirasçılık] Abilerim babamı sokağa atıyor. Dedem tapuyu abilerimin üzerine yapmış. 
  • 22.04.2024 06:30
  • [Boşanma davaları] Vasi ataması hk. 
  • 18.04.2024 09:43
  • Beraat sonrası yurtdışı çıkış yasağı kaldırma sorunu 
  • 16.04.2024 15:18


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 25/04/2024 14:34:16