Dolandırıcı demek suç mudur?
bir iş için anlaşıp , sonra işi yarım bırakan kişiye, ücreti iade etmesi önerilmesine rağmen, ödeyeceğim diyerek ödemeyen, bir kişi için,
bu kişinin adını soyadını vererek, "anlaştığımız işi yapmadığı gibi, parayıda iade etmeyen bir dolandırıcıdır"
dediğimde, suç mu? adam zaten parayı aldı , işi yapmadı yani beni dolandırdı, şimdi kişilik haklarına saygısızlık ettim diyerek tespit davası açmış.
bilirkişi de sadece bu yazıların web sitende yer aldığını belirtiyor, bu yazının hakaret veya küçük düşürücü bir yazı olup olmadığıyla ilgili bir beyanı yok bilirkişinin.
Cevap: dolandırıcı demek suç mudur?
Alıntı:
Freelander2 rumuzlu üyeden alıntı
bir iş için anlaşıp , sonra işi yarım bırakan kişiye, ücreti iade etmesi önerilmesine rağmen, ödeyeceğim diyerek ödemeyen, bir kişi için,
bu kişinin adını soyadını vererek, "anlaştığımız işi yapmadığı gibi, parayıda iade etmeyen bir dolandırıcıdır"
dediğimde, suç mu? adam zaten parayı aldı , işi yapmadı yani beni dolandırdı, şimdi kişilik haklarına saygısızlık ettim diyerek tespit davası açmış.
bilirkişi de sadece bu yazıların web sitende yer aldığını belirtiyor, bu yazının hakaret veya küçük düşürücü bir yazı olup olmadığıyla ilgili bir beyanı yok bilirkişinin.
yazınınhakeretolup olmadığına mahkeme karar verir. bilirkişiler olayın gerçekleşip gerçekleşmediği konusundayadagerçekleşme ihtimalini belirtirler karar vermek ve yazmak mahkemenin işidir.
ayrıca bu cümleyi kullanıp şahsınız yazdıysa para cezası alırsınız ve tazminathakkı doğar karşının.
yazı ve görüntülü ileti yoluyla hakaret kapsamında k.h adına incelenir.
hapis cezasıalmazsınız para cezası alırsınız tahminimce. Aynı suçu tekrar işlersenizde hapis cezası alma olasılığınız yüksektir.
geçmiş olsun suç oluşmuş tekrarlamayın. iyi forumlar sonucu bekleyiniz.
peki hırsızlık yapan birine hırsız demek suçsa, o zaman ortada bir gariplik olmuyor mu?
sadece dolandırıcı kelimesini kaldırsam yeterli mi?
bence suç iftira oluyor tabii eğer aksini ispat etmezse
Önemli olan karşı taraftaki şahsın yani herhangi bir şahsa kişilik haklarını rencide edebilecek toplum içerisinde bir söylemde bulunmanız yazılı veya görüntülü ileti göndermemeniz paylaşmamanızdır. paramı aldı geri vermiyor diye foruma yazdın veya mail attın. kişi şikayetçi olursa hakarete girer. illa küfür etmenize gerek yok.
kişiyi küçük düşürüyor ticari faliyelerini engelliyorsunuz. buda suç ve tazminata girer. en güzeli böylebirşey varsa şahit veyazılı belgeleriniz varsa sizi dolandırdığına dair ticaret mahkemesine olayı taşımaktır verilen mahkeme kararınıda burada paylaşabilirisinz. böylelikle kimse o kişiye güvenmez.
iyi forumlar.
asıl amaçta o ya zaten,bu kişinin başkalarını da kandırıp paralarını alıp işi yarım bırakmasına, yani dolandırmasına engel olmak için, bu kişiyi ifşa etmek istedim.
sonuç itibariyle hakaret davası ayrı, ticaret davası ayrı görülecek değilmi? birbiriyle bağımsız, şuan tespit yaptıklarına göre, cezanın belli olmasını bekleyeceğim
peki tespit sonrasında savcılığa suç duyurusumu yapacaklar, dava mı açacaklar nasıl olacak? sonraki aşama?
tespit davasına sanırım itiraz edecek bir durum yok, zaten ekran görüntülerini almışlar
Alıntı:
asıl amaçta o ya zaten,bu kişinin başkalarını da kandırıp paralarını alıp işi yarım bırakmasına, yani dolandırmasına engel olmak için, bu kişiyi ifşa etmek istedim.
