-
Hacİzlerİn kaldirilmasi İle İlgİlİ bİr soru
merhaba
alacaklı olarak icra takibi başlatmıştık. borclu itiraz ettiği içinde itirazın iptali davası açılmıstı. davayı kazandık. karsı taraf temyız etti. bizde bu arada icra dosyası üzerinden birkaç bankaya haciz yazısı gönderdik. ama bankalarda haciz edilen birsey çıkmadı. sonra borcluyla anlastık. ve temyızdeki dosyadan feragat ederek kararı kesinleşmeden yerel mahkemede de feragat ettik. şimdi haczi kaldırılmasını istediğimizde icra müdürlüğü feragat harcı heseplıyor. biz sadece itirazın iptalınden feragat etti. icra dosyamızdan feragat etmedik. sadece haczin kaldırılmasını istedik. bizden feragat harcı istemeleri doğru bir uygulama mı?? yardım ederseniz sevinirim.
-
Cevap: Hacİzlerİn kaldirilmasi İle İlgİlİ bİr soru
ben halabr cevap bekliyorum.. Davadan feragat ettim. borçlunun banka haczinin kaldırılmasını istıyoruz. fakat icra dairesi harç istiyor. ben bu harcı ödemezsem davalı hacizlerin kaldırılması için nasıl bir yol izler. çünkü borcluyla iki dosyamız vardı. ikiside aynı celsede görüldü. yargıtayda dosyalardan biri bozularak geri geldi. bunun uzerine diğer dosyanında akibeti aynı olacak nasılsa diye anlasarak feragat ettik. devleti oyalamamak için. bozulan dosya için harcsız haciz kaldırma yazıları yazdı icra dairesi. ama 2. dosyada harc istenıyor. ödemezsem borclu ne yapar
- - - Updated - - -
ben halabr cevap bekliyorum.. Davadan feragat ettim. borçlunun banka haczinin kaldırılmasını istıyoruz. fakat icra dairesi harç istiyor. ben bu harcı ödemezsem davalı hacizlerin kaldırılması için nasıl bir yol izler. çünkü borcluyla iki dosyamız vardı. ikiside aynı celsede görüldü. yargıtayda dosyalardan biri bozularak geri geldi. bunun uzerine diğer dosyanında akibeti aynı olacak nasılsa diye anlasarak feragat ettik. devleti oyalamamak için. bozulan dosya için harcsız haciz kaldırma yazıları yazdı icra dairesi. ama 2. dosyada harc istenıyor. ödemezsem borclu ne yapar
-
Bankalara yazılan haczin kaldırılmasını istiyorsanız bu yersiz ve manasız bir istektir. Çünkü banka hesabına yollanan haciz ihbarı tebliğ saati itibariyle geçerlidir o vakitte hesaplarda para yoksa haciz ihbarı hükümsüz kalır. Hesaba haciz konulamaz ancak hesaptaki paraya haciz konulur haciz ihbarı hesabı bloke edemez ileriye dönük bir etki yaratamaz. Bankayla ilgili bir sorun varsa bunu bankayla görüşmelisiniz icra dairesiyle değil.
-
sayın engin
cevabınız için teşekkür ederim. Fakat gelecekte ki yatırılacak paralarada haciz konuldu. 89/1 mi diyorsunuz tam bilmiyorum.. ikk 106ve110 a göre haciz işleminden sonra tasınır mallarda (parada buna dahilmiş)1yıl boyunca bir işlem yapılmazsa haciz kalkmaktaymış. benim avukatım yerel mah feragat hükmünu icra dosyasına koymus.(yargıtaydan nasılsa bozulacak dosyaydı iş uzamasın diye feragat ettim) hacizlerin fekkini istıyoruz diye. ama icra feragat harcı istiyor. simdi ne yapılacak. karşı tarafın avukatı ikk 106ve 110 a göre icra dosyasına banka hacizlerinin kalkmasını talep etmesi bir yol olur mu. acil cevap bekliyorum. teşekkürler
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Bankalara yazılan haczin kaldırılmasını istiyorsanız bu yersiz ve manasız bir istektir. Çünkü banka hesabına yollanan haciz ihbarı tebliğ saati itibariyle geçerlidir o vakitte hesaplarda para yoksa haciz ihbarı hükümsüz kalır. Hesaba haciz konulamaz ancak hesaptaki paraya haciz konulur haciz ihbarı hesabı bloke edemez ileriye dönük bir etki yaratamaz. Bankayla ilgili bir sorun varsa bunu bankayla görüşmelisiniz icra dairesiyle değil.
