Avukat parayı aldı borç bitti fakat dosya kapanmadı
Merhaba saygıdeğer hukuki.net üyeleri.
Bu siteyi çok seviyoruz, çokta istifade ediyoruz.
Gene birazcık karışık,fakat bir çok borçlunun mağdur olduğu bi konuda yaşadığım bi olayı yazıyorum. ve değerli fikirlerinizi bekliyorum.
Şimdi konu şöyle :
2006 de ipotekli bir kredi aldım.bi takım sebeplerden ödenemeyip icralık olduk. 2010 da banka ile anlaşarak borçu ödedim. banka avukatı 20 bin tl hesap çıkardı ödedim bize herhangi bir borcunuz kalmamıştır diye bir kağıt verdiler. sonra ipoteğin kaldırılması için bir miktar daha para istediler ödedik ipotek kalktı. bu hafta tapuya gittiğimde tapumuzda ( Tarih 14.02.2007 - İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİNE BAŞLANDI YEVMİYE 1528 ) şeklinde bir şerh gördüm. bu şerhin bankaya ait olan alacak dosyasından kaynaklandığını öğrendim. icra dairesindeki görevli bu şerhi banka avukatının kaldırabileceğini ve 500 tl kadar bir harç ödenmesi gerektiğini söyledi.
Bunun üzerine banka avukatına gittim durumu anlattım. bize harcı öde kaldıralım şerhi dedi.bende daha önce ödediğim 5000 tl avukatlık + masraflar parasına bu dahil değilmiydi dedim. cevaben o ayrı bu ayrı dedi. sonra bir avukata gidip durumu anlattım anladığım kadarıyla işin esasında dosya borcu resmiyyette hala ödenmemiş olarak görünüyor.avukatlar bi takım harçları ödememek için böyle bir yola başvuruyorlarmış.
bu konuda siz değerli hukuk üstadlarından öneri bekliyorum.
bu harcı ödeyecek durum kalmadı maddi olarak
nereye şikayet edebilirim.
elimde borçun bittiğine dair kağıt var,ipotek fek kağıdı var,
şimdiden teşekkür ediyorum gelecek cevaplarınız için.
Cevap: Avukatım parayı aldı borç bitti fakat dosya kapanmadı. ipotek ve satış şerhi için tahsil harcı isteniyor..(çok önemli)
Avukatın çıkardığı hesapta size verdiği kağıtta harçların dahil olduğuna dair bir ibare varmı? Ödeme belgenizi icra dosyasına ibraz edin ödediğiniz para dosyayı kapatmaya yetiyorsa icra hakimliğine dosyanın kapanması ve fek yazısı verilmesi için şikayet yoluna gidebilirsiniz yok eğer harçlar eksik kalıyorsa bu avukatın sizden eksik tahsilat yaptığı ve işin önemli kısmını ötelemekle iyi etmediğini gösterir.
Cevap: Avukatım parayı aldı borç bitti fakat dosya kapanmadı.
Bankanın verdiği kağıtta aynen şu yazıyor.
Şubemiz müşterilerinden 1234 mbb numaralı ..... isimli müşterimize ait takipte bulunan krediler kapatılmış olup herhangi bir borcu kalmamıştır.
bunun haricinde bankanın tapu sicil müdürlüğüne verilmek üzere göndermiş olduğu ipotek fek yazıs
bunların haricinde ödeme dekontlarımız var. bu şerhin avukat tarafından kaldırılması gerekiyormu dolaysıyla avukatın vermesi gerekmezmi bu harcı. icra hakimliği dediğiniz icra hukuk hakimimidir yada icra müdürümüdür. ipotek kaldırılmış fakat bu şerh duruyor bu haliyle ipote ait bir şerh olduğu için bu şerhinde kalkması gerekmiyormu.
Cevap: Avukatım parayı aldı borç bitti fakat dosya kapanmadı.
