+ Konuyu Yanıtla
1 den 2´e kadar toplam 2 ileti bulundu.
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    May 2019
    Nerede
    istanbul
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Bankanın Konut Kredisi Sebebiyle Konut Sigortasını Zorunlu Tutması

    Birkaç sene önce Halk Bankası'ndan Konut kredisi kullandım. Banka her sene otomatik olarak DASK ve Konut sigortası yapıyordu. Son olarak Ekim 2018'de poliçeleri yenilemiş olduğunu ve 300 lira poliçe bedelini kredili mevduat hesabımdan tahsil ettiğini fark ettim. Ücretin yüksek olması ve hiç haberim olmadan yapılması nedeniyle, Halk Sigorta'yı telefonla arayarak "Konut Paket Sigortası" adı altında konutuma yapılan sigortanın bilgim ve talebim dışında yapıldığını, poliçenin iptal edilerek tahsil edilen tutarın iadesini talep ettim. Sigorta şirketi kredim devam ettiği için sigorta yaptırmaya mecbur olduğumu söyleyerek talebime olumsuz cevap verdi. Devamında Banka'nın çağrı merkezini aradığımda da benzer cevapla karşılaştım. Krediyi kullandığım banka şubesine gittiğim de ise karşımda muhatap bile bulmakta zorlandım. Bunun üzerine Tüketici Hakem Heyetine başvurdum.

    Hakem heyetindeki görevli memur "bankalar bunu alıyorlar iptal olmaz" diyerek başvuruyu almak istemedi, ben başvurumu alması konusunda ısrar edince diğer masalardaki memurlardan birinin "sen beyefendinin başvurusunu al, isterse daha sonra tüketici mahkemesine başvurur" demesi üzerine başvurum alındı. Yaklaşık 6 ay sonra Hakem Heyeti'nin kararı tarafıma tebliğ edildi. Kararda itirazımın kısmen kabul edildiği, DASK'ın değil ama Konut Paket Sigortasının iptal edilerek tutarın tarafıma iade edilmesine hükmedildiği yazıyordu.

    Aradan bir kaç gün geçtikten sonra Banka'dan arandım, kararın geçerli olmadığını, banka yönetmeliğine göre sigortayı yaptırmak zorunda olduğumu ve Tüketici Mahkemesine giderek kararı bozduracaklarını, bu takdirde yüklü bir mahkeme ve avukatlık masrafı ödemek zorunda kalacağımı eğer bunu istemiyorsam, şubeye giderek feragatname imzalamam gerektiğini söylediler. Bunu yapmayacağımı söyledim.

    Benim dayanak noktalarım şunlar:

    1- 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 29. Maddesi: Tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamaz. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, kredi veren tarafından kabul edilmek zorundadır. Bu sigortanın kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekir. (Hakem Heyetine yaptığım başvuruda da bu maddeyi yazmıştım.)
    2- Banka poliçe masraflarını ek hesabımdan çekti, hesabımdan para çekilirken imzamı almaları gerekmez mi?
    3- Banka, poliçelerin düzenlenmesinin öncesinde veya sonrasında tarafıma herhangi bir bilgilendirme yapmadı, ben sigortanın yapıldığını banka hesabımı kontrol edince gördüm. Tarafıma bizzat talep edilmedikçe sigorta poliçeleri verilmedi. Poliçelere imzam da alınmadı.
    4- Ayrıca banka tarafımla hiç görüşmeden poliçeleri otomatik olarak yenileyerek, bu sigortaları dilediğim herhangi başka bir sigorta şirketinden yaptırma hakkımı da elimden alıyor.

    Bu bilgiler ışığında konu hakkında ki görüş ve önerilerinizi rica ediyorum. Vakit ayıracak arkadaşlar candan teşekkürler.



    Hukuki NET Güncel Haber

    Bankanın Konut Kredisi Sebebiyle Konut Sigortasını Zorunlu Tutması konulu yargıtay kararı ara
    Bankanın Konut Kredisi Sebebiyle Konut Sigortasını Zorunlu Tutması konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    May 2019
    Nerede
    istanbul
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: Bankanın Konut Kredisi Sebebiyle Konut Sigortasını Zorunlu Tutması

    Hiç mi yok cevap verecek olan ya

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

Benzer Konular :

  1. Konut kredisi veren bankanın her yıl dask yaptırma zorunlulugu
    merhabalar konu yanlıs yerdemı bılemıyorum.bir konut kredısı cektık ve evde yangın cıktı banka ıkıncı yıldan sonra sigorta ıcın hıc haber vermedı...
    Yazan: ultramar Forum: Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 27-05-2013, 14:10:50
  2. Konut Kredisi, Bankanın Sözlü Beyana Uymaması
    Merhabalar, Konut kredisi kullandım. Şuan Toplamda 2.650 TL Mağdur oldum. Bankaları dolaştım, doğal olarak sözlü bir biçimde bankalardan 120 ay...
    Yazan: uye7323 Forum: Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku
    Yanıt: 2
    Son İleti: 01-01-2012, 17:08:21
  3. Konut Kredisi çekerken Hayat sigortasını aynı bankadan çekmek.
    A bankasından Konut kredisi kullandım.Kendi isteğimle Hayat sigortası da yaptırdım. Ama sonradan araştırdığımda başka sigortalarda Hayat sigortası...
    Yazan: decoll Forum: Tüketici Hakları
    Yanıt: 1
    Son İleti: 08-11-2010, 00:42:56
  4. İpoteğe dayalı banka kredisi aldım, dask ve hayat sigortasını anladım da konut sigortasını yaptırmak mecburi mi?
    Bir banka şubesinden gecen sene aldığımız ipoteğe dayalı krediye ait bu sene bazı sigorta bedelleri cıkardılar..Dask ve hayat sigortasının mecburi...
    Yazan: seboo Forum: Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 04-12-2009, 13:09:48
  5. Bankanın konut kredisi iptali
    İyi çalışmalar, biz yaklaşık 1,5 yıl önce konut kredisi ile kendi evimizi aldık.(ailevi sorunlar nedeniyle babamın enişteme sattığı evi ondan geri...
    Yazan: emaakbas Forum: Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku
    Yanıt: 3
    Son İleti: 17-01-2008, 15:15:49

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.