-
Hesapta haciz tarihinde para varmıydı ki?
-
maas hesabıydı. maasına kaynaktan kesinti yapılıyordu zaten. maas hesabı olduğunu ispat edince hesaptaki para gönderilmedi. sanırım5-10 lot hisse senedı bloke oldusadece. onlarında satılarak dönmesini istemedik. bankada oylece haciz koydu duruyor.. maastan kesilenler için de sıraya girmiştik. daha bize sıra gelmemişti.
-
Aslında karşı tarafınızın yani borçlunun bu durumu kolay çözebilmesi gerekir. İtirazın iptali davasından feragat ettiyseniz borçlunun itirazı icra takibi için geçerliğini devam ettirir. Kesintiye başlanmayan haczi taleple kaldırabilmesi gerekir hatta kesinti varsa iade alması gerekir. Dosyaya vekili gelip talepte bulunsun red edilirse icra hakimliğine şikayet edilebilir.
-
anladım. hiç bu sekilde düşünmemiştik. zaten dosyada tek kurus ödeme yok. maas haczinde sıraya girmiştik. sıra gelmemişsti zaten.peki bu hesaplanan harçları ödemek zorunda kalmak istemiyoruz. şimdi icra feragat harcı bana veya borçluya ödettirir mi
Alıntı:
Aslında karşı tarafınızın yani borçlunun bu durumu kolay çözebilmesi gerekir. İtirazın iptali davasından feragat ettiyseniz borçlunun itirazı icra takibi için geçerliğini devam ettirir. Kesintiye başlanmayan haczi taleple kaldırabilmesi gerekir hatta kesinti varsa iade alması gerekir. Dosyaya vekili gelip talepte bulunsun red edilirse icra hakimliğine şikayet edilebilir.
-
Dosyadan her aşamada her şekilde feragat harcı gerektirir ancak borçlunuz haczin hükümsüz kalması nedeni ile harçsız kaldırılmasını sağlayabilir.
-
benim avukatım icra dosyasına feragat ettiğimiz ile ilgili kararı koyarak haczin kaldırılmasını istemiş. yani dosyada bir feragat var. şimdi karşı tarafın avukatı itirazın iptalinde haklı çıktı diyerek haczi kaldırmak istese vergi dairesi yoluyla icrayı acan ben olduğum için harcın tahsili yoluna gider mi. tam olarak ne yapmamız gerektiğini söylerseniz sevinirim. çünkü işin içinden 2 avukatta çıkamadı.
Alıntı:
Dosyadan her aşamada her şekilde feragat harcı gerektirir ancak borçlunuz haczin hükümsüz kalması nedeni ile harçsız kaldırılmasını sağlayabilir.
-
Karşı yan avukatının işin içinden daha kolay çıkacağına inanıyorum ben. Dosyaya dediğim gibi talep açıp dosyaya ibraz edilen mahkemeden feragat edildiğini itirazlarının halen geçerli olduğunu takibin durmaya devam etmesi gerektiği için hacizlerin kaldırılmasını talep edebilir. Haczin kaldırılması ile harç tahakkuk etmez sizden de talep edilemez. Mahkeme dosyasından feragat icra dosyasından feragat değildir feragat nedeni ile mahkemenin de bir karar vermiş veya vermesi gerektiğini sanıyorum bu defa o kararı da ibraz edip dediğim gibi talepte bulunulabilir red olursa icra hakimliğine müracaat edilir aleyke karar verilirse yargıtay son noktayı koyar.