İcraya intikal etmeden ödeme yapmış olsaydınız bankanın verdiği fek yazısı ile ipotek kaldırılırdı. Ancak icra dosyası açılıp icra dairesinden tapuya yazı gittiği için bu aşamadan sonra icra dairesinin vereceği fek yazısı geçerli olacaktır. İcra dosyasına ödeme makbuzlarını ibraz edip dosya hesabı yaptırın dediğim gibi harçlarla beraber dosya kapanıyorsa fek yazısı talep edin dilekçe ile muhtemelen red edebilirler ya da avukata yazı yollarlar ibraz edilen ödemeleri gel kabul veya red et diye bu şekilde dosya hesabı kapanıyor olmasına avukata icradan yazı yollanmasına rağmen gereği yapılmıyorsa icra hakimliğine-icra mahkemesi- dairesi değil şikayet yollu dava açılabilir diye düşünüyorum.
Cevap: Avukat parayı aldı borç bitti fakat dosya kapanmadı.
efendim o günlerde faiz indirimi yapılmıştı bu sebeple şuan dosyanın kapanmasına yeteceğini sanmıyorum ve ödemeyi üçüncü bir şahış yapmıştı.dekontlarda dosya borcuna işaret eden bir ibare yoktur. defaten ödenmişti.
Heyhat ayıkla pirincin taşını şimdi :)
borcun bittiğini belirten kağıtı icra dairesine ibraz etsem ve şerhin kaldırılmasını talep etsem. icra dairesi avukattan tahsil harcını talep edip tahsil ederek dosyayı kapatırmı acaba.
buda olmasa artık napalım ödeyeceğiz parayı biz vereceğiz avukat işlemleri yapıcak kendisi vermiş gibi.
engin bey çok teşekkür ederim.
Bi deneyin makbuzları gösterin yine de dosyayı kapatıyorsa avukata tahsil harcını ödemesi için muhtura çıkarabilirler.
engin bey bu avukata savaş açmak olmazmı. sonra dosyayı tekrar açıp bi bu kadar daha ücret talep etmesin. çünki dosya borcu ödeneli 3 sene oluyor 3 senenin faizi epey bir miktar tutucaktır. ama bi yandanda salak yerine konmak istemiyorum.
Valla naçizane tavsiyem hiç toz kaldırmadan icra dairesinin talep ettiği 500 lirayı ödeyip fek yazısını alıp işinizi görün derim. Savaş çok masraflı bir iştir devletler bile arada ateşkes ilan eder. Faiz indiriminden yararlanmışsınız borcu yoktur kağıdı almışsınız bundan fazlasını zorlamak cebinizdeki parayı olmadık yere savurmak olur malum adalet yaraya merhem olacak adalet de değil takdir sizin gene de.
Bu akşam lafı tersinden anlama başlamışım galiba mesajlarınızı tekrar okuyunca anladım neyseki :)
Ben yasal olarak yapılabilecekleri yazdım avukat bunu savaş ilanı sayar mı bilemiyorum tabi ama borcu yoktur yazısından geri dönüş olmaz. Ben bir önceki mesajı da yanlış algının üstüne yazmışım faiz indiriminden yararlandığınız için dosya kapanmayacaktır elbet avukat da muhturayı alınca ben harcı tahsil etmedim diyecektir vs.
Burada diğer konuda yazdıklarımı hatırlatayım "Avukat faizden indirimi yapabilir icra dairesi yapamaz".
Geçmiş olsun
haklısınız efendim. çok teşekkür ediyorum. gene kasa kazansın napalım :)
bu arada bu konulardan muzdarip epey kişi varmış.
konuyu özetleyen bir örnek
Soru - Borcumu bitirmeme rağmen dosyam hala açık gözüküyor.
özetle şunları yazmaktadır.
Merhaba;
Bir konuda size sorum olacaktı. Ben bankanın birinden almış olduğum kredi sebebiyle icra dairesinde dosyam açıldı. Ancak borcumu bitirmeme rağmen dosyam hala açık gözüküyor. Bu durumda ne yapmam gerekir?
Ziyaretçimizin bu konuda yapacağı ilk iş bankadan alacağı “borcu yoktur” yazısı ile birlikte ödeme yaptığı bankanın avukatı ile görüşmesi olacaktır. Bu görüşmede ziyaretçimiz borcunu ödediğini, icra dairesindeki dosyasının kapatılmasını istemesi ve varsa hacizlerin kaldırılması istemi olacaktır. Eğer avukat bu konuda duyarsız kalırsa dosyasının açıldığı İcra dairesine giderek dosyaya ait borcu ödediğini beyan etmesi olacaktır. Bunun yanı sıra dosyada hacizli bulunan menkul ve gayrimenkul malı da varsa bunların üzerinden hacizleri kaldırmasını talep etmesi gerekecektir. Ancak hacizlerin kalkması harca tabi olduğundan bu harçları bankaya ödememişse icra dairesine ödeyerek bunları kaldırtabilir. Bunun yanı sıra İcra Hukuk mahkemesinde de dava açabilir.
