avukatlık sınavında hangi konulardan kaçtane soru sorulur
Printable View
avukatlık sınavında hangi konulardan kaçtane soru sorulur
26 aralıkta ÖSYM tarafından yapılacak sınav. sınavı ÖSYM'nin yapacak olması çok fazla tartışılmış olsada sınav bu şekilde gerçekleşecek. Bildiğim kadarıyla sınavın büyük bir kısmı Avukatlık Hukuku diğer kısmı ise 4 yıllık fakülte derslerinden bazılarına yönelik olacak. özellikle İcra ve Ceza hukukundan ağırlıkla soru sorulması bekleniyor.
Bu avukatlık sınavının ösym tarafından yapılması ne kadar mantıklı sizce?
bu sınavın avukatlık stajı bittikten sonra akla ve mantığa uymuyor. farzetki adam mezun oldu ama sınavı kazanamadı boşa geçen bir sene. başka hiçbir yerde önce staj sonra sınav...
Başka bir eleştirimde şu sorular daha çok stajda öğrendikleriyle ilgili çıkacakmış.özellikle kırsal kesimlerde staj gören arkadaşlarla büyükşehirlerde staj gören arkadaşlar arasında bu konuda çok fark olacağını düşünüyorum.büyükşehirde staj gören daha avantajlı olacak
Bence stajdan sonra sınavın yapılması sınavın amacına daha uygun.Bu sınav sistemi Kıbrıs'ta yıllarca uygulanıyordu.Bence mantılı bir uygulama hele okulda doğru dürüst pratik almadığımızı da göz önünde bulundurunca...
ya iyi guzel sınav yapılsın ama sınavın yapılacagı 2001 senesinden bu yana belli ama nedense 2006 yılına kadar hicbir hazırlık yapılmadı sınava kaldı 7 ay, bu sure icinde tum hazırlıklar yapılacak ve ortaya bizim bilgilerimizi tam anlamıyla sınayabilecek bi sınav cıkacak siz buna inanıyo musunuz? simdi univeristelerdeki hocalardan sınav icin soru topluyolarmış,ya herkes demiyo mu uygulama ile teori farklı die biz staja basladıgımızdan gunden beri,herkes bize bunu anlatıyo ama sorular nedense uygulamayla hic alakası olmayan universite hocalarından alınıyo...ikinci olarak sınav tarihi 23 aralık 2006 peki benim stajım temmuzda bitio ben aralık' a kadar ne yapıcam? staj bitim belgesini almıs olucam ve stajyer diilim ama ruhsatımı da alamıycam ve sınavıı bekliycem bu sürede(6 ay boyunca) hicbir sıfatımız yok MALESEF... tabi bu arada bir de butunleme ile okulu bitirip staja gec baslayan arkadaslarımız var onlar bu sınava başvuru bile yapamıyo,sonraki sınavı bekliycekler ama onun da ne yazık ki tarihi belli diil...ya sınavdan sonra dielim ki kazandık sonra 6 ay beklediğimiz yetmemiş gibi bi de 2 ay ruhsat bekle yine bir sıfatımız var mı? YOK...ya sınavı kazanamazsan yine bekle,o sürede ne yapıcaz,diplomalı hukukcu olarak diger sınavı bekiycez ya da bürolarda dava dilekçelerini biz yazıcaz ama ruhsatı olan arkadaşlarımız mı bizim yerimize davaya girecek...umarım sıkıntılarımızı biraz olsun size aktarabilmisimdir...Biraz da olaylara bizim gozumuzle bakarsanız cok sevinicez...
sinavkurbanlari@googlegroups.com
türkiye çapında oluşturulan bu mail grubuna stajyer arkadaşlarımızın üye olmalarını istiyoruz.böylece sınavın iptali sürecinde elimizden geleni yapmış olacağız.en azından bu mücadele ile yapılması gerekenler yapılmış olur ve bu haksız ve zamansız sınava karşı sessiz kalınmamaış olur
hepinize kolay gelsin.
sınav olmalı ancak ne kadar adıl olacagı konusunda endıselıyım dogrusu...
avukatlık sınavı ve adıl olup olmaması gıbı bı celıskı ıle karsı karsıyayız..
bu da bıze ozgu bır durum sanırım ama umarım bunları asarız ve bunda bırcok arkadasımızı feda etmek zorunda kalmayız.
sınavın yapılmasından yanayım böylece baba parasıyla özel okul okuyan arkadaşların seviyesi ölçülmüş olur avukatlığın kalitesi artar diye düşünüyorum
merhaba arkadaslar bende bu sınava tabı olan talıhsızlerden bırıyım
bende boyle bı sınava karsıyım benım yeterlılıgımı bır kurumun olcmesı benı de oldukca sınır edıyor ama bı yonden de bı sekılde bı eleme olması taraftarıyım ama bu boyle bı sekılde olmaz cunku adıl olmaz en basta dolayısıyla baska bı cozum yolu aranmalı ve belkı de sorunun en basına bakılmalıdır yanı ozel unıversıtelerdekı egıtım sevıyesıne belkı de...
bunlar da benım nacızane dusuncelerımdır ne ozel unıversıtede okuyanları rencıde etmektır amacım nede yermektır...
bılgılerınıze...
