+ Konuyu Yanıtla
1 den 7´e kadar toplam 7 ileti bulundu.

Konu: Bayramda yiyecek ve içeceklere dikkat!

Bayramda yiyecek ve içeceklere dikkat! Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Nov 2008
    Nerede
    Brüksel
    İletiler
    917
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Bayramda yiyecek ve içeceklere dikkat!

    Bayramda yiyecek ve içeceklere dikkat!

    Ramazan ayında oruçluyken, metabolizma hızı neredeyse durmaya yakın çalışıyor. İftar saati ile birlikte çok miktarda ve hızlı gıda tüketimi, ciddi olarak hazımsızlık ve mide problemlerine yol açabiliyor. Ortaya çıkan bu sorunlar kilo alınmasında önemli bir etken. Oruç tutanlar için bayram ise, 2 öğünlük beslenmeden 3 öğünlük normal beslenme sürecine geçilmesi anlamına geliyor ki, dikkat edilmezse, yine kilo almak ve yeni sindirim sorunları yaşamak mümkün. Çünkü bayramla birlikte hem öğün sayısı hem de yenilen miktar ve kalori oranı arttığından kilo almak kolaylaşıyor.

    Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, Ramazan Bayramı´nda kilo almaya yol açan üç nedeni şöyle sıralıyor:

    Çok fazla miktarda şekerli çay ve kahve tüketmek
    Hamur işini abartmak

    Şeker ve tatlı tüketimini artırmak

    ÇAY VE KAHVE İKRAMINA DİKKAT: Bayram ikramlarında şekerli gıdaların dışında çay ve kahve gibi ikramlar da çok yoğun olarak servis ediliyor. Gidilen her yerde ikram edilen çay ve kahveyi içmemeye ya da az sayıda ve şekersiz tüketmeye çalışmak kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı oluyor. Bununla birlikte günlük 2-2,5 litre su tüketmeye özen göstermek vücudun sıvı dengesinin sağlanması anlamında önem taşıyor.

    HAMUR İŞLERİNİ ÇOK TÜKETMEK HIZLI KİLO ALDIRIYOR:
    Ramazan ayında iftar yemeklerinde genelde insanlar uzun süren açlık nedeniyle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek gibi karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenmeyi tercih ediyor. Sebze ve meyve gibi lif oranı yüksek ancak enerjisi daha düşük besinlerden uzak duruluyor ya da az tüketiliyor. Bu da hazımsızlıkların artması dışında kabızlık ve hızlı kilo artışlarına neden oluyor. Ramazan bayramında kilo artışlarının olmaması ve mide problemlerinin ortadan kalkması için, karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenmek yerine sebze, meyve ağırlıklı ve düzenli beslenmek önem taşıyor.

    MEYVE VE SÜTLÜ TATLI TERCİH EDİN:
    Bayramlardaki en önemli adetlerden birisi büyüklerin ve akrabaların ziyareti. Bu ziyaretlerde ikram edilen çikolata, şeker, tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Miktar olarak küçük fakat boş ve fazla kalori içeren bu gıdaları, her ikram edilen yerde tüketmemeye ya da porsiyonlarınızı azaltmaya çalışın. Sunulan tatlı ve şekerli gıdaları sınırlı tüketmeye çalışırken, evimize ziyarete gelenlere de aynı özeni göstermek önemli. Mesela ağır şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlılar ikram etmeye çalışıp çok fazla israrcı olmamak bu özenin bir parçasını oluşturuyor.

