-
Hakaret ve Tehdit için manevi tazminat
Herkese merhaba,
Çok kısa bir süre sonra Sulh Ceza Mahkemesi'nde müşteki sıfatıyla bir mahkemeye katılacağım. Karşı taraf bana hakaret ve tehdit etmişti. Ancak şu durum aklıma takılmaktadır. Sürekli olarak halk arasında bu tip konularda 'Manevi Tazminat Davası' sözü geçmektedir. Daha önceden konu ile ilgili bilgi almış olduğum bir forumda bana bir kullanıcı 'Ceza hukukunda tazminat olmaz, adli para cezası olur. Ya para ödenir yada hapis yatılır.' şeklinde cevap vermişti. Avukatımın savcılığa verdiği dilekçede de herhangibir şekilde manevi tazminat talebi bulunmamaktadır. Ancak basında çıkan haberlerde özellikle ünlü insanların uğradıkları hakaretlerden ötürü manevi tazminat talep ettiklerini görmekteyim. Acaba hakaret ve tehdite uğramış biri olarak manevi tazminat davası açma hakkım var mı, var ise ne yapmam gerekiyor; bu konularda yardımcı olabilirseniz memnun olurum.
-
Cevap: Hakaret ve Tehdit için manevi tazminat
Alıntı:
neriman12 rumuzlu üyeden alıntı
Herkese merhaba,
Çok kısa bir süre sonra Sulh Ceza Mahkemesi'nde müşteki sıfatıyla bir mahkemeye katılacağım. Karşı taraf bana hakaret ve tehdit etmişti. Ancak şu durum aklıma takılmaktadır. Sürekli olarak halk arasında bu tip konularda 'Manevi Tazminat Davası' sözü geçmektedir. Daha önceden konu ile ilgili bilgi almış olduğum bir forumda bana bir kullanıcı 'Ceza hukukunda tazminat olmaz, adli para cezası olur. Ya para ödenir yada hapis yatılır.' şeklinde cevap vermişti. Avukatımın savcılığa verdiği dilekçede de herhangibir şekilde manevi tazminat talebi bulunmamaktadır. Ancak basında çıkan haberlerde özellikle ünlü insanların uğradıkları hakaretlerden ötürü manevi tazminat talep ettiklerini görmekteyim. Acaba hakaret ve tehdite uğramış biri olarak manevi tazminat davası açma hakkım var mı, var ise ne yapmam gerekiyor; bu konularda yardımcı olabilirseniz memnun olurum.
manevitazminat davası açabilirsiniz ama en fazla alacağınız para oda kazanırsanız mahkemeyi 1000tlyigeçmez buda açtığınız dosyamasrafı ve avukat parasını ucu ucunakarşılar en güzeli müşteki olarak kalmak hiçbulaşmayın derimbence.:ok
-
Cevabınız için teşekkürler. Gerçekten ilginç bir durum, manevi tazminatın bu kadar düşük olduğunu bilmiyordum. Oysaki gazetelerde Ata Demirer'in Ferdi Tayfur'a hakaret suçundan dolayı 100.000 tl lik tazminat davası açtığı yazıyordu. Peki şunu da sormak istiyorum, diyelim sanık 10 ay ceza aldı ve bu ceza günlüğü 20 tl den 6.000 tl adli para cezasına çevrildi; bu durumda ben bu parayı nasıl alıcam? Bu konuda da beni bilgilendirebilirseniz memnun olurum.
-
Alıntı:
Cevabınız için teşekkürler. Gerçekten ilginç bir durum, manevi tazminatın bu kadar düşük olduğunu bilmiyordum. Oysaki gazetelerde Ata Demirer'in Ferdi Tayfur'a hakaret suçundan dolayı 100.000 tl lik tazminat davası açtığı yazıyordu. Peki şunu da sormak istiyorum, diyelim sanık 10 ay ceza aldı ve bu ceza günlüğü 20 tl den 6.000 tl adli para cezasına çevrildi; bu durumda ben bu parayı nasıl alıcam? Bu konuda da beni bilgilendirebilirseniz memnun olurum.
Devlet diyor ki sana 10 ay ceza verdim,günlüğü 20 tl 6.000 tl adli para cezası ödeme seçeneğin var veya 200 gün devletin misafir hanesinde yat diyor.Yani cezayı alan tercih eder,para ödeyecek ise parayı devlet alır benim bildiğim. Ayrıca 100.000 tl lik tazminat demişsiniz.Trilyonluk dava açılsada hükmedilen rakam önemli değil mi.? Belki 3-5 bin tl ye hükmedilecek.
