İştirak nafakasının azaltılması talebi
merhaba değerli avukat arkadaşlar;
1.5 yıl önce boşandım ve kara sonucu çocuğa nafaka bağlandı ve eski eşimede,dava 4 yıl sürdü bu süre içinde olan ödemelerde toplu kesildi.boşanma sonucunda bayanla anlaştık ödemeyi yapacağım fakat anlaşmaya uymayarak bana haciz gönderdi tam 1 yıl sonra ve ben yeni evlenmiştim 4-5 aylık evliydim ödemediğim borçlar faizi ile birlikte 48 milyar olmuştu,ve karşı tarafın avukatı 10 10 olarak bana 4 taksit yaptı,eşimin altınları bozup ve tefecilerden borç alıp bunları ödemeye çalıştım ayrıca yeni evlendiğim içn düğün borçlarımda var bununla birlikte her ay 250 tl çocuga para ödüyorum şuan çıkmazdayım yiyecek ekmeğe muhtaç oldum borç aldığım yerler beni sıkıştırıyor ve evliliğimde bitmek üzere,sizden ricam bana nasıl bir yol gösterirsiniz yaklaşık 42 milyarını ödedim ama borçlarla 2-3 yıl borçlandım ayrıca kredi çektim eşim ve ben asgari ücretli çalışanlarız bu durumda türk adaleti bir tarafı zengin etti ve bizi çok mağdur etti,benim ne tür yol izlemem lazım bu durumda 250tl yi ödemekte çok zorlanıyorum doğalgazımı elektirğimi ödemiyorum 3-4 aydır anlayacağınız aşırı derecede çaresizim.250tl nin düşmesini istiyorum.ne yapabilirim?
Cevap: İştirak nafakasının azaltılması talebi
fikir verebilecek kimse yok mu acaba?
bana çıkan tzminatlar fazileri ile birlikte 48 bin idi 40 bin ödedim 8 bin ödeyemiyorum bununla birlikte 2 aydır nafakada ödeyemiyorum şuan bitmiş durumdayım eşim evi terk etti çünkü gerçekten ona alacak ekmek param bile yok.türk adaleti bir tarafı zengin diğer tarafıda fakir etmez diye umud ediyorum bu ödemelerimi ne şekilde nasıl yaparım çıldıracağım lütfen bana yardım edin.
Nafakayla alakalı kaçırdığınız bir şey olduğunu düşünüyorum.Nafaka kanunlarda öncelikli ödemedir.Yani kişi borç harcama ve benzeri masraflarını göstererek nafaka ödememek durumunda olamaz.Örnek olarak olarak maaşı 750TL olan bir kişi önce 250 TL nafakasını öder sonra kalanıyla borcu masrafı neyse onları karşılar.Şu anda çok zor durumda olduğunuzu yazmışsınız ancak bir çok kişi o kadar ödeme ve borcu varken tekrardan evlenip bu durumlara düşmezdi.Hukuk sistemi hiç bir günahı olmayan ve ailesi parcalanmış çocukların masraflarını öncelikli tutuyor.Kişilerin evlenip evlenip boşanarak borcların altına girmesi o çocukların suçu değil ve onların masrafları asla göz ardı edilemez.Ödemediğiniz nafakalar için icralık olmanız kevvetle muhtemel.Kolay gelsin.
yaşadıklarınız adına çok üzüldüm...Keşke borçları temizleyip evlilik yapmış olsaydınız...
eşiniz evinizi de terketmiş :( bu durumu kimse kolay kolay hazmedemez...
Allah yardımcınız olsun ama nafayı sanırım çocuk olduğu sürece ödemek zorundasınız...
Alıntı:
duygular50 rumuzlu üyeden alıntı
yaşadıklarınız adına çok üzüldüm...Keşke borçları temizleyip evlilik yapmış olsaydınız...
eşiniz evinizi de terketmiş :( bu durumu kimse kolay kolay hazmedemez...
