Emekli maaşıma haciz koydular
2004 yılında eşimden boşandım babamın ve annemin ölmüş olması nedeniyle babamın emekli maaşı bğlandı.babam emekli sandığı emeklisi bana da emekli sandığından bağlandı üç ayda bir maaş alıyorum.nisan ayında turkcell faturamı ödeyemedim ve avukata gitti icra dairesinde borcum var.avukat maaşıma haciz koyduğunu söylüyor bu olabilir mi emekli maaşı haciz edilemez diyorlardı
haciz olsa bile paranın tamamı bloke mi olur maaş almaya gittiğimde yoksa 1/4 ü mü kesilir teşekkürler
Cevap: emekli maaşıma haciz koydular lütfen yardım
Benim şöyle bir bilgim var bu konuda;
eğer kişi emekli olurken emekli maaşıma haciz gelebilir iznini vermedi ise haciz gelemiyor..
sizin durumunuzda bu iznin olduğunu sanmıyorum ama bunu bankadan veya maaş günü öğrenebilirsiniz.
varsa itiraz edip kaldırabilirsiniz..
hacizde maaşın bir kısmı kesilir...
bu arada borcunuzu ödeyin, maaşınızda var..maaşa haciz gelmese bile eve gelir mesela...
haddim değil ama kontürlü hat kullanmanızı tavsiye ederim..
çok teşekkür ederim doğru söylüyorsunuz kontörlü kullanmak gerek ama bu konuda yardımcı olur musunuz
peki bu emekli maaşının kesilip kesilmeyeceği konusunda net kanunu nasıl öğrenebilirim
Alıntı:
bursalı16 rumuzlu üyeden alıntı
peki bu emekli maaşının kesilip kesilmeyeceği konusunda net kanunu nasıl öğrenebilirim
Ödeyemediğiniz borcun toplamı ne kadar?
Erdoğan bey toplam avukata gitmeden önceki borcum 240 tl idi ama avukat icra parası ne oldu bilmiyorum maaşım üçaylık 2200 tl teşekkürler
5510 sayılı yasanın 97 maddesi uyarınca emekli dul yetim maaşlarına haciz konulamaz.böyle bir talebi icra md.reddeder,fakat atlamışsa ve maaşa haciz konulmuşsa icra hukuk hakimliğine icra işleminin kaldırılması için şikayet dilekçesi yazın derhal kaldırılır.fakat bu işlem sadece maaş için geçerlidir,diğer mallarınıza haciz uygulanablir.
Hocam emekli maaşına haciz konamaz.
Alıntı:
tercuman2010 rumuzlu üyeden alıntı
Hocam emekli maaşına haciz konamaz.
Emekl maaşına haciz konulamaz diyorsunuz ama babam emekli sandığından emekli.Bir arkadaşının konut kredisine kefil olmuş.Borçlu ödeyemeyince babamın emekli maaşından muvaffakatname vermediği halde kesmeye başladılar.mahkemeye verdik ve maalesef kaybettik.emekli maaşı hazedilemez diye bildiklerimizin hepsi yalanmış.mahkemenin gerekçeli kararında banka borçları emekli maaşının haczedilemezliğini kapsamaz diyor.
Emekli maaşlarına eğer emekli Emekli sandığından emekli olmuşsa maaşına haciz uygulanabilir. Ama eğer emekli SSK emeklisi ise 5510 sayılı SSk kanununun 93. Md. gereği "nafaka ve kurum alacakları (SSK)" dışında kesintiye gidilemez.
Ben konuyu biraz daha geniş bir boyuta taşımak istiyorum. Bir de e haciz olayı var. Maliye ve vergi daireleri amme alacakları için e haciz uyguluyarak kişinin banka hesaplarına el koyabiliyorlar. Özellikle son zamanlarda bu uygulama oldukça yaygın olarak kullanılmakta. 6183 Amme alacaklarının tahsili usulü hakkında kanuna göre vergi daireleri ya da maliye borçlu kişinin vatandaşlık numarasını Bankalar birliğine bildirerek o kişinin banka hesaplarına haciz uygulanmasını talep ediyor. Maliyeyle anlaşma yapan 40 banka da bunun üzerine ilgili mudinin hesaplarına blokaj uyguluyor.
