Hukuki.NET


23/04/2024  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
KOOP.ZEDE YARDIM
zede 1997 yılında bir kooperatife üye oldum.giriş aidatı olarak 5000 dm yatırdım.aynı gün 120 milyon tl ayrıca yatırdım.o yıl 150 milyon ara ödeme ve 40 milyon her ay yatırdım.1998 de 100 milyon ve 3 adette 100 milyon ara ödeme yaptım.1999 da175 milyon ve 3 adette 175 milyon ara ödeme yaptım.o yıl işyerim kapandı ve ödemelerin bir kısmı 2000 yılı martına kadar kaydı.sonradan da hiç ödeme yapamadım.2002 yılında üyelikten ihraç edildim.çünkü işsizdim ve ödeme yapamıyordum.evler 2003 yılında teslim edildi .hak sahipleri oturuyorlar.fakat benim paramı halen ödemediler.ödemelerim 5000 dm ve 97 de 470 milyon-98 de 1500 milyon-99 da ise 2625 milyon.toplam olarak 4595 milyon ve 5000 dm.hepsini yatırdığıma dair makbuzlar elimde.ama paramı alamıyorum.ne yapmalıyım.paramı nasıl almalıyım.ne kadar para alırım.lütfen bilgisi olan arkadaşlar bana yardımcı olsunlar?geçen hafta noterden ihtarname çektim.
zede koop yöneticisi-başkanı ile inşaatı yapan kişiler kardeş.telefonla alacağımı istedim.inkar mı ediyoruz getir ödeme makbuzlarını ödeyelim diyor.ne ödeyeceksiniz dediğimde ise 5 milyar verririz diyor.bir arkadaşım sakın kabul etme banka dekontlarını senden alırlar.sana 500 milyon 1 milyar verir kalannını yarın gel al derler.ertesi gün gittiğinde kimseyi bulamaz ve dekontların da imha olmuş bulur.alacağının üstüne bir tas su içersin.en iyisi bir avukatla anlaş diyor. şimdi şöyle bir şey olabilir mi? koop.arssının sahibi koop üyesi ve aynı zamanda koop.başkanı.koop başkanı sıfatıyla gen kuruldan aldığı yetkiile kardeşinin sahibi olduğu inşaat şirketine inşaat işini kat karşılığı veriyor.bu hukuku midir. alacağım para miktarı nedir ve nasıl alırım.alacak davası mı açmalıyım?lütfen cevap..
zara Sayin zede, icrâ Hukuku açisindan uyusmazlik konusu olayinizi degerlendirmek gerekirse, sizin, ödemis oldugunuz tüm aidatlarin, pesinat ve ara ödemelerin, kisaca, bilûmum ödemelerin, ayri ayri ödeme tarihlerinden itibaren olmak üzre; size islemis faizleri ile birlikte geri verilmesi gerekir. Bunlari ayri ayri hesaplayip veya hesaplatip toplam alacak tutari olarak icrâ tâkibi ile veya alacak dâvâsi açilmak sureti ile tâlebi ve tahsili mümkündür. Konu ile ilgili (paralarin ödenmesine dair)ihtârnâme çekmekte isabetli davranmissiniz. Ancak bir de Kooperatif Üyelik Sözlesmenize ve Kooperatif Hukuku ile ilgili genel hükümlere de bakmakta fayda vardir. Kooperatife üye oldugunuzda ne gibi bir sözlesmeye imza attiginizi ve meselâ, kooperatiften ihraciniz halinde ne gibi yaptirimlarin uygulanacagi ve her iki tarafin yüklenecegi hak ve sorumluluklarin neler oldugunu bilmemiz de gerekmektedir. Sizin elinizde ödeme belgelerinizin asillari vardir. Bunlari iyi muhafaza edin. Buna karsilik,kooperatif yetkililerin elinde, sizin aleyhinize kullanilabilecek belgelerin bulunup bulunmadigini da, bilmemiz çok önemlidir. Bunalri da belirtirseniz sorunuza daha net cevap verebiliriz. Konu ile ilgili daha detayli bilgi verirseniz, daha net cevaplar verebiliriz. Ancak her halükârda, sizin,-kanaatime göre- söz konusu paralarin faizleri ile birlikte geri alma hakkinizin olmasi gerekir. ihtârnâmeye ragmen herhangi bir olumlu netice alamadiginiz takdirde, alacaklarinizin tahsili için yasal yollara müracaat etmenizi öneririm. Takdir edersiniz ki, ihtilâf konusunu bir meslekdasimla yüzyüze müzakere etmeniz ve dâvânizi vekil vasitasi ile tâkip etmeniz sizin menfaatinize olacaktir.
