Merhaba,

Ben arkadaşımla 17 aydır bir evde kiracıyım. Normalde sözleşmeyi, Şubat 2020'de, ev sahibi olarak bildiğimiz A kişisi ile yapmıştık. Bundan 7 ay önce A, kirayı artık yeğeninin (B kişisi) alacağını, evi ona devrettiğini söyledi. Bu devir işleminden önce ne zaman çıkmak istediğimizi, eğer okulun bitişinde çıkmak istersek sözleşmeyi uzatabileceğimizi söyledi ve bizim de kabulümüz üzerine yeni bir sözleşme yaparak sözleşme bitim tarihini A kişisi ile tekrar imzalayıp 10.06.2021 yaptık. Daha sonra da hem A hem de B kişisi ile anlaştık ve kirayı B'ye ödemeye başladık. Hem A'ya hem de B'ye ödediğimiz dönemde kiralarımızda herhangi bir aksama yapmadık; hatta B kişisi kirayı erken talep ettiğinde dahi ödedik.

Evi devralan B, Aralık ayında; evi satmak istediğini, evi boşaltıp boşaltamayacağımızı sordu. Biz de zaten başka bir semte taşınmak istediğimiz için "Olur" dedik; fakat hem karşı tarafın ve emlakçısının "İsterseniz evde kalmaya devam edebilirsiniz, satıldığında yeni ev sahibiyle tekrar görüşebilirsiniz" demesi hem de bizim mezuniyet senemiz olduğundan derslerimizin yoğunluğu sebebiyle Haziran ayına kadar bu evde kalmaya karar verdik ve bunu taraflara ilettik. Emlakçı ile yüz yüze ve ev sahibi B ile telefon üzerinden yaptığımız görüşmelerde mezuniyet senemiz olduğu için vize ve final dönemleri haricinde önceden randevu almak kaydı ile eve bakmak isteyenleri kabul edebileceğimizi belirttik ve onlar da bu şartları onayladılar.

Nisan ayında vize sınavlarımızın olduğu dönemde B kişisi eve bakmak isteyenlerin olduğunu söyledi; biz de sınavlarımızın yoğunluğu sebebiyle kabul edemeyeceğimizi söyledik. Bunun üzerine bir tartışma yaşadık. Daha sonrasında yine vize döneminde ev sahibi B, evin fotoğraflarını çekmek için geleceğini söyledi; aynı gün içerisinde iki sınavımız olmasına ve gece uyumamış olmamıza rağmen evi toplayıp bunu kabul ettik. (Ayrıca, daha önce bir emlakçı ve B kişisinin bizimle aynı apartmanda oturan bir tanıdığı farklı zamanlarda evin fotoğraflarını çekmeye gelmişti. Yani bu üçüncü kez eve fotoğraf çekmeye geliş oldu ve bundan sonra da bir kez daha bir emlakçı randevu almadan yine fotoğraf çekmek için geldi. Bu habersiz gelişler sebebiyle hem kız arkadaşım hem de ben çok rahatsız olup şikayetimizi B'ye iletsek de bazen geri dönüş bile yapmadı bu şikayetimiz hakkında.) Vize sınavlarımızdan sonraki süreçte, önceden randevu almış herkese bir tarih ve saat verip evi düzenleyerek bakmalarına onay verdik. Hatta bizim haberimiz olmadan ev sahibinin evimize yolladığı ve eve çat kapı gelen bir müşteriye bile (evi toparlamak için) 1 saat süre verdikten sonra eve bakması için yardımcı olduk. Bir iki kere de eve bakmak için tarih ve saat alıp buna uymayan, gelmeyeceği zaman da gelmeyeceğini belirtme zahmeti dahi göstermeyen ve eve birilerini beklememiz sebebiyle hem kendi kişisel işlerimizin hem derslerimizin hem de yeni ev bakma süreçlerimizin aksamasına sebep olan bir emlakçı da oldu.