-
Benim iyice aklım karıştı. Tazminat davası gereksiz, mahkeme ve avukat masrafını anca karşılar dendi. Sizde adli para cezası devlete ödenir dediniz. Peki bu durumda tehdit ve hakarete uğrayan kişi mahkemeyi kazanırsa eline hiçbir şey geçmiyor mu? Yani bu bilgiler doğru ise neden bu kadar insan en basit olaylarda bile tehdit ve hakarete uğradığını önü sürerek savcılığa başvuruyor? Örneğin Erol Köse Bakırköy Sulh Ceza Mahkemesi'nde taciz suçundan yargılanmıştı. Bu mahkemenin sonunda 52.500 TL para cezasına çarptırıldı. Bu cezayı veren de Sulh Ceza Mahkemesi. Peki bu para cezası tam olarak hangi kategoriye giriyor? Adli para cezası ise, müşteki paranın tek kuruşunu bile görmeden para devlete mi gidiyor?
-
Benim bildiğim adli para cezası hapis cezasının karşılığı ve bu Hakim taktiri ile 20 tl - 100 tl günlüğü hesaplanıp devlete ödeniyor.Yani ben ceza davasından ( trafik kazası) 20 ay hapis cezası alıp günlüğü 20 tl den 12.000 tl devlete ödeyecem. İstersem yatarım devletin misafir hanesinde.Örnek verdiğiniz kişiler için 50-100 çok olmasa gerek:). Zaten Hakimler emin olmamakla beraber kişinin durumuna göre rakama hükmediyor.
Diğer arkadaş uğraşmana değmez demiş.Benim fikrime göre eğer size hakaret ve tehdit ile yargılanan kişinin davasına Avukatınız ile müdahilseniz Avukatınız ile konuşup tazminat davası açıp rakam Avukat ücreti gibi kalırsa kendiniz çıkan tazminat rakamından hak talep etmeyip hepsini Avukata verip size hakaret edeni maddi olarak ta külfet altına sokmuş olursunuz. Rakam daha yüksek olursa birilerine döner ısmarlarsınız.
Konuya tam hakim değilim ama şuan dava devam ediyor ise tazminat davasını düşünüyorsanız ceza davasından sonra açın.Yargılanan kişi yargılama bitene kadar suçsuz her halde. Bildiğim kadarı ile Hakimler tazminat davalarında ceza davası bitene kadar tazminat rakamına hükmetmiyor.Emin değilim.
-
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler Çarşambalıfaruk bey. Mahkeme yeni başlayacak hayırlısıyla. Benim aklıma asıl takılan konu şudur, yani inceleyecek olursanız bu zamanda Twitter dan gelen mesajın çıktısını alıp savcılığa "Hakaret" suçu sebebiyle suç duyurusunda bulunanlar bile var. Heralde bu insanlar sadece karşı tarafa rahatsızlık vermek ve 1.000 tl gibi tazminatlar kazanmak için bunu yapmıyorlar. Avukatımın ve benim zaman kıtlığım sebebiyle oturup uzun uzun konuşamıyoruz. Kendisi eski bir arkadaşım ve telefonda hızlıca konuşurken 'Tazminat alırız.' dedi. Birçok konuda "Bunun mahkemesiyle uğraşmaya değmez" dediği için vazgeçmiştim başvurularımdan. Ancak bu konuda böyle olmadı. Ben ona gerekli bilgileri verdikten sonra başvuruyu yaptı, savcılıkta mahkemeyi açtı. Ben bugüne kadar hep suçlu tarafa adli para cezası verilir, parayı müştekiye öder, ödemezse hapis yatar şeklinde biliyordum. Ama eğer ayrıca suç kesinleşikten sonra tazminat davası açılabilir diyorsanız, o zaman durum farklı tabi. Sadece 'Moonblood' bu konuda yanlış bir bilgiye sahip gibi geliyor, 1.000 tl tazminat olsaydı kimse kalkıp Twitter a mesaj yollayan adamın adres tespitiyle uğraşmazdı.
-
Sayın neriman12 size bu durumla alakalı net bir şeyler söyleme gereği duyuyorum.
1)Adli para cezası daima devlete ödenir ve müstekiyle uzak yakın lakası yoktur.
