Merhaba,eşim 7 yıldır çalıştığı işletmede kendi isteği ile kıdem tazminatı alıp ayrılmak istiyor.3600 günü henüz dolmadı .Başka ne yapabilir de kıdem tazminatı alıp ayrılabilir?Şimdiden teşekkürler.
Printable View
Merhaba,eşim 7 yıldır çalıştığı işletmede kendi isteği ile kıdem tazminatı alıp ayrılmak istiyor.3600 günü henüz dolmadı .Başka ne yapabilir de kıdem tazminatı alıp ayrılabilir?Şimdiden teşekkürler.
Kıdem tazminatı alabilmesi için dediğiniz gibi 3600 günü doldurup sgk ya tahsis talep dilekçesi vermesi ve kıdem yazısı istemesi gerekmektedir. Kıdem yazısını (*) sgk dan almadan kesinlikle işten çıkış yapılmamalıdır. hiçbir şekilde istifaname ibraname gibi kağıtlar imzalanmamalıdır.
3600 ü doldurmadan kıdem tazminatı alabilmenin yolları, işverenin sizi çıkarması, kadınlar için evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrılmak istemesi, işyerinde mobbing (baskı) e maruz kaldığını belgelemesi ile de kıdem tazminatı alarak işten ayrılmasına olanak verir.
(*)kıdem yazısı (sgk da kıdem yazısı olarak anılan yazı sizin 3600 günü hak ettiğinizi ve tarafınıza yaşlılık malulluk maaşı bağlanacağını belirten ve işvereninizi muhattab alan bir yazıdır. bu yazının işvereninizin eline geçtiğini belgelemek açısından; yazıyı elden alırsanız noter kanalı ile işverene gönderin ya da sgk nın resmi tebligat ile işvereninize göndermesini bekleyin. işten çıkışınız verilirken muhasebecinin Yaşlılık malulluk kodu ile çıkış vermesine dikkat edin. çıkışınız verilmeden de işe devamsızlık yapmayın zira 48 saat üstüste mazeretsiz devamsızlığınız halinde tutanak altına alınarak tazminatsız olarak işten çıkarılabilirsiniz.
ayrıca incelemek isterseniz kanundan alıntı madde aşağıdadır.
KIDEM TAZMİNATI :
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 120 nci maddesi, 1475 Sayılı eski İş Kanunu’nun kıdem tazminatını düzenleyen 14’ncü maddesini yürürlükte bırakmıştır.
Kıdem tazminatı, 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’ncü maddesinde belirtilen asgari çalışma süresini (1 yıl) dolduran işçinin iş sözleşmesinin, aynı maddede sayılan nedenlerden biri ile son bulması halinde, işverence işçiye veya mirasçılarına ödenen paradır.
a. Kıdem Tazminatına Hak Kazandıran Fesih Halleri :
Kıdem tazminatı; İş Kanununa tabi işyerlerinde işçi olarak bir yıldan fazla çalışan ve iş sözleşmesinin;
(1) İşveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/I-III ve IV’ncü bendinde gösterilen sebeplerle feshedilmesi,
(2) İşveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17’nci maddesine göre feshedilmesi, (ihbar süresi verilerek işveren tarafından fesih).
(3) İşçi tarafından 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24’ncü maddesi uyarınca feshedilmesi,
(4) Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla iş sözleşmesinin feshi,
(5) Emeklilik, yaşlılık, malullük veya toptan ödeme almak amacıyla feshedilmesi,
(6) İşçinin ölümü halinde mirasçılarına,
(7) Kadın işçinin evlenmesi halinde, evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde, evlilik nedeniyle feshetmesi,
(8) İşçinin, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 60 ncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya 506 sayılı Kanunun Geçici 81’nci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi isteği ile iş sözleşmesini sona erdirmesi, hallerinde işveren tarafından ödenen bir tazminattır.