    AĞIR SPORDAN UZAK DURUN
    Ramazan ayında oruç tutarken su kaybı olmaması ve kan şekerinin çok fazla düşmemesi için egzersiz yapmak doğru değil. O yüzden bayramla birlikte egzersiz ve yürüyüş yapmayı artırmak kilo kontrolünü sağlamak ve bayramda alınan fazla enerjiyi dengeye getirebilmek için yardımcı olabiliyor. Egzersiz ve yürüyüş yapmaya yeterli zamanınız olmasa bile günlük hareketleri artırmaya çalışmak da faydalı. Asansöre binmek yerine merdiven çıkmak, kısa mesafelerde araba kullanmak yerine yürümeyi tercih etmek gibi...

    http://www.yenihaber.be/go.php?go=31...last_news&pg=1



    Hukuki NET Güncel Haber

    Bayramda yiyecek ve içeceklere dikkat! konulu yargıtay kararı ara
    Bayramda yiyecek ve içeceklere dikkat! konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Nov 2008
    Nerede
    Brüksel
    İletiler
    917
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Bayramda yiyecek ve içeceklere dikkat!

    Çocuklara dikkat!

    Şeker bayramı, aslında en çok çocukların büyük heyecanla bekledikleri bir bayramdır. Yeni kıyafetler, bayram sabahı büyüklerin elini öptükten sonra heyecanla beklenen cep harçlıkları ve tabi ki kapı kapı gezerek şeker toplamak. Bu durum onlar için eğlenceli bir oyun aslında... Ama bir yandan da tehlike çanlarının çalıp da, sesinin duyulmadığı bir dönem!

    - Çocukların beslenmesi yetişkin beslenmesinden daha hassas bir konudur.
    - Özellikle büyüme ve gelişme döneminde, ağız ve diş sağlığı, beslenme alışkanlıklarından etkilenir. Aşırı şeker ve şekerli ürünler tüketilmesi, çocukların dişleri açısından sakıncalıdır. Bu durum mide ve bağırsak hassasiyetine de sebep olur.
    - Sürekli şeker ve şekerli ürünlerin tüketilmesi, çocukların açlık duygusuna engel olarak, ana yemeklerin ve aralarda olması gereken sağlıklı atıştırmaların reddedilmesine yol açar.
    - Çocukların sadece şeker ve çikolata yerine, sütlü tatlı ve meyve yemeleri sağlanabilirse, daha doğru bir yol çizmiş olur.
    - Bunun için bayramdan önce çocuğunuzla oturup konuşun ve ona şekerli gıda tüketiminin fazlasının zararlı olabildiğini anlatın. Sınırlı miktarda çikolata ve şekere müsaade edebileceğinizi söyleyin. Tamamen yasaklamayın. Çünkü bu durum, çocuğunuzun gizli gizli şeker veya çikolata yemesine sebep olabilir.
    (Milliyet/08.09.2010)

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Nov 2008
    Nerede
    Brüksel
    İletiler
    917
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Bayramda yiyecek ve içeceklere dikkat!

    Sağlıklı ve mutlu Bayramlar dilerim

    Erhan Yurdayüksel

    Bayramda et ve tuza dikkat!

    Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, hastalığı, hipertansiyonu ve çarpıntısı olanların Kurban Bayramı’nda fazla et tüketmekten kaçınmaları gerektiğini söyledi.

    Avrupa Kardiyoloji Derneği Acil Kalp Hastalıkları Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Avrupa Kalp Ritmi Birliği Eğitim Komite Üyesi de olan Prof. Dr. Görenek, yaptığı açıklamada, günümüzde yanlış beslenme alışkanlıkları sebebiyle artmış tuz tüketiminin önemli bir sorun haline geldiğini kaydetti.

    Kalp hastalarında fazla tuz alımının ölümleri arttırdığının bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Görenek, şöyle konuştu: "Maalesef pek çok hasta bu gerçeğin farkında bile değildir. Hastalarımıza ’tuz kullanımını azalt’ dediğimizde çoğu zaman sadece yemeğe sofrada ekilen tuzun azaltılması gerektiğini anlıyorlar. Ancak, kalp ve tansiyon hastalarının yemeklerine pişirilme sırasında da tuz çok az ilave edilmeli, hatta
    mümkünse hiç tuz ilave edilmemelidir. Çünkü zaten yemek için kullanılan besinler ve malzemelerin kendisi azımsanamayacak ölçüde tuz içermektedir. Bunun yanı sıra hazır ya da pişirilmiş olarak alınan pek çok yiyecekte de belli oranlarda tuz vardır. Ancak, bu gerçek çoğu zaman dikkatimizden kaçar. Örneğin ekmeğin bile hazırlanışı sırasında hamuruna tuz katılır. İşte kalp hastaları bu tür gıdaları tüketirken de çok dikkatli olmalıdırlar."