2)Ceza davası bittikten sonra kesinleşmiş ceza sonucuyla ayrıca tazminat davası açılabilir.
3)Basında yer alan 100.000TL lik haberler ya laf olsun diye yazılmıştır yada dava açan taraf bunun duyulması için o rakamlık dava açmıştır
4)Tazminat davalarından istenilen tazminatın küçük bir yüzdesini dava başında harç olark yatırırsınız böylece insanlar kafalarına göre 10milyonluk dava açamazlar(orda ünlü kişilerden bahsedildiği için harç miktarını ödeyen bunun duyulması için rakamı önemsememiş mutlaka)
5)Sanal alemde ve günlük hayatta yapılan hakaret ve tehditlerin belki 1000/1 i bir hukuki sonuç doğuruyor.20lira için insanların birbirini öldürdüğü bir yerde hakarete uğradı diye 1000TL ve üstü paralar alınabilseydi bir çok kişi bunu para kapısı olarak görür gizli kamerayla birilerini kızdırır ve mahkemelere koşardı.
Bir doktoru yani kamu personelini hasta ve çalışma arkadaşları içinde küfürlerle dövüp burnunu kıran bir kişinin 3.000TL tazminat ödediğini yakın bir zamanda gördüm.Yani sizin olaydan pek bir maddi getiri beklemeyin derim.Olaki 500TL-1000TL gelirse oda masraflara gider.Genede deneyerek kendiniz görebilirsiniz tabi.Kolay gelsin.
-
Yanlış bilgi sahip gibi görünmeden ziyade açmış olduğunuz konuda başınızdan geçen olayın boyutunu belirtmemiş olmanız belkide rakama tesir edebilir.Ayrıca tehdit olayın ayrı boyutu,bu konunun cezasını bilmemekle birlikte hakaretin oluşu tazminata konu olur herhalde.
Yeri değil belki ama şunu da belirteyim.Sayın Moonblood daha önce yorumlarını okumuştum ve bana göre mantıklı ve doğru cevaplar veriyor. Tabi yorumlarını okumak bayağı zaman alıyor.İmla ile biraz arası serin herhalde:).
Tazminat rakamları herhalde kişinin makam,servet,çevre ile alakalı konular ile alakalı olup rakamın yükselmesine sebep olabilir.Ben sizin hangi makamda olduğunuzu bilemem,hakaretin ne olduğunu bilemem ama eğer 1000 tl kazanırsınız derse Avukatınız,karşı taraf zarar etsin diye dava açabilirsiniz.
Benim Avukatım bir davasında karşı tarafın 40 bin tl istediğini Hakimin 2.000 tl ye hükmettiğini,dava açana neden öyle yaptın deyince belki Hakim 40 binlik davada iyi rakama hükmeder cevabı almış.:)
-
Alıntı:
Bill187 rumuzlu üyeden alıntı
Sayın neriman12 size bu durumla alakalı net bir şeyler söyleme gereği duyuyorum.
1)Adli para cezası daima devlete ödenir ve müstekiyle uzak yakın lakası yoktur.
2)Ceza davası bittikten sonra kesinleşmiş ceza sonucuyla ayrıca tazminat davası açılabilir.
3)Basında yer alan 100.000TL lik haberler ya laf olsun diye yazılmıştır yada dava açan taraf bunun duyulması için o rakamlık dava açmıştır
4)Tazminat davalarından istenilen tazminatın küçük bir yüzdesini dava başında harç olark yatırırsınız böylece insanlar kafalarına göre 10milyonluk dava açamazlar(orda ünlü kişilerden bahsedildiği için harç miktarını ödeyen bunun duyulması için rakamı önemsememiş mutlaka)
5)Sanal alemde ve günlük hayatta yapılan hakaret ve tehditlerin belki 1000/1 i bir hukuki sonuç doğuruyor.20lira için insanların birbirini öldürdüğü bir yerde hakarete uğradı diye 1000TL ve üstü paralar alınabilseydi bir çok kişi bunu para kapısı olarak görür gizli kamerayla birilerini kızdırır ve mahkemelere koşardı.
Bir doktoru yani kamu personelini hasta ve çalışma arkadaşları içinde küfürlerle dövüp burnunu kıran bir kişinin 3.000TL tazminat ödediğini yakın bir zamanda gördüm.Yani sizin olaydan pek bir maddi getiri beklemeyin derim.Olaki 500TL-1000TL gelirse oda masraflara gider.Genede deneyerek kendiniz görebilirsiniz tabi.Kolay gelsin.
