Hukuki.NET


24/04/2024  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Ltd.Şirket Ortaklarının Şahsi Borçları Hakkında!!
hasancalk Durumumu çok kısa ve öz olarak anlatıyor konu hakkında yorum ve bilgilerinizi bekliyorum. Bir Ltd.Şti.'nin %99 hissesine sahibim. Ortağı olduğum Ltd.Şti. ve şahsım üzerine kayıtlı hiçbir mal yok. Ltd.Şti.'nin hak ettiği hakedişler var. Bir arkadaşımın borcuna şahsi olarak kefil oldum. Arkadaşım borcu ödemeyince şahsım adına da icra takibi başlatıldı. Takibi başlatan alacaklı %99 hissesine sahip olduğum Ltd.Şti.'nin hakedişleri üzerine şahsımdan olan alacağından dolayı haciz işlemi uygulayabilir mi?
Emrah Yavuzcan Sayın Kaan V.'a katılmakla birlikte, bir hususa daha dikkat çekmek istiyorum. Kefil olurken müteselsil kefil olup olmadığınız önem taşır. Müteselsil kefil değilseniz, asıl borçluya ve kefile ait def'ileri kullanabilirsiniz. Buna göre, eğer arkadaşınız takip edilmiş ve takip sonuçsuz kalmışsa size başvurabilirler. Eğer rehin varsa, rehinin paraya çevrilmesi def'ini kullanabilirsiniz. Limited şirket, bir sermaye şirketi olduğu için şirkete ait borçlardan kişisel sorumluluğunuz, şirkete ödemeyi taahhüt ettiğiniz miktarla sınırlıdır, eğer taahhüdünüzü yerine getirdiyseniz şirkete ait sorumluluğunuz sona erer.
Kaan V. Alacaklı şirketteki sahip olduğunuz payı haczettirebilir.Ayrıca bu durumdaki alacaklı en az 6 ay önceden ihbar etmek şartı ile şirketin feshini isteyebilir.(TTK m. 522)
hasancalk Yardımlarınız için teşekkürler, ancak; Sn.Kaan V., alacaklı şirketteki sahip olduğum payı haczettirdiği taktirde ne gibi bir yaptırımı olacak sahip olduğum pay haczedilince payım icra yolu ile satışa çıkarılabilir mi? Şirketin hakedişleri üzerine de haciz uygulayabilecek mi? Sn. Emrah Yavuzcan, asıl borçlu arkadaşım üzerine kayıtlı herhangi bir mal ya da arkadaşımın verdiği bir ipotek yok şu an alacaklı benim üzerime gelecektir. Ayrıca şirkete ödemeyi taahhüt ettiğim miktarı şirket sermayesinin %99'u. Bu durumda alacaklı şirket adına kayıtlı malların ve hakedişlerin %99'unu mu haczettirebilecek tam olarak anlayamadım.Şirkete ödemeyi taahhüt ettiğim miktarı ödediğim taktirde şirketimi bu takipten kurtarabilir miyim? Bu konularda biraz daha detaylı bilgi verirseniz sevinirim.
Av.Tayfun Eyilik şahsi borçlarınız için ortağı olduğunuz limited şirket doğrdudan sorumlu olmaz . Şahsi borçlarınız için sizin menkul gayrimenkul hak ve alacaklarınız haczedilebilir. Bu nedenle sahip olduğunuz bir şirketteki hisseniz de haklarınızdan sayıldığından o şirketin hisseleri sizin borcunuz için haczedilebilir ve menkul mallar gibi haczin kesinleşmesinden itibaren icra marifetiyle acık artırma sureti ile satılabilir. Bu aşamada şirketin sahip olduğu mal veya haklar haczedilmez. Ancak o şirketten olan alacaklarınız (kar payı ve benzeri ) haczedilebilir. Başka bir değişle hakedişler haczedilmez. ama o şirketin ortaklara dagıtacağı kara haciz uygulanabilir. ancak açık artırma ile şirket hisseleri satın alınınca şirketteki ortaklık haklarınız kalmayacaktır.
hasancalk Sn. Av.Tayfun Eyilik, açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. İçinde bulunduğum durumu açık ve net olarak anladım. Bu durumda alacaklı ile anlaşıp bu borçtan kurtulmadan resmi olarak hiç bir ticari faliyette bulunamayacağım açık. En kısa zamanda hak edişleri tahsil edip alacaklı ile pazarlık masasına oturup sorunu halledeceğim. Tekrar teşekkürler.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Alacak tahsil] Vekalet sözleşmesinde zamanaşımı süresi başlangıcı 
  • 23.04.2024 00:24
  • [Mirasçılık] Abilerim babamı sokağa atıyor. Dedem tapuyu abilerimin üzerine yapmış. 
  • 22.04.2024 06:30
  • [Boşanma davaları] Vasi ataması hk. 
  • 18.04.2024 09:43
  • Beraat sonrası yurtdışı çıkış yasağı kaldırma sorunu 
  • 16.04.2024 15:18
  • [İcra takipleri] Icrada borçlunun yaptiği işlem zamanaşimini keser mi? 
  • 16.04.2024 14:18


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 24/04/2024 07:39:59