-
İlginize teşekküler. yanlız mahkeme dosyasından feragat icradan feragat değildir. demişsiniz. ama itirazın iptalinden feragat edilince icra dosyayının yoluda tıkanmış oluyor. icra dosyasından bu şekilde takip devam edemiycek. o nedenle icra müdürüde harcı istiyor. buna karsı nasıl bir savunma yapmamız lazım
-
Mahkemede yapılan feragatin harcı mahkemece hesaplanıp mahsup edilmiştir. İcra dosyasının yolu icra dosyasından tıkatılmadığı sürece icradan harç doğacağına ben inanmıyorum. Ayrıca bu sizi ilgilendirebilir ama borçlu tarafı ilgilendirmez bilemiyorum feragat nedni ile davanın açılmamış sayılmasına ya da bu anlama gelecek bir hüküm kurulduysa hatta geniş düşünüldüğünde icra dosyasının geriye dönük takipsizlikten düşmesi gerektiği de tartışılabilir. Yani borçlu itiraz ediyor bir yıl içinde dava açmanız lazım icra dosyasında bir yıl işlem yapılmadığında dosya düşer itirazın iptaline karar verilmiş ama feragat edilmiş borçlunun itirazı bir anlamda kabul edilmiş itiraz geçerliğini sürdürüyorsa haciz hükümsüz kalır. Konuyu mahkemeye götürsünler derim. Kolay gelsin.
-
Merhaba Engin Bey..
Ben geçmişte 3 bankadan kredi kartı kullandım. Bu kredi kartlarımın borçlarını ödedim ve ödemem için arkadaşlarım yardım etti. Ama 3 tane kredi kartı için 3 tane ayrı ayrı icra dairelerinde açık konumda beklayen dosyalarım varmış.Bu dosyaların harçlarını ödemezsem bana müeyyidesi ne olur? Dosyaların harçlarını ödersem ve kapatırsam bana faydası ne olur? Bu arada bankalara veya avukatlarına borcum kalmadı dosya tarihleri 2007-2008-2008 yıllarında ve borlarım daha 3 ay önce bitti.
SAYGILARIMLA..
-
Harçları ödememenin cezai bir müeyyidesi yok icra dosyası infaz edilmiş olarak görünmeyeceği için ilerde başka bankalara kredi talepleriniz kabul görmeyebilir.
-
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Yüksek müsaadenizle bir sorum daha olacak: şuan geçerli olan güncel icra dosyası masraflarının kesin bir toplam değeri varmıdır? SAYGILARIMLA..
-
Değerler nisbidir ve duruma göre değişir örneğin haciz yoksa %4 varsa %8 satış varsa %12 gibi tahsil harcı oranları var.
- - - Updated - - -
Değerler nisbidir ve duruma göre değişir örneğin haciz yoksa %4 varsa %8 satış varsa %12 gibi tahsil harcı oranları var.
-
Merhaba Hukukçular ve Hukuk severler..İzninizle bir sorum olacak sizlere:2007 tarihli 3 tane icra dava dosyam bulunmakta ve harçları öğrendim neredeyse 2 maaşım kadar dosya kapatma ve yenileme harçları çıktı. Yani 1200 TL harç çıktı. Ben bu dosyaları hemen kapatırsam acaba banka kayıtlarındaki icra takibi bilgilerim anında temizlenir mi? çünkü kredi almak istiyorum. ve bu dosyaların banka ekranlarında görünmesi sebebiyle alamıyorum. kredi notunuz çok düşük diyorlar. yardımcı olursanız çok sevinirim. saygılarımla..
-
Kredi notunuzun düşük olması sadece açık icra dosyaları ile alakalı ise gerekli meblağı yatırıp dosyaları kapattıktan sonra kapanış yaptığınıza dair evrakları bankanın sizi yönlendireceği birimlerle paylaşırsanız sorununuz çözülebilir. Ayrıca genelde kredi başvurularının ret veya kabul durumu merkez bankası kayıtlarına göre belirlenebiliyor, bu yüzden evrakları merkez bankasının ilgili birimleri ile de paylaşmanız yerinde olur.
-
Anladım arkadaşım ama bu Merkez Bankası ile nasıl iletişim kuracağım onu bilmiyorum. Birde dosyaları kapattığım ilgili icra müdürlükleri bu konuda gerekeni yapmazlarmı acaba? saygılarımla..
- - - Updated - - -
Merhaba Engin Bey.. Verdiğiniz harç oranlarına göre 3 tane dosya harcım dediğiniz gibi çıktı. 1200 TL toplam harç miktarı. Acaba ilgili icra daireleri bunlarla ilgili indirim yapma gibi bir insiyatifleri varmıdır? saygılarımla..
-
Alıntı:
Anladım arkadaşım ama bu Merkez Bankası ile nasıl iletişim kuracağım onu bilmiyorum. Birde dosyaları kapattığım ilgili icra müdürlükleri bu konuda gerekeni yapmazlarmı acaba? saygılarımla..