Mart 2008den bu yana orta düzey yönetici olarak çalıştığım işyerinden ayrılmak istiyorum. Nedenlerimin başında, dini bayramlar haricindeki resmi izinlerde çalışmak zorunda bırakıldığım halde ücretini vermemesi (lakin bordroda çalışmamış gösteriyor) Sözleşmemde olmamasına rağmen şirket aracıyla servis yaptırıldığımdan Sabah 7de evden çıkıyor, akşam 7 de eve dönüyorum. haftada 6 gün çalışıyoruz. haftalık 66saat çalışma ve yıllık 270 saat sınırı fazlasıyla aşıyorum. Maaş haricinde fazla mesai vermedi. 2008 yılında krizden dolayı 2009 yılında Ocak-Nisan aylarında maaşın %25 kesinti yaptı, (bordroda da görünüyor) 2009 yılının bir maaşını vermedi. yıllık izinlerimi 10 günden fazla kullandırtmadı. bu senenin yıllık izinini yeni tesis kurulduğundan kullandırtmıyor. Bu yılın zammını vermedi. 4.5 senelik çalışma süresinde %20lik zam verdi. Pozisyonumda ilerlememi istemiyor. Kısaca sana hakkını vermeyeceğim çek git demeye getiriyor. Haklı nedenle işimden ayrılmak istiyorum. Kıdem Tazminatım, fazla mesailerimi alabileceğim şekilde bir yol gösterir misiniz?
Sözleşmenizde ücretinize fazla mesailerin dahil olduğu şeklinde bir madde olabilir mi?
Eğer öyle ise, maaşınız asgari ücretten yeterince fazla ise bunu isteyemezsiniz.
Böyle bir madde yoksa bile fazla mesaiyi belgelemeniz gerekir.
Ayrıca patronun ya da amirinizin sizi fazla mesai için çağırdığını da ispat gerekir. Çünkü "kimse çağırmadan kendiliğinden gelmiş bizim haberimiz yoktu geldiğinden" derlerse bunun aksini kanıtlamanız gerekir.
Kıdem tazminatını alma şartları da yukarıda açıklanmış zaten.
O halde en azından bundan sonrası için belki şöyle bir kurgu olabilir:
Patron sizi fazla mesai için çağırdığında bunu belegeleyebileceğiniz bir durum ayarlayın. Mesela bu çağrı yazılı olsun. Bu özellikle yapılmıyorsa gelmeyeceğinizi söyleyin.
Belgeleyebileceğiniz bir fazla çalışmanız olduğunda ay başında bordronuza yansıtılmadıysa bunu talep edin.
Sonuçta tazminatınızı almanızın görünen tek yolu patronun sizi işten atması.
İyi akşamlar. Bütün forumu gezmeme rağmen sorunumla alakalı çözüm bulamadım. Eşim doğum yaptıktan sonra yasal iznini kullandı,daha sonra da 3 ay ucretsiz izin kullandı. Fakat o izindeyken kurum müdürü,eşimden izinsiz yerini değiştirdiği için eşim izin süresi dolmadan istifa etti. Şimdi de kurum insan kaynakları sürekli eşimi arayıp alacağım yoktur diye bir kağıt imzalatmaya çalışıyor. Bildiğim kadarıyla kurum müdürü yer değişikliğini eşime yazılı olarak bildirmek ve 6 gün içerisinde cevap vermesini beklemek zorunda. Ama bu yapılmadı. Eşim İstifa etmesine rağmen çalışmış olduğu kurumdan herhangibir tazminat veya İşsizlik parası alabilir mi acaba?
İstifa ettiğine göre hayır.
İstifa etmek işçinin yapacağı en kötü şeylerden biri bana göre :(
Maaş, fazla mesai, izin parası v.s. gibi bir alacağı yoksa işvereni ibra etmesinde bir sakınca olmadığını düşünüyorum.
Haziran 2005 ten beri otomotıv üzerine özel sektörde bir firmada çalışıyorum. İşyerinde problemler yaşıyorum ve her gün isteksizce çalışıyorum. Adam kayırdıklarını görüyorum ve işten tazminatımı alarak ayrılmak istiyorum. İşe başlarken lise mezunu olarak başladım. Bir ay önce de üniversiteyi bitirip diplomamı işverene teslim ettim. Bu nedenle işveren aldığım maaşı yükseltme ve uygun konumda çalıştırma zorunluluğu doğar mı? Yaparsa maaş arttırımının bir alt limiti var mı? Bunu ne kadar süre içinde yapmalıdır? Yapmazsa "işe uygun işçi çalıştırma" konusundan dolayı tazminatımı alma hakkım doğar mı? Sizden cevap bekliyorum. Bana yol göstermenizi rica ediyorum.