Allah yardımcınız olsun ama nafayı sanırım çocuk olduğu sürece ödemek zorundasınız...
haklısınız ama karşı taraf ile anlaşmıştım benim hatam kağıda dökmemek yani o parayı ben 1 yıl sonra ödeyecektim fakat kendisinin asıl amacı evliliğimi ve hayatımı bitirmek olduğu için beklemedi ve istediğinide yapmış oldu.eşim evden gitmekte haklı alyansını bile bozdurduk durum o derece vahim.çocuk için bi şekilde ödeyeceğim ama 250 tl çok geliyor ve şuan zaten kalan 10 bin tl var onuda ödemek zorundayım.keşke avukat arkadaşlar bir yol göstermiş olsa.
ama nafaka dışında tazminat borçlarıda var bu durumda ne yapacağız?ben zaten ödeyeceğim ama 250tl bana çok fazla,ben hata yaptım bu hatamda hem evlilik ve cocuktu ama hayatım devam ediyor sonuçta bir insanım bunu niye yıllarca çekiyorum ki?bir daha evlenip yuva kurmak hakkım değil mi anlamadım?
Alıntı:
Bill187 rumuzlu üyeden alıntı
Nafakayla alakalı kaçırdığınız bir şey olduğunu düşünüyorum.Nafaka kanunlarda öncelikli ödemedir.Yani kişi borç harcama ve benzeri masraflarını göstererek nafaka ödememek durumunda olamaz.Örnek olarak olarak maaşı 750TL olan bir kişi önce 250 TL nafakasını öder sonra kalanıyla borcu masrafı neyse onları karşılar.Şu anda çok zor durumda olduğunuzu yazmışsınız ancak bir çok kişi o kadar ödeme ve borcu varken tekrardan evlenip bu durumlara düşmezdi.Hukuk sistemi hiç bir günahı olmayan ve ailesi parcalanmış çocukların masraflarını öncelikli tutuyor.Kişilerin evlenip evlenip boşanarak borcların altına girmesi o çocukların suçu değil ve onların masrafları asla göz ardı edilemez.Ödemediğiniz nafakalar için icralık olmanız kevvetle muhtemel.Kolay gelsin.
ayrıca siz beni yargılamışsınız ben sadece yardım istedim ,tabiki ben yeni bir hayat kuracağım ama yaşım 50 olunca değil,ben bir hata yaptım ve bunun bedelini zaten 7 yıldır çekiyorum 5 yıl boşanma davası 1 yıl boşanma ilami alma 1 yılda böle bir borç çıktı kaldı ki aradan 7 yıl geçmiş mutlaka benimde insna olarak multu olma hakkım var.zaten karşı taraf ile anlaşmıştım yeni evlendiğim ve 1 yıl osnra bu borcu ona ödeyeceğime dair ama kendisi evliliğimi bitirmek istediği için böyle bir şey yaptı.ödemediğim nafaklar için ne icra ne hapis zaten umrumda değil ben tekrar ayakta alma mtlu olma mücadelesi verirken yine aynı kişi yüzünden darbe yemişim.
Biz ve her üye, bu özgür forumda görüş ve düşüncelerimizi özgürce yazabiliriz.İlla her yazılan size yardım eden şeylerden ibaret olacak onun dışında fikir veya görüş yazılamayacak diye bir şey yok.Burası bedava hukuk danışmanlığı sitesi değil ve bu sayfa soruyu soran kişiye de ait değil.Yani kişiye özel danışmanlık istiyorsanız birebir avukatla görüşmeniz daha faydalı olacaktır.Ama bizde vicdan sahibi kişileriz ve hiç bir karşılık beklemeden genede insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz.250TL lik miktarın daha düşeceğini sanmıyorum çünkü zaten düşük bir miktar.Burda sizi yargılamak gibi kimsenin bir derdi olmaz.Ancak siz düştüğünüz sıkıntının sorumlusunu tamamen Türk Adaletine atarsanız (bu durumda türk adaleti bir tarafı zengin etti ve bizi çok mağdur etti diyerek) ozaman bizde hukuk severler ve bu ülkenin vicdan sahibi vatandaşları olarak özgürce düşündüklerimzi dile getiririz.Bu sizi yargılama değil sadece özgürce fikirlerimizi beyan etmekten ibarettir.Bu sıkıntılardan en kıza zamanda kurtulmanızı ümit ediyorum.Çünkü bir kişinin neyden kaynaklanıyo olursa olsun alyansını bozduracak kadar yokluğa düşmesi insanı gerçekten üzüyor.İyi forumlar.
Beş yıl süren boşanma davası... Gelde adaletden bahset.... Türkiye'nin sürekli olarak AIHM de makum olması boşuna değil.
