Hukuki.NET


18/04/2024  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Doğum izni verilmesi yerine işten çıkarma
musty06 Merhaba, Eşim kamu da işçilik ihalesi almış bir firmada (temizlik, koruma vb. olabilir) çalışmakta. Fakat bu tür ihaleler her sene başında yenilendiği için girdi çıktı durumları olmakta. Nitekim bu senede ihaleyi farklı bir firmanın alması nedeniyle işçilerin devri diğer şirkete yapıldı. Bu tür çalışan işçi bayanların doğum izni almaları mümkün olur mu? Yoksa herhangi bir kriter var mıdır bununla ilgili (mesala 120 günü doldurcak vs.) ? Yoksa bu tür çalışmakta olan işçiler doğum izni kulllanamayıp birde işinden mi olacaklar? Yardımcı olursanız sevinirim....
alisinkay MADDE 74. - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir: (a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez. 74. Madde emredicidir.Doğum izni kullandırmak zorundadır.Ancak doğum işverene 74. maddeki sürelerin geçmesi ile fesih hakkı tanımıştır. İn fide Salus (Kurtuluş Sadakatte Yatar)
yyln İş Kanunu ile ilgili hükümleri alisinkay açıklamış. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu açısından konu değerlendirildiğinde; Madde 48 - Analık sağlık yardımları ile emzirme yardımlarından veyahut maktu gebelik ve doğum para yardımlarından yararlanabilmek için: A) Sigortalı kadın için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün analık sigortası primi ödenmiş olması, --- Madde 49 - (Değişik : 29.07.2003 - 4958 / 32 md. Y.T. 06.08.2003) Kendisi için doğumdan önceki bir yıl için de en az 120 gün analık sigortası primi ödenmiş bulunan sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise, doğumdan önceki sekiz haftaya iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilir. (Ek : 29.07.2003 - 4958 / 32 md. Y.T. 06.08.2003) Kadın sigortalının isteği ve doktorun onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışılması halinde, çalışılan süreler kadın sigortalının doğum sonrası sürelerine eklenir. Bu ödenek hiçbir şekilde kesilmez. --- Hkümlerine göre, Sosyal Sigortalar Kurumunun analık yardımlarından da faydalanma hakkı vardır.
musty06 1- Yani şu durumda eşim diğer şirkete devri yapıldığı halde bile hakları kaybolmuyor, ödediği sigorta primleri mi esas alınıyor? 2- Peki bu analık sigortası için eşim yada benim başvuru yapmam mı gerekiyor (eşim zaten sigortalı) yoksa zaten bu bordrosundan kesiliyor mu? Yada kesilmesi için biz herhangi bir yere mi başvurmalıyız?
yyln 1- Sosyal Sigortalar kurumu açısından hakları kaybolmaz. Sosyal Sigortalar Kanununa göre, Kuruma bildirilen prpim ödeme gün sayısı önemlidir. Hizmetin bir veya birden fazla işyerinde veya işverene bağlı olarak geçmesi önemli değildir. 2- Analık sigortası yönünden, sigortalı eşinizin doğumdan önceki 8 haftada, bir sağlık kurumundan (Sosyal Sigortalar Kurumuna ait hastaneler daha uygun olur) durumunu belirtir rapor alması ve raporlu olduğu sürede herhangi bir işte çalışmaması ve Sosyal Sigortalar Kurumuna başvurması gerekir. Eşinizin doğumdan önceki 8 haftada alınan bir raporu olmasa bile, doğumdan sonra, doğum raporu ile Sosyal Sigortalar Kurumuna başvurması ve doğumdan önceki ve sonraki 8 hafta içinde herhangi bir işte çalışmaması halinde, Sosyal Sigortalar Kurumunca kendisine analık geçici işgöremezlik ödeneği ödenir.
musty06 Çok teşekkür ederim yardımlarınız için....
alisinkay Çocuğun doğum raporu yada nüfus cüzdan fotokopisi Doğum tarihinden geriye dönük 120 günlük vizite kağıdı evli olduğunuzu gösterir belge evlenme cüzdanı fotokopisi olur Yukarıdakiler emzirme yardımı için Aşağıdakiler de analık için İstirahat Belgesi İşyerinden raporlu günler belirtilerek o tarihlerde çalışmadığına dair bir yazı İstirahat Başlangıcı tarihi itibariyle düzenlenmiş Çalıştığını gösterir 120 günlük vizite kağıdı ödeme sigortalının kendisine yapılır ve kimliğinizi ödeme için gittiğinizde unutmayın Ayrıca T.C KİMLİK NUMARANIZ DA YANININIZDA BULUNSUN İn fide Salus (Kurtuluş Sadakatte Yatar)
yyln kadın sigortalı için evlenme cüzdanına gerek yoktur.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Beraat sonrası yurtdışı çıkış yasağı kaldırma sorunu 
  • 16.04.2024 15:18
  • [İcra takipleri] Icrada borçlunun yaptiği işlem zamanaşimini keser mi? 
  • 16.04.2024 14:18
  • Memnu Hakların İadesi TMK 7/2 Hk. 
  • 15.04.2024 17:33
  • Taahhüt ve Muvafakat İptali 
  • 14.04.2024 14:27
  • [Sigorta hukuku] Dain-i Mürtehin ve Kasko Ödeme Süreçleri 
  • 13.04.2024 08:25


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 18/04/2024 04:25:44