İşveren size uygun iş yaratmak zorunda değildir. İşverenle yapmış olduğunuz iş sözleşmesi geçerlidir.
İşveren isterse size yeni bir pozisyon verebilir. Ama isterse verebilir.
İşyerinden tazminat alarak ayrılmak istiyorsanız haklı fesih nedenleriniz olmalı.
Merhaba, yukarıda belirtilen sgk dan alınan kıdem yazısını göndermeden önce işverene söylemek gerekiyormu yoksa belge işverene gönderildikten sonramı söylemeliyiz?
ben 2009 yılından beri kamuda taşeron olarak çalışıyorum..taşeron maaşlarımızı gününde ödemiyor..fazla çalıştırıyor mesai ödemiyor mesai yerine izin veriyor..ben işyerinden ayrılmak istiyorum kıdem tazminatı ve 250 saat mesailerimi alıp ayrıca senelik izinde kullanmadım onunda parasını alıp ayrılabilirmiyim..
Mesai dediğiniz nedir? Haftada kaçgün kaç saat çalışıyorsunuz? İşyerinde denkleştirme metodu uygulanıyormu? Maaşlarınızı takip eden ayın kaçına kadar gecikiyor? Yıllık izninizi yazılı talep edip size red cevabı falan verildimi kaç yıllık izniniz var?
haftada 45 saat çalışmamız gerekli ayda 180 saat çalışmalıyız..ama ben ayda 210 saat falan çalışıyom müdürlerde fazla çalışmaları kaydediyor onu buldum bugüne kadar toplam 250 saat mesai olmuş fakat bunların parasını vermiyorlar izin isteyin diyorlar öyle şey olmaz ben parasını istiyom..maaşlarımız 5 inde ödenmeli ama bazen 7 sinde bazen 8 bazen 9-10 öyle çekiyoruz..yıllık iznim 14 gün onada çıkamadım adam yok diyorlar çıkamadım izne...yaptırım uyguluyorlar açıkçası bırak git diyorlar ama ben bırakacağımda haklarımı alıp öyle bırakmak istiyorum tazminat,mesai parası,izin parası falan ne yapmalıyım.
Yıllık izninin zamanını belirlemek işverenin elinde fakat diğer izin dönemine kadar kullandırtmak zorunda. Bu dönem gelmemişse buda tazminata sebep oluşturmaz. ama başka sebeple işten tazminat alarak çıkarsanız izin parasını isteyebilirsiniz.
Ayın onunda maaş ödemesi tazminat sebebi değildir.
Birikmiş mesailerinizin ödenmemesi nedeni ile kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Fakat işveren bunlar için size izin kullandırttı ise bunları talep edemezsiniz. Buna denkleştirme metodu denir. sözleşmenizde böyle bir madde var ise fazla çalışmalarınızı 2 ay içinde size eksik çalıştırarak telafi edebilir sendikalı iseniz bu süre 4 aydır.
Bunlar yok ise noterden İhtarname çekerek tazminatınızı ve mesai izin maaşlarınızı talep edip sözleşmenizi fesh edebilirsiniz.
1 hafta önce sgk dan emeklilik yazısını alıp işverene elden verdim. Sorun çıkarmadan işten ayrıldım, tazminat konusunda birşey söylemedi o anda. İşyerini bugün aradım tazminatı ne zaman alacağımı sordum, işveren bana kağıtları muhasebeciye verdiğini ve işlemler tamamlandığında muhasebecinin beni arayacağını söyledi. Tanıdık bir arkadaşımın çalıştığı yerdeki muhasebeci demişki fazla bekletmeden dava açıp tazminatınızı isteyin, zira işveren işyerini başka birine devredebilir veya farklı bir yolla bu tazmintı ödemeyebilirmiş! Böyle birşey mümkünmüdür? Vede eğerki tazminatı alırsam bunu nasıl kendim hesaplarım. Bildiğim kadarıyla her yıl için 1 brüt maaş veriliyor fakat ben asgari ücret üstünde alıyordum ama zannedersem asgari ücret üzerinden gösteriliyordu. Bunu sgk hizmet dökümünde kazanç sekmesindeki ücret üzerinden hesaplayarak bulabilirmiyiz? veya başka nasıl hesaplarız? elimde maaş bordrosu yok.