İcra müdürlüğü tabi ki kapatılan dosya için gereken işlemleri yapacaktır. Kullandıkları sistem hakkında net bir bilgim yok fakat sanırım UYAP üzerinden gerekli fekler yapıldıktan sonra bankaların veritabanına da bu bilgiler düşecektir. Siz anında düşmesini istediğiniz için size merkez bankası seçeneğini sundum zira genel olarak yargı sisteminde her şey bir anda olup bitemiyor.
-
Merhaba Değerli Hukukçular ve Hukuk Severler..
Benim bir bankaya borcum vardı ve bu borcuma istinaden başka bankadaki parama bloke konulmuş.İcra dairesinde bloke konuşmuş olup elimde şimdi ise borcu kalmamıştır diye ibraname var. Acaba borçlusu olduğum bankanın avukatından aldığım bu ibraname bankadaki hesap blokeyi kaldırmak için yeterli olurmu? Saygılarımla..
-
O ibranameyi haciz koyulan dosyaya ibraz edip haczin kaldırılmasını talep etmelisiniz.
-
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim Engin Bey. Peki ben bu ibranameyi ilgili icra dairesindeki dosyaya mı ekletip mi kaldırılmasını talep edebilirim? Saygılarımla..
-
Ben başka bir şey mi dedim? :)
-
Merhaba Engin Bey..
Ben aldığım ibraname ile ilgili icra dairesine dosya harcını ödeyip dosyayı kapatıp bankadaki blokeyi kaldırmak istiyorum dedim. Dediler ki alacaklı bize alacağımız kalmamıştır diye yazı yollasınlar bizde gerekeni yapalım. alacaklı da tutturmuş bizim yazı yazmamış uzun sürer bekleyin 1 yıl sonra rafa kalkar dosyanız. ben 1 yıl beklemek istemiyorum acaba başka ne gibi yöntemler kullanabilirim. Elimdeki ibraname sanki hükümsüz gibi geçersiz gibi çelişkiye düştüm icra dairesindekiler bana böyle deyince.saygılarımla..
-
İcra müdürlüğü banka vekillerini bu gibi yazılarını aslında kabul edip gereken işlemi yapıyor ya da bir muhtura yollayıp itiraz edilmezse gereği yapılacağı bildiriliyor. Siz dosyaya ibraz edip talepte bulunabilirsiniz red edilirse icra hakimliğine şikayet edersiniz hal olur.
-
Merhaba Engin Bey..
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben dediğinizi yaptım elimdeki ibraname ile gittim icra dairesine yetersiz bu dediler. Yani dosyaya bu ibranameyi ekletmek istediğim halde illaki alacaklıdan yazı istiyorlar. Şuan benim ne gibi haklarım var neler talep edebilirim hiç bilmiyorum. Çünkü her gün kanunlar değişiyor Birazda bizim bilgisizliğimizden kaynaklanıyor. saygılarımla..
-
Ne yapabileceğinizi yazdım talep yazarsınız red ederlerse icra hakimliğine dava...
-
Çok teşekkür ederim. İyi ki varsınız siz olmasaydınız şuan ben ne yapacağımı bilemezdim ve büyük bir çıkmaza girmiş olurdum o kadar söylüyorum.
-
Merhaba Engin Bey..
Benim borçlusu olduğum bankalara borçlarımı yeni 6 ay oldu bitirdim. Acaba bankalar bana borcumun bittiği tarihten itibaren mi 5 yıl kredi veremezler? yoksa dosya tarihinden itibaren mi ? kanun hangisini öngörüyor sizce? saygılarımla...
-
Öyle bir yasak olduğunu sanmıyorum borcunuzu ödediyseniz kredi sicilinize işlenir. Bankalara güven verdikten sonra her an kredi almak mümkün.
-
Merhaba Hukukçular ve Hukuk Severler...
UYAP sistemine giriyorum kimlik bilgilerimi giriyorum adınıza ait hiç bir dosya bulunmamaktadır diyor neden olabilir? Çünkü adıma kayıtlı 3 tane icra dosyaları vardı hepsinin kaçıncı icra dairelerinde olduklarını da seçtim fakat dosya bulunamadı diyor.Birde borçlar biteli 1 yıl 6 ay ile 3 ay oldu. Saygılarımla..