    Bayramda tuz tüketimi artıyor

    Prof. Dr. Görenek, yaklaşan Kurban Bayramı’nda kalp hastalığı, hipertansiyonu ve çarpıntısı olanların mutlaka fazla et tüketmekten kaçınmaları gerektiğini belirterek, "Özellikle kavurma gibi fazla miktarda tuz ilavesiyle hazırlanan etli yemekler çarpıntıları artırabiliyor, tansiyonu yükseltebiliyor" dedi.

    Bu durumun özellikle evvelce kalp krizi geçirmiş ya da kalp yetersizliği yani nefes darlığı olan hastalarda daha tehlikeli sonuçlar doğurabildiğine işaret eden Prof. Dr. Görenek, şunları söyledi:

    "Kurban Bayramı sırasında ya da hemen sonrasında sağlık durumlarında bozulma nedeniyle hastanelere başvuran hastaların önemli bir kısmında bayramda tuz tüketiminin arttığını gözlemlemekteyiz. Bu bakımdan zaten kolesterol içeriği fazla olan kırmızı etten hazırlanan yemeklere bir de tuz ilavesi yapılırsa hastalarımız için sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilmektedir."
    http://www.hurriyet.com.tr/yasasinha...07.asp?gid=245

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Nov 2008
    İletiler
    251
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Bayramda diş dostu sakız çiğneyin

    Bir aylık Ramazan Ayının ardından Ramazan Bayramı geldi.

    BT SAĞLIK-Düzenli bir ağız bakımıyla Ramazan Ayı boyunca dişlerimizi rahatlattık. Fakat bayramın başlamasıyla birlikte tatlı ve şeker ikramlarından ne kadar kaçmak istesek de kültürel sebeplerden dolayı bu ikramları geri çeviremediğimiz oluyor. Bu dabütün bayramımızın ağrılı, mutsuz geçmesine sebep olabiliyor.

    Uzmanlar bu tip besinlerden kaçma şansımız olmadığı zamanlarda oluşabilecek diş ağrılarımızı önlemek için ağız hijyenine dikkat etmemiz konusunda bizi uyarıyor.

    Bayramda ızdırap haline dönüşen diş ağrılarının engellenmesi konusunda bilgi veren Erdem Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nden Diş hekimi Ahmet Altın “Her ne kadar ramazan bayramına farklı anlamlar yüklüyor olsak da jelatin torbalar dolusu bayram şekerleri düşlemeyen çocuk, taze ev baklavası için iştah kabartmayan yetişkin düşünemiyorum.Bu açıdan ramazan bayramı sadece çocuklar için değil aynı zamanda yetişkinler için de şeker bayramıdır. Fakat bu “şeker” dikkat edilmez ise “acı” sonuçlar doğurabilir, özellikle de bir aylık açlık sonrası nefsi kabarmış bünyelerde.

    Bu bayramda sağlıkla ilgili dikkat edilmesi gereken önemli bir husus da ağız diş sağlığı ve hijyenidir. Şeker tüketiminin diş çürüklerine sebep olduğu basitçe herkes tarafından bilinen bir bilgidir. Fakat bu sadece çocuklarımızı terbiye ederken sarf ettiğimiz “Bak çok şeker yiyorsun, dişlerin çürüyecek!” cümlesindeki kadar basit ya da geçiştirmelik değildir.

    Diş çürüğüne sebep olan şey kabaca, ağzımız da az ya da çok sayıda fakat sürekli bulunan bazı tür bakterilerin kendi beslenmeleri sonucu ürettikleri asit ve buna bağlı dişin dış yüzeyinden başlayan “demineralizasyon” denilen madde kayıplarıdır. O halde diş çürüklerinden sakınırken amaç kendi iştahımıza hizmet ederken, dişlerimizi çürüten bakterileri de beslememektir.