Kıdem tazminatı için muhasebecinin günlerce sürecek evrak hazırlamasına gerek yok. Brüt maaşınız üzerinden kıdeminizi çarparsanız tazminatınızı kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. İşyeri ne kadar büyüklükte bilmiyorum ama karşısına hiç hesapta yok iken bir ödeme çıkıyor işverenede müddet vermenizde fayda var. davalar çok uzun sürer. İşveren sizi oyalamaya devam ederse yada size ödeyeceği tazminatla zor duruma düşecek büyüklükte ise o zaman vakit geçirmeden icra işlemi başlatırsınız. Kıdem tazminatı alacağınızda ihtilaf olmadığı için itiraz edeceğini düşünmüyorum. İtiraz ederse ayrıca inkar tazminatı ödemesi gerekecek çünkü.
Siz dava açıp sonuçlanıncaya kadar (1-1.5 yıl sürebilir temyiz süresi ile 3 yılı bulabilir) bu zaman zarfındada işyerini satabilir yada devir edebilir.
İki kişi aynı anda bırakınca (8 yıl) biraz fazla gelmiş olabilir işverene. Zaten işten ayrılınca "bilmiyorum belki işyerini kapatırım, belki eleman alırım, belki farklı bir iş yaparım" gibi şeyler söyledi o yuzden sordum. İşyerini devir veya kapatma işleminde işyeri borçları devir edilen kişiye geçmezmi? yada kapatırsa yinede bu borçları ödemesi gerekmiyormu?
Dediğiniz işyeri eğer şirket değilse,Sizin dediğiniz şekilde devir olmazki, mükellefiyetini sonlandırır işyerindeki malları satar diğer kişi orada faaliyete başlar buna devir diyemeyiz.
Yani işveren parami vermeden önce şirketi kapatırsa, benim tazminatı ödemeyecekmi? Eğer şirketi kapatırsa evine veya bankadaki mevduatına haciz işlemi olamazmı?
İşyerini kapatsada kapatmasada alacağınız baki kalır. evine veya parasına icra işlemi yapabilirsiniz.
Şimdi size biri çıkp işyerini kapatmadan alın demiş sizde boşuna evham yapıyorsunuz.
Daha önce de belirttiğim üzere, işvereniniz ŞİRKET, o şirketin sahibi Ahmet bey veya Mehmet bey değil, tüm alacaklarını tahsil edip, şirkete ait tüm mal varlığını sattıktan sonra işyeriniz kaptılırsa, tazminatınızı alabileceğiniz herhangi bir muhatap ta kalmamış olacağından alamazsınız. Kişisel mallarına ( evine veya bir başka işyerine) yada kişisel hesaplarına herhangi bir işlem yapılamaz kıdem tazminatı alacağınızdan ötürü.
Evine veya kişisel hesaplarına haciz yapamazlar işyerinin kıdem tazminatı borcu nedeniyle sn.ceceli.
Dediğiniz gibi alacak baki kalır, ama orada kalır sadece. 10 yıl sonra artık baki de kalmaz, zamanaşımına uğrar.
Alıntıladığım o mesajınızda şirket değilse ifadesi yoktu sn.ceceli,
ayrıca sanırım ''şirket değilse diyerek'' demek istediğiniz şahıs şirketi olması idi.
Şahıs şirketlerinde evet haklısınız , kapatsada o borctan sorumludur ama bir tüzel kişilikse işveren , ve şirket iflas etmiş değil de kapanmış ise, hak kazanılmış olsa da, mahkeme kararı olsa da, tazminatı ödeyecek-ödemesi için başvurulabilecek bir tüzel kişilik artık kalmadığından , yapılabilecek bir şey de kalmamakta ne yazık ki.
O Yanıtım size özel değildi, ileride konuyu okuyabilecek diğer soru sahiplerine yönelik bir düzeltme mesajıydı sadece.
saygılar
Artık dayanacak gücüm kalmadı ben kamuda taşeron işçiyim 2009 dan beri çalışıyom kendi kafalarına göre girdi çıktı yapıyorlar,izin yok,haftada 45 saat çalışmam lazım 60-70 saat çalıştırıyor mesai ücreti ödemiyor onların yerine izin de vermiyor ne yapmam lazım nasıl tazminat ve diğer haklarımı alabilirimki mesela mesai ücretini falan almak istiyorum 300 saat mesaim olmuş.