AVUKATLIK SINAVI son başvuru tarihi 10 kasım
avukatlık sınavı 23.12.2006 Cumartesi günü saat:09.30'da Ankara'da yapılacaktır
30.3.2006 gün ve 2006/39 sayılı duyurumuzda da belirtildiği üzere 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 28 inci maddesi hükmünce Türkiye Barolar Birliği'nin;nce (TBB) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi;ne (ÖSYM) yaptırılacak olan avukatlık sınavı 23.12.2006 Cumartesi günü saat:09.30';da Ankara'da yapılacaktır
SINAVLA İLGİLİ BİLGİ
1136 sayılı Avukatlık Kanunu ve TBB Avukatlık Sınav Yönetmeliği hükümleri gereğince Avukatlık sınavının organizasyonu ve uygulaması (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilecektir.
Sınava girecek stajyerler ile stajyerlerin kayıtlı oldukları barolarınca yapılması gereken işler aşağıda açıklanmış olup, sınava girecek olan stajyerlerin barolarına son başvuru tarihi 10.11.2006 tarihidir.
Avukatlık sınavına son başvuru tarihi olan 10.11.2006'dan önce staj bitim belgesi almış veya sınavın yapılacağı 23.12.2006 tarihine kadar alabilecek durumda olan avukat stajyerleri sınava katılabileceklerdir.Bir başka anlatımla stajyer sınav tarihinden önce en geç 22.12.2006 tarihinde avukatlık stajını bitirmiş olmalı ve stajının bittiği barosunca da tevsik edilmelidir. (Sınava kabul edildiği halde sınav tarihine kadar stajının bittiğini belgeleyemeyen ve buna dayalı olarak staj bitim belgesi alamamış olan adayın sınavı geçersiz sayılacaktır)
-AVUKATLIK SINAVINA GİRECEK OLAN STAJYER ;
Son başvuru tarihi olan 10.11.2006 tarihinden önce barosuna başvurarak:
1 -ÖSYM tarafından tek tip olarak bastırılmış ve TBB'nce stajyerin kayıtlı olduğu baroya gönderilmiş olan ;ÖSYM Kayıt Kartı'nı dolmakalem veya tükenmez kalemle dolduracak, fotoğraf için ayrılmış bölüme, son altı ay içerisinde çekilmiş, başı açık ve adayı kolaylıkla tanıtabilecek nitelikteki fotoğrafını çerçevenin dışına taşırmadan yapıştıracaktır(fotoğraf yapıştırılırken kesinlikle zımba veya iğne kullanılmayacaktır).
2- Avukatlık sınavına katılma başvuru dilekçesine,
- 10.10.2006 - 10.11.2006 tarihleri arasında ÖSYM'nin, Halk Bankası Ankara Küçükesat Şubesi'ndeki 44000006 nolu hesabına 50 YTL. sınav giriş ödentisini yatırarak dekontunu ekleyecektir
- Engelli stajyer varsa, engel durumlarıyla ilgili onaylı raporlarını başvuru belgelerine ekleyecektir.
- Staj bitim belgesi almışsa bu belgeyi, sınava katılma için son başvuru tarihi olan 10.11.2006 tarihine kadar henüz staj bitim belgesi alamamış,ancak sınav tarihi olan 23.12.2006 tarihinden önce alacak ise bu tarihte stajının bittiğini gösterir barodan alacağı belgeyi de başvuru belgelerine ekleyecektir.