Sözleşmenin ilk imzalandığı tarih Şubat 2020, daha sonrasında tekrar imzaladığımız sözleşmenin tarihi de 10.06.2020 idi; fakat kiraların ayın 15'i ile 20'si arasında ödenmesi şartını sözleşmeye düştüğümüzden biz sözleşme 20'sine kadar zannediyorduk. Bugün 10'unda olduğunu fark ettik. 29 Mayıs 2021'de B, Whatsapp üzerinden evden ne zaman çıkacağımızı sordu. Bizim de final dönemimiz 14 Haziran'da başlayacağı için, final dönemleri ve öncesinde yeni ev arama, bulma ve taşınma işlemlerini gerçekleştirmemizin çok zor olduğunu söyleyerek 1 ay daha müsaade istedik. Fakat B, "Evi satmam için insanların gelip bakması gerekiyor bu şekilde satamıyorum" diyerek bu isteğimizi reddetti. Oysa eve gelip bakmak isteyenleri önceden randevu aldıkları takdirde asla reddetmemiştik, biz oturuyorken de insanlar zaten gelip eve bakabiliyordu. Yine de, B'ye başta sözleşme bitiminde evden çıkacağımızı söylediğimiz için (fakat o zamanlarda Bahar dönemi final tarihleri belli de değildi) 20 Haziran'da taşınabileceğimizi söyledik. Ancak bu konuşmadan sonraki süreçte hem pandemi koşulları hem bütçe sıkıntılarımız hem de mezuniyet öncesi son final sınavlarımızın yoğunluğu sebebiyle bütçemize ve şartlarımıza uygun, taşınabileceğimiz yeni bir ev bulamadık. Hatta şu anda evi taşıma ve bir an önce bu evden çıkabilme pahasına final sınavlarımıza girmeme kararı aldık -bu kararı almak zorunda kaldık-; sınavlara bütünleme döneminde gireceğiz; dersleri geçemediğimiz takdirde okulumuz yok yere bir sene uzayacak. Finallerimizin olacağı bu dönemde iki gündür hem evdeki eşyaları kutuluyoruz hem de çıkıp semt semt ev bakıyoruz. Aynı zamanda bu süreçte depozito meselesi ve kullanıma bağlı olmayan rutubetten ötürü duvarlardaki kabarmalarla ilgili B ile bazı tartışmalar yaşadık. Duvardaki kabarmalar ve evdeki rutubet sorunu eve taşınmamızın ilk ayında ortaya çıkmış, bu durumu da ilk kiraya veren A kişisine belirtmiştik ve o da bu sorunun evle ilgili olduğunu kabul etmiş, çözeceğini söylemişti. Ayrıca ikimiz de alerjik astım hastası olduğumuz için evi düzenli olarak havalandırmış ve hatta evdeki nemi azaltmak için nem gidericiler kullanmış olmamıza rağmen rutubet sorununu tam olarak çözememiştik. Bir de bu daracık zamanda, bizim rızamız olmadan dedesine telefon numaramızı verip aratan B kişisi, eve badanacı çağıracağını ve evdeki zararı tayin ettirip bu zararı bize ödeteceğini veya depozitodan düşeceğini söyledi; ev bakma telaşı içerisinde bize sorma zahmetine bile girmeden, bizim müsaitlik durumumuzu öğrenmeden, sadece "Bugün eve badanacı gelecek" dedi, biz sert bir şekilde karşı çıkınca bundan vazgeçti. Bu sorunla ilgili yaşadığımız tartışmaların sonrasında, B kişisi evi kesinlikle boşaltmamızı, 20 Haziran'da evin anahtarını almaya geleceğini söyledi. Fakat 5 gün içerisinde, hem de sınavlarımızın başlayacağı bu dönemde yeni bir ev bulup taşınmamız imkansıza yakın bir şey.

Bu yaşadıklarımız ışığında danışmak ve sormak istediklerimiz özetle şunlar:
1- Mülk sahibi B. olsa bile, kira sözleşmesi A. ile yapıldığı için evden çıkarma tasarrufu kime aittir? Bu arada, resmi olarak mülk sahibinin kim olduğunu biz bilmiyoruz; B kişisi de net bir şey söylemedi bu konuda, "İsterseniz tapu mu göndereyim" dedi; fakat emin olmasak da B kişisinin mülk sahibi olduğunu düşünüyoruz.
2- Kira sözleşmesinin imzalandığı tarih 10.06.2020 idi ve "kira müddeti" kısmında "1 yıl" ibaresi sözleşmede yer alıyor. Sözleşme tarihi geçtiği için sözleşme otomatikman yenilenmiş oluyor mu yoksa sözleşme şu anda iptal durumunda mı? B kişisi sözleşme tarihine dayanarak 20 Haziran'da bizi evden çıkarabilir mi? (20 Haziran'da evden çıkmayı planladığımız için en son kira ödemesini Mayıs ayında yapmıştık. Bu ay kira ödemedik; fakat 1 ay daha süre verilirse bu ay da kirayı ödeyebiliriz. Ancak B'nin buna yanaşmayacağı kesin gibi.)
3- İlk başta Aralık ayında B ve emlakçısı ile sözleşme bitiminde evden çıkacağımızı, sonrasında da 29 Mayıs'ta B ile yaptığımız görüşmede 1 ay daha izin istediğimizi, fakat bu reddedilince 20 Haziran'da evden çıkacağımızı söylemiş olmamıza rağmen; şu anda bu kararımızdan cayıp ev taşıma tarihini 1 ay erteleyebilir miyiz? Taraflar arasında herhangi bir ihtarname olmadı, sadece sözel ve Whatsapp üzerinden yazılı olarak bu tarihler verildi.
4- 20 Haziran'a kadar taşınamadığımız takdirde B kişisi bizi zorla evden tahliye edebilir mi? Tahliye kararı aldığı takdirde sanırım 1 aylık bir süre veriliyormuş kiracıya; bu süre dolmadan taşınsak bile dava masraflarını ödemek zorunda kalır mıyız?
5- Depozito meselesi de şu. Depozitoyu kirayı ödemeye başladığımız B'den talep ettik; fakat bize depozitoyu kime verdiyseniz ondan alın dedi. Ancak kiracı olarak depozitonun takibini yapmak bizim sorumluluğumuz mu yoksa ev ve kira devrini yapan şahısların mı sorumluluğunda? Depozitoyu kimden talep etmeliyiz?
6- Rutubetten oluşan ve zeminden gelen kabarmaların zararını karşılamak zorunda mıyız? Bu nem sorununun eve ait olduğunu başta kirayı ödemiş olduğumuz A kişisi kabul etmişti.

Biraz uzun bir yazı olmuş olabilir; fakat her şeyi tam detayı ile birlikte vermeye çalıştık. Yardımcı olabilirseniz çok seviniriz. Teşekkürler.