Bu konuda yeterli bilgiye ulaşamadım.Benim bildiğim yanlış yazılan kelimenin üzeri tek çizgiyle çizilip yanına veya üzerine doğrusu yazılıp mühür ve paraf atılması şeklinde sizin görüşleriniz nedir bu konuda?Şimdiden teşekkürler
Printable View
Bu konuda yeterli bilgiye ulaşamadım.Benim bildiğim yanlış yazılan kelimenin üzeri tek çizgiyle çizilip yanına veya üzerine doğrusu yazılıp mühür ve paraf atılması şeklinde sizin görüşleriniz nedir bu konuda?Şimdiden teşekkürler
yardımcı olabilecek kimse yok mu?
Daha önce de merak edilmiş ama cevap alamamış.
https://www.hukuki.net/showthread.php...ekle%FEtirilir
Google hazretlerine sorduğumuzda şöyle bir şeyler diyor:
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/977.html
Ben uygulamadaki örneğini sormuştum.Pratikte nasıl düzeltiliyor basit maddi hatalar?
yardımcı olabilecek kimse yok mu?
Belgeyi düzenleyen kurum veya kuruluşun düzeltmesi doğru olandır.. Şahıs olarak yapmak kendi kendine yapmak sahtecilik olur.. Sanırım kesilen fatura da hata var :)
Evrakı düzenlemeye yetkili kişi tarafından maddi hata olan yerin üzeri çizilerek kalemle yanına yazılmak ve mühürlenip imzalanmak suretiyle düzeltme yapılır. Lakin bazı kurumların resmi evrakların düzeltilmesi her zaman bundan ibaret olmayabilir. O nedenle her önümüze gelen evrakı bu şekilde düzeltilmesi dahi sıkıntı yaratabilir.
Hatayı yapan kişi zaten bu belgeyi hazırlamaya yetkili olan kişiyse, yine bu belgedeki maddi hatayıda değiştirmeye yetkili olur. Hatayı yapıp değiştiren kişi yetkili değilse suç olur.
Hatayı düzelten kurum yetkili değilse yine suç olur.
bkz. resmi evrakta sahtecilik 204(1) 204(2)
özel kanunlardaki hükümler saklıdır.
ben bir mahkeme kararın gerekçesindeki basit bir maddi hatayı(ismin yanlış yazılması) sizin dediğiniz gibi düzelttirmiştim.Hatayı yapan mahkeme kararını yazan zabıt katibi olduğu için o mühürleyip imzalamıştı.Sizin belirttiğiniz (hatayı yapan hatayı düzeltir) anlayışına uygun bir örnek sanırım
.. Bu konuda yapılmaması gereken çok önemli bir şeyi biliyorum.. Sakın daksil kullanmayın,, İbarenin önem derecesine göre bir çizgi ile karalanıp, yanına küçük not olarak" sehven yazılmıştır" ve paraflanmasıdır.
ben bir mahkeme kararın gerekçesindeki basit bir maddi hatayı(ismin yanlış yazılması) sizin dediğiniz gibi düzelttirmiştim.Hatayı yapan mahkeme kararını yazan zabıt katibi olduğu için o mühürleyip imzalamıştı.Sizin belirttiğiniz (hatayı yapan hatayı düzeltir) anlayışına uygun bir örnek sanırım
Resmi evrak üzerinde yapılacak düzenleme dediğinizde geniş bir alandan bahsediyorsunuz. Örneğin tapu kayıtları da resmi evraktır ve basit yazım hatalarını düzeltmek bile bir usule tabidir. Detay vermenizde fayda var. Daha doğrusu bizzat evrakın yetkili merciinden bilgi almanız lehinize olur.
Yaş büyütme davasının gerekçeli kararın bir bölümünde zabıt katibi yaşı büyütülen kişinin babasının ismini yanlış yazıyor.(Ali iken Hasan gibi)Nitekim hüküm kısmında herhangi bir yanlışlık yok.Bu yanlış yazılan kelimenin üzerine tek çizgi atılıp(çizik atılan kelimenin ne olduğu belli olması için) üzerine doğrusu yazılıp mühür ve paraf atılması şeklinde düzelttirmiştim
Belgeye ve hataya gör değişir