-AVUKATLIK SINAVINA GİRECEK OLAN STAJYERİN KAYITLI OLDUĞU BAROSU;
A-Sınava kabul edildiği halde, sınav tarihi olan 23.12.2006 gününe kadar stajının bittiğini belgeleyemeyen ve buna dayalı olarak staj bitim belgesi alamamış olan stajyerin sınavının geçersiz sayılacağı hususu stajyere hatırlatılacak,
B-Stajyerin, bu yazımız ekinde gönderilen ÖSYM Kayıt Kartını buruşturup, katlamadan noksansız ve istenilen şekilde doldurarak fotoğrafın yapıştırılmasını (kesinlikle zımba veya iğne kullanılmayacaktır) sağlayacak,
C-ÖSYM Kayıt Kartını, (onaylayan baro yetkilisinin adı soyadı, görevi ve onay tarihi de yazılarak ) onaylayacak,
D-Yine yazımız ekinde gönderilen zarfın üzeri doldurulup onaylanarak, ÖSYM kayıt kartı bu zarfın içerisine konulacak,
E-Sınava girecek stajyer tarafından ÖSYM hesabına yatırılan para ile ilgili dekont kontrol edilerek, gönderilecek stajyer bilgi formu listesine, listedeki sıraya göre ekleyecek,
F- Yine yazımız ekinde gönderilen CD'deki şablon kullanılarak (şablonun formatını kesinlikle bozmadan) sınava girecek stajyerlerle ilgili bilgileri bilgisayar ortamında girerek bu bilgileri CD'ye kaydedip (disketler çabuk bozulduğundan mutlaka CD'ye kaydedilecektir) ayrıca listesini çıkarıp bu listeyi de onaylayacak,
G-Sınava girecek engelli stajyer varsa bunun raporunu isteyip başvuru belgelerine ekleyecek ve bu şekilde yukarıda ayrıntılı olarak belirtilen;
(1) ÖSYM Kayıt Kartı,(zarfın içerisinde )
(2) Sınava girecek stajyer bilgileri CD'ni,(uygun muhafaza kabı içinde)
(3) Sınava girecek stajyer bilgilerinin onaylanmış listesini,
(4) ÖSYM Banka dekontunu (listenin ekinde ve listeyle aynı sırada)
(5) Sınava girecek engelli stajyer varsa, engeline ait raporun onaylı örneğini,
(6) Sınava girecek stajyer ,başvuru tarihinden önce staj bitim belgesi almışsa, onaylı örneğini,
(7) Stajyer, staj bitim belgesini son başvuru tarihinden önce almamış ancak sınav tarihinden önce alacak ise, alacağı tarihi gösterir baroca düzenlenecek belgeyi,
(8) Sınavda başarılı olan stajyer için TBB'nce hazırlanacak Sınav Başarı Belgesi'ne yapıştırılmak üzere bir adet fotoğrafı (Fotoğrafın arkası yazılacak ve Staj Bitim Belgesinin üzerine ataçla iliştirilecektir),
Belgeler yine yukarıda belirtilen sıra ile muhafazalı bir kap içerisinde en geç 13.11.2006 günü mesai saati bitimine kadar TBB'ne ulaşacak tarzda gönderecek ya da elden teslim edilecektir.
Ekleri:1...adet kayıt kartı
2)......adet zarf
3)kayıt bilgileri formatıyla ilgili CD
-Sınava girecek olan stajyerlerin sınava nerede girecekleri ve sınavda uyulması gereken kurallar,ÖSYM tarafından adreslerine gönderilecek olan ;Sınav Giriş Belgesi' ile duyurulacaktır.
-Sınav sonuçları ÖSYM tarafından, sınavdan sonraki 30 gün içinde TBB'ne verilecek, TBB ve ÖSYM'nin internet sitesinde yayınlanacak ve ayrıca ÖSYM tarafından, sınava girmiş olan stajyerlerin adreslerine gönderilecektir.
-TBB sınavda başarılı olan stajyer için Avukatlık Sınav Başarı Belgesi düzenleyecek ve stajyere verilmek üzere barosuna gönderilecektir.
Şimdiden sınava girecek bütün arkadaşlarıma başarılar diliyorum. İlk sınav nasıl olacak gerçekten merak etmemek elde değil.
Bende bütün arkadaşlara başarılar diliyorum. Hadi bakalım yeni nesil Avukatlığı kazandım baba diyecek :) İlginç...
Ben de merak ediyorum; nasıl sorular geleceğini, sonrasındaki tartışmaları...... Umarım, başarı bizimle olur..:)
merhaba;bende avukatlık sınavına girecek şanslı kişilerdenim:))ve sınavın nasıl olacağını merakla bekliyorum.Ancak hala sınavın hangi amaçla yapıldığı konusunda net değilim.her olayda olduğu gibi ülkemizde bir sorunun çözüm noktasının kökde değilde gövde ve dal olarak algılayıp ortadan çözümler yaratmaya çalışıyoruz...sınavın içeriği konusunda bilgisi olan varmı??