    Çürüğe sebep olan besinler sadece ismi şeker olanlar değildir. Kültürümüze yerleşmiş çeşit çeşit tatlılar ve benzeri karbonhidratlı yiyecekler bize diş çürükleri olarak geri dönebilir. Bu tarz besinlerden ne kadar da kaçınmak istesek de bayram ziyaretlerinde bir takım kültürel sebeplerle tatlı ve şeker ikramlarını geriye çeviremiyoruz. Sonuçta tek çaremiz ağız hijyenine daha çok özen göstermek kalıyor.” dedi.

    Bayramda diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin!

    Diş çürük oluşumunun başlaması için ağız içinde bakterilerin belirli bir zaman içinde çoğalması, bakteri plağının olgunlaşması gerekir.Bu açıdan günde iki kez etkin bir şekilde diş fırçalamak ve sonrasında diş ipi kullanımı bize büyük ölçüde yarar sağlar.

    Etkin diş fırçalamaktan kasıt; Alt ve üst çene ayrı ayrı olmak üzere diş fırçamız bütün dişlerin bütün yüzeylerine(iç,dış ve çiğneyici yüzeyler) adapte olacak şekilde dişetleriyle birlikte bir baştan diğer başa fırçalamaktır. Diş fırçalamanın en önemli faydası yapmış olduğumuz mekanik temizliktir. Bu sebeple kullandığımız diş macununun içeriğinden bir mucize beklemek yerine dişlerimizin tüm yüzeylerini fırça yardımıyla temizlemeliyiz. Plak ve dolaylı olarak çürük oluşumunun en sık görüldüğü yerler dişlerin girintili çiğneyici yüzeyleri, iki diş arası yüzeyler ve diş-dişeti birleşim yerleridir. Bu bölgeler diş fırçalarken kesinlikle atlanmamalıdır.Bu bilgilerle, iyi niyetle fırçalarken bile dişler arası yüzeylere diş fırçası tam olarak ulaşamadığı için bu bölgelerin diş ipi ile temizlenmesi gerekli ve faydalıdır.

    Günde iki kez diş fırçalamak dışında, ara öğünlerde, fırçamızın yanında olmadığı durumlarda ağız çalkalamak bile çok yararlı olacaktır.

    Diş fırçalayamazsanız diş dostu sakız çiğneyin!

    Bir diğer yöntem de ağızda oluşan asitli ortamı nötralize etmek, asit etkisini azaltmaktır.Örneğin sakız çiğneyerek tükrük akışını arttırmak asit etkisini azaltır.Ayrıca diş dostu sakızlarda bulunan tatlandırıcılar tatlı olmasına rağmen bizim bildiğimiz şekerler gibi olmayıp diş çürüğüne sebep olmazlar.

    Özet olarak dikat etmemiz gerekenler; çürük etkeni besinlerden mümkün olduğu kadar sakınmak, yemek durumunda olduğumuzda bunu sonrasında hemen diş fırçalayabildiğimiz zaman dilimlerine sıkıştırmak (örneğin akşam yemeği sonrası), diş ipi kullanımına gayret etmek, diş fırçalayamadığımız ara öğünlerde yemek sonrası diş çalkalamak, şekersiz ya da diş dostu sakız çiğnemek gibidir.

    http://belgoturk.tv/anasayfa/bayramd...sakiz-cigneyin

  6. #5
    Kayıt Tarihi
    Nov 2008
    İletiler
    251
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı “Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme”

    Kurban Bayramı’nda et yemekleri pişirilerek özenle hazırlanan sofralar, birbirinden kalorili ev yapımı tatlılar ve daha pek çok ikramlar kontrolsüz ve düzensiz beslenmeye davetiye çıkarıyor.

    Birkaç günlük hızlı yeme temposu, kilo alımına ve mide rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Şefika Aydın Selçuk, “Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme” hakkında bilgi verdi.