Emeklli maaşlarını ödeyen bankalar genelde kamu bankaları olduğundan bu işi daha şevkle gerçekleştiriyorlar.
Aslında emekli maaş hesapları ayrı hesaplar olmasına rağmen, ilgili banka yasayı - burada konu 5510 sayılı SSK kanununun 93. md. - çiğneyerek suç işlemektedir.
Vergi dairesi veya maliye çalışanı kişinin hangi hesabının emekli maaşı hesabı olduğunu bilemez, ama banka bilmek zorunda ve bilir.
Bu durumda ilgili bankaya nasıl dava açılmalıdır?
Bu konuda görüşleirnizi bekliyorum.
ilgili bankaya noterden maaş üzerinden yapılan kesintinin kaldırılması için ihtarname çekin ihtarnamede 5510 sayılı ssk kanunun 93.md. gereği suç işlediğini ödenmeyen kredi kefilliğinden dolayı yasal yol olan icra takibini başlatılması gerekliliğini aksi takdirde dava acacağınızı belirtin anında kaldırırlar.
nerden buldıunuz emekli sandığında icra konulduğunu,böyle bir olay yok 5510/93 md.açık hatta ictihat oluşmuş durumda ayrıca any.mah.kararı var.bunun dışında ülkemizde devlet baması yoktur.tamamı a.ş statüsündedir.bankalar emekli maaşları ile ilgili hsp ayrı,diğer hsp.ayrı tutmak zorundadır.bu nedenle e hacizde konulamaz.
- - - Updated - - -
nerden buldıunuz emekli sandığında icra konulduğunu,böyle bir olay yok 5510/93 md.açık hatta ictihat oluşmuş durumda ayrıca any.mah.kararı var.bunun dışında ülkemizde devlet baması yoktur.tamamı a.ş statüsündedir.bankalar emekli maaşları ile ilgili hsp ayrı,diğer hsp.ayrı tutmak zorundadır.bu nedenle e hacizde konulamaz.
Merhabalar,
SSK emeklisiyim. Kaçak yapı cezasından dolayı İl Özel İdaresi tarafından emekli maaşımın tamamına bloke konuldu. İcra Hukuk Mahkemesine dava açtım, 3 ay sonucunda Görevsizlik kararı verildi ve dava konusu olayın çözümünde İdari Yargının görevli olduğu bildirildi. Bölge İdare Mahkemesine tekrar dava açtım ve sonucunu bekliyorum. Bu konuda Banka (Vakıfbank) ; emekli maaşına haciz konulamaz, neden bloke koydunuz sorusuna ; “Maaş hesabı hariç” diye belirtilmediği için koyduk diyor. Aynı banka, kendilerine olan kredi borcumu çekip alıyor. Paranın geri kalanı hesapta bekliyor.
İl Özel İdaresi ise ; biz maaşa değil mevduata bloke koydurduk diyor. İcra Müdürlüğü'ne dilekçe vermek istedim, yasadaki hatırlayamadığım bir maddesinden dolayı konunun kendileriyle ilgili olmadığını söylediler.Ayrıca bulunduğum bölgede % 95 kaçak yapı sahibi var, araştırmalarımda bu uygulama sadece bana yapılmış gözüküyor. Üstelik 4 taksit ödememe rağmen. Hiç ödemeyenler mutlu mesut yaşıyorlar. 5 aydır çok büyük mağduriyet yaşıyorum. Başka hiçbir gelirim yok. İdare Mahkemesinde dava ne zaman sonuçlanır ? Bankaya maddi-manevi tazminat davası açabilir miyim, Savcılığa başvursam faydası olur mu ?