Avukatlık serbest meslek olmakla birlikte kamu hizmeti sunan bir meslektir.Ama sonuçta bütün meslekler dolaylı olarak kamuyla ilgilidir,az veya çok kamu hizmetidir.Avukatlığın kamu hizmeti özelliği göstermesi bu sınavın yapılması için yelerli sebep değildir.Eğer bunu yeterli sebep olarak görürsek bütün meslekler için yeterlilik sınavı yapılmalıdır sonucuna ulaşılır ki bu da bizi devletin kendi üniversitesine inanmadığı,güvenmediği sonucuna götürür.Kişiler üniversiteden mezun olarak yeterliliğini ispatlamıştır.Kaldı ki yeterli olmasa bile bu kişiler iş hayatı süresi içinde iyi avukatlar içerisinde eriyecektir.Hiçbir zaman sınavlar sorunlara çözüm olamaz.Yanlış bişey varsa bunlar doğru yöntemlerle çözülmelidir.Eğitim süreci içerisinde devamlı olarak çok iyi bir yönlendirme sistemi olmalıdır.Bu sayede insanlar gerçekten yapmak istedikleri mesleği bulabilir.Yapmayı sevdiği bir işi yapan kişi mesleğini layıkı ile yerine getirecektir. Bence bugün avukatlık sınavı yerine avukatların yaptığı yanlış şeylerden veya yapmayı ihmal ettiği şeylerden zarar görenlerin zararlarını karşılayacak bir sigorta müessesi zorunlu tutulmalıdır. (Mahmut Ekinci)
merhaba arkadaşlar sanırım adli tatil nedeniyle sınav tartışmalarıda tatile girdi.uzun bi susukunluk oldu.artık zamanda daralmak üzere.bilgilerimizi hep beraber paylaşlım.Bu arada yeni adli yıl tüm stajyer ve avukat arkadaşlara hayırlı olsun.Dilerim en çok biz sınava girenler için hayırlı olur:)
Ben de herkese başarılar dilerim şimdiden.
Ben maalesef ilk sınava yetişemiyorum. Ancak sınavdan hemen sonra da stajım bitecek. Yaklaşık 5 ay boyunca da ikinci sınavı beklemek zorundayım. Mesleğimi soranlara ne derim bilemiyorum. Öğrenci değil, avukat değil, stajyer avukat değil:)
Sınav hakkında yeterince tartıştık. Bence biraz da sınava hazırlık için yapacaklarımız konusunda fikir alışverişinde bulunalım. Sınava hazırlık yapan arkadaşlarım, nasıl bir çalışma sistemi belirlediklerini, bunun için nelerden yararlandıklarını belirtirlerse herkes için yararlı olacaktır. Saygılarımla.
MRHB arkadaşlar.daha öncede belirttiğim gibi sınavın yeterli altyapısal çalışmalar yapılmadan uygulanmasına karşı duruş tüm hızıyla devamla ediyor.kurulan mail grupları bu kom-nudaki irtibatı sağlıyor ve çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.yeni yasama yılından bu konuda ümitliyiz.
sinavkurbanlari@googlegroups.com adresine mail atarak gruba üye olabilirsiniz..
Türkiyedeki tüm basın organlarına ,siyasi parti başkanlıklarına,hukukçu milletvekillerine gönderilen basın metninin örneğini gönderiyorum sizlere..
23 ARALIK 2006 TARİHİNDE YAPILMASI PLANLANAN
AVUKATLIK SINAVI HAKKINDAKİ SORUNLAR
Türkiye Barolar Birliği Tarafından ÖSYM #8216;ye yaptırılacak olan Avukatlık sınavı gerekli altyapı hazırlıkları yapılmadan uygulanmak istendiğinden dolayı şu anda staj yapmakta olan binlerce stajyer avukatı mağdur edecektir.Şöyle ki;
1-) Avukatlık kanununda 2001 yılında yapılan değişiklik ile eklenen 28. maddedeki Avukatlık sınavı ile ilgili düzenlemeler doğrultusunda TBB ile ÖSYM arasında imzalanan protokol gereğince sınav bu yıl 26 Aralıkta yapılacaktır.
Sınav tarihi olan 23 Aralık 2006 gününden aylar önce örn;Ağustos,Eylül 2006 da stajını bitirmiş ve bitirecek olan çok sayıdaki stajyer avukatın hangi hukuki konumda olacakları belirsizdir.TBB ile yapılan sayısız görüşmelerimizden hiçbir sonuç çıkmamıştır.Bu haliyle sınav uygulanacak olursa; 6 ay hatta sınavın açıklanması ve kazanılması halinde ruhsat işlemleri ile birlikte 8-9 ay gibi bir süre hiçbir hukuki statüye sahip olmadan mesleğin başında bir huzursuzluk yaşanacaktır.