    PROTEİNİN FAZLASI VÜCUDA ZARAR VERİYOR

    Kurban Bayramı’nda günlük beslenmede en çok tüketilen besin grubu ettir. Kırmızı et tüketimi sağlıklı beslenmede olmazsa olmazlar arasında olsa da, fazla miktarda alımının sağlığı bozucu etkilerinden dolayı miktarı kişinin sağlık durumuna ve yaşına göre sınırlandırılmalıdır. Doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olması nedeniyle kronik hastalığı olanların 2 öğünde de yüksek miktarda kırmızı et alması sakıncalıdır. Kırmızı etin dışında peynir çeşitleri, yumurta, sakatatlar, şarküteri ürünleri ile tahıl ve kuru baklagillerde de protein vardır. Bayram günlerinde protein alımı sadece kırmızı et ile sınırlı kalmamaktadır. Kahvaltılık olarak tüketilen besinlerde de yüksek oranda protein vardır. Sonraki öğünlerde tüketilen yoğurt, ayran, çeşitli çorbalar ve tatlıların birçoğunda protein bulunmaktadır. Dolayısı ile protein fazla tüketildiğinde sağlığı bozabilmektedir. Bu nedenle günlük tüketiminde dikkatli olunması gerekmektedir.

    TATLI VE HAMUR İŞİ TÜKETİMİNİ SINIRLI TUTUN

    El açması börekler, baklavalar, mantı ve şekerlemeler bayramın vazgeçilmezleri arasındadır. Ancak ölçüye dikkat edilmelidir. Kilo sorunu ve herhangi bir kronik hastalığı olmayan kişiler günde 1 porsiyon tatlı tüketebilir. Bu tatlı sütlü tatlı veya 2 baklava ölçüsünü aşmamalıdır. Bayram tatlıları yemeğin üstüne değil yemeklerden en az 3 saat sonra tüketilmelidir. Günde 8-10 su bardak su içilmelidir. Davetlerde kafeinli ve asitli içeceklere limit koymakta fayda vardır. Kahve günde 1-2 fincanı aşmamalıdır. Mümkün ise asitli içecek yerine su içilmelidir.

    KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİYETİSYENE DANIŞMALI

    Gastrit, reflü gibi mide sindirim problemi olanların yağlı ve baharatlı yemeklerden uzak durması önerilmektedir. Kronik hastalığı olanlar da bayramda normal beslenme düzenlerinin dışına çıkmamalıdır. Bu gruptaki hastaların özellikle sakatatlardan uzak durması gerekir. Diyabetik diyeti olanların tatlı tercihleri, sütlü tatlılar ve tatlandırıcı ile hazırlanmış alternatifler olabilir. Kalp, diyabet, böbrek ve tansiyon hastalarının diyetleri tedavilerinin en önemli kısmını oluşturur. Bu nedenle bayram beslenmelerinde gerekirse diyetisyenlerinden öneri almaları gerekmektedir.