Borçlunun bu şekilde borcunu haricen ödediğini İcra Müdürlüğüne/Hâkimliğine bildirmesi ile borcu haricen tahsil ettiğini dosyaya bildirmeyen avukat hakkında önce muhtıra gönderilir, ardından vergi dairesine suç duyurusunda bulunularak Amme Alacaklarının Tahsili usulüne göre işlem yapılır.
tavsiyemiz bu yöndedir.
FAYDALI BİLGİLER
Avukata ödediğim 40000 TL yi icra dosyasına işletemiyorum.
2010 yılında 63000 TL ile takibe çıkan dosyam için kefilim olan eşimin maaşından 2012 Nisan ayına dek 36000 TL kesildi.Nisan 2012 de taahhüdü ihlal sebebiyle yakalanıp cezaevine girdim. Aynı gün İcra Müdürünün bize verdği imzalı ve kaşeli belgede kalan borcumun 54000 TL olduğunu öğrendik. Avukat ile görüşen bir yakınım üzerinde "şu dosya ve şu kişiye ait borca istinaden" makbuz karşılığında 40000 TL ödedi. Avukat da karar çıkartıp 1 gün sonra benim tahliye olmamı sağladı. Nisan 2012 tarihinden bu güne dek eşimin maaşından kesilen miktar 13500 TL tutarında.
İcra dairesine borcumu kapatmak için gittiğimde dosyamın icra dairesinde olmadığı bilgisini alıyorum. Öğreniyorum ki dosyalar avukata tahsis edilmiş özel bir kilitli dolapta. Enteresan tarafı yazı işleri müdürüne dosyayı sorduğumda, benim yanımda avukatı arayarak gelip dolabı açıp dosyayı vermesini istiyor. Diyaloglarından anlaşılan sanki dairede görevli memur avukatın memuru. Bunu da geçtim. Nisan 2012 tarihinden sonra 12 kez dosyaya ödeme yapışmış ve bu kayıtlar icra dairesinde görünüyor. Ancak avukata ödediğim 40000 TL dosyada görünmüyor. Elimde avukatlık ofisinin verdiği dosya no ve borçlu ismi belirtilmiş tahsilat makbuzu var ama icra dairesi onu kabul etmiyor. Avukat icra dairesine geliyor 4500 TL daha para ödemeniz gerekiyor diyor. Tamam ödeyeyim. Ama sen aldığın 40000 TL yi dosyaya işle icra memuru hesaplasın ne çıkarsa icra veznesine yatıracağım diyorum. Avukat yanaşmıyor. İlla ki parayı bana vereceksin, sonra gidip harç yatıracaksın sonra dosya kapandı yazısı veririm diyor.
Bu anlattıklarıma göre dosya borcuna istinaden almış olduğu parayı dosyaya işlememekle avukat suç işlemiş olmuyor mu?
Benim tek istediğim ödediğim 40000 TL nin dosyaya işlenmesi. Bundan sonra kalan parayı icra veznesine yatırıp maaş haczini kaldırmak.
Avukatı ve avukatın memuru gibi çalışan icra memurunu nereye şikayet edebilirim. Hatta dosyamın o icra dairesi dışında İcra Hukuk Hakimliği veya İcra Tetkik Hakimliği gibi bir yerde hesaplanarak incelenmesini isteme hakkım bulunmakta mıdır?
Cevapları ile beni aydınlatacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.
Cevap: Avukata ödediğim 40000 TL yi icra dosyasına işletemiyorum.
İcra dairesine dilekçe ile fotokopisini eklediğiniz makbuzun dosyanıza işlenmesini ve bakiye borcun hesaplanmasını talep edin. Dilerseniz borcun mahkemece veya atanacak bilirkişi tarafından hesaplanmasını da isteyebilirsiniz. İcra müdürü talebi geri çevirirse icra hakimliğine şikayet yollu dava açıp talebinizin kabulünü sağlayabilirsiniz. İcra memurunu da avukatı da savcılığa şikayet edebilirsiniz.