Avukatlık Kanununun 26/II maddesi uyarınca stajyer avukatlara verilen yetkiler staj bitim belgesinin verilmesi ile sona erecek,dolayısı ile stajyer iken yapılabilen işler stajın bitmiş olmasına rağmen yapılamayacaktır.
2-) Bir diğer önemli sorun ise sınavda sorulması düşünülen soruların ÖSYM tarafından hazırlanacak olması ve sınavın ÖSYM tarafından bir teknik sınav olarak yapılacak olmasıdır.4 yıl boyunca Hukuk Fakültelerinde onlarca teknik sınava giren stajyer avukatların mesleki becerileri ÖSYM tarafından yapılacak bir sınavla nasıl ölçülecektir.ÖSYM mesleki donanımımızı ölçmede yetersiz kalacak olup hak kayıplarına sebebiyet verecektir.
3-) Protokol gereğince sınavdaki soruların %40#8217; lık dilimi Avukatlık Hukuku ve Meslek Bilgisi alanında olacaktır.Ancak Türkiye de şu anda halihazırda staj eğitim merkezi olan ve stajyerlerine meslek bilgisi konusunda eğitim verebilen baro sayısı 25 tir.Dolayısı ile bu imkana sahip olmayan binlerce Avukat adayı bu konuda haksız rekabet ile karşı karşıya kalacak ve belki de sınavda başarılı olamayacaklardır.
Bu konuda yıl içerisinde TBB ile yapmış olduğumuz görüşmelerde staj eğitim merkezi olmayan barolara bağlı stajyer avukatlara Ankara#8217;da eğitim verileceği söylenmiş ancak bu konuda TBB hiçbir çalışma yapmamıştır.
4-) 2002 yılında ilk uygulaması yapılması gereken sınav her nedense ertelenmiş ve 2006 yılına kadar TBB tarafından bu sınavın altyapısı noktasında hiçbir hazırlık yapılmamıştır.
Haklı olanın hakkını savunmak gibi şerefli bir mesleğe talip olan biz stajyer avukatlar,bu noktada belirttiğimiz önemli sıkıntıların aşılması için şu teklifte bulunmaktayız
Geçtiğimiz yasama yılında bu konularda düzenlemeler yapılması için çalışılması için TBB ile yaptığımız görüşmelerden sonuç alamadık.Dolayısı ile;
Meslekte kaliteyi getireceği savunulan Avukatlık Sınavı uygulaması, bir yerden başlamak uğruna acele yapılacak bir sınav ile geriye dönüşü olmayacak mağduriyetlere sebep olacaktır.Bu şekliyle uygulanması yerine gerekli hazırlıklar yapılarak belirttiğimiz sıkıntıları da aşacak düzenlemelerin yapılarak sınavın ertelenmesi gerektiği kanaatindeyiz.2002 yılında yapılan ertelemenin sebeplerini biliyor ve hukuka olan saygımız nedeni ile bizler yapıcı çözümler öneriyoruz.
Artık sınav hakkında bir netlik oluşsa o kadar mutlu olacağız ki.şimdilik sınav 23 aralıkta.çalışmalara başlamamız lazım.bende stajı erken bitip sınavı beklemek için evde çalışıcaklardanım.ama artık netlik istiyoruz değilmi arkadaşlar?hadi hiç bişey sonuç vermedi bu sınav oldu.ama şimdi de bu sınavın tarzı hakkında bir sürü soru işareti oluşacak.nereden başlayacağız nasıl çalışacağız???
bence çok saçma bir sınav
bu sınavın yapılmasının nedeni ne olabilir ??
1) sen kendi eğitim kurumlarının verdiği eğitime güvenmiosun.. bir de ben test ediyim diyosun...
2) 4 yıl boyunca fakültede dirsek çürütüp o sınavlarda yeterli olduğunu kanıtlayan ve diploma alan bir öğrenciyi ne hakla tekrar yeterlilik testine sokuyorsunuz ??
3) illaki yeterlilik testine sokacağım diyorsanız soruyorum size sözüm meclisten dışarı sokaktaki avukatlardan % kaçı bu sınavı geçecek seviyededir ??
[:tbp] WWW.DERSNOTU.COM
AVUKATLIK VE HAKIMLIK NOTLARI DERS NOTLARI
AVUKATLIK SINAVI TOPLAM 15 DERSTEN SINAVA TABI TUTULACAK VE YILDA IKI SINAV OLACAK VE 6 KEZ SINAV HAKKI VAR KAZANDINIZ KAZANDINIZ YOKSA SINAV HAKKINIZ YANIYOR.