    ET TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

    • Özel bir kronik hastalık olunmadığı durumlarda günlük önerilen kırmızı et tüketimi ortalama 70kg olan bir kadında 150g, 80 kg olan bir erkek için ise 180g olmalıdır. Bu nedenler 5-6 köfte kadar kırmızı et ölçüsü dışına çıkmamak gerekmektedir.
    • Kırmızı etin tüketilen miktar ölçüsü kadar nasıl pişirildiği de çok önemlidir. Etleri mümkün olduğunca sebze ile birlikte pişirmekte veya salata ile tüketmeye dikkat etmek gerekir.
    • Sakatat tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle çocuklar ve gebeler için sakıncalıdır.
    • Et hazırlanırken et ve sebze için ayrı doğrama tahtaları kullanılmalıdır.
    • Kırmızı et içerisinde C ve E vitamini yoktur. Bu açıdan biber, domates, kabak, soğan, sarımsak ve maydanoz gibi çeşitli sebzeler ile pişince vitamini ve proteini bol bir yemek haline gelir. Ayrıca ette bulunan demirin emilimi artacaktır.
    • Etin kısık ateşte ve kapağı çok açılmadan çok karıştırılmadan pişirilmesi vitamin kaybını en aza indirecektir.
    • Et pişerken ekstra yağ ve su ilave edilmemelidir. Kavurmaya, ekstra iç yağ ve kuyruk yağ eklenmemelidir.
    • Baharatlar ve sebzeler ile et marine edilerek en az 6-8 saat dinlendirilerek pişirilirse daha iyi pişecektir.
    • Kırmızı eti yoğurt ile değil salata ile tüketmek önemlidir. Bu sayede biyoyararlılığı artacaktır.
    • Etler birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında (-2 derecede 3-5 gün) veya derin dondurucuda (-18 derecede 3 ay) saklanmalıdır.
    • Et mangalda pişirilecekse kömür ile ızgara arası en az 15 cm olmalıdır. Eti hızlıca dış yüzeyinin pişirilmesi iç kısmın çiğ kalmasına neden olur ve bu zehirlenmeye sebep olabilir. Ayrıca mangalda çok pişen dış yüzeyde kanserojen maddelerin çıkmasına neden olacaktır.
    • Et kesildikten sonra muhakkak 24 saat dinlendirilmelidir. Etin ölüm sertliği denilen aşamanın geçmesi için dinlendirilmesi şarttır.
    • Et mangala çok yakın pişerse etteki B vitaminleri suyu ile akacağı unutulmamalıdır.

    Etin yanında bu besinleri tüketin

    Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi diyet uzmanı Meryem Yılmaz Çabalar, etteki protein, demir, vitamin ve minerallerin emiliminin daha iyi yapabilmesi yemeklerin yanında C vitamini kaynaklı yiyecekler alınması önerisinde bulundu.

    Çabalar, Kurban Bayramı’nda et ve buna paralel şeker tüketiminin artış gösterdiğini belirtti. Kurban etinin uygun ortamda saklanması gerektiğini vurgulayan Çabalar, “Eti aynı gün kıyma veya parça halinde paketleyip saklamak yoluna gitmemek gerekiyor. En azından birinci gün oda ısısında bekletirken daha sonra derin dondurucuda muhafaza edebiliriz” dedi.

    ETİN YANINDA C VİTAMİNİ ALIN

    Kalp, damar, tansiyon ve şeker hastalarının uyguladıkları diyet programına Kurban Bayramı’nda da devam etmeleri gerektiğini ifade eden Çabalar, aksi halde çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini söyledi.
    Etin yanında C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Çabalar, şunları kaydetti:

    “Taze etin sindirimi biraz daha zor olabilir o nedenle mide, bağırsak problemi olan kişilerin bu konuda biraz daha hassasiyet göstermeleri yada kendilerine uygun bir pişirme yöntemini tercih etmeleri daha uygun olacaktır. Etteki protein, demir veya diğer vitamin ve minerallerin emiliminin vücutta daha uygun kullanabilmesi için yemeklerin yanında C vitamini kaynaklı yiyeceklerin tüketilmesi uygun olacaktır. Bunun yanında kebabın yanında biber, soğan salatası, marul, domates, biber tüketilmesini öneriyoruz. Geleneksel içeceğimiz ayran yine sindirimi kolaylaştırmak açısından ve yediğimiz besinden daha yüksek oranda bir fayda görmemiz açısından oldukça yarar sağlayacaktır.”
    Çabalar, bayramda günlük öğündeki porsiyonların arttırılmamasını, olası bir rahatsızlık geçiren kişilerin ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini söyledi.

    http://belgoturk.tv/anasayfa/kurban-...likli-beslenme

  7. #6
    Kayıt Tarihi
    Sep 2010
    Nerede
    Türkiye
    İletiler
    1.574
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: “Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme”

    .......... Doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olması nedeniyle kronik hastalığı olanların 2 öğünde de yüksek miktarda kırmızı et alması sakıncalıdır.

