Merhaba,

Adıma açılmış olan 2 adet dava ile ilgili ön bilgi almak için yazıyorum.

( Kira Tespit Davası – Tahliye Davası )

Aslında bir avukatım var ama çok yoğun olduğu için başlangıçta onu rahatsız etmek istemedim.

Konu

25-12-2017 tarihli kiraladığım daire için kira sözleşmem mevcuttur. Bu tarihten itibaren her zaman tüfe zammı yaptım ve %25 kullanmadım. Daire 5 senenin sonunda eski malik tarafından satılığa çıktı ve 15 ay satılmayı bekledi. Bu süreçte kira düşüklüğü daire satılacağı için ilk etapta sorun olmadı. Daha sonra eski malik 15-02-2024 tarihinde kira tespiti sebebi ile arabuluculuk başvurusu yaptı. Kira artışı ve tahliye konularında anlaşamadık. Daha sonra daireyi satın almak için teklifte bulundum ama emlakçı komisyonu ve zıtlaşmadan dolayı bu teklif kabul görmedi ve daire başkasına satıldı. Daireyi satın alan yeni malik 20-03-2024 tarihli tahliye ihtarnamesini çekti. 6 aylık süre dolduktan sonra 2 ayrı dosyada kira tespit ve tahliye için arabuluculuk başvurusu yapıldı ve bu görüşmelerde fahiş kira ve tahliye masrafları konusunda anlaşmazlık oldu. Tarafıma 15-10-2024 tarihli kira tespit davası ve tahliye davası olarak iki dava açıldı. Kira tespit davasında içinde bulunulan döneme dair kira artış talebi var. Yani TBK 345/3 maddesi dayanak olarak kullanılıp yeni malikin satın alım tarihinden önceki ayların kira farkı da isteniyor.

Kira sözleşme tarihi : 25-12-2017

Eski malik arabulucuk tarihi : 15-02-2024

Daire satış tarihi : 20-03-2024

Yeni malik ihtarname : 20-03-2024

Yeni malik kira artış talebi tarihi : 25-12-2023

Soru

Yeni malikin daireyi satın alım tarihi 20-03-2024 tarihi olmasına ve çektiği ihtarnamede kira artış talebi olmamasına rağmen 25-12-2023 tarihinden itibaren kira farkını mahkemede alabilir mi ?