WWW.DERSNOTU.COM ADRESINDE BU SINAV NOTLARI HAKIINDA BILGI EDINEBILIRSIN. AYRICA HAKIMLIK SINAV NOTLARIDA BULUNUYOR.
arkadaslar merhaba..daha önce yazmıstım ama tekrarlamakta fayda var ..7 kasımda ankarada olup meclise gidiyoruz..ne kadar cok kişi olursak o kadar baskı unsuru oluruz..lütfen ilk ve son sansımızı değerlendirelim ..
Arkadaşlar bir kez daha sizlere kolaylıklar diliyorum ve bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Yanınıza Tarkan'ın sevgilisi Bilge'yi de alın mutlaka, ne acıdır ki basın başka türlü ilgilenmiyor, bizim yürüyüşümüzde manşetler "Tarkan'ın avukat sevgilisi yürüdü" şeklinde atılmıştı, yürüyüşün amacından, nedeninden kime ne...
avukatlık sınavının gelmesine,4 yıl bittikten sonra direkt avukat olabilecekken bundan sonra avukatlık için sınavı kazanmak zorunda olacak olmama rağmen,sevindim.böylece bir nebzede olsa niteliksiz avukatların sayısı azalmış olcacak ayrıca en sevindiğim şey ise özel üniversitedekilerin de bu sınava katılacak olmaları böylece paranın değil de bilginin etkili olduğu bu sınavı geçmek için çalışmak zorunda kalacaklar ve biz devlet üniversitesindeki öğrencilerin halinden anlamış olacaklar.
Avukatlık sınavı ile ilgili yapılan bazı yorumları görünce gerçekten dayanamayıp yazma gereği hissediyorum. Avukatlık sınavı konusunu sınavın amacı olan; avukatları nitelikli hale getirmekten başlayıp da özel üniversitelere kadar dayandıran arkadaşlar var.
Öncelikle özel üniversitelerin konuyla ne ilgisi olduğunu anlayamıyorum. O konu başka bir forumda tartışıldı ve aralarında meslekte tecrübeli isimler de olan birçok kişi; mesleğe adım atınca mesleğin niteliği gereği başarısız olanın zaten çok fazla ilerleyemeyeceğini ve o bahsedilen "nitelikli avukat" konumuna ulaşabilmek için bitirilen üniversitenin yanında daha birçok kritere sahip olmak gerektiğini belirttiler. O yüzden lütfen artık olur olmaz her konuda şu özel üniversite muhabbetini su yüzüne çıkarıp, gerginlik yaratmayalım.
Arkadaşlar, önümüzde hepimiz için birçok zarara (maddi-manevi) ve haksızlığa yol açan bir sınav var. ÖSYM'nin yapacağı ve "çoktan seçmeli test" niteliği itibariyle giren kişinin "nitelikli avukat olup olamayacağı" nı ölçmekten çok uzak olduğuna inandığımız bir sınav. Biz bu sınava karşı özel-devlet mezunu, stajyer-öğrenci demeden birlikte çalışıyoruz ve sınava girecek herkesi bize destek olmaya çağırıyoruz. Yarattığı zorlukları değerlendirme açısından izninizle kendi durumumu -aslında herkesin yaşadığı durumu- biraz özetleyeyim;
Ben bugüne kadar herkes gibi her masrafımı kendi imkanlarımla karşılayarak adli stajımı bitirdim. Ardından avukat yanı stajıma başladım. Bu süreçte bir avukat kadar olmasa da bazı yetkilere sahip oldum. Bazı mahkemelerde duruşmalara girebiliyorum. Ancak stajım Şubat ayında bittiği için ilk sınava yetişemeyip bir dahaki sınavı bekleyeceğim. Bu arada stajım bittiği için stajyer avukatken dahi yaptığım işleri yapamayacağım. Eskisinden daha pasif olarak çalışacağım. Hatta belki bu yetkilerim gittiği için hiç çalışamayacağım. Daha sonra sınava gireceğim.
Başarılı olursam iyi. Başarılı olamazsam ne olacak? 6 ay daha bekleyeceğim. Peki tüm bunların sonunda sınava girme hakkımı yitirirsem ne olacak? Kendime piyasada başka bir iş aramaya başlayacağım. Stajda harcadığım 1 yılıma da yanacağım. Ayrıca kendimi avukatlığa bu kadar yakın hissetmişken, birden uzaklaşmanın vereceği manevi çöküntü de cabası.