Daha önce vermiş olduğum örneği tekrarlıyorum. Erol Köse yıllar önce Bakırköy Sulh Ceza Mahkemesi'nde cep telefonuyla taciz suçundan yargılandı ve 52.500 tl para cezası ödemesine karar verildi. Isterseniz internette araştırıp görebilirsiniz. Buyrun bir link daha: http://www.yeniforumuz.biz/showthrea...-7-bin-500-YTL! Cepten tehdit ve hakarete 7.500 tl. Bunun yanında gizli yapılan ses ve görüntü kayıtları delil olarak kullanılamazlar çünkü hukuki olmayan yollarla elde edilmiştirler. Hukuk dışı olarak elde edilen bilginin kanıt özelliği yoktur. Ayrıca ben bu 3.000 tl hikayesinin tıpkısının aynısı daha önce 5 kez duydum. Bu konuyu duyan birçok arkadaş bir tanıdığının darp edildiğini ve 3.000 tl tazminat aldığını iddia ediyor. Açıkçası bu bana internet efsanesi gibi geliyor. Yada tek bir olay olmuştur, millet sanki Türkiye'de darpın suçu 3.000 tl gibi etrafta anlatmaktadır. Kameranın önünde birine tokat atsam, alacağım cezanın 3000 tl olacağını hiç düşünmüyorum.
-
Verdiğiniz linki okudum.Başlıktan sonra cepten tehdit e 7.500 tl ceza diyor.Hakarete ceza demiyor.7.500 tl devlete gidecek.Amma sosyetiklermiş.Sarhoş benim arabaya çarptı 12.000 ödeyecem.Şaka bir tarafa size verilen bilgilerde bence yanlışlık yok.Dava açarsınız illa 1000 liraya hükmedilir diye bir kaide yok.Belki 5-10 bin çıkar.Size hakaret edenin işi ve malı yoksa 1000 lira kazansanız da onu bile alamazsınız.
Ayrıca 343 mesaj diyor.O rakam az bile.Ne kadar zamanda yazmış hayret.
-
davayı istediğiniz rakamdan açabilirsiniz ama karşı tarafın ödeyeceğini ben size peşinen söyledim çünkü böyle bizzat 2tane davaya girdim :)
cezadavası parası devlete ödenir müşteki zarar görenkişidir. müşteki şikayetçi olur mahkeme hapsekoyar. amamüştekiye parafalanödenmez.
mesala size darp falan olur elle tutulur gözle görülür bi geri dönülmez zarar olur adamın ödeyecekte durumu varsatazminat açarsın ozaman alırsınız10-15 bin ama hakaret suçlarında fazla sonuç çıkmıyor çıkanlardada çok düşük meblağlardır. yinede şansımı denerim diyorsanız açın dava 10bintllik
ama yatırdığınız harca deymez bence.
-
Alıntı:
carsambalıfaruk rumuzlu üyeden alıntı
Verdiğiniz linki okudum.Başlıktan sonra cepten tehdit e 7.500 tl ceza diyor.Hakarete ceza demiyor.7.500 tl devlete gidecek.Amma sosyetiklermiş.Sarhoş benim arabaya çarptı 12.000 ödeyecem.Şaka bir tarafa size verilen bilgilerde bence yanlışlık yok.Dava açarsınız illa 1000 liraya hükmedilir diye bir kaide yok.Belki 5-10 bin çıkar.Size hakaret edenin işi ve malı yoksa 1000 lira kazansanız da onu bile alamazsınız.
Ayrıca 343 mesaj diyor.O rakam az bile.Ne kadar zamanda yazmış hayret.