    En iyisi mercimek yemek etten daha faydalı pek çok yemek türünde kullanılıyor ama vatandaş artık bu Özal edebiyatını yermi bilemem

  8. #7
    Kayıt Tarihi
    Nov 2008
    İletiler
    251
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Bayramda beslenme

    Toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olan kurban bayramında, dikkatsiz beslenme birçok sağlık problemine yol açabilir.

    Bir yiyeceği yerken temelde üç besin maddesini vücuda alırız; yağlar, proteinler ve karbonhidratlar. Eğer bu üç temel besin maddesi vücuda yeteri kadar alınmazsa veya belirli bir gurup çok tüketilirse birçok sağlık problemi ile karşılaşılabilir.

    İç hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya bayramda beslenme konusunda uyarıyor. Sofralarda yapılacak ufak değişikliklerle sağlıklı bir bayram geçirilmesiyle ilgili bilgi veriyor.

    Protein alımını dengeleyin

    Kurban bayramında protein zengini beslenmeye geçeriz. Zaten her gittiğimiz yerde kavurmalar, haşlamalar, kebaplar gibi etin binbir türlüsü ile ağırlanırız veya misafirlerimizi biz ağırlarız. Eti çok fazla tüketmek eğer tansiyon, kolesterol, gut, kalp hastalığı gibi sorunlarımız varsa bu hastalıkların şiddetlenmesine neden olur. Günlük tüketeceğimiz eti kısıtlamak için alacağınız birkaç önlem bu işte başarılı olmanızı sağlar. Örneğin bayram tatili boyunca kahvaltıda peynir, yumurta, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi protein değeri yüksek gıdaları kısıtlayın. Onların yerine kahvaltılık gevrek, yulaf, müsli ve taze meyve yemeye özen gösterin. Eti öğlen yemeğinde tüketin. Akşam ise mutlaka sebze yemeği ile yoğurt yemeye çalışın. Bir öğünde bile buna dikkat etmek vücudunuzun aşırı protein ile kirlenmesini önlemeye yardımcı olur.

    C Vitaminini artırın

    Eğer kansızlık sorununuz varsa etin yanında mutlaka limonlu bir salata yiyin. Çünkü hem limonun hem de salatanın içindeki C vitamini demirin vücut tarafından daha iyi kullanılmasını sağlar. Etle birlikte yoğurt yemek veya ayran içmek demir emilimini azaltır. İçecek olarak taze sıkılmış meyve suyu içmek yine yüksek C vitamini ve yüksek demir emilimi sağlar. Etin üzerine hemen çay-kahve içmeyin. Bu durumda yine demir vücuttan atılır. Çay ve kahve tüketimi eti yedikten en az 3 saat sonra olmalıdır.

    Fazla tuzlu gıdalar tüketmeyin

    Eğer tansiyon, kalp, böbrek hastalığı ve kemik erimesi probleminiz varsa etin yanında tuz oranı yüksek yiyecek ve içecek özellikle tüketmemeye çalışın. Turşu, şalgam suyu, salamura edilmiş sebzeler ve tuzu yüksek ayranlar tansiyonu çok yükseltir ve bütün bayramı acil servislerde geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Yüksek protein ve yüksek tuzu birlikte yemek de böbrek ve kemik erimesi olanlarda kemik erimesinin şiddetlenmesine neden olabilir

    Kurban etini mutlaka dinlendirerek tüketin

    Bayramın ilk günlerinde parça etle yapılmış yemekleri tercih etmeyin. Çünkü ilk günlerde kurban eti yeteri kadar dinlenmediği için sert olur bu da sizde diş ve mide problemlerine neden olur. O nedenle eti kıyma olarak yemek bayramın ilk 2 günü için daha doğru olur. İlla parça et yemek istiyorsanız düdüklü tencerede iyice haşladıktan sonra fırında pişirerek tüketebilirsiniz.

