16 yaşından küçük birinin evlenmesi mutlak butlan mı? Yokluk mu ?
Her nasılsa tmk124 aykırı olarak 15 yaşında yapılmış bir evlilik kesin hükümsüz (yokluk) müdür ; yoksa mutlak butlanla sakat mıdır? yokluk olabilmesi için kurucu unsurların olmaması veya eksik olması gerekiyor. kurucu unsurlarda da yaş sayılmıyor.Ve baştan itibaren işlem yok gibidir. butlan da ise evlilik iptal edilinceye kadar geçerli tüm sonuçları doğurur.İkinci sıkıntı tmk 145 de mutlak butlan sebeplerinde yaşı göstermemiş. Tüketici olarak saydığı için mutlak butlan da diyemeyiz gibi geliyor.Yokluk daha mantıklı gibi ama bu durumda da her nasılsa çocuklarının olmuş olduğunu farz edersek bu kimin nesebinde olacak bir de butlanda boşanmaya ilişkin tüm sonuçlar doğurarak doğacak çocukları ve kadını koruma düşüncesi var. Çocuk hem nesepsiz kalacak hemde kadın mağdur olacak kafam karıştı... Yardım lütfen..
Cevap: 16 yaşından küçük birinin evlenmesi mutlak butlan mı? Yokluk mu ?
Anlattığınız olayda mutlak butlan var.Çünkü mutlak butlanın sebebi ya hukuki işlemin hukuka aykırı olarak yapılması ya da işlemi yapanın bu işlem konusunda yetkisiz olmasıdır.Hukukumuzla hakim kararıyla en erken 16 yaşını doldurmuş biri evlenebildiğine göre 15 yaşındaki kişi evlenme işlemi konusunda yetkisizdir.Bu yüzden evlilik işlemi mutlak butlanla sakattır.Ancak sizin de belirttiğiniz gibi işlemin sakatlığı anlaşılıncaya kadar evlilik geçerli bir evliliğin bütün hukuki sonuçlarını doğurur.
iyi günler 16 yaşında evlilk için mahkemeye başvurduk eşimin 16 yı doldurmasına 40 gün vardı hakim davayı açtı ve evlenmeye karar verdi evlenme dairesine yaşı dolunca gittikama kararı kabul etmediler ne yapmam gerekir bunun için yardımcı olurmusunuz
Kararın kesinleşme şerhi varmı üzerinde?
evet var avukat bey kararda evlenmesine karar verilmesine diyor hakim mühürü imzazı katipin imzası hepsi var
Yargıtay 2. Hukuk Dairesinden:
Esas No : 2009/7461
Karar No : 2009/15299
İncelenen Kararın
Mahkemesi : İzmir 11. Aile Mahkemesi
Tarihi : 02.09.2008
Numarası : Esas No: 2008/689 Karar No: 2008/630
Davacı : Zehra Yorenç'e Velayeten Nurcan Yorenç
Davalı : Hasımsız
Dava Türü : Evlenmeye İzin
Temyiz Eden : Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı
Davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığının yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 124/2. maddesi ile "Ancak, hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir." hükmü getirilmiştir.
Evlenmesine izin verilmesi istenilen 13.07.1993 doğumlu Zehra Yorenç'in dava tarihinde onaltı yaşını doldurmadığı anlaşılmaktadır.
Mahkemece, yasal şartın oluşmaması nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerekirken Türk Medeni Kanununun 124/2. maddesi hükmüne aykırı olarak evlenmeye izin verilmesi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.
SONUÇ: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi. 9.9.2009
Özür dileyerek konunuza alakasız bir giriş yapıyorum.Son konu, güncel konu olduğundan buraya yazmak zorunda kaldım, özel mesaj atamıyorum ! Ve başka bir şekilde " ADMİN " lere sesimi duyuramayacağım. BU ÜYELİĞİN FORUMDAN SİLİNMESİNİ İSTİYORUM. Özel mesaj atabilen biri mümkünse bunu yapsın. Hem ÜYELİĞİM SİLİNSİN HEM AÇTIĞIM KONULAR Rica ediyorum.. iyi aksamlar.
Kanun yararına bozma hükmün tesirine etki etmez. Benim anlamadığım kesin karara karşı evlendirme dairesinin "kararı kabul etmeme" eylemidir. Mahkeme kararlarına uymama gibi bir hak ve yetki kimseye tanınmamıştır. Evlendirme dairesi kararı alıp kabul edip mahkemeye kararda görülen sakatlığın giderilmesi gerekip gerekmediğini sormaktır bu haliyle uygulanmasında sakınca bulunup bulunmadığını sormaktır. Yoksa "bu karar yanlış beni bağlamaz" diyemez. Dilekçe ile daireye müracaat edip karar gereği yerine getirilmediği takdirde savcılığa şikayet edileceği uyarısında bulunulmalıdır.
bizde aksi taktirde şikayette buluncamı söyledim erzrum adliyesine telefon açıp hakimlen görüşmüşler hakim kararı veirken gözümden kaçmış demiş yeni dava açmaları demiş evlendirme dairesine
- - - Updated - - -
sn av engin bey mahkeme kararını uygulayıp nikahımı yaptırırsam bunu yargıtay ne kadar sürede bozar kararı
Kim temyiz edecek ki yargıtay bozsun?
erzurum aile mahkemesininmi temyize göndermesi lazımavukat bey yoksa bizmi göndercez
Karar kesinleşmiş ya kardeşim ne temyizi?
oğuz bey siz yani diyorsunuzki karar geçerlidir baş vurabilirsiniz elinizdeki kararla
Benim önerim mahmeye kararın tavzihi veya ek karar verilmesi için dilekçe ile müracaat etmenizdir.
mahkeme de yeni dava açmamı söyledi kararı verirken gözlerinden kaçmış yaşı
13Yaşında ikekn nüfus kayıtı bende ama velayeti annede olan boşandırıldığım kızım annesi resmi nikahsız evlendirmiş,6 yıl kadar sonra getirip bırakmışlar.Eski eşimde benmle iştirak nafakası almak için 11 yıldır uğraşıyor.Ben;%72 özürlüyüm-kalp+epielepsi+tansiyon+romatizma gibi raporlu,egzama+mideyanması+sedef+sıksık soğukalgınlığıu vb. raporsuz hastalıklarım var.2001 den beri sigortam yok,o tarihten sonra sigortalı hatta sigortasız hiç çalışamadım,sadece bir süre cami temizliği(ara sıra haşlık verirlerdi sürekli para almazdım),bir sürede ekmekçide ekmek sattım.Ama her çalıştığım işde kalp ve sara nödetleri geçirdiğimden çıkmak ve çıkarılmak zorunda kaldım.Yakın zamanda İcra Müdürlüğü'nden 3ay hapis yada 13000tl(birikmiş nafaka borcu) çıkartmış,vermedim verememde buna maddi gücüm yetmez 3aylık 2022 maaşından başka gelirim mal varlığım vb.hiç bir şey yok.Her masrafımı annem karşılıyor benim aldığım;eşimle benim muayne ücretleri+ilaçyüzdeleri+6 yaşında ve 2 yaşında olan 2 kızımın okul+bez+süt vb. ihtiyaçlarını anca karşılyorum.Nafaka iptal davası açtım ne yapmam gerek?kazanabilirmiyim?kazanmak için ne yapmalıyım?Annesi tarafından küçük yaşta evlendirip geri gelen kızımın annesinin vede evlenen kişinin cezası yokma nasıl kanunu işlem yaplayım.Yönlendirir vede yardımcı olursanız sevinirimSaygılarımla.