zede cevabınız için sağolun.sorduklarınızı şu şekilde açıklayayım.kooperatife girerken herhangi bir sözleşme falan imzalamadım.sadece ''kooperatifinize üye olmak istiyorum gereğini arzederim ''diye bir dilekçe imzalayarak kooperatife alındım.kooperatif ana sözleşmesini bu güne kadar ne gördüm ne de okudum.ödeme dekontlarının asılları elimde.4 veya 5 ödemeyi de internet üzerinden eft yapmıştım.banka kayıtlarında bu görünüyor.yalnız 2000 yılında genel kurulda hemen tüm üyelere senet imzalattılar.aidatlar için.koop.üye olan bir avukat itiraz ettiği içinde bu şikayet konusu olur diye sonradan iptal ettiklerini söylediler.zaten o yılın aidatlarını da tam olarak ödedim.hem bir arkadaşım senetleri kullanırlar mı diye sorduğumda 3 yılı geçtiği için senetler hurda kağıt değerinde dedi .doğrumudur..senetlerle ilgili bir problem çıkmaz herhalde.ayrıca kop.yöneticisi ile ilgili konu nasıl.yönetici arsa sahibi olabilirmi.kardeşinin inşaat şirketiyle belkide kendisi de ortak.inşaatın müteahitlik sözleşmesi yapabilir mi?koop.para yatırdığımız hesabında tek para çekmeye yetkili mütahit görünüyor.bu hukukimidir.bunlar da önemli.eğer ben dava açarsam bu yüzden ceza alırlar mı.ceza almalarını da istemiyorum doğrusu.ben paramı alayım yeter.
Av.Tayfun Eyilik sayın zede kısa mesajınızı aldım arkadaşımız sorularınıza ayrıntılı olarak cevap vermiş kooperatifler hukuku çok iyi bildiğim bir konu değildir. senetler kooperatif aidatlar için ise ve aidatlar da ödenmiş ise artık hüküm ifade etmez ancak siz her aidat ödediğinizde senedinizi almanız gerek daha muaccel olmamamış senetler için senet alındı ise o senetlerde de vade var ise ve vadesi gelmemiş ise sadece kambiyo hukuku açısından söylüyorum o senetler halen geçerlidir. üç yıllık süreler gecikmiş senetler içindir. diğer konular için arkadaşlar size yardım edeceklerdir
zede Teşekkür ederim.Senetlere ait ödemeler yapıldı.Bir ara koop. başkanı senetleri imha ettiklerini söylemişti.Aradan 4-5 yıl geçti .Umarım senetler artık geçersizdir.
zara Sayin zede, Ben de sizinle ayni fikirdeyim ve kooperatif yetkililerinin kötü niyetli olduklarini düsünüyorum. Fakat, "paranizi en az 5 sene boyunca alamazsinis" fikirlerine katilmamaktayim. Kanaatimce onlar, 5 senelik zamanasimindan söz etmektedirler ve sizi yildirmaya çalismaktadirlar. Eger iyi niyetli olsalardi, her ödemede, beher ödeme için aldiklari senetleri iade ederlerdi. Bence sizin öncelikle, Kooperatif Üyelik Ana Sözlesmesine bakmaniz gerekir. Verdiginiz dilekçe ile kooperatife alinmis oldugunuz gibi, bu sözlesmeyi de kabul etmis olmaktasiniz. Bu bakimdan o sözlesmedeki hükümleri de bilmekte fayda vardir. Senetler için huda kâgit taninmalamnsi yapmalari dogru degildir. Senetlerdeki zamanasiminin 3 yil oldugu dogru olmakla birlikte, bu senetlerin verilis nedenine göre, on yillik zamanasimi zarfinda tâlepte bulunulmasi mümkündür. (temel iliskilere istinaden) Ayrica; senetlerin ne tür senet olduklari da önemlidir. Teminat senedi, bos (açik bon) vb. gibi. Bence siz, dekontlariniza dayanarak, senet bedellerinin ödenmis olduklari ve buna ragmen geri verilmedikleri gerekçesi ile, senetlerin iptâlini de istemelisiniz. Senetleri,-iade etmek yerine- imha ettiklerini ifâde etmeleri, akla baska hususlar getirmektedir. Vakit geçirmeden bir meslekdasimla birebir görüsmenizi ve senetleri de bu görüsmenizde belirtmenizde fayda vardir. Kooperatif Ana Sözlesmesini de muhakkak temin edin.