ÇarşambalıFaruk Bey,
Öncelikle bana bu kadar vakit ayırdığınız için teşekkür ediyorum :) Olaydan çok fazla bahsetmediğim doğrudur, açıkçası detaya girmek istemedim. Zaten tek amacım tazminat konusundaki kafa karışıklığımı gidermekti. Ancak mesajları okudukça aklımda yeni soru işaretleri oluştu. Öncelikle belirtmeliyimki ben daha öncede tehdit ve hakarete uğradım ancak avukatım şahit olmadığı ve elimizde yeterli delil olmadığı için uğraşmaya değmeyeceğini belirtmişti. Biliyorsunuz, takipsizlikle sonuçlanan birçok tehdit ve hakaret başvurusu var. Ancak bu sefer durum farklı. Suçu ağırlaştırıcı etkenlerin çok fazla olduğunu düşünmekle beraber, bana bedavaya yardım eden birinin 1.000 tl tazminat uğruna bu kadar işin altına gireceğini düşünmüyorum. Size bir örnek daha vererek aklımdaki soruyu net bir şekilde aktarmak istiyorum. Türkiye'de halk arasında "hakaret" ve "tehdit" suçlarına önem verilmediği, cezaların hafif olduğu bir şekilde aklımıza kazınmıştır. Ancak bu linkteki haberi inceleyecek olursanız http://www.haberturk.com/medya/haber...dit-etti-video , koskoca bir yapımcı firmanın yine "hakaret" ve "tehdit" suçları sebebiyle bir yarışmacı hakkında suç duyurusunda bulunduklarını görürsünüz. Yani, bu firmanın sadece 1.000 tl tazminat için yada sırf karşı taraf sıkıntı çeksin diye bu işe kalkıştığını düşünmek bence yanlış olur. Bazı durumlar varki cezanın katlanarak artmasına sebep oluyor. http://www.internethaber.com/doktor-...a--401410h.htm bu linkte de göreceğiniz gibi şahıs "hakaret" suçundan 3 ay ceza almış olmasına rağmen hakaret ettiği kişi Recep Tayyip Erdoğan, yani bir kamu görevlisi olduğu için bu ceza birden bire 5 katına çıkmıştır. Sanırım benim durumumda buna benzer olsa gerek :)
-
Bu işten para çıkarmayı kafanıza koymuşsunuz anlaşılan.Biz burdan ne desek boş.İnternetteki uç örneklere bakılarak çok bir yere varılamaz.Ayrıca verdiğim örneği bizzat arkadaşım yaşadı.Davanın şu anda kafanızdakine göre geceğine ve istediğiniz artık ne kadarsa alacağınıza kendizi inandırmışsınız.Sizin fikrinizi değiştirmek gibi burda kimsenin bir çabası olamaz.İsterseniz 100binTL'lik dava açın bizlik bir durum yok.Sadece bu ortak forumda yazıyoruz ki yarın aynı durumda olup arama yaparak bu sayfaya ulaşanlara yardımımız dokunsuz.Yani cevabı sadece size değil aynı durumdaki arama yapan ve foruma ulaşan herkese vermiş oluyoruz.Bir şey almak isteyen alır istemeyen tabi ki kendi bilir.Size davanızda başarılar.
-
Ben konuya pek hakim değilim,sadece yorumlardan ibaret.Zaten arkadaşınız olan Avukat size yol gösteriyordur.Somut deliller sizde.Avukatınız zaten haklarınızı savunacaktır.Verdiğiniz linkte dr cezası ertelenmiş,devlet maddi zarar etmiş:).Diğerinde dava açılmış sonunu bilmiyoruz.
Siz elinizdeki belgeler ile Avukatınız öncülüğünde suç duyurusunda bulunup Savcı dava açıp Hakim yargılayacak.Yani siz diyorsunuz ki bu kişi bana şunları yaptı.Hakimde yargılama sonunda ya beraat yada ceza takdir edecek.Takdir ettiği ceza erteleme,hapis,adli para cezası olabilir.Adli para cezası olursa devlete ödüyor.Buraya kadar sorun yok herhalde ceza 3-5 katlanır orasını bilmiyorum.
Ceza davasından ceza alan kişinin yaptıkları ile sizi üzdüğünü belki psikolojinizin bozulduğunu,yıprandığınızı öne sürerek manevi tazminat davası açacaksınız.Avukatınız rakamı en iyi tespit edecek olan kişidir.Belki siz çok para ödemesini istersiniz.
Tazminat davalarında harç yatırılıyordu yanılmıyorsam.Mesela 30 bin liralık dava açıp 3 bin lira kazanırsanız geri kalan 27 bin lira için karşı tarafa para ödüyordunuz herhalde.Karşı vekalet ücretimi onu bilmiyorum.Son yazdığım bölümdeki yazı buna bu konuyu iyi bilen bir kişinin veya Avukatınızın cevap vermesi veya yönlendirmesi daha doğru olacaktır.Hayırlı geceler.
-
Geçenlerde Recep Tayyip Erdoğan ın bir CHP milletvekilinden(Şahin Mengü galiba) 20 bin TL tazminat kazandığı haberi vardı. Tazminata sözkonusu olan laf "terbiyesiz uslup".
