Mirasın hukuken reddi hakkında
Babam 10 yıl önce vefat etti (2002 ‘de).Babam hakkında 2005’de bir banka tarafından kredi kartı yüzünden alacak takibine dair dava açılmış ama bizim hiç bundan haberimiz olmadı. Geçen hafta bankanın alacağını devrettiği istanbul’ daki ……Varlık yönetim şirketinin adamı geldi.Babamın öldüğünü beyan ettik.Annemin burada olup olmadığını söyledi .Memlekette olduğu için burada yoktur dedik.Bir kağıt yazıp gitti.Babamdan bize 1 tane dikili ağaç kalmamıştır.İşini pek bilmeyen sorumsuz bir adamdı rahmetli.Hatta elden bir sürü borcu biz ödedik.Reddi miras aklımıza bile gelmedi.Biriside bizi uyarmadı.Veraset ilamını babam öldüğünde ben hasımsız olarak çıkarttım.Benim öğrenmek istediğim yarın yada öbürgün borcu bize rücu ettiklerinde 1 annem 5 kardeş biz ne yapalım?Annem benim yanımda kalıyor.% 55 özürlü kendisi 69 yaşında.Hangi icradan takip gelirse o icranın icra hukuk mahkemesine terekenin borca batıklığını iddia ederek başvuruda bulunabilirmiyiz?Çünkü hasımsız şimdiden asliye hukuk mahkemelerine mi başvuralım?Binde 60 oranında harç kesiyorlarmış o zaman.Borcun miktarını söylemedi ama diyelim 10000 lira 6 kişi ayrı ayrı dava açsak harç 3500 lira yapıyor.Borcun bütünü üzerinden hepimiz ayrı ayrımı dava açmamız gerekiyor?Yada birimiz açsak olur mu?
Bize ödeme emri geldiğinde dosyaya kardeşler ayrı ayrı terekenin borca batıklığını ileri sürerek itirazda bulunsak dava kendiliğinden harçsız asliye hukuk mahkemesine kalkar mı? Lütfen zor durumdayız. Ben hariç kardeşlerimin hepsinin evi var.Onlara haciz koyabilirler mi? Eklemek isteğim bir husus daha var. Babamdan hiçbir şey kalmadığı için onun mirasındada tasarrufa gitmedik.Sadece piyasaya olan senetsiz borçların bize dönüş yapanlarına ödemede bulunduk.
Avukat arkadaşlardan veya başına buna benzer şeyler gelmiş ve çözüm sağlamış arkadaşların cevabını bekliyorum.Hepinize saygılarımı sunuyorum.