zede sayın zara kooperatifler birliğine e-mail attım.bana Sanayi Ticaret İl Müdürlüğüne gitmemi tavsiye ettiler.derdimi anlattım.kooperatifin tip sözleşme kullandığını farklı bir ana sözleşmesinin olamıyacağını kesin bir dille ifade ettiler.tip sözleşmede üyelikten çıkartılan birinin alacaklarına faiz talep edemeyeceği ve carti fiyatlar üzerinden isteyemeyeceği gibi genel ifadeler var.ayrıca döviz vb isteyemeyeceği.sadece döviz cinsinden ödeme yapmış ise bunu döviz olarak talep edebileceği yazıyor. Tavsiyeniz üzerine bir avukatla görüştüm.her şeyi olduğu gibi anlattım.senetlerin durumunu da söyledim.senetlerin üzerinde kooperatifin adı ve ödeme tarihleri ile miktar yazılıydı.ödemeleri yaptığım halde senetleri iade etmediler.ama senetleri ödediğimi elimdeki dekontlarla ispat edebilirim.avukat eğer senetleri iade etmediler ve bir de kullanmaya kalkarlarsa kendileri çok zararlı çıkarlar ...senet bedellerinin % 40 ı kadar kendilerinden tazminat alırım sen yüreğini ferah tut dedi de biraz rahatladım..kooperatifler hukuku açısından bu kooperatif ve müteahhit iki kardeş olması ve aralarında böyle bir ilişki olması hukuka uygun mudur...kooperatifin kanuni adresi inşaatı yürüten müteahhitin büro adresi aynı...müteahhit kooperatif banka hesabından tek para çekmeye yetkili kişi görünüyor.bendeki dekontlar öyle.yani ödediğimiz paralar kooperatif yöneticilerinin eline geçmeden müteahhit tarfından çekiliyor.bu yasal mıdır.
zara Sayin zede, Danistiginiz avukatin dedigi dogrudur. Her ne kadar senetleri iade etmeleri gerekmekte idiyse de, bu senetleri kullanmaya kalkismaya da cüret edememeleri gerekir. Daha dogrusu, sizdeki banka dekontlarinin üzerinde, senetlerle ayni miktar ve kooperatif aidatlari için oldugunu belirtir ibare var ise, senetlerden tekrar hak iddia edilmesi ihtimâlinde, bu dekontlarla, söz konusu senetlerin ödendigini ispat etmeniz mümkündür. Bunun neticesinde de % 40 kötü niyet tazminatina mahkûm edilmeleri söz konusu olabilecektir. Sözünü ettiginiz tip sözlesmeyi ben, bir kooperatif uyusmazligimizda yillar önce gördüm. Orada da benzer (gecikme faizi istenemeyecegi vs.)gibi ifâdeler vardi. Ama bir de su var: ihraç raihinden itibaren neredeyse 5 sene geçmis bulunmaktadir. Simdiye kadar neden, tarafiniza hiç bir geri ödeme yapilmadi? Yoksa siz mi, simdiye kadar herhangi bir tâlepte bulunmadiniz? Bu bakimdan, yine de, en azindan ihraç tarihinden sonra islemis faiz istenebilecegini düsünüyorum. Zira; üye oldugunuz müddet zarfinda (1997-2002 yili ödemeleri için) faiz istenememesi, Kooperatif Hukuku'na göre (mantikli demeyelim de) hukuka uygun olabilir. Ancak; kooperatiften ihracin gerçeklesmis oldugu tarihten itibaren (2002 yilindan itibaren) faiz istenebilmesi gerekir. Çünkü artik kooperatif üyesi olmadiginiz için, Kooperatif Hukuku ve Kooperatif üyelik sözlesmesi hükümleri degil, icrâ Hukuku hükümlerinin geçerli olmasi gerektigi düsüncesindeyim. Bu suistimale son derece açik bir nokta ve bu "hakkin" ilelebet kullanilmaya çalisilmasi, adilâne de olmayacagindan, bence, bu hususu, öncelikle Kanun himâye etmez.
mertdeniz Tarihler,ödemeler bibirine çok benziyor.Sanırım aynı kooperatifin zedesiyiz.Sizden ricam noterden çektiğiniz ihtarnamenin içeriğini bana göndermeniz.Çok acil ihtiyacım var.Teşekkürler
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Alacak tahsil] Vekalet sözleşmesinde zamanaşımı süresi başlangıcı 
  • 23.04.2024 00:24
  • [Mirasçılık] Abilerim babamı sokağa atıyor. Dedem tapuyu abilerimin üzerine yapmış. 
  • 22.04.2024 06:30
  • [Boşanma davaları] Vasi ataması hk. 
  • 18.04.2024 09:43
  • Beraat sonrası yurtdışı çıkış yasağı kaldırma sorunu 
  • 16.04.2024 15:18
  • [İcra takipleri] Icrada borçlunun yaptiği işlem zamanaşimini keser mi? 
  • 16.04.2024 14:18


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 23/04/2024 12:14:16