sonuç itibariyle hakaret davası ayrı, ticaret davası ayrı görülecek değilmi? birbiriyle bağımsız, şuan tespit yaptıklarına göre, cezanın belli olmasını bekleyeceğim
peki tespit sonrasında savcılığa suç duyurusumu yapacaklar, dava mı açacaklar nasıl olacak? sonraki aşama?
tespit davasına sanırım itiraz edecek bir durum yok, zaten ekran görüntülerini almışlar
elinizde bir senet yada iş sözleşmesi tarzı bişeyler varsa ticaret mahkemesinde dava açın zaten bir avukatla görüşün ilk önce bence.
tespit için fotoğraflar alındıysa savcılık kamu hukuku adına sizden şikayetçi olur ceza mahkemesine girersiniz.
dediğim gibi deliliniz varsa alacağınızı alın. bir daha hakaret etmeyin.
hakaret davasından ise şuanda yapabilecceğiniz birşey yok. mahkeme celbigelirse mahkemeyegidip bi anlık sinirle yanlışlıkla yazdığınızı
kabul edin. suç teşkilettiğinizi bilmediğinizi söyleyin. tekrar yapamayacağınza söz verin.
büyük ihtimal ceza almazsınız ozaman. ancak ceza davasından sonra size tazminat davası açılabilir. tekrar geçmiş olsun.
avukatla daha once görüştüm, sözleşme var, ama alacağım 2500tl , avukatın kafadan istediği 1500tl + masraflar ,
yani alacağımla vereceğim aynıya geldiğinde, üzerine gidemedim, uğraşmak ta istemedim, uzun süreç sonuçta.
şu aşamadan sonra katlanıcam artık masrafa napalım :(
bakın bu tarz haklı olduğunuz konularda suç duyurusunda bulunduğunuzda avukatınızın masrafı ve dava masrafını karşı taraf öder.
siz hakkınızı almış olursunuz 1 nusubet 1000 nasiattan iyidir ders olurr süreci hafif şekilde atlatmaya bakın tekrar aynı hatalara düşmeyin
2.seferde yaparsanız cezanız hapis cezası bile olabilir tekrar geçmişolsun. iyiforumlar
moonblood merhabalar .. izlediğim kadarıyla bilgilisin benimde sana bir sorum olacaktı ama özelden mesj atamıyorum yardımcı olabilecekmisin?
Alıntı:
moonblood rumuzlu üyeden alıntı
elinizde bir senet yada iş sözleşmesi tarzı bişeyler varsa ticaret mahkemesinde dava açın zaten bir avukatla görüşün ilk önce bence.
tespit için fotoğraflar alındıysa savcılık kamu hukuku adına sizden şikayetçi olur ceza mahkemesine girersiniz.
dediğim gibi deliliniz varsa alacağınızı alın. bir daha hakaret etmeyin.
hakaret davasından ise şuanda yapabilecceğiniz birşey yok. mahkeme celbigelirse mahkemeyegidip bi anlık sinirle yanlışlıkla yazdığınızı
kabul edin. suç teşkilettiğinizi bilmediğinizi söyleyin. tekrar yapamayacağınza söz verin.
büyük ihtimal ceza almazsınız ozaman. ancak ceza davasından sonra size tazminat davası açılabilir. tekrar geçmiş olsun.
malesef pratikte olay böyle değil,
bugune kadar , avukata verdiğimi, davayı kazandığımızda geri aldığım hiç olmadı.
100tll vermişsem, vekalet ücreti kadarını geri vermiyor kimse, 100tl+ vekalet ücreti olarak kalıyor masraf.
Alıntı:
malesef pratikte olay böyle değil,
bugune kadar , avukata verdiğimi, davayı kazandığımızda geri aldığım hiç olmadı.
100tll vermişsem, vekalet ücreti kadarını geri vermiyor kimse, 100tl+ vekalet ücreti olarak kalıyor masraf.
ceza davalarındabarodan ücretsiz avukattalep edebilirsiniz.
davayı k.h açıyor.
Siz müştekioluyorsunuz.
haklı seberbinizvarsa davayı kazandığınızdada davayıkaybeden şahısa vekaletve davaücretleri yüklenir bilginize.