    Lif oranı yüksek gıdalarla sindirimi kolaylaştırın

    Kurban bayramında et tüketimi artar. Eğer yeteri kadar sebze, meyve yemezsek ve yeteri kadar su içmezsek kabızlık kaçınılmaz olarak karşımıza çıkar. Hele hele bir de şehir değiştirmiş isek bu durum en büyük problemimiz haline gelebilir. O nedenle lif oranı yüksek meyveleri (armut, kivi, portakal, mandalina ) en az üç porsiyon yemeye dikkat etmek gerekir. Etin yanında haşlanmış kabak, havuç, yeşil fasulye gibi lif oranı yüksek garnütürleri koymayı alışkanlık haline getirmeye çalışalım. Her gün en az 10-12 bardak su içmeye çalışalım. Ekmek olarak da tam buğday ekmeği veya etin yanında bulgur pilavı ilk tercih edilecekler olmalıdır.

    Mangal etini terbiye edin

    Özellikle mangalda etleri pişirirken kömür Dumanının ve kömürün direkt kendisinin çok kanserojen etkisi vardır. Etleri hem kömür dumanından hem de direkt kömüre maruziyetten korumak gerekir. Bunun için etleri terbiye ettiğinizde, kömürden gelen zararlı maddelerin etin üzerine geçmesini önlersiniz. Aynı zamanda eti terbiye ederken yağ kullanmaz iseniz ve etin yağlarını da iyice temizlerseniz mangal sırasında duman oluşumunun önüne geçersiniz. Bu da dumandan vücudunuza girecek kanserojen maddelerin azalmasını sağlar. En iyi terbiye olarak yoğurt suyu, soğan suyu ve domates salçası tavsiye ederim.
    http://belgoturk.tv/anasayfa/bayramda-beslenme

+ Konuyu Yanıtla

Benzer Konular :

  1. [Kabahatler] Kipa'da yiyecek yemek?
    Merhabalar sevgili avukatlar... dün kipa da alışverişimi yaptım sonrası param yetmediği için pastırma alamadım. Canım çekince kasap reyonundan aldım...
    Yazan: diony sos Forum: Ceza Hukuku
    Yanıt: 19
    Son İleti: 22-05-2017, 08:55:08
  2. Açık cezaevi izni bayramda kullanılabilirmi?
    Merhabalar, Bir yakınım evrakta sahtecilik suçunda 20 ay ceza aldı ve 38 günlük ceza süresini geçirmek için 27 mayıs tarihinde teslim oldu. Teslim...
    Yazan: rainy Forum: Ceza İnfaz Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 13-06-2016, 22:03:09
  3. Sağlığa Zararlı Yiyecek Satmak
    merhaba, lokanta sahibiyim.tarım md.lüğü elemanlarının lokantamda yaptığı denetimlerde,sattığım dönerde 'solmonella' isimli madde saptanmış.(zararlı...
    Yazan: alise Forum: Diğer Hukuki Sorular
    Yanıt: 12
    Son İleti: 13-10-2010, 15:51:35
  4. Sağlık: Yiyecek içerik bilgileri ve Çölyak hastalığı
    Merhaba, Önce Çölyak hastalığının ne olduğunu yazmam lazım. Buğday, arpa, yulaf ve çavdar içinde bulunan "gluten" adı verilen bitkisel bir...
    Yazan: French Forum: Sağlık Hukuku
    Yanıt: 3
    Son İleti: 07-04-2010, 11:32:20
  5. Bayramda çalışılan mesai ücreti çarpanı
    Merhaba Biliyorsunuz 23-25 ekim günleri ramazan bayramı tatiliydi.Bugünler içerisinde işçi çalışmasada yevmiyesi çalışmış gibi ödenir.Benim sormak...
    Yazan: mduzgun66 Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 2
    Son İleti: 29-10-2006, 12:45:45

Bu sayfada bulunan kavramlar:

İnternet Araçları

İnternet Araçları

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


Hukuk Blog |  2020 tarihli Yasal Siteler Dizini |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Fiyat1 |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Taşınmaz ilanları |  Internet Rehberi |  Türkiye Portalı |  Site Ekleme |  Türkçe-İngilizce Sözlük |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Terapi  |  Berk Gürman |  Phukuk |  Bayefendi |  Arabuluculuk Eğitim Merkezi |  AfternicAlanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2020 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı [İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2020 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.