Küçük şehirlerde staj yapan, staj eğitim merkezinde bizim aldığımız gibi ders alamayan ve bizler kadar çok çeşitli dava göremediği sınavda haksızlığa uğradığını düşünen ve bu sınavdan daha da çok korkan birçok arkadaşım var.
Ben çalışır kazanırım diyenler olabilir. Sadece kendimizi düşünmemeliyiz. Unutmayalım ki kazanamayanlar da olacak. Bu kişiler piyasada hukuk bilen işsizler olup, avukatlık yapamayıp başka avukatlara veya şirketlere ucuz işgücü oluşturacak.
Tabii ki avukatlar nitelikli olmalı. Ancak bence; bu, her yıl hukuk fakültelerine dünya kadar öğrenci alıp, bu öğrenciler 4 yıl hukukçu olmak hayaliyle okuyup o zorlu fakülteyi bitirdiğinde önlerini tıkamakla olmamalı.
Bu nedenlerle sınava girecek herkesi destek olmaya çağırıyoruz:
http://groups.google.com.tr/group/sinavkurbanlari
Dilek Hanım;
Teşekkürler tavsiyeniz için. Bu durumda daha çok arkadaşa ulaşmaya çalışmaktansa Bilge Hanım'ı bize destek olması için ikna etmeye çalışmak daha isabetli olacak:)
fulya arkadaşım durumu ne kadar güzel özetlemişsin.arkadaşlar bırakalım artık devlet özel üniv.ayrımı allah aşkına.yapmayın hepimiz aynı okulu okudukçaynı derselri verdik.verdik mi evet verdik???bi şekilde nere mezunu olursak olalım şuan hepimiz staj yapıyoruz.biz bu sınava karşıyız.evet ben tamamiyle karşıyım.şimdiye kadar avukatlık çok kaliteli bir meslekken ne oldu da birden bire kalitesizleşmeye başladı??bunun sorumlusu bizlermiyiz.daha mesleğe atılmamış olan bizler nasıl oluyor da kaliteyi düşürüyoruz anlamış değilim.ayrıca artık olan oldu.sınav getirmekle arkadan gelken binlerce mezunu engellemenin imkanı yok.zamanında fakülteler açılırken düşünülecekti bunların hepsi.
uzun lafın kısası olan oldu.özel üniversiteler de var,devlet üniversiteleri de.binlercede mezun.bütün bunları bir sınavla çözümlemek ise imkansız.işte bu yüzden avukat olma hakkımızı kısıtlayan bu sınava sonuna kadar karşıyım...
AVUKATLIK SINAVININ KALDIRILMASI İÇİN,
MİLLETVEKİLLERİNİN ÇAĞRISIYLA
TBMM'YE GİDİYORUZ
Yaklaşık bir yıldır, stajyer avukatların geleceksizleştirilmesi, avukatlığın tektipleşmesi demek olan AVUKATLIK SINAVI'na,
verili haliyle karşı çıktık, çözüm elde etmeye çabaladık.
Ve şimdi, BİZZAT MİLLETVEKİLLERİNİN ÇAĞRISIYLA,
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ'NE,
parti grup toplantılarına katılmaya gidiyoruz .
Bizden istedikleri, taleplerimizin arkasında kitlesel biçimde durmamız.
Bu amaçla, 7 KASIM SALI GÜNÜ,
Tüm Türkiye'den Gelecek Meslektaşlarımızla Birlikte, MECLİSE GİDİYORUZ.
SAVUNMAYA KENDİ HAKLARIMIZDAN BAŞLIYORUZ.
VE SENSİZ, BİR EKSİĞİZ.
Tarih : 7 Kasım 2006 Salı
Saat : 08.00 (sabah)
Buluşma Yeri : ANKARA BAROSU
EĞİTİM MERKEZİ (ABEM)
Ihlamur sok. no:1 Sıhhiye/ANKARA
(Zafer Çarşısı Karşısı- Danıştay'ın
çaprazı)
Meclis Önü : Saat 09.15 (Dikmen Caddesi kapısı)
İRTİBAT İÇİN: avukatliksinavinahayir@yahoogroups.com
Saliha : 0-538 295 98 43 Cumhur: 0-536 417 29 08
Candan: 0-505 267 37 48 Doğan : 0-532 767 29 78
AVUKATLIK SINAVINA KARŞI HUKUKÇULAR İNİSİYATİFİ
-ANKARA
AVUKATLIĞA GİRİŞ SINAVI KALKIYOR
Meclis, avukatlığa girişin sınavla olmasına ilişkin düzenlemeyi kaldırmaya hazırlanıyor. CHP ve Barolar Birliği, Meclis Adalet Alt Komisyonu'nda kabul edilen düzenlemeye karşı çıkıyor.