Şimdi, siyasi bir şahsiyetin sıradan bir vatandaşa göre, psikolojisinin bozulduğu veya benzer bir iddiayı ispatlayabilmesi çok daha zor olsa gerek.
Fakat dikkat ediyorum, başta Erdoğan olmak üzere bazı siyasetciler siyasi rakibi olarak algıladıkları kişilere karşı seri bir şekilde hakaret davaları açıyorlar. Ve, azımsanmayacak bir oranda -belki yüzde 50-, davaları kazanıyorlar. Yine aklımda kalan bir gazete başlığından Erdoğan ın bir günde 9 dava birden açtığını hatırlıyorum.
Merak ettiğim, siyasiler in bu konuda ayrı bir statüleri mi var? İnsanların küfür ve hakaretden psikolojileri bu kadar kolay bozulsa, ülkede maç idare edecek hakem kalmaz.
Selamlar
-
Alıntı:
cemil1 rumuzlu üyeden alıntı
Geçenlerde Recep Tayyip Erdoğan ın bir CHP milletvekilinden(Şahin Mengü galiba) 20 bin TL tazminat kazandığı haberi vardı. Tazminata sözkonusu olan laf "terbiyesiz uslup".
Şimdi, siyasi bir şahsiyetin sıradan bir vatandaşa göre, psikolojisinin bozulduğu veya benzer bir iddiayı ispatlayabilmesi çok daha zor olsa gerek.
Fakat dikkat ediyorum, başta Erdoğan olmak üzere bazı siyasetciler siyasi rakibi olarak algıladıkları kişilere karşı seri bir şekilde hakaret davaları açıyorlar. Ve, azımsanmayacak bir oranda -belki yüzde 50-, davaları kazanıyorlar. Yine aklımda kalan bir gazete başlığından Erdoğan ın bir günde 9 dava birden açtığını hatırlıyorum.
Merak ettiğim, siyasiler in bu konuda ayrı bir statüleri mi var? İnsanların küfür ve hakaretden psikolojileri bu kadar kolay bozulsa, ülkede maç idare edecek hakem kalmaz.
Selamlar
Önemli bir konuya değinmişsiniz Cemil bey.Benim de anlatmaya çalıştığım bu. İnsanlar kalkıpta 1.000 tl tazminat için mahkemelerle davalarla uğraşmazlar. Bunun yanında sizde gazete haberlerinde fark ettiyseniz "tazminat" olarak adı geçen ceza aynı zamanda adli para cezası ile aynı formata sahiptir. Örneğin bir gazetede okuduğum habere göre, bir kadın kocasına "şiddet" ve "hakaret" davası açıyor. 150 gün hapis cezasına çarptırılan koca günlüğü 20 tl den sayılara 3.000 tl para cezası alıyor. Bu para gazetede yazan habere göre kadının eline geçmiştir. Ancak burdaki arkadaşlar ısrarlı bir şekilde bu paranın devlete gittiğini söylüyorlar. Bunun yanında yine Erol Köse davasında da 750 günlük hapis cezası günlüğü 70 tl den sayılarak 52.500 tl para cezasına dönüştürülmüştür. Bütün gazeteler bunu "tazminat" olarak nitelendirmiş ve müştekinin bu parayı aldığını yazmışlardır. Bence burdaki arkadaşlar adli para cezasını devletin aldığı konusunda yanılıyor, bazı durumlarda devlet alıyor olabilir ama her durumda değildir. Gidip kamu malına zarar verirsen devlet alır tabi ama "hakaret" davasında ne alaka? Zaten ben devlete para ödüyorum açılan mahkeme için. Ayrıca diyelim Erol Köse 52.500 tl adli para cezası aldı ve bunu devlete ödedi, o zaman tazminat cezası ne kadardı? Bir 50.000 de müştekiye mi ödedi sonrasında? Hiçbir gazetede ben okurken ayrı ayrı adli para cezası ve tazminat cezası görmedim; adli para cezası ve tazminat aynı kefeye konmaktadır.
-
T.C.