Birincisi hukuk sistemimizde önce borcunu öder sonra hakkınca geri alırsın yada taktir yetisi kullandırırsın. Öncelikli olarak borcunu ödemen lazım. Bende evlilik maduruyum ama evlenmeden önce borçlarımı sıfırlamıştım. Şimdi maddi sıkıntı içindeyim ama senin borçlarınca değil asla.
Ney yapmalı
1) borç ödenecek
2) Anayasa hukukunda herkez insanı yaşam hakkına sahiptir denilir. Bu bizim ülkemizinde içinde bulunduğu ülkelerin insan hakları evrensel beyannemesini kabul etmesinden kaynaklanır. İnsani yaşam hakkını zora sokuyorsa bunu tek hukuki yargı organı olan T.C. Mahkemelerinde çözebilirsin. Tabiki de avukatın da buna inanacak.
3) 250 Tl çocuk ve eş için iyi bir rakam. Ancak bu borcun ertelenmesini talep edebilirsin diye düşünüyorum. Hapis cezası için birşey diyemem. Avukatına danışman lazım.
mesajınızda asgari ücretle çalıştığınızı söylemişiniz size ilk tavsiyem ödeyemediğiniz nafaka borcu için hemen dava açıp nafakanın azaltılması veya kaldırılmasını talep edin böylece nafaka borcundan dolayı karşı taraf size yaptırım yapamayacak dava sonuçlanıncaya kadar tazminat alacaklarında ise size bu parayı ödemediğiniz için bir tek maaşınıza haciz getirir maaşınız 1/4 oranında kestirir yani hepsini ödeyeceğim diye kendinizi yıpratmayın hatta yapa biliyorsanız bir süre işnizden ayrılın hadi bakalım hangi nafakayı veya tazminat alacağını nasıl alacak eninde sonunda oda bıkacaktır çünkü o durumda sizden tek kuruş çıkmaz ama.... çoçuğunuzu bakım ve ihtiyaçalarını karşilayın derim onu kimseye muhtac etmeyin yalnız nafakayı sadece sizin hayat bağlarınızı koparmak için yapıyorsa çözümünüz bu başka yolu yok...
Alıntı:
tylersa rumuzlu üyeden alıntı
mesajınızda asgari ücretle çalıştığınızı söylemişiniz size ilk tavsiyem ödeyemediğiniz nafaka borcu için hemen dava açıp nafakanın azaltılması veya kaldırılmasını talep edin böylece nafaka borcundan dolayı karşı taraf size yaptırım yapamayacak dava sonuçlanıncaya kadar tazminat alacaklarında ise size bu parayı ödemediğiniz için bir tek maaşınıza haciz getirir maaşınız 1/4 oranında kestirir yani hepsini ödeyeceğim diye kendinizi yıpratmayın hatta yapa biliyorsanız bir süre işnizden ayrılın hadi bakalım hangi nafakayı veya tazminat alacağını nasıl alacak eninde sonunda oda bıkacaktır çünkü o durumda sizden tek kuruş çıkmaz ama.... çoçuğunuzu bakım ve ihtiyaçalarını karşilayın derim onu kimseye muhtac etmeyin yalnız nafakayı sadece sizin hayat bağlarınızı koparmak için yapıyorsa çözümünüz bu başka yolu yok...
Ödenen 250 tl zaten çocuğa bağlanmış nafaka.
Benim merak ettiğim eşe çıkan tazminat 40.000 tl her halde,siz bu parayı altın,kredi,borç,tefeci ile ödeyip kendinizi çok zor duruma düşürüp borçluların sıkıştırması neticesinde yükünüzü azaltma olarak çocuğa nafakanın azaltılmasının yolunu arıyorsunuz.Kendinizce haklı olabilirsiniz.Eşiniz sizi yıpratmak istiyor zaten ona hatırı sayılır para verdim çocukta onda bana biraz yardımcı olsun düşüncesiyle nafaka azalsın istiyorsun.
Tazminat kaybedildiği zaman siz olmayan parayı vermeye çalışıp kendiniz ve yeni eşinizi bayağı sıkıntıya sokmuşsunuz. Kaybedilen tazminat hemen ödenecek kaybeden ne yapıp etsin parayı ödesin diye kanun mu var.? Hapis cezası mı var.? Ben bilmediğimden soruyorum. Allah yardımcınız olsun.Konunuzu takip ettim şimdi yorum yaptım.İnşallah bu süreci atlatırsınız.