Avukatlık yasasında değişiklik öngören yasa tekliflerini görüşen Meclis Adalet Alt Komisyonu, avukatlık sınavının kaldırılmasını karar verdi.
CHP'li Yılmaz Kaya ile AK Partili Ahmet Işık'ın, avukatlık sınavının stajdan önce yapılmasına ilişkin tekliflerini görüşen alt komisyon, sınavın tamamen kaldırılmasını benimsedi.
Alt Komisyon Başkanı AK Partili Ramazan Can, "Barolar Birliği sınavın alt yapısını hazırlayamadı. Avukatlık sınavı yerine hukuk fakültelerindeki uygulamalı derslerin sayısı arttırılmalı" dedi.
Can, avukatlığın serbest meslek olduğunu belirterek, sınav şartının Anayasa'nın #8216;çalışma hürriyeti#8217; ilkesine aykırı olduğunu söyledi.
Alt komisyon üyesi CHP'li Mehmet Nuri Saygun ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok ise, düzenlemenin avukatlık mesleğinin kalitesini düşüreceğini belirttiler.
Saygun, yapılan düzenlemenin yasa tekliflerinin içeriğine aykırı olduğunu söyledi.
Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/2006/11/14/son/sonsiy03.asp
Çok sevindim, yolunuz açık olsun.
Bu arada, haber yorumlarını lütfen okuyun... ;)
Teşekkür ederiz Dilek Hanım.
Gerek bu haberin yorumlarını okuduğumda gerekse de aldığım diğer duyumlardan, sınavın kaldırılmasına karar verildiği haberi duyuldukça karşı tepkilerin de artmakta olduğunu anlıyorum. Bunun nedeni sanırım biraz da medyada sesimizi duyuramamış olmamız. Çünkü herkes gazeteyi eline aldığında bizlerin bu sınava karşı olduğunu okudu. Ama neden karşı çıktığımızı, bu sınavın olmasının bizim hayatımızda ne gibi zorluklara yol açacağı ve özellikle de sınavda başarısız olanların halinin ne olacağıyla ilgili fikirlerimizi yeterince duyuramadık. Bu yüzden "Yapamayacaklarını anladılar, kaldırılmasını istediler" diyen bile var. Ama dediğim gibi bu medya için geçerli. Bu kararı veren kişilere sesimizi duyurabilmekte ve mağduriyetimizi anlatabilmekte başarılı olduk.
Bunun dışında farklı mesleklere sahip kişilerden de tepkiler geldiğini görüyorum. Meslekleriyle ilgili tabi oldukları sınavlara karşı olanlar olabilir. Ama bunu neden Avukatlık Sınavıyla ilgili bir haberde dile getirdiklerini anlayabilmiş değilim. Eğer yapılan sınavların haksız olduğunu düşünüyorlarsa mücadele etmekten başka çare yok.
Biz günlerdir mücadele ettik. İşimizi gücümüzü bırakıp sesimizi duyurmaya çalıştık.
Hala da bitmiş değil. Çünkü bu kararın daha sağ salim olarak geçirmesi gereken bir çok aşama var. Bir de tüm bunların ilk sınava yetişmesi lazım. Bizler elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Saygılarımla.
Sayın fulya83,
Bizim mücadelemizde de herkes sanmıştı ki "Tarkan'ın sevgilisi istedi, sınav kaldırıldı." çünkü medya olayı sadece bu yönüyle ele almıştı. Daha önce de belirttiğim ve sizin de dikkat çektiğiniz ve de yorumlardan açıkça anlaşıldığı üzere, kimsenin nedeniyle, amacıyla ilgilendiği yok. Yorumların okunmasını; anlayıp dinlemeden, sormadan soruşturmadan yorum yaptığımızı, mücadeleyi ve başarıyı görmezden gelerek kendimize pay çıkarma telaşına düştüğümüzü vurgulamak için rica etmiştim... ;)
Haklısınız Dilek Hanım. Reyting işin neresindeyse, o kısmıyla ilgileniliyor maalesef.
Bu arada olumlu gelişmeler devam ediyor. Bugün Adalet Alt Komisyonu'nun sınavı kaldırmayla ilgili kararı Adalet Komisyonu tarafından da kabul edildi. Ama zaman da giderek daralıyor. Umarım bundan sonraki tüm aşamalarda hızlı bir şekilde ve böyle olumlu olarak devam eder.