YARGITAY
3. HUKUK DAİRESİ
E. 2010/13352
K. 2010/15574
T. 30.9.2010
• KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI NEDENİYLE MANEVİ TAZMİNAT TALEBİ ( Manevi Tazminatın Ceza Olmadığı ve Malvarlığı Hukukuna İlişkin Bir Zararın Karşılanmasının Amaç Edinilmediği - Sınırının Amacına Göre Belirlenmesi Gerektiği )
• MANEVİ TAZMİNATIN MİKTARININ BELİRLENMESİ ( Manevi Tazminatın Ceza Olmadığı ve Malvarlığı Hukukuna İlişkin Bir Zararın Karşılanmasının Amaç Edinilmediği - Sınırının Amacına Göre Belirleneceği )
• TAZMİNATTA SINIR ( Manevi Tazminat - Mevcut Halde Elde Edilmek İstenilen Tatmin Duygusunun Etkisine Ulaşmak İçin Gerekli Olan Kadar Hükmedilmesi Gerektiği )
818/m.49
ÖZET : Dava, kişilik hakkına saldırı nedeniyle manevi tazminat istemine ilişkindir. Manevi tazminat nedeniyle hükmedilecek para zarara uğrayanda manevi huzuru doğurmayı gerçekleştirecek tazminata benzer bir fonksiyonu olan özgün bir nitelik taşır. Bir ceza olmadığı gibi malvarlığı hukukuna ilişkin bir zararın karşılanmasını da amaç edinmemiştir. O halde bu tazminatın sınırı onun amacına göre belirlenmelidir. Takdir edilecek miktar, mevcut halde elde edilmek istenilen tatmin duygusunun etkisine ulaşmak için gerekli olan kadar olmalıdır.
DAVA : Dava dilekçesinde 5.000 TL manevi tazminatın faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulü cihetine gidilmiş, hüküm taraflarca temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
KARAR : Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davacının tüm temyiz itirazları ile davalının sair temyiz itirazları yerinde değildir.
Dava, kişilik hakkına saldırı nedeniyle manevi tazminat istemine ilişkindir.
Kişilik hakları hukuka aykırı olarak saldırıya uğrayan kimse manevi tazminata hükmedilmesini isteyebilir. Hakim manevi tazminatın miktarını tayin ederken saldırı teşkil eden eylem ve olayın özelliği yanında tarafların kusur oranını, sıfatını, işgal ettikleri makamı ve diğer sosyal ve ekonomik durumlarını da dikkate almalıdır. Miktarın belirlenmesinde her olaya göre değişebilecek özel hal ve şartların bulunacağı da gözetilerek takdir hakkını etkileyecek nedenleri karar yerinde objektif olarak göstermelidir. Çünkü kanunun takdir hakkı verdiği hususlarda hakimin hukuka ve hakkaniyete göre hüküm vereceği Türk Medeni Kanunu’nun 4. maddesinde belirtilmiştir. Hükmedilecek bu para, zarara uğrayanda manevi huzuru doğurmayı gerçekleştirecek tazminata benzer bir fonksiyonu olan özgün bir nitelik taşır. Bir ceza olmadığı gibi malvarlığı hukukuna ilişkin bir zararın karşılanmasını da amaç edinmemiştir. O halde bu tazminatın sınırı onun amacına göre belirlenmelidir. Takdir edilecek miktar, mevcut halde elde edilmek istenilen tatmin duygusunun etkisine ulaşmak için gerekli olan kadar olmalıdır.
Davaya konu olan olayda; olay tarihi, oluş biçimi, özellikleri, ekonomik olgular ve yukarıdaki ilkeler gözetildiğinde mahkemece takdir olunan 1500 TL. manevi tazminat miktarı fazladır. Ne varki bu yanılgının giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden; HUMK’nun 438.maddesi uyarınca manevi tazminat miktarı 500 TL. olacak biçimde kararın düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
SONUÇ : Bu itibarla mahkeme kararının gerekçesinde ve hüküm fıkrasının ikinci satırında yazılı bulunan "...1500..." rakamının silinerek yerine "...500..." rakamının yazılmasına, kararın düzeltilmesine ve düzeltilmiş bu şekli ile ONANMASINA, 7.40 TL bakiye temyiz harcının temyiz eden davalıya yükletilmesine, 71.95 TL fazla alınan temyiz harcının istek halinde temyiz eden davalıya yükletilmesine, 30.09.2010 günü oybirliğiyle karar verildi.
-
Alıntı:
Önemli bir konuya değinmişsiniz Cemil bey.Benim de anlatmaya çalıştığım bu. İnsanlar kalkıpta 1.000 tl tazminat için mahkemelerle davalarla uğraşmazlar. Bunun yanında sizde gazete haberlerinde fark ettiyseniz "tazminat" olarak adı geçen ceza aynı zamanda adli para cezası ile aynı formata sahiptir. Örneğin bir gazetede okuduğum habere göre, bir kadın kocasına "şiddet" ve "hakaret" davası açıyor. 150 gün hapis cezasına çarptırılan koca günlüğü 20 tl den sayılara 3.000 tl para cezası alıyor. Bu para gazetede yazan habere göre kadının eline geçmiştir. Ancak burdaki arkadaşlar ısrarlı bir şekilde bu paranın devlete gittiğini söylüyorlar. Bunun yanında yine Erol Köse davasında da 750 günlük hapis cezası günlüğü 70 tl den sayılarak 52.500 tl para cezasına dönüştürülmüştür. Bütün gazeteler bunu "tazminat" olarak nitelendirmiş ve müştekinin bu parayı aldığını yazmışlardır. Bence burdaki arkadaşlar adli para cezasını devletin aldığı konusunda yanılıyor, bazı durumlarda devlet alıyor olabilir ama her durumda değildir. Gidip kamu malına zarar verirsen devlet alır tabi ama "hakaret" davasında ne alaka? Zaten ben devlete para ödüyorum açılan mahkeme için. Ayrıca diyelim Erol Köse 52.500 tl adli para cezası aldı ve bunu devlete ödedi, o zaman tazminat cezası ne kadardı? Bir 50.000 de müştekiye mi ödedi sonrasında? Hiçbir gazetede ben okurken ayrı ayrı adli para cezası ve tazminat cezası görmedim; adli para cezası ve tazminat aynı kefeye konmaktadır.
neriman hanım sanırım yazdıklarımı ve yazılanları okumuyor yada okuyup anlamamakta ısrar ediyorsunuz. ceza davası sonucu size para ödenmez karşı taraf ceza alırsa hapis yerine devlete para öder vergi dairesine gider para cezası öder trafik cezası gibi düşünün.
tazminat açarsanız ozaman siz para alabilirsiniz. bu ihtimalinde çok düşük olduğunu defalarca belirttim. 2 defa canlı davaya girdim.
10dan fazla tazminatdavasnıda yazılı ve sözlü inceleme fırsatı bulan biri olarak size bunları söylüyorum iyiforumlar.
-
Hakaret ve Tehdit için manevi tazminat
Alisveris yaptıgım bır mekanda urun hakkında haklı olmama rağmen mağaza sahibi tarafından eşim ve çalışanları yanında hakarete uğradım ve o anda karakola şikayette bulundum acaba bır sonuc alabılırmıyım
-
Alabilirsiniz duruma göre
-
Delil veya şahit olması gerekiyor. En önemlisi delil olması gerekiyor. Yoksa diğer türlü sana karşı hakaret edildiğini nasıl ispatlayacaksın. Zor.
-
Durum 1:
Birisi bize hakaret ederse ve bizde o kişiye hakaret edersek karşılıklı hakaret olduğu için her iki tarafa da ceza verilmiyor. Bizzat yaşadım.
Durum 2:
Birisi bize hakaret ederse ve biz ona hakaret etmezsek ceza alıyor. (Tabi her iki durumda da ispat şartı var. Mesela apartmanın whatsapp yazışma gruubunda edilen hakaret.)
Durum 2'ye göre davayı kazanınca karşı tarafa hapis cezası verildi ve başka suçu yok diye hükmün açıklanmasının serbest bırakılması verildi diyelim. Artık üç yıl veya beş yıl ne kadar verildiyse bu süreçte başka suç işlemezse cezası yok. Bu süreçte başka suç işlerse bu suçtan aldığı cezayı da çekiyor.
Durum 2'ye göre davayı kazanınca karşı tarafa hapis cezası verildi ve bu ceza para cezasına çevirildi diyelim. Bu durumda para cezası devlete ödeniyor, biz birşey alamıyoruz.
Peki biz davayı kazandık diyelim. Bu durumda manevi tazminat davası açma hakkımız doğdu. 2024 yılı Aralık ayı için diyelim ki 10.000 TL talep ederek açacağız (ki yüksek bir rakam değil diye düşünüyorum.) Zaten yüksek rakam talep edilse dahi hakim vermiyor. Bu davayı açacağımız zaman yetkili mahkeme hangisi ? Bu davayı açmak için yapacağımız masrafları (harç, avukat vb.) davayı kazandıktan sonra karşı taraftan